Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do klasyki (do 2 tys.)

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Dojrzewam do sprzedania swoich Aegisow i wskoczenia na nieco wyższą półkę. Aegisy to bardzo porządne w swojej klasie, zrównoważone i przeźroczyste kolumienki o wielkieju dynamice. Aluminiowe średniaki oddają dźwięk blasznych instrumnetów w sposób nieosiągalny nawet dla dwukrotnie droższych zestawów.

Brakuje mi w nich jednek tego, co charakterystyczne dla kolumn z wyższej półki - subtelnej i detalicznej góry - mówiąc konkretnie, bardziej wyrazistego klawesynu w większych składach. Doś takiego słyszałem w Contourach Dynaudio. Podobno tak gra również AEsprity, ale nie miałem okazji słyszeć.

Co moglibyście polecić w cenie do 2 tys. (biorę pod uwagę również zakup z drugiej ręki) ? Bas - dobrze, gdyby był wyrazisty, ale miałby służyć w praktyce jedynie do kontrabasu i kotłów w składach orkiestrowych i do organów. Pokój - 16 m2.

Na razie tor jest marantzowy cd67mkII i PM8000 (w planie upgrade u McGyvera)

https://www.audiostereo.pl/topic/22997-monitory-do-klasyki-do-2-tys/

Dziwny wygląd,choć w okleinie naturalnej mogą się zupełnie inaczej prezentować.

Kto jest krajowym dytrybutorem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Już znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu są dane techniczne tego monitora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ANF10 raczej nie wchodzi w grę, to monitor bliskiego pola ze wszystkimi zaletami, ale i wadami (zwłaszcza z głośnikiem wstęgowym). Jeżeli żona wymysli "dekompozycję" umeblowania, może nie podołać oczekiwaniom.

>parmenides

Z recenzji wynika, że eposy lepiej sprawdzają się w muzyce bardziej "rozrywkowej", czarują dynamiką. A co sądzicie o jakimś większym podstawkowcu z drugiej ręki, w którym bas organów będzie ładnie wygasal. Może Mieszko z Qba (z drugiej ręki)? Miałem okazję kiedyś go słuchać (chociaż ze znacznie lepszym niż mój wzmacniaczem) i zrobiły na mnie świetne wrażenie. Boję się tylko, że bas będzie za duży jak na tak niewielki pokoik i bliskość ściany - bo ile będzie mozna je odsunąć przy 3 metrach szerokości pokoju :)

-> Geertgen: "Z recenzji wynika, że eposy lepiej sprawdzają się w muzyce bardziej "rozrywkowej", czarują dynamiką." - jeśli nie słuchałeś to posłuchaj i nie sugeruj się recenzjami. Pytałeś o najlepsze monitory do klasyki w cenie do 2 kpln. Podpowiedziałem Ci to, co uważam do klasyki najlepsze. Jeśli będziesz odrzucał propozycje na podstawie jakiś recenzji, to gratuluję. Idę poczutać grudniowy hifi choice - nowe wcielenie eposów 12.2 zostało przez redkację tego pisma wybrane najlepszymi kolumnami w swojej cenie. pozdrowienia i dobranoc.

>parmenides

Jestem wdzięczny za radę. Cóż, w momencie, gdy nie ma możliwości odsłuchu, pozostają recenzje. Rzeczywiście z recenzjami trzeba ostrożnie. Zwłaszcza, że reszta toru daleko odbiega od sprzętu testowego. A swoją drogą, czy widzialeś te dwunastki w ofertach z drugiej ręki? Jak to może zabrzmieć z mocno budżetowym zestawem?

>Papamek

Marantze, po upgradzie chyba będa musiały jeszcze troche posłużyć. McGyver zapewnia, że po stuningowaniu wskakuja na znacznie wyższą półkę. Zresztą najpierw kolumny, a później zobaczy się co z resztą.

Nie mam pojęcia jak grają tuningowane Marantze. Ale Eposy mogę polecić. Do tej pory gram starszym modelem ES-14, właśnie w 16m2. Mogę do nich zalecać jak najlepszą elekronikę, bo te kolumny naprawdę potrafią zagrać z wysokiej jakości zestawami. Gdyby wspomniane wcześniej M12.2 były za drogie (dolicz jeszcze podstawki), to spróbuj M5, będzie czysto i przestrzennie, ale potęgi się nie spodziewaj. A najlepiej ES-14 z drugiej ręki :)

>Dziwny wygląd,

sprzet studyjny z zasady "dziwnie" wyglada ;)

>choć w okleinie naturalnej mogą się zupełnie inaczej prezentować.

Ukryta Zawartość

adam audio robi tez domowe wersje swoich studyjnych monitorow, sa fornirowane jendak nie polecam tych domowych wersji, podobnie jak w przypadku tannoy czy dynaudio te bardzije udane/spasowane egzemplarze sa sprzedawane jako studyjne a te mniej udane koncza "for home use".

>Kto jest krajowym dytrybutorem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka nowych typów

MAGNAT VINTAGE 610 (wbrew złym skojarzeniom z firmą, podobno bardzo kulturalne brzmienie, cena około 1200)

EPOS M5 (1660 zł nowe)

CHARIO SYNTAR 300 (1500 zł z drugiej reki)

monitor audio gold reference 10 (1600 z drugiej ręki)

Czy ktoś zetknął się z tymi pudełkami?

A ja niedawno słuchałem monitorów Opus Audio polskiej produkcji - mid Vifa M 18 WH , tweeter Vifa DX - cena około 1800 zł w zależności od wykończenia.Czegoś takiego w tej cenie wśród nowych kolumn jeszcze nie słyszałem, w zasadzie nie się do czego przyczepić pamiętając o kategorii cenowej.Świetnie ukazują wszelkie detale,stereofonia jest wybitna,bas krótki i sprężysty,przyjemne średnie.Porówbywaliśmu je także z Argosami Beta i przy odpowiedniej konfiguracji (Marantz PM64II oraz CD80) różnica była ale naprawdę niewielka (myślę o moich klimatach - jazz,małe składy i smaczki).A podejście Bartka i Waldka do klienta powinno się stawiać za wzór.Jak najbardziej polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem o czym mowa. Jestem nawet wstepnie umowiony na odsłuch tego monitorka, choć wcześniej słuchałem Argosow ze Scnaspeakiem i obawiam się, ze ta Vifa mnie rozczaruje. Troche się też obawiam kolumn zamkniętych. W razie przeprowadzki do większego pokoju, moga nie poradzić sobie z wypełnieniem wnetrza dźwiekiem. Ale zobaczymy.

Możesz upgradować Aegisy, a ja w tym mogę pomóc. Będzie to jakiś krok naprzód. Jednak jezeli chcesz mieć naprawdę duży postęp, to sugerowałbym jednak monitory handmade na M18WH od Argosa, lub ode mnie. Wtedy będziesz miał naprawdę wyraźny postęp.

ja stawiam tylko i wyłącznie na zakup z drugiej ręki porządnych kolumn (ale trzeba upolować) lub też zakup w Argosie i wszystkim jemu pochodnych (bo jak widze to się Argos klonuje pod innymi markami) . Wszelakie paści pseudofachowców odradzam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.