Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobic Audioquest Copperhead

DrDmx

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio będąc w Wawie zakupiłem 2 m kabelka Audioquest Copperhead, dziś dokupiłem wtyki Nakamichi( pewnie jakies badziewka, ale co tam - ten kabel ma byc do tunerka).... i mam jeden mały problem.Obiło mi sie kiedys o uszy że z jednej strony lutuje się 2 żyły a z drugiej tylko jedną.Czy ta jedna żyła to masa ??? Może mi ktoś to wytłumaczyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/22953-jak-zrobic-audioquest-copperhead/

Tak, jedna żyła to masa. Obie żyły muszą być połączone z obu stron (inaczej nie bedzie odwodu zamkniętego). Kabel łączy się "niesymetrycznie", kiedy ma 2 żyły + ekran, lecz w tym przypadku innego wyjścia nie ma.

Wtyki Nakamichi to dobre wtyki. Naprawde solidnie zrobione i cena przyzoita.

Dzięki.Właśnie złożyłem i zlutowałem kabelek.Tylko miałem jeden wielki problem.... jak włożyć wtyczki nakamichi na kabelek - ta sztuczna siatka nie pozwalała mi na wlożenie wtyczki, ciągle schodziła i zaciągała się.Może ktoś mi podpowie jak sie ją wkłada, bo ja robiłem to pierwszy raz, i nie najlepiej mi poszło ( ok godz roboty i kabel z jednej strony zaciągnięty).

W przypadku kabla z oplotem robi się tak:

1. Ściągamy oplot z kabla

2. Obcinamy 3-4 cm kabla

3. Zsuwamy oplot

4. Przeciągamy za oplot przez wtyk

5. Obcinamy nadmiar oplotu

6. Lutujemy

Jeszcze rysunek- myślę, że zrozumiały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 lata później...

Witam,

po długim czasie chciałbym wrócić do tematu, bo ja nadal chyba nie bardzo rozumiem a chciałbym zrobić taki kabel. W kablu copperhead mam dwie żyły miedziane środkowa i zewnętrzna (masa). Czy tak? Czy mam coś jeszcze co muszę polutować?

Lutuje je standardowo tak jak się lutuje każde RCA? Czy w inny sposób? Kabel taki powinien być chyba kierunkowy?

Będę wdzięczny za ponowne wytłumaczenie sposobu polutowania.

Z góry dzięki.

kacper.zbrozek

Lutujesz jak normalną łączówkę. Kierunek jest narysowany na izolacji rdzenia. Największy problem to ten nieszczęsny oplot. Radzę zrobić zgodnie z instrukcją rysunkowa powyżej.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Dzięki za pomoc.

Mówiąc oplot masz na myśli "materiałową izolację"?

Czym najlepiej to polutować zwykłą cyną czy taką z domieszką srebra?

Wiesz może czy duza jest róznica w jakości dzwięku miedzy taką samo-róbką, a oryginałem kablem lutowanym lutowiem AQ?

pozdrawiam

Nie wiem jak jest różnica między orginałem a samoróbką. Ja sam lutuje cyna ze srebrem. Podobno na warszawskim wolumenie można kupić cynę Siltecha - ta byłaby idealna. Oplot to oczywiście sznurek na zewnątrz.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

DrDmx, 2 Gru 2005, 21:42

>Tylko miałem jeden wielki problem.... jak włożyć

>wtyczki nakamichi na kabelek - ta sztuczna siatka nie pozwalała mi na wlożenie wtyczki, ciągle

>schodziła i zaciągała się.Może ktoś mi podpowie jak sie ją wkłada

Ściągnij tę siatkę i wywal do śmieci. Życe będzie prostsze, a średnica kabla doskonale dopasuje się do otworu we wtyczkach Nakamichi.

• 1 rok później...

Polecam wtyczki Amphenol, powinny pasować.

Obiło mi się o uszy, że Copperhead jest zgrzewany do styków wtyczki, ale mój (oryginał) jest lutowany, i właśnie się złamał ;-)

Sztywny jest dziad. A czy brzmi? W systemie poprzednim było czuć wielką różnicę w porównaniu do zwykłego marketowca. W obecnym jeszcze nie porównywałem z niczym. Do dyspozycji mam tylko Klotza 106 i Beldena wcale nie audio.

www.myspace.com/loszmi

Wovo drogi ;-)

Ja tu Wovodoo nie sieję ;-) Tylko pytam jak robiony.

A porównywałem do marketowca za 5zł, przed laty, to jest bezdyskusyjne nawet dla każdego przeciwnika kabli.

Zresztą zdejmowałem koszulki z takich sznurówków i często pokorodowane były na całej długości.

www.myspace.com/loszmi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.