Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy - sieć internetowa.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

_igod_

Może faktycznie jestem nieobiektywny, bo ja od kilku lat MS NIE używam... ;) Natomiast nasłuchałem się już tylu przekleństw, inwektywów, narzekań, utyskiwań i zabawnych historyjek od "mojego" "służbowego" admina, że jakoś nie czuję potrzeby kolejnego podejścia.

A tak między Bogiem a prawdą, to w gruncie rzeczy wszystko można zrobić po jednym porcie: 22. Niestety, Windows do idei zdalnej administracji szyfrowanym kanałem, eksportu okienek i systemu plików tymże samym szyfrowanym kanałem jeszcze nie dorósł (wiem, złośliwy jestem ;) .

_igod_ => skąd wziąć tego NETBIOS'a , chyba z płytki Windowsa doinstalować - jak to zrobić ?

Które usługi systemowe są odpowiedzialne za sieć za poprawne widzenie ???

To jest na bank kwestia ustawień zabezpieczeń na ruterze, bądź na Twoim kompie. Jeżeli od Ciebie idzie transfer, a Ty nie możesz od kogoś to znaczy, że nie masz "uprawnień" nadawanych przez winodzę. Jaki masz firewall ? Jeżeli norton Internet Security w wersji 2004/2005 to to jest standard dla tychże. Wyłącz wszsytkie możliwe zapory internetowe i zobacz, czy działa. Jeżeli nie, to to jest kwestia ustawień poziomu ograniczeń ruchu sieciowego w ruterze. A jak wspominałeś, Twój syn zmieniał tam ustawienia standardowe... Być może ograniczył zakres IP, którym można się posługiwać w sieci i wundoza żartobliwie nadaje IP Twojemu kompowi poza dozwolyn zakresem.

Firewall Protection: Enable Disable

--------------------------------------------------------------------------------

Block WAN Requests

Block Anonymous Internet Requests

Filter Multicast

Filter Internet NAT Redirection

Filter IDENT(Port 113)

Firewall Protection: Enable or disable the SPI firewall.

More...

CO ZMIENIĆ ???

Firewall Protection

Enable or disable the SPI firewall.

Block WAN Request

By enabling the Block WAN Request feature, you can prevent your network from being "pinged," or detected, by other Internet users. The Block WAN Request feature also reinforces your network security by hiding your network ports. Both functions of the Block WAN Request feature make it more difficult for outside users to work their way into your network. This feature is enabled by default. Uncheck to disable this feature.

Filter Multicast

Enable this option if you do not wish to receive multicast traffic that is sometime sent by your ISP.

Filter Internet NAT Redirection

This feature uses Port Forwarding to prevent access to local servers from your local networked computers.

Filter IDENT (Port 113)

Prevents outside intruders from attacking the router through the internet using service port 113. Select Enable to prevent attack through this service port. However, some applications may require this service port to be available. If needed, uncheck to allow those applications to work

Check all the values and click Save Settings to save your settings. Click Cancel Changes to cancel your unsaved changes.

Może teraz będzie dobrze , mam zaznaczone wszystkie poza " Filter Internet NAT Redirection "

Obawiam się, że Xajas może mieć rację. Home Edition posiada zdaje się ograniczenia do jednej sztuki dt. jednoczesnych podłączeń sieciowych (Simple sharing).

Więcej na temat współdzielenia zasobów w XP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I nie pomstujcie tak mocno na sieć opartą o MS, bo nie od dzisiaj wiadomo, że "gdy admin dupa, to i śmiechu kupa".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-> gutekbull

Nie dam rady tak na odległość :( przykro mi. Musisz poszukać kogoś, kto przyjdzie i rozwiąże problem. "Sieć" oparta o MS Home działa w takim zakresie w jakim potrzebujesz, używam takiej w małym biurze. Ale ustawienie tego na odległość, nawet przez telefon graniczy z cudem...

Powodzenia, to co mogłem podpowiedzieć to już zrobiłem, ktoś musi popatrzeć na to z bliska...

gutek - naciśnij "zainstaluj"/protokół

W każdym razie ja na Twoim miejscu poszedł bym po kogoś, kto się na tym naprawdę zna :-)

Marcin (g) - ja też klnę na Wingrozę, niektóre rozwiązania są po prostu zabójcze. Ale to nie znaczy, że nie może działać poprawnie :-)

gutekbull:

> Router to LINKSYS 2.4 GHz i syn ustawił tam to skomplikowane zabezpieczenie

Słusznie, zabezpieczenie musi być. Najlepiej WPA (WEP to minumum), plus filtrowanie po MAC, czyli ograniczenie dostępu wyłącznie do "waszych" kart sieciowych. W ustawieniach routera są to zakładki Wireless Security i Wireless Network Access, lub podobnie.

> ale chyba zwiększyła

>się ilość pakietów związanych z ochroną jakie wędrują w sieci

To niewykluczone, ale z tą niedogodnością trzeba się pogodzić.

>Mimo ,że jestem uparty i mam chwilowo za dużo czasu.....zaraz rzucę tym pieprzonym laptopem o ścianę

Daruj laptopu ;) Potrzebne ci akurat to połączenie, którego nie masz? Pewno dasz radę żyć bez niego. Nalej sobie kielicha, wznieś go na pochybel Gatesowi, puść jakąś dobrą muzykę i zapomnij o problemie ;)

>to się k......a naprawi ;-(

Hmmm... sam mam takie zapędy, jak mi gupie wifi przestaje banglać (bo np. padła karta WLAN). Ogólnie jednak zamiast tracić czas na beznadziejną walkę, wolę problemy obchodzić - poprzez zastosowanie dowolnego działającego rozwiązania (przykładowo: ftp zamiast sieci domowej).

Teo => szlak mnie bierze ,wydałem kupę kasy na dwa laptopy i komputer stacjonarny ,oprogramowanie ,

tego całego routera LINKSYS 2.4 GHz i do tego kartę do starszego laptopa też LINKSYS ,a ty mi mówisz,że to nie będzie działać ,że 3 komputery nie mogą być w sieci.

Gdzie ty k...... mieszkasz, dajcie mi karabin ......... ;-) ;-)

gutekbull:

>Teo => szlak mnie bierze

Hmmm... To się chwali, że cię ciągnie na łono przyrody, ale z wędrówkami po górach jeszcze bym poczekał. Jak trochę przymrozi, będzie mniej błotniście ;)

> a ty mi mówisz,że to nie będzie działać ,że 3 komputery nie mogą być w sieci.

Nienienie. Ja nic takiego nie twierdzę (że to niemożliwe). Wprawdzie gdzieś w wątku pojawiła się opinia, że zasoby dzielić możesz między góra dwoma komputerami, ale nie pochodziła ona ode mnie. W kwestii "da się czy nie" się nie wypowiadam, jako że na sieciach po prostu się nie znam.

Zwracam za to uwagę, że chyba nie warto tracić czasu i nerwów na walkę z problemem, którego rozwiązanie a) być może wcale nie jest ci niezbędne, i b) który prawdopodobnie można "obejść" inną drogą. Serio-serio - czy _musisz_ przerzucać pliki używając własnie tego PC, który nie widzi innego? Jeśli tak, użyj np. ftp. To _musi_ działać (tutaj powtarzam tezę cudzą, ale potwierdzoną empirycznie).

>Gdzie ty k...... mieszkasz, dajcie mi karabin ...... ;-) ;-)

Ostrzegam - dysponuję kotami zaczepno - obronnymi! A z karabinem to zapraszam, ale z takim, jaki widziałem swego czasu w monopolowym. Szklany był, a zawartość chlupała ;)

Sprobuj jeszcze jednej rzeczy. Czasami otoczenie sieciowe nie działa, gdyz windowsy maja problemy z ustaleniem tzw. master browsera. Długo by tłumaczyc - efekt jest taki, ze otoczenie sieciowe i udostepnianie zasobow dziala, ale go nie widac :-)

Sprobuj wejsc na udodstepniony nie wyszukujac go w oknie otoczenia sieciowego, lecz wpisujac w nim wprost

Nazwa_komputeranazwa_zasobu lub

Adres_IP_komputeranazwa_zasobu

barni => właśnie się zastanawiam gdzie jest to "okno otoczenia sieciowego"

Ale ja jak klikam na ikonę tego komputera co go widzę ,a on się nie chce otworzyć to wyskakuje komunikat ,że nie mam dostępu .............itd.

A wiec po kolei:

- wylacz na obydwu komputerach firewall-a, te systemowe i te inne proramowe jezeli masz zainstalowane

- wylacz firewall na routerze, byc moze filtruje tez ruch lokalny

- sprawdz czy masz adresy IP z tej samej podsieci

- sprawdz czy masz ta sama grupe robocza na obydwu

- sprawdz czy obydwa komputery nie maja tej samej nazwy

- sprawdz czy masz zaznaczone w opcjach sieci "udostepnianie plikow i drukarek" na obydwu

- sprawdz czy masz zaklikanego klienta sieci Microsoft

- sprawdz w zaawansowanych ustawieniach IP czy nie masz wylaczonego Netbios-u (zakladka WINS)

- najlepiej doinstaluj usługę Netbeui na obydwu kompach (www.pomoc.toya.net.pl - inne instrukcje - druga z kolei)

- sprawdz czy udostepniles zasob dla uzytkownika everyone lub iusr_costam

- zobacz czy nadales temu uztkownikowi prawa do zasobu read i list

- sprawdz w panel sterowania, narzedzia administracyjne - uslugi czy masz uruchomiona usluge Pomoc TCP/IP Netbios oraz usługe Przeglądarka komputera

hmmmm no i powinno dzialac ;-)

Aha jest to instrukcja wylaczajaca wszystkie zabezpieczenia dot portow, jak znajdziesz czemu juz nie dziala powlaczaj je z powrotem !

barni => "zobacz czy nadales temu uztkownikowi prawa do zasobu read i list"

o co tu chodzi i gdzie to znaleść ?

I drugie "sprawdz w zaawansowanych ustawieniach IP czy nie masz wylaczonego Netbios-u (zakladka WINS)"

Jak tam się dostać ?

barni => Po doinstalowaniu usługi Netbeui na obydwu kompach ,

SIEĆ DZIAŁA POPRAWNIE

dzięki pomocy kolegi barniego .

WIELKIE DZIĘKI JEMU I WSZYSTKIM KTÓRZY USIŁOWALI MI POMÓC

Heh, razem z nowym laptopem dostalem WinXP wersji HOME, za jasna cholere nie mozna wylaczyc firewall'a, a w otoczeniu sieciowym nie widac grup roboczych za cholere :D Fakt, ze nie przysiadlem do tego gdyz windows jest mi zbedny :D ale z wylaczeniem tego pieprzonego firewall'a mielismy niezly ubaw :))

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.