Skocz do zawartości
IGNORED

Wplyw lamp pre na brzmienie zestawu

nikaudio

Rekomendowane odpowiedzi

jacekG,

Zamieniajac El82 na El803 nie powinno byc niespodzianek: El82 ma Iż=0.8A. El803 Iż=0.7A, I anodowy jest nizszy dla El803 (53 mA dla el82, 36 mA dla el803) wiec nic nie powinno sie dodatkowo grzac po zamianie. Musiales przelutowac podstawke by s2 i s3 byla na odpowiednim miejscu. Nachylenie lamp jest praktycznie takie same: 10 mA/V , wzmocnienie wieksze dla el803, wiec OK. Jak Ci lezy dzwiek, wszystko jest spoko.

Bardzo nam się miło, Koteczku, gawędzi, a pośród tych pogawędek jedna moja 2A3 najspokojniej sobie wyzionęła ducha - będzie jakieś trzy godziny temu. Akurat na święta. A bodaj jej... I niech to wszystko....

A do tego tysiąca złotych na Fulla akurat nie mam, i bodaj to...Dystrybutor jest oczywiście za oceanem. Z Foto Pubowcem na Show sobie pojechali. I nawet nie wiem, czy RCM ma te złote Electro Harmonixy. Jutro będę czegoś szukał, ale przed świętami na pewno nie znajdę, bo w Krakowie nie ma. Na choince sobie te Sino powieszę.

Piotrze:

Sprawdź ceny 2A3 EH w partsconnexion ( chyba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Powinno być dużo taniej niż w RCM-ie, nawet po doliczeniu przesyłki. Ja kupiłem tak moje 300B - wyszło mnie ponad 2x mniej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziwna rzecz się zdarzyła, lampa ożyła. Pewnie na krótko, ale póki co - żyje. Napięcie wieczorem było bardzo niskie - na wejściu kondycjoner pokazywał 180 V, ale on podbija do 30 V więc na wyjściu dawał coś około 210, czyli znośnie. Mimo to jedna 2A3 zgasła. A teraz tak na próbę wzmaka odpaliłem i zaświeciła. Czary. Napięcie wyjściowe kondycjoner pokazuje w tej chwili 222 V (podbija 5 V). Ale lampy i tak będę szukał. Na pokazanej przez Marcina stronie jest niestety tylko 300 B.

Sino, Koteczku, jest całkiem nowe, będzie jakieś cztery miesiące grania po około 3 godziny dziennie.

Wszystkim lampowcom pięknych lampek na choince i prezentów pod nią życzę.

Piotrze:

Chyba coś przegapiłeś :) Przed chwilą sprawdzałem, zwykłe 2A3 EH to jakieś 44USD/matched pair, 2A3 EH-Gold to jakieś 88USD/matched pair... Dodam, że ja na swoje bańki czekałem raptem tydzień, więc pełny ekspres :)

Korzystając z wiedzy i doświadczenia piszących w tym wątku dołączę moje pytanie.

W moim "systemie alternatywnym"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gra obecnie wzmacniacz na rosyjskich 6P3s. Ich zamiennikiem jest 6L6. Czy mogę poprosić o opinię, na które w niżej przedstawionych lamp warto je wymienić? Popuśćmy wodze fantazji i uznajmy, że cena nie gra głównej roli ;)

Ukryta Zawartość

Mój wstępny przegląd:

ElectroHarmonics

Ukryta Zawartość

Philips

Ukryta Zawartość

Zamrażane SED

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za komentarz i ewentualne inne propozycje.

Pozdrawiam, Papamek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koteczku

Nie mam czym tego zmierzyć, może po świętach jakąś aparaturę pomiarową zakupię.

Marcin

Widać stary gapa ze mnie, ale pod ikoną lampy znalazłem tylko 300B i już dalej nie szukałem.

A Audio System uniósł się dumą i postanowił pokazać mi, że nie sroce spod ogona wypadli. Zaraz po świętach tak czy owak mam od nich dostać gratis parę zapasowych 2A3 od firmy, „bym o nich źle nie myślał”. Chwalebny byłby to przykład. Zobaczymy, czy się to ziści.

Marcinie

Oczywiście miałeś rację. Dzięki za link. Może kupię tam Tung Sola KT66. A jak chodzi o 2A3, to w zaistniałej sytuacji już raczej na tego koteczkowego Full Musica się zamachnę, bo za bardzo mnie kusi. (Gdyby jednakowoż źle one grały, to się z Koteczka w ramach zadośćuczynienia sadełko chińskim zwyczajem wytopi :))

Papamek,

Popusciwszy wodze fantazji: GEC KT66 (UK), dlugo, dlugo nic a potem Valve Art KT66 ( produkowane na starych maszynach od GEC). Jestem przekonany, ze sa inne dobre L6L, ale te w/w znam z wieloletniego obcowania.

A'propos TJ:

Czy mieliście do czynienia z 300B TJ z litą (nie siatkową) anodą? Pytam, bo (w przeciwieństwie do litych) mesh'owe 300B nie są "prawdziwymi" 300B (mają mniejszą dopuszczalną maksymalną moc emisyjną, więc nie można ich stosować w każdym wzmacniaczu)?

Koteczek

...oj lezy mi brzmienie tej lampy( El803 )..!, mam nawe El82Valvo , jest dobrze , ale Tl to spektakl na zywo , a i barwa dzwieku jest bdobra , z 6C4C to naprawde gra , e88cc to na zmiane Telefunken i Siemenns , a i czasami 6n1p :) , czy jest sens zamieniac te rosyjska 2a3 na jakac "kapitalistyczna":) , oczywiscie po zmianie napiec..?

Marcin(g)

Mielsmy doswiadczenie z lita 300b TJ. Oraz ostatnio z weglowa 300b TJ. Ta ostatnia to super nowosc. Sa pono tylko dwa miejsca na swiecie gdzie wlasciciel TJ zdecydowal sie je sprawdzic Japonia i Polska. I zgadnijcie co teraz slucham. Lamp TJ 300b/c ( c od carbon) jeszcze nie ma w sprzedazy, ale sa w przed-produkcji. To samo z 2a3 z weglowa anoda.

Wracajac do Twojego pytania odnosnie litej-metalowej anody w 300b TJ. Bardzo fajnu dzwiek, mozna je popchnac nieco wyzej niz siatke. Maja deczko wyzsze Pmax, jak to slusznie podkresliles. Ale bez przesady, owa meshowa anoda, de facto, nie jest siatka, ale blaszka metalowa z dziurkami, czyli powinna sie nazywac "sitkowa" a nie siatkowa, ale to tylko slowa.

Uwazam, ze dzwiek 300b TJ (siatkowa anoda) jest bardzej zywy, interesujacy w porownaniu do litej 300b TJ, ale ta lita to rowniez bardzo dobra lampa, troche cieplejsza i ciemnejsza tonowo. Koncowa decyzja: sprawa gustu. Ja preferuje sitko.

jackuG,

Uwazam, ze Twoje 6C4C sa bardzo dobre. Nie sadze, ze zamienajac 6c4c na zachodnia bedzie "duzo " lepiej, na pewno bedzie inaczej. Cala sprowadza sie do tego jak bardzo istotne dla Twojego ucha sa "male" zmiany. Przepraszam za truizm, ale male dla jednego to duze dla innego. Uwazam, ze "spore" roznice mozesz uslyszec probujac 2a3 TJ. Nie ma oczywiscie gwarancj, ze te roznice polubisz, ale zachecam do eksperumentu.

Piotr Ryka,

Te 2a3 TJ o ktore pytasz kosztuja ok. 900-1000 zl. za dobrana pare. Poniewaz nie jestem ich wlascicielem, jest to tylko edukowany szacunek. Wiem, ze w necie chadzaja po ok. 800-900 PLN ( po przeliczeniu) plus transport, wiec to chyba jest rozsadny wycena.

Dzięki Koteczku

Cel jest zatem jasny i niestery dość kosztowny: najpierw 2A3 TJ, a potem Valve Art KT66, bo prawie 500 euro za GEC KT66 chyba nie dam. Pozostaną raczej w sferze marzeń. Ale kto wie, może się kiedyś zawezmę.

A masz już wyrobione zdanie o wyższości mesch nad carbon lub vice versa?

jacekG,

Trudno ocenic precyzyjnie jak dlugo zyja lampy mocy. Z grupsza , kilka tysiecy godzin. Jezeli sluchasz je np. 2 godziny dziennie, 300 dni w roku, tzn 600 godzin rocznie, powinny zyc kilka lat. Bardzo wazne jest by ich punkt pracy byl 20-30 % ponizej ich Pmax. Kiedys widzialem reklame WE 300b informujaca, ze ich lampy zyja 40 000 godzin, ale jest to zyczeniowe myslenie. Mialem kiedys JJ 300b, chodzily ok 2000 godzin a potem stracily wiekszosc swojej emisji. Jest kilka szkol grzania lamp. Sa producenci ktorzy bardzo popychaja Ia. Nawet do 70-80 mA dla 300b. Wszystko po to by napisac w swoich prospektach, ze moc ich wzmaciaczy to np. 10 W SE. Twierdzac, ze ich sa lepsze bo maja wiecej mocy. Ma to wiecej wspolnego z sztuka markietingu niz uroda dzwieku. Triody bezposrednio grzane brzmia lepiej jezeli sa bardzej "zrelaxowane".

Piotr Ryka,

Kilka dni temu dostalem do testow 300b TJ oraz 2a3 TJ na weglowych anodach. Slucham je i porownuje w kazdej wolnej chwili miedzy kreceniem miesa do pasztetu, dzwigania siat, choinki, wieszania swiatelek, przywozenia syna z lotniska i wachlowania kobiet. Jak to sie przewali i brzuszki wypelnia sie wspanialosciami, napisze o weglowcach. Cos mi sie wydaje, ze zaczniemy sprzedawac wegiel do Chin.

..mysle ze moje sa..."zrelaksowane"...:)..jezeli chodzi o zmiany na "imperjalistyczne"...to raczej wole kupic ...plyty( we wzmacniaczu ma 4szt.6C4C - czili wydatek..ufffff..) , ten system ktory mam w pokoju daje mi duzo radosci i nie wiem czy ma sens pogon za ..juz nawet nie wiem czym ..:)

Cóż, ja zrobiłem tylko sos tatarski i sałatkę jarzynową, ale za to wcześniej wykonałem także majonez domowej roboty. Okazuje się, że karpia po żydowsku w tym roku nie będzie. Skandal. To chyba pierwsze oznaki nadciągania "czarnych pijarów". (Żonie się zrobić nie chciało, prawdę mówiąc.)

A wracając do lamp, to wygląda na to, iż trzeba będzie odprawić modły i bić czołem przed Foto Pubem i jego mocodawcą, by te testowe węglowe 2A3 odsprzedał, jeżeli twoje, Koteczku, sugestie dobrze pojąłem. Ech, życie…

Dudivanie,

PX-25 TJ jest ciekawa lampa. Brzmi jak 300b na testesteronie. Ma troche inna specyfikasje niz orginalna PX25, ktora byla 4v lampa. Brzmi bardzej dynamicznie w porownaniu do 300b. Wiecej kontroli na dole.

Podroze ksztalca. Ciekawa wizyta w TJ:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopiec z "TJ" ma nostalgiczne ciągotki. Oprócz PX25 oferuje także PX4 a to już jest podobno majstersztyk z punktu widzenia konstrukcyjnego. Ciekway czy dźwiekowego też. Pisząc o 25 jako 300B na testosteronie, które aspekty brzmienia miałeś na myśli ? I czy ten testosteron nie powoduje, ze kobietom rosną wąsy ?

Moze nie wasy, ale lekki meszek. Spiewajace kobiety nie sa tak jedwabiste spiewajac przez PX25 jak przez 2a3, ale dzwiek kontrabasu jest sztywniejszy w przypadku PX25. Wiec cos za cos.

Jestem po kilku dniach porownan TJ 2a3/n ( siatkowa anoda) z TJ 2a3/C ( weglowa anoda). Wiem, ze to krotki okres, ale tak jest. Porownanie robilem (robie) na Sun Audio 2a3, lewy kanal wegiel, prawy siatka. Zrodlem jest nagranie mono analogu, lub CD nagrane mono. Poniewaz Sun ma dwa potencjometry, latwo porownac siano ze sloma. Wiem, ze brak jest symetri pokoju, ale jestem za leniwy by robic bardzej poprawne technicznie porownanie, zwlaszcza, ze obserwaje zostaly potwierdzone zmieniajac polozenie lamp. Roznice miedzy siatka a weglem byly wieksze od zmian spowodowanych asymetria pokoju.

Obserwacje:

Roznice byly znaczne i latwe do wychwycenia. TJ 2a3 na weglu byly bardzej organiczne i naturalnie w porownaniu do TJ 2a3 z siatkowymi anodami. Dzwiek byl nieco cieplejszy, bardzej zmyslowy. Z drugiej zas strony na siatkach dzwiek byl bardzej analityczny, techniczny, sprawial wrazenie bardzej detalicznego, nieco zimnejszego. Definitywnie byl "jasniejszy".

Konkluzja: weglowe 2a3 to nowosc, nikt jeszcze nie analizowal TJ 2a3/c, my chyba jestesmy prekursorami tej lampy.

Za nim zdecydujesz sie nabyc TJ 2a3/n, ktore same w sobie sa swietne, posluchaj TJ 2a3/c. Porownanie ich to czysta przyjemnosc, obydwie sa wspaniale. Jedne z najlepszych 2a3 jakie byly (sa).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.