Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

tylko zegar dobrze założony zmniejsza Jitter (dopasowane wyjście zegara z wejściem przetwornika lub filtru i osobne eleganckie zasilanie) :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Walery-"Zresztą można zaobserwować jak zmienia się Twoje zdanie na temat tego przetwornika, najpierw Frank mówi na temat kolegi który zakupił VRDS-10 z tym DACem: "wypowiadał się o nim dość ciepło".

Później sam coś napisałeś że był ok, ale czegoś mu tam brakło. A później coraz gorzej."

Uważam,że Zorro w swoim stwierdzeniu był bardzo obiektywny,użycie bardzo ciepłych słów o dacu Stelmacha świadczy tylko o uznaniu klasy tego urządzenia montowanego w cd za uczciwą cenę w stosunku do osiągniętej jakości.Jednak byłoby dużą nieuczciwością z jego strony gdyby nie porównał tegoż daca z NOSem i Perpetualem.

Porównanie takie wypadło na plus tych drugich,ale w żaden sposób nie jest to atak na Stelmach-DACa.

Jest to nieporozumienie,natomiast rozumiem Zorra i zgadzam się całkowicie z jego zdaniem dotyczącym mechaniki odtwarzaczy kompaktowych.O ile szanuję osiągnięcia Stelmacha w dziedzinie budowy DACa (choćby na opiniach wielu forumowiczów) ,to zupełnie się nie zgadzam z jego wnioskami dotyczącymi napędu.

Wracając do Jolidy która będzie przedmiotem porównań to wstawione są lampy ECC 803s i ECC81S firmy JJ . Jest to wersja 100 S . Sam nie mogę uczestniczyć w spotkaniu ale chętnie poczytam opinie .

Witam wszystkich,

chciałem się zdeklarować, że jeśli będzie taka potrzeba to mogę do Klubu dostarczyć

do porównań dzielonego CEC-a (transport CEC TL 51 i proc. CEC DX 51) jeszcze nie modyfikowane.

Tylko kiedy ? Dla mnie najlepszy jest piątek bo w środę obchodzę okrągły jubileusz

a w czwartek mam zajęcia od 18-21.

pbor,

środa będzie ciekawa . Vincent został podłączony VdH First i wbrew obiegowym opiniom o niecheci lamp do kabli węglowych zagrało świetnie. Lepien niż mój zabytkowy Roksan, co mnie trochę dziwi . Jeszcze raz ponawaim prośbe do osób , które chcą wpaść w środę do mnie o przyniesienie interkonektów - najlepiej srebrnych . Ja mam tylko kable węglowe .

...there is no spoon...

>arturp

Moge przyniesc 2 rodzaje srebrnych IC i miedziane, ktore graja z lampa lepiej niz te srebrne (moze sa lepsze po prostu).

>jar1

Mam nadzieje, ze aktualne, w piatek, bo ma byc moje Sony na doczepke. Jesli beda wyrazne roznice miedzy Lektorami to mozna je podlaczyc do zewnetrznego DACa i porownac napedy.

Dopiero przed chwilką wróciłem z czwartkowych odsłuchów. Bardzo żałuję, że nie byłem w piątek, bo słyszę, że również było ciekawie.

Zanim napiszę coś więcej i rozpakuję plecak mam takie spostrzeżenia "na szybko"

Otóż zauważyłem, i to było chyba największe doświadczenie z wyniesione z odsłuchów, że każdy opsiada inne preferencje. Najbliżej moim osobistym były chyba preferencje jar1. Barwa, budowanie planów i ogólne rozciągnięcie dźwięku ma większe znaczenie niż chirurgiczna precyzja. To chyba jednak te cechy decydują na dłuższą metę o spójności przekazu i przyjemności odsłuchu.

Bardzo byłem miło zaskoczony, że jeszcze kilka osób poza mną i lancasterem (szkoda, że nieobecnym) ma podobne odczucia.

Nie umniejsza to w niczym bezapelacyjnego zwycięstwa Sonego Walerego. To był niewątpliwie najlepszy dźwięk tego czwartkowego wieczoru.

Na pochwałę zasługuje jeszcze jedna sprawa: System jako całość mimo, iż jego brzmienie to nie do końca to co lubię (ale w dużej mierze właśnie to :) pozwalał na bezwysiłkowe różnicowanie podpiętych pod niego elementów (CD, sieciówka itp..). Wzmacniacz niewątpliwie odgrywał tutaj niebagatelną role. Akustyka pomieszczenia pozostawiała sporo do życzenia, ale dla nieobecnych dodam, że nie było aż tak źle :) NA AS było znacznie, ale to znacznie gorzej.

Co tu dodać w pierwszym wpisie? Mili ludzie, potrafiący się zorganizować i mimo iż forsowanie indywidualnego zdania dało się zauważyć, to nigdy nie było to nachalne, a odbywało się raczej poprzez żart i zaproszenie do konsumpcji ciasteczek ;)

Na zakończenie - brawa dla organizatorów i dla zwycięzcy - teraz wiem co, kto to jest brazylijka :)

Wiem również, że w moim systemie nie sprawdziłaby się, ale to najbardziej uniwersalne brzmienie i dźwięk na bardzo wysokim poziomie. Sony wygrało w czwartkowych odsłuchach, a przecież nie było specjalnie tuningowane pod ten jeden konkretny system. Polecam odsłuch tego źródełka każdej zainteresowanej zakupem CD osobie.

W niedługim czasie relacja foto z czwartkowego odsłuchu.

Pozdrawiam

Hornet,

dziekuję za deklaracje dostarczenia interkonektów to napewno bedzie interesujące

Rekin,

jaki ładny głos w dyskusji :) wprawdzie nie do mnie ale zawsze miło .Dzięki uprzejmym ludziom chce sie pisac na tym forum.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

> Jar i hornet

Lektor III w piątek jak najbardziej aktualny, zresztą mogę go podrzucić już w czwartek (ale nie później niż 18-18:30) jeśli chcecie. W piątek też nie posiedzę zbyt długo, ale mogę go zostawić np. do soboty czy poniedziałku.

Pozdrawiam

Frank, 12 Gru 2005, 08:29

>Uważam,że Zorro w swoim stwierdzeniu był bardzo obiektywny,użycie bardzo ciepłych słów o dacu

>Stelmacha świadczy tylko o uznaniu klasy tego urządzenia montowanego w cd za uczciwą cenę w stosunku

>do osiągniętej jakości.Jednak byłoby dużą nieuczciwością z jego strony gdyby nie porównał tegoż daca

>z NOSem i Perpetualem.

Jasna sprawa, kurcze chciałbym posłuchać tego NOSa, swoją drogą każdy ma jakieś swoje preferencje, różnie definiuje Dobry Dźwięk, czego przykładem jest mój cedek i rekina o czym pisze jar, czy też słynny bartkowy Philips - po prostu grają inaczej - natomiast wypowiadanie się autorytatywne niczego ciekawego do dyskusji nie wnosi jak można było zauważyć powyżej.

>Porównanie takie wypadło na plus tych drugich,ale w żaden sposób nie jest to atak na Stelmach-DACa.

no właśnie odniosłem inne wrażenie - mylić się rzecz ludzka.

>natomiast rozumiem Zorra i zgadzam się całkowicie z jego zdaniem dotyczącym

>mechaniki odtwarzaczy kompaktowych.O ile szanuję osiągnięcia Stelmacha w dziedzinie budowy DACa

>(choćby na opiniach wielu forumowiczów) ,to zupełnie się nie zgadzam z jego wnioskami dotyczącymi

>napędu.

Też uważam że tzw"transport" ma znaczenie, w przeciwnym razie zostałbym przy Akai (tam to była mechanika), może w przypadku wewnętrznego przetwornika mniejsze - parę elementów się tutaj pomija - kodowanie i dekodowanie do SPDIF, IC, kabel połączeniowy itepe itede. Tutaj postrzegałbym różnicę tzw: niewrażliwości na napęd w przypadku tego DACa - nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy.

Pozdrawiam podlaskie, wychodzi na to że pod koniec tygodnia tam wpadnę.

Witam

A ja chce tu publicznie bardzo ważną kwestię poruszyć, zasadniczą. Ktoś robił zdjęcia wręczanie dyplomu Waleremu. No i ja się pytam , gdzie to zdjęcie jest, no gdzie? Dawać mi tu te zdjęcie na forum, szybciutko :-)

Stempur

>Walery

"Zorro masz jakiś cel w tym wszystkim, już w jednym wątku z McGyverem zostać nie mogłeś."

Nie mam w tym żadnego interesu żeby pisać lepiej lub gorzej o Stelmachu.

Swoją opinię wypowiedziałem zresztą tylko JEDEN RAZ więc nie wiem dlaczego

zarzucasz mi że wypowiadałem się o nim coraz gorzej.

Miałem okazję skonfrontować oba przetworniki bezpośrednio . Stelmach był na pokładzie

Teaca VRDS 10 który kupiłem i służył jednoczesnie jako transport do posiadanego przeze

mnie NosDaca. Nawet nie chciało mi się opisywać swoich wrażen z porównania na forum

chociaż były one ewidentnie na korzysc NosDaca.

Niestety Frank nie wytrzymał i bez mojej zgody zrelacjonował porównanie. Czułem jedynie

się w obowiązku podać informacje z pierwszej ręki. Zrobiłem to zresztą bardzo oszczędnie.

Dalej uważam że Stelmach to bardzo dobry przetwornik z wyśmienitą relacją jakośc/cena.

Niestety swoją recenzją nie trafiłem w oczekiwania McGyvera i Stelmacha :-)

Przedtem było oszczędnie teraz będzie więcej.Otóż Teac podczas testu pokazał pewną przewagę

Nosa który zagrał bardziej namacalnie można powiedzieć realnie, czystszą górą, naturalniejszą barwą.

Wtrakcie porównań miałem też Marantza tuningowanego pod kątem transportu. Wyrzuciłem z niego filtr cyfrowy ,

przetworniki , opampy, zlikwidowałem zasilanie +15/-15 , wymieniłem stabilizatory , diody,

trafo cyfrowe ,większosc kondensatorów , zmieniłem opamp wzmacniający sygnał z lasera, wstawiłem zegar Kwaka

z kwarcem z Omigu........itd.itd

W konfrontacji Teac+Stelmach kontra Marantz+Nos Dac niestety przetwornik Petera zdeklasował

Stelmacha, poprawiło się wszysto.... W tej chwili Teac przeszedł modyfikacje do roli transportu

(Stelmacha oczywiscie wyrzucułem z niego) i myślę że obecnie przewyższa Marantza.

Jak będziesz w Podlaskim to zapraszam na odsłuch.

Szanowny Panie stempur. Nie ma się o co gorączkować. Zdjęcie pojawi się niebawem. Muszę tylko wydobyć z czeluści plecaka narzędzie, którym akt ten popełniłem. Nie wiem, czy jego zamieszczenie nie będzie wymagało zgody osób, które na tym zdjęciu widnieją, chociaż ciężko będzie takową zgodę otrzymać od tylnej części ciała pewnego osobnika, który został wybrany jako najznamienitszy kaligraf spośród obecnych :) No nic zaryzykuję. Wszystko to niebawem - jeszcze ściągam pocztę z serwera, to już 76 mail (tak to jest jak się na 4 dni rozstanie ze światem wirtualnym).

Tak. Jak to się nazywało to cudo co wygrało? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przeszanowny Rekinie

Z rybą tego pokroju zaczynać nie zamierzam i tylna część osobnika kaligrafa na pewno się nie obrazi :-) A więc do czeluści! I zdjęcie umieszczaj.

Pozdrawiam serdecznie

Stempur

Wszystko jasne. Brazylijka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i oczywiście piękna lambada w wykonaniu rozentuzjazmowanego (co to za słowo ?!##?#!) tłumu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.