Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sluchacie, maskownica zdjeta czy nie

janko

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie wplyw maskownicy na jakosc dzwieku. Czy jest jakas roznica albo raczej czy w ogole ja slychac. W Audio na wykresach widac ze po zdjeciu cos tam sie zmienia .... ale ..... czy to slychac ??? Opiszcie swoje doswiadczenia i napiscie czy sluchacie "z" czy "bez" maskownicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/2290-jak-sluchacie-maskownica-zdjeta-czy-nie/

Witaj.Słuchanie z, czy bez maskownicy sprowadza się tak naprawdę do jednego, albo słychać, albo nie:) U jednego będzie słychać różnicę, a u innego niekoniecznie.Cała filozofia.Pozdrawiam:)

a posłuchaj sobie jak na twoich... jedni producenci każą zdejmować, inni nie pozwalają (Paradigm). jeszcze inni robią tak, że ponoć nie wpływa. u mnie na Dynaudio różnicę było słychać wyraźnie.

Ja mam pardigmy i w instrukcji pisze, ze maskownica jest tak skonstruowana, że należy słuchać z nią. No i tak słucham, co nie zmiania faktu, że bez grają inaczej.

Pozdrawiam

A ja też mam Paradigmy (studio) i zdejmuję. Słychać wyraźnie inaczej, ale uważam, że przy maskownicy dźwięk jest po prostu przygłuszony. Zalet nie słyszę, ale cóż może jestem przygłuchy...

Nie pamieyam, czemu zdjąłem je z moich Tabletek.

Gram bez.

(Głośniki ładnie wyglądają w wiśniowej ściance, a poza tym, po co mi taka przeszkoda. Przed rączkami dziecka i tak nie uchroni. Choć - fakt: takie czarne oczko w środku średniotonowca korci maluchy, by je wcisnać... ; )

Pozdrawiam.

Ja se swoich Dynaudio makownicę ściągnąłem po pierwszym porównaniu (z/bez) i już nie zakładałem. Niestety, był to duży błąd, bo kopułka prawej raz została nieźle wciśnięta. Na szczęście jedwab nawet impregnowany jest stosunkowo miękki i dało się ją "odcisnąć". Według mnie moich "słoniowych słuchów" zdarzenie to nie miało to zauważalnego wpływu na dźwięk. A nawet jeśli, to ja i tak nie różnicy nie słyszę. I dobrze... :)

Gdyby maskownica miała pomagać to by była na przykład fabrycznie na samych głośnikach, nie?

Wydaje mi się ze cokolwiek jest pomiędzy głośnikiem a uchem to musi degradować dzwięk. W jakim stopniu to juz inna sprawa. jeden usłyszy inny nie.

Ja mam maskownice z powodów opisanych przez szczęśliwych ojców wyzej, aluminowe membrany przyciągają mają córkę. A tak jest szansa że szafirowe maskownice ujdą uwadze:)).

Kiedyś w starym głośniku miałem wciśniety do środka ten taki grzybek umieszczuny na środku. Wystaczyło wziąść szczykawkę z igłą wkłóć i wcisnąć powietrze. Wyprostowało się momentalnie. Co do wysokotonowca to nie wiem jak by sięto sprawdziło.

mialem tez taki przypadek w poprzednich kolumnach.udalo sie wyciagnac wgniecione kopulki przeciwpylowe odkurzaczem .oczywiscie trzeba to robic b ostroznie po przylozeniu samej rury wlaczyc odkurzacz i zwiekszac stopniowo sile ssania az do calkowitego wyciagniecia .b skuteczna i nieingerujaca metoda

a ja mam maskownice założone non stop (Paradigm Studio), bo wg mnie gra lepiej, a i bezpieczeństwo głośniczki mają zapewnione, nie muszę więc nic wyciskac, odciskać, używać strzykawy, czy odkurzacza ! A tak swoją drogą ciekawe w jaki sposób naprawić odkształcone aluminiowe wysokotonowce? -może jakiś blacharz-złota rączka coś by poradził...

jak w moich kefach ma constans zdjeta maskownice, roznice slychac wyraznie....

moj kot(wlasnie mruczy mi na kolanach) jest jakos nauczony (albo sam zroumial) ze po stoliku na ktorym stoi sprzet chodzic nie wolno, kolumny tez omika szerokim lukiem (na szczescie)

Mój czworonóg-owczarek niemiecki długowłosy też jest nauczony-mądre bydle, ale cholera wie, co zwierzakowi do łba przyjdzie...a jak mu się zachce membranki posmakować ....

Ja nie mam wyjścia musze zdejmować jak słucham, w B&W 9NT technicznie jest ok, ale w Avancach Omega 509 jeśli maskownica jest założona to styka się z zawieszeniem głośników nisskśredniotonowych, występują zniekształcenia w czasie grania, czy ktoś już ten feler zauważył ? Jestem tym fantem trochę obużony.

Było kupić "pśikacza antykociego" ... znajomy ma Gradienty (te najwyższe) w tych czarnych pończochach ... popsikał i spokój... degradacji dźwięku po popsikaniu nie stwierdził :)

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.