Skocz do zawartości
IGNORED

klonowanie, kidy legalne, a kidy nie??

SILVER SOUND

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Gutekbull,

juz dwa razy odpisywałem, takim ja Ty oskarżycielom, więc nie mam ochoty raz trzeci tego malować, zapytam zatem Ciebie...

PO CO????

Skoro zajmuje sie inna dziedzina akustyki.

Albo nie chce sie niektórym z Was, czytac co pisałem, albo maluje tutaj swoje wypowiedzi nie czytająć poprzednich wpisów.

Widac poruszane kwestie sa bardzo niewygodne, i jakies pozostałości przyzwoitości w niektórych sie odezwały, ale częśc broni, i to w bardzo prymitywne sposoby, czasami wystepujące złodziejstwo, a co mam dokładnie na myśli, pisałem wcześniej.

Prymitywne, dlatego, że mam czasami, czytając niektóre wypowiedzi, wrażenie, że ich autorzy najchętniej by mi zabronili poruszania tego tematu, wtedy nie byłoby problemu, ale problem jest, i wychodzi na to iż

"wsadziłem kij w mrowisko...."

Zaden z Was wciskających mi kryptoreklamę, "samointeresowność", i inne bezeceństwa, nie odniósł, sie do tego, na jakiej podstawie, analogii wyciągam takie wnioski, nie podjął dyskusji, ciekawe....a pisałem o tym dwa razy.

Co do GC,

to pisałem,

ze opieranie sie, na schemacie aplikacyjnym, z własnymi "upiększeniami", nie jest wdług mnie naruszeniem jakiegokolwiek prawa, więc i produkowac sobie można, ale nie uzywając nazwy , jesli ktos ja sobie zastrzegł...bo może to byc tez nazwa, umowna, i w tym przypadku może tak być, że kazdy moze jej uzywać, jak tez wykonywac według tego układu.

Dalsze tłumaczenie mojego pogladu na te sprawy, byłoby powielaniem tego co juz wczesniej pisałem.

Czekam na wypowiedzi wnoszace cos pozytywnego do dyskusji...

jk

> S.S

Właściwie to wszyscy reprezentujemy te same poglądy. Różnimy się jedynie co do potrzeby , miejsca tego wpisu i treści zadanego pytania..

Potrzeba ochrony patentowej jest oczywista i nie kwestionowana przez nikogo. Chyba nie ma sensu na ten temat dyskutować. Własność intelektualna, tak jak dom czy zegarek,chronione są prawem. Nie tylko pisanym, ale i moralnym.

Skopiowałeś patent bez zgody = ukradłeś. Tu zgadzamy się wszyscy.

Ale nie trzeba chyba zakładać osobnego wątku na temat postaw moralnych.. Te prawdy wpaja nam dekalog, etyka chrześcijańska, wynosimy ją z domu.

Jestem Calym Sercem z Tobą, ale nie wierzę by Ci się udało zmienić ten paskudny świat. Pochlebiasz nam myśląc, że mozna to zrobić z naszą pomocą...

Produkty audio, jak większość wyrobów technicznych wynikają z permanentnej ewolucji jakiegos pomysłu ,polegającej na dodawaniu dorobku następców do dorobku poprzedników. Wywodzą sie z jakiegoś wspólnego pnia, ale poza konkretnymi patentami podlegającymi ochronie przez okreslony czas, reszta, to raczej takie dokładanie cegiełek do istniejącego , wspólnie budowanego przez lata muru.

Prawa autorskie są płynne i trudne do określenia. Wiele schematów różni się od siebie drobiazgami i wynika często z opublikowanych osiągnięć naukowców.

Niestety, masz rację, korzystają z tego niejako przy okazji , mniej uczciwi ( a może tylko mniej zdolni, a bardziej zdeterminowani potrzebą osiągnięcia sukcesu?) w sposób nie zawsze zgodny z intencjami społeczeństw. Czy można zakazać sprzedaży noży tylko dlatego, ze ktoś kogoś nimi zabił?

Wyobraz sobie coby było, gdyby rodzina Marconiego chciała ścigać wszystkich producentów radia.

Przy ekstremalnym podejściu Ford bylby ciągle jedynym producentem samochodow.

Oto hipotetyczna sytuacja w audio:

Matti Otala, jako twórca nowoczesnego wzmacniacza próbuje kontrolować wszystkich producentów wzmaków. Hood twierdzi, że pomysly Ottali wynikają z rozwinięcia jego koncepcji, a rodzina Williamsona uważa, że Hood włąściwie tylko pozmieniał coś w pomyśle ich przodka. Odzywają się rodziny fizyków, ktorzy dali podwaliny teoretyczne..., itd. Finał trudno sobie wyobrazić.

Postęp świata napedza permanentna potrzeb zmiany zastanego. Koło wymyśla się z rzadka. Reszta to cyzelacja.

Do czego prowadzą zbyt sztywne zasady pokazał system kastowy w Indiach.

Jeśli jeden będzie miał patent na koło, drugi na szprychę, trzeci na pedał, to powszechny rozwój roweru będzie ograniczony. Ludzkość zdaję sobie z tego sprawę i dlatego podchodzi ostrożnie do możliwości opatentowania samego noża. Uznaje go za dobro powszechne. Jest też nieufna wobec wszelkiej maści fundamentalistów.

Zadałeś swoje pytanie na forum majsterkowiczów, czyli nałogowców, którzy budują coś z potrzeby. Zboczeńców nie mogących bez tego lutowania żyć. Zbudują, robią następne, sprzedadzą albo nie, zarobią, nie dołożą, właściwie nie ważne. Kolega się ucieszy, to dobrze. Swojego porannego kielonka trzeba wypić.

Korzystają z powszechnie dostępnego dorobku. Zwykle nie kradną. Dla firm z racji mocy przerobowych są niegrozni, a nawet lubiani, bo od czasu do czasu cos ciekawego wymyślą i nie wiedzą, że można za to wziąć kasę. Doświadczenia w ochronie dóbr intelektualnych mają niewielkie, więc i na twoje pytanie odpowiadają, tak jak potrafią.

Ty, jako producent urządzeń audio masz na pewno dużo szersze , profesjonalne spojrzenie na klonowanie. Pewnie zwróciłeś uwagę na to zjawisko, tam, gdzie jest ono, byc może, największe i najgrożniejsze- wśród małych firm. Kopiowanie kompilacyjne, podejrzewam, rzeczywiście musi być problemem branży.

Czytałem gdzieś w necie, że korzystanie z cudzej dokumentacji (amerykańskiej, japońskiej, australijskiej, nowozelandzkiej, byle daleko) jest powszechne wśród małych, polskich producentów. Przy okazji, moze opowiesz dokładniej, jak Ty to jako zawodowiec widzisz występowanie tego zjawiska wśrod Twoich kolegów.? Temat mnie zaciekawił.

Powinieneś, tak mi się wydaje, próbować nagłaśniać problem raczej na forum jakiejś prasy branżowej o szerszym zasięgu. Zainteresować dziennikarzy. Pokazać przykłady. Koledzy diy na pewno, tak przypuszczam, pomogą w analizie porównawczej dokumentacji.

Sorry, że się tak rozgadałem. Pozdrowienia. Trzymam kciuki w walce z kopiowaczami.

Dostałem wlasnie tego maila i pozwolę sobie podrzucić jako temat , bo to brat adiofil..

This message is about Human beings, Democracy, UNHCR, Refugees, The Iraqis, Islam, Kurds, Human rights, Respect, Money, Donations, Angelina Jolie, Pavarotti, Giorgio Armani, Donors, Peace, History, Campaigns and about you if you care about these words.

Hi there,

I am SAM, an Iraqi refugee living in Lebanon at the moment; I have spent the last 10 years of my life as a refugee registered with the UNHCR in Beirut. The last 4 years, I have spent as an activist for peace and human rights (especially refugees and asylum seekers) on the Internet; I'm also books author and ebooks publisher. I have launched many campaigns to improve our situation as refugees in Lebanon and hopefully bring more understanding to our problems worldwide. I helped make many changes and improvements at the UNHCR office in Beirut; I used the Internet as the field for my activities (you can read more about that in my free ebook 'MY CAMPAIGNS'). All my ebooks are free and could be download from my sites.

This is my newest campaign, it's about the illegal and humiliating actions of the UNHCR, who using photos of refugees as banners and human-buttons to collect money. This is an abuse of the dignity and humanity of the refugees and must stop immediately and a clear public apology present by The United Nations High Commissioner for Refugees. My friends, I am talking about the pictures you can see here:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Where you can read the rest of this message as web page.

For more info about UNHCR and life of refugees you can read my free ebooks. I invite you as fellow humans and members of the world community to support my campaign by reading my article on my site and see the human-buttons. The campaign is to support and improve the UNHCR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) especially after the last scandals in the UN and UNHCR, just for example:

The refugees allege that UNHCR staff is selling most of the food items they are supposed to be supplied.

"They aren't supplying sufficient food to us because they sell most of the food items," they allege:

Ukryta Zawartość

Here is another example: Burmese Refugees Withdraw Protest Against UNHCR

Ukryta Zawartość

"We make demonstration and fast because the UNHCR office in Cairo did nothing for our problem..."

Ukryta Zawartość

Together we will build better world.

You could reach me fast via this form:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) and if you like to know more about me, you can google for my name 'osam altaee'.

Thanks

THE TRUTH WARRIOR

--------------------------------------------------------------------------------

YAHOO! GROUPS LINKS

Visit your group "FMTuners" on the web.

To unsubscribe from this group, send an email to us

Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.

--------------------------------------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Gutekbull,

Ponawiam pytanie, co mi da jakakolwiek reklama, jawna, niejawna, ukryta, sponsorowana, czy inna, na tym forum????

Wskaż mi ewentualne moje zyski, a wtedy będe musiał zastosować sie do Twojej sugestii.

Kolego StefanB

Wykład dałeś solidny, i powiem, że nie mam z czym polemizować, bo zgadzam się z takim, jakie zaprezentowałeś widzenie tago problemu.

Jak zanznaczyłem w opisie swojej osoby, należe do "równoległego" świata akustyki, zatem, wywołany przez Ciebie "do tablicy", napisze nieco o takich zjawiskach z lepiej znanej mi branży.

Moge wymienić kilka, naszych krajowych firm produkujących wzmacniacze mocy, na jakich układach "klonuje",

lecz, może ograniczę sie do podania nazwy firmy, która jest najczęsciej okradana.

Jest to firma QSC,

bo z mojej wiedzy, to trzech producentów, bazuje na układzie tej firmy(qsc), a jest to układ z tzw: "gorąca(pływającą) masą". (bardzo ciekawy układ...bardzo prostymi środkami uzyskano efekt zblizony do wzmacniacza mostkowego, lecz, na zwykłym, pojedyńczym stopniu mocy).

"Klonowane" jest prawie wszystko, co uzyskało jakąkolwiek pozytywna opinie, a niektóre firmy nawet beszczelnie to publicznie głoszą, jako dowód jakości swego produktu...

Dziennikarze doskonale o tym zjawisku wiedzą, ale temat nie jest "nośny", a na dodatek wstydliwy....i niewygodny, i można sie komus narazić....

co mnie sie przydażyło,

i za co,

za to iż chcę nazywać coś tak, jak się nazywa, że nie "klonowanie", a okradanie???

jk

SILVER SOUND => że takie sprawy trzeba tłumaczyć ;-)

Do tej pory ja i wielu nie slyszalo o firmie SILVER SOUND , a teraz ......... ;-)

Wbrew pozorom to forum jest szalenie opinio-twórcze

Wszystko jest ok. ale na tym forum od tego są WĄTKI SPONSOROWANE i tam powinienneś się prznieś lub zmienić nicka na np. " aferzysta" czy " Kazik R." wybor jest olbrzymi ;-) ;-)

Witam

Z tego co piszesz wynika, że kazdy mój wpis to kryptoreklama, każdy temat który "wystawię", bo sam nick jest według Ciebie kryptoreklamą....

Zastosowałem ten nick, bo używam go wszędzie, na elektrodzie byłem pod nim, jestem na forum Estrady i Studio(kurcze, tam mimo iż to moja branża, nikt mi tego w taki sposób jak Ty nie wypomniał...)

Nie zmieniam nicku, aby koledzy wiedzieli z kim maja do czynienia, bo część, zapewne też "wędruje", między tymi forami.

Nawet, gdybym, nie użył akurat tego nicku, tutaj, to i tak byłaby to tylko kwestia czasu, aby forumowicze doszli kto ja jestem.

Pisałem już, iż w poczatkowej fazie mojej bytności, w opisie swojej osoby, nie podawałem adresu swojej stronki, a uczyniłem to dopiero 'wywołany do tablicy", przez któregoś z forumowiczów.

Myslę, że jest wielu innych kolegów, którzy w bardziej brutalny sposób lansują swoją osobę,

możnaby nawet Tobie to zażucić, jako próbę samozwańczego moderowania tego forum, ale byłoby to bardzo skrajnie nieżyczliwe ocenianie Twojej intencji, którą kierowałeś się, pisząc ostatni wpis.

jk

Wszyscy są „be” tylko SILVER to firma porządna ponadto Silver Sound zajmuje się zakładaniem wątków moralnego niepokoju na forum Lukara.

Naprawdę bardzo ciekawa działalność „edukacyjna” i reklamowa tej firmy na forum dla amatorów, w końcu nie ma to jak nastraszyć, obrazić ludzi , ewentualnych klientów

w imię moralność. Niestety taka przypadłość dużej części krajowych producentów.

Silver Sound nie powinien się jednak obawiać o swoje produkty, raczej nie będą

kopiowane , marnie widzę taką działalność, po obejrzeniu strony internetowej

wyżej wymienionej firmy.

Na koniec, kopiowanie obchodzenie patentów itp. to typowa działalność wielkich

firm produkcyjnych nie tylko zajmujących się elektroniką , a tu następny

Polski wytwórca udziela się na forum z dziwnymi poglądami. Teraz rozumiem

dlaczego na innym forum usunięto firmę z takimi przypadłościami.

Powtórzę za innymi, Lukar wprowadził dział „Tematy sponsorowane”.

Witam

Jednak stare narodowe przysłowia, mają dużo prawdy

"udeż w stól, a nożyce sie odezwą"....

Wydaje mi się, że ta wypowiedź A66 jest typowym "odzewem " tych "nożyc"

Czy żby temat "moralnego niepokoju", wywołał w nim, aż tak duży niepokój moralny???

jk

>SS

jesteś naprawde zdeterminowany w swojej batalii o czystość zasad! Szczerze Podziwiam!

Jako puryta zastanów się, prosze, czy rzeczywiście nie ma niejakiej dwuznaczności w twojej sytuacji. Z pozycji obrońcy moralności i w imię zasad, o które walczysz oczywiście....

Może rzeczywiście należy wystąpić pod jakimś prywatnym nickiem i nikt już wtedy nie będzie się czepiał?

Piszesz interesujące rzeczy. Z wypiekami na twarzy czekam na ciąg dalszy informacji o kopistach z polskich firm. Wszystkich nas ciekawi od kogo zerżnął ten, czy tamten uznany.

Wpisy takich facetów, jak:

gutekbull,jar1,molibden,jozwa maryn,McGywer,igod,qubric,Teo,Zbig,lancaster,adse,jotesz,

czy to już nie jest ogromny zysk marketingowy?.

Jesli nie Lukarowi, to im może warto postawic browar, bo to śmietanka polskiej audiofilii, gazet i diy.

Ja, przyznam sie też usłyszałem o pewnej firmie, dotąd mi nie znanej. Więc może jednak jest coś na rzeczy?

Na forum jest trochę dziennikarzy (specjalistów od marketingu też), czyli ludzi profesjonalnie przygotowanych do zabawy słowem. Nauczonych jak przekazać to co się chce i nie ponieść za to opowiedzialności. Jak sterować informacją i emocjami.

Może to ich powinieneś zapytać , czy obrońcy fundamentalnych zasad wypada występować pod firmowym logo w założonych przez siebie całkowicie prywatnych wątkach?

Czy podasz więcej konkretnych informacji o manii klonowania wśród polskich firm? Temat jest naprawdę interesujący. Rozgrzałeś tylko wyobrażnię... Nie zostawiaj przed orgazmem...

P.s Pisz jak najwięcej, a na gutekbulla się nie denerwuj bo staje w obronie swojego kochanego forum. Pozdrowienia

Napisałem na początku że Wpis Silver Sound to trolling o podłożu marketingowy. To się od razu odezwały głosy że "ale skąd!", "a gdzie tam???" i w podobnym tonie.

Wystarczy zadać sobie pytanie ile osób na forum znało markę Silver Sound przed dokonaniem przez niego tego bzdetnego wpisu o maryniej dupie oraz rozterkach moralnych Jasia? I będzie jasne jaki ma cel ten wątek.

SILVER SOUND, 1 Gru 2005, 12:15

Wracając do moralnego niepokoju, to Twoje wypowiedzi tutaj nie są li tylko Twoimi prywatnymi. Występujesz tu pod rzeczywistą nazwą firmy i nie ma się co dziwić i strugać 'niewinnej panienki', że są takie komentarze.

A tak na marginesie równiez Twoje konstrukcje czerpią pełnymi garściami z dorobku innych a granica, gdzie jest moralne a gdzie nie to indywidualna sprawa.

Wątek sponsorowany jest przewidziany własnie dla firm i tyle.

Jeszcze lepiej i taniej, jak firma otwiera swoje własne forum dyskusyjne - wyjdzie jeszcze taniej.

Kidy legalne to te, które zostały poczęte z aktu miłości między katolickimi małżonkami, a kidy nielegalne to wszelkie "zlewki z probówek" i inne masońsko-żydowskie klony i inwitra.

jar1, 1 Gru 2005, 12:25

>Wracając do moralnego niepokoju...<

To jest raczej niepokój wyobrażni autora wątku na temat tego co jest mu wygodne uważać za moralne.

A szczerze mówiąc, to moralność autora wątku i jego system zasad mało kogo obchodzi poza nim samym. Jeśli chce swoją moralność upowszechnić, to powinien raczej jakiś własny kościół założyć, grupę wyznaniową, kółko rózancowe - czy coś w tym rodzaju, w którym będzie swoje postrzeganie moralności wpajał swoim wyznawcom.

Firma prowadząca działalność gospodarczą poucza , moralizuje amatorów na forum dyskusyjnym dla amatorów. Nie wiem jak to nazwać , dla mnie szczyty nieprzyzwoitości. Ciekawe, że SS nic za to nie płaci, powtarzam są tematy sponsorowane.

Dadaje, że kopiuje wzmacniacze Pana Pass-a, do czego ten Pan mnie zachęca i wiele tysięcy innych amatorów DIY, wspomnę jeszcze o GC.

Rozumiem, że jak skopiuje sam lub razem z kolegami z forum to firma SS nie sprzeda nam swoich wyrobów.

Mam propozycje dla Silver, może załatwi sobie w sejmie ustawę zakazującą budowania urządzeń audio, na pewno zwrotnie sprzedasz w SS i jeszcze przy okazji monopol na rynku zgodny z ustawą, żyć i nie umierać.

Paranoja

Witam

Kolego A66,

w swojej zapalczywości dołożenia mi, lub wręcz obsesyjnego udowodnienia swojej racji, nie doczytałeś, lub udajesz że nie czytałeś, ze na wszystkie Twoje dylematy, juz udzielałem odpowiedzi, na uszczerbek w sprzedawalności wzmacniaczy też, których to nie produkuję na sprzedaż !!!

Zatem zachęcam do poczytania.

Zapalczywość, z jaka chcesz mi zaszkodzić, można by uznac, za utrwalanie w świadomości narodowej, przysłowia o "Polskim piekiełku"

jk

Dziękuje za zezwolenie z waszej strony na kopiowanie urządzeń innych konstruktorów.

Pan czy Panowie z SS sami sobie szkodzą takimi tematami jak w tym wątku, jesteście

firmą komercyjną a nie kaznodzieją czy tak trudno zrozumieć, że sami się niszczycie.

Niestety w ostatnim okresie kilku Polskich wytwórców sprzętu audio niszczy to forum

załatwiając swoje sprawy , a najmniejszym problemem jest tu auto reklama za darmo.

Może wzorować się na tych producentach i konstruktorach, którzy nie atakują w żaden sposób uczestników forum , nie zakładają dziwacznych tematów, niczego nie sugerują , ale sami mają wiele do zaproponowanie np. ciekawe konstrukcje kity lub promocja na swoje produkty. To jest sposób na pozyskanie klienta.

Na koniec jak wygląda z etycznego punktu widzenia sugerowanie przez SS ze inni producenci z tej samej branży kopiują rozwiązania konkurencji, dlaczego SS wdaje się w takie dyskusje ?

Kończę ten temat i tak nikogo nie przekonam do minimum rozsądku.

Witam

Panowie, firmy, którym mogę zarzucic klonowanie, wymienionej juz przeze mnie marki, QSC, sa z branży profesjonalnej, bo poza nielicznymi wyjatkami, własnie z tym sprzetem mam najwięcej do czynienia.

Wymieniłem marke, wymieniłem układ, najczesciej KRADZIONY, więc Ci koledzy co serwisują, moga sami dojśc o jakie to firmy idzie.

Zapewniam jednak, że nie sa to producenci "pierwszoligowi" produkujący sprzet profesjonalny, a raczej nieco "bardziej odległa liga".

Zatem publiczne wystawienie nazw tych producentów, niezwiazanych z tym forum, nie ma sensu, a dla bardzo dociekliwych, moge to podac na płaszczyźnie prywatnej.

Elektronika, a dokładnie wzmacniaczami mocy, interesuje sie amatorsko, prywatnie.

Temacik, ten wystawiłem, nie dla kryptomarketingu, ale jako amator konstruktor, chciałem sie dowiedziec, do jakich granic, jest korzystanie z czyichś opracowań, i w jakim zakresie legalne, a gdzie ta granica jest juz zwykłym złodziejstwem.

jk

Ukryta Zawartość

do złudzenia przypomina projekt dostępny na www.fostex.com

Ukryta Zawartość

SILVER SOUND = > jak najbardziej to było moim celem - czyli moderowania twojej osoby ,

ja w odróżnieniu od ciebie wcale nie ukrywam co mam na celu.

Jeśli się wchodzi w dane środowisko , pewną subkulturę to obowiązują pewne zasady gry - pewna etyka i należy jej przestrzegać , a ni pieprzyć farmazony o moralności i etyce postępując nieetycznie !!!

SILVER SOUND, 30 Lis 2005, 15:59

> Co do GC,

> to pisałem,

>ze opieranie sie, na schemacie aplikacyjnym, z własnymi "upiększeniami", nie jest wdług mnie

>naruszeniem jakiegokolwiek prawa, więc i produkowac sobie można, ale nie uzywając nazwy , jesli ktos

>ja sobie zastrzegł...bo może to byc tez nazwa, umowna, i w tym przypadku może tak być, że kazdy moze

>jej uzywać, jak tez wykonywac według tego układu.

No właśnie o tym mówię.

Ktoś popracował nad schematem (np. Peter Daniel, czy inni), nie zastrzegł go, więc można produkować bez żadnej zgody, o ile nie bedzie się używać nazwy (tu nazwiska).

Zwrotnicę w kolumnach można nawet żywicą zalać, żeby mniej narażać się na nieuzasadnione opinie o niemoralności produktu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.