Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory klasy HI END

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

-->gutek, w odpowiedzi na motyw antykwaryczny powinieneś udać się do HiFi Clubu i wynieść tyle McIntoshy i dasz radę unieść :-D

Wracając do Totemów to słucham Model 1, ale nie wiem czy Mani2 nie różnią się raczej odtwarzaniem niskich tonów, a góra ta sama?

gutekbull

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wyśmienity monitor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sluchalem ich krociutko na AS, wygladaja i moga byc calkiem fajne, jednak pan z obslugi nie pozwolil mi wlaczyc swojej muzyki i wyszedlem.

Ukryta Zawartość

Zdaje się ,że słuchałem tych monitorów z Andreą29 w siedzibie Akkusa w Wejcherowie.

Tylko wtedy kosztowały 8000zł ;-) , a szkoda bo przy obecnej cenie to pewnie bym je kupił.

Powinien nimi bardzo poważnie zainteresować się kolega z wątku o ProAckach , bo od 100 są lepsze.

Od Akkusa ładniejsze są Kustagon Swar1, nie wiem jak grają, ale zdaje się na tegorocznym audioszole Kustagon ich nie wystawiał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Z szacunkiem dla Argosa i Sundiala, ale czy to hi-end?

zalezy gdzie ustalasz hi-end bo jesli jest to 8000$ to bety i impetusy nie sa hi-endem - na cale sczescie.

Nie uwazam podanych przezemnie pozycji za najlepsze na swiecie jendak spokojnie nazywam je hi-endowo grajacymi.

>liamk => pisząc HI END miałem na myśli dźwięk, a nie cenę ;-)

sczerze mowiac to na polskie warunki finansowe to cene tez maja hi-endowa ;) dla wiekszosci.

Porownywanie ich do utopia . .. hmm to jak by powiedziec ze bmw X5 (300.000 pln) to nie jest hi-end bo przeciez nie mozna go postawic na rowni z ferrari F50 (1.000.000$).

No, moim zdaniem Totem Model 1 gra lepiej od B&W 805s i do tego zdecydowanie piękniej, muzykalniej, przyjemniej, bardziej emocjonująco (tak szczegółowo piszę na wypadek gdyby ktoś uważał, że piękniej i przyjemniej to nie zawsze lepiej).

gutekbull -->

Moim zdaniem B&W N805 to nie jest żaden wybitny monitor... a wersja s w zasadzie niczym brzmieniowo nie różni się od poprzedniej "bez s"...

Ja przynajmniej nie usłyszałem różnicy która uzasadniała by wymianę N805 na NB05s...

zdezintergrowany_3PO

Mam niższy model B&W CDM1NT, ale kilkukrotnie porównywałem go ze starszym bratem 805. Do tych kolumn należy dobrać odpowiednią elektronikę, wtedy grają wyśmienicie. Z chłodnym wzmacniaczem, albo wzmacniaczem o jakiś mankamentach na górze pasma jest to tragedia, z cieplejszym i naprawdę dobrym - mistrzostwo świata. To naprawdę udane monitorki i długo na nie chorowałem swego czasu, niestety udało mi się dozbierać tylko na CDM1NT. 11kzł za 805 to w tamtych czasach było dla mnie nieco za wiele.

gutekbull -->

ja osobiście tego monitora nie posiadałem, ale mój przyjaciel ma go do tej pory... oczywiście chodzi o wersję N805 bez "s"...

być może w niektórych konfiguracjach N805 zagra wybitnie... konfiguracji z McIntoshem nie słuchałem ... niestety

...mimo wszystko wolę to co mam... ;)

zdezintegrowany_3PO

Jeszcze dwa słowa co do 805 , cokolwiek lepszego do niego podłączyłem, to on to pokazywał, nigdy nie miałem odczucia , że się skończył co mi się zdarzało w wypadku innych kolumn.

akkusy naste zdjęcie w duecie z większą konstrukcją

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

re Eryk S Nuvo: wg recenzji Audio Video 10/04 cena 6600 zet. W recenzji Hi Fi News cena w UK - UWAGA::::::::::::::::::::::::::: 3000 tysiące funtów !!! Chyba dobrze przeczytałem - w Empiku tłok taki i hałas.Jakieś w ogóle dzisiaj w Gdyni wariactwo shoppingowe.

Nie pstg 1300,co odpowiadałoby cenie polskiej plus ewtl transport i inne petties. Czy model recenzowany w UK tak znacznie różni się od polskiego ?

Ja ze swojej strony polecam Sundiale. Tak się złożyło, że w poszukiwaniu kolumn do mojego Amplifona zawitałem wczoraj razem ze wzmacniaczem u producenta tych kolumn w Trójmieście. Słuchałem wcześniej WT-40 z kolumnami B&W 805 (stara wersja) i muszę przyznac, że Impetusy podobały mi się bardziej. Źródłem w przypadku 805 był mój Marantz, natomiast wczoraj była to Wadia (tak że różnica dźwięku może też wynikac z klasy odtwarzaczy). To co mnie najbardziej zaskoczyło (o szybkości i neutralności tych kolumn można przeczytac już na forum), to .... muzykalnośc zestawów. Z lampą kolumny zagrały bardzo wciągająco. Grała głównie klasyka - małe składy barokowe ale także i duże symfoniczne (II koncert fortepianowy Prokofiewa). Słuchałem nowej wersji kolumn (mk2) na firmowych podstawkach Sundiala.

Al_Bercik => nie słuchałem Sundiali - muszę to nadrobić, ale mając 805 przez dłuższy czas wiem , że zagrają na ile im elektronika pozwoli ,a słuchałem ich w bardzo różnych skrajnych konfiguracjach od Cambridga poczynając na Krellu, McIntoshu kończąc .Napisałem już to wyżej nigdy nie pokazały ,że się kończą.

Zapewne są lepsze - stąd ten wątek ;-)

Zanotuje Sundiale - może ktoś jeszcze coś napisze ?

Ale z drugiej strony szukam monitorów ,które zagraja zdecydowanie lepiej ,a nie tylko inaczej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.