Skocz do zawartości
IGNORED

DIY Stasis Amp 1

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

1. W klasie AB wpływ nieliniowości końca wyjściowego będzie duzy - spore zniekształcenia

2. Moim zdaniem trzeba dodać dodatkowy stopień separujący opa od stopnia końcowego, coby opa nie był obciążany zmienną impedancją. Stopień separujący na wtórnikach emiterowaych. Trzeba pamietać, że wzmocnienie prądowe pary MJ i MJL nie jest zbyt duże i samo z siebie nie jest zbyt wydajne prądowo. Dodatkowy stopień to poprawi.

3. Nie używałbym wysokoczęstotliwościowycch tranzystaorów końcowych, bo w tym przypadku stwarza to dodatkową mozliwość niestabilności. OPA ma pole wzmocnienia jedynie do 3Mhz i więcej nie ma sensu dawać. Może warto zastosować popularne i tanie jakieś TIPy?

4. Stabilizowane napięcie dla OPA jak najbardziej.

5. Podejrzewam problemy z utrzymaniem dobrego (małego i stałego) DC na wyjściu. Wzmacniacz jest prądu stałego. Mimo dobrych parametrów samego OPA końcowa para będzie "pływać".

Pozwolę sobie przedstawić kilka podobnych układów, może na coś się przydadzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8831-100009575 1170280611_thumb.gif

post-8831-100009576 1170280610_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Foksik, Bogdan

Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze ;)

Czy schemat zaproponowany przez Foksika nie przypomina Lynxa:

Ukryta Zawartość

>jar1

W wątku Naim klon oceniłeś LYNXA tak sobie. Może w takim razie warto zrobić TA-3A w takiej formie jakiej jest i zobaczyć jak zabrzmi. Pliki Eagle umieściłem na diyaudio.com w wątku "Nak PA7 clone" na stronie 6.

Płytki ma już dwóch kolegów z forum ;).

Ukryta Zawartość

>W wątku Naim klon oceniłeś LYNXA tak sobie.

To jednak trochę co innego. Na razie, w takiej postaci jak to było podane, to LYNX u mnie wygrywa;-). Ma jednak globalne sprzężenie zwrotne. A stopień końcowy ze wspólnym emiterem a CFP.

Poza tym LYNX jest juz dopracowany a ten ala Stasis nie.

Ten Lynx i schemat który zamieściłem to dwa różne światy. Poza tym, że na wejściu OPA a na wyjściu bipolarne tranzystory to nie widzę podobieństw.

Jeśli uda nam się w tym wątku zbudować jakiś wzmacniacz (mam taką nadzieję) to chciałbym, aby tranzystory wyjściowe znalazły się poza pętlą sprzeżenia wzmacniacza operacyjnego.

Jeśli ktoś lubi Eagle'a udostępniam gotowy projekt TA-3A (the same as diyaudio.com) oraz wstępną wersję dla PA-7.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PA-7 v.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chce nikogo namawiac do kolejnego chipampa, ale national wypuscil bardzo ciekawy uklad LM4702 ;)

Ukryta Zawartość

GC o nieco wiekszej mocy.

Ukryta Zawartość

Szkoda, ze National nie udostepnil budowy wewnetrznej swojego ukladu. Ciekawi mnie rozwiazanie zrodel pradowych. Mogliby troche poprawic wydajnosc pradowa wyjsca... Poprobuje takiej konfiguracji, gdy LM4702 trafi w moje rece (szkic):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten LM4702 to ciekawy układ, ale słabiutko u niego z prądem wyjściowym, tylko 3-10mA. OPA552 może podać do 200mA. Zeby uzyskać dużą wydajność prądową wzmacniacza z LM trzeba postawić wysokie wymagania stopniowi wyjściowemu.

Foksik, wiem, darlingtony troche ratuja sprawe. Ale trzeba przyznac, ze nadrabia szerokim zakresem napiecia pracy czego OPA552 brakuje (przydalby sie dodatkowy stopien wzmocnienia, choc +-30 w jego przypadku jest niezlym wynikiem) ;)

Jar, jest nowa wersja oprogramowania pod Twoj selektor - obsluga wyswietlacza 2x20, kontrastu, pamiec...

>Jar, jest nowa wersja oprogramowania pod Twoj selektor - obsluga wyswietlacza 2x20, kontrastu,

>pamiec...

Ciekawe, wyświetlacz bym chetnie wymienił na wiekszy:-)

Najwięcej problemu to mi sprawia ostatnio sam pilot - niestety to RC5 jest bardzo powszechne. Przy testach w klubie róznych CD dzieją się rózne 'koincydencje':-)Przełączając źródła zmieniają się ściezki w CD:-) I po takim zamieszanie stary wyświetlacz lekuchno ' głupieje'.

jar1

Dla czego rezygnacja? Veteran zasugerował użycie LM zamiast OPA. Warto chociaż rozważyć taką opcję.

Ja chciałbym żeby dało sie z tego wzmacniacza wyciągnąć na wyjściu 30A. Przy zastosowaniu wspomnianych wyżej MJL/MJE scalak musi podać jakieś 15mA na wyjście. A może więcej.

Musisz poszukac innego pilota - program rozpoznaje nie tylko komende, ale i adres ;) Moze czas pomyslec o czyms 'dedykowanym'... Obecny wyswietlacz jest niezly i kosztuje niewiele - moge wyslac kilka zdjec na priva. Juz nie zasmiecam watku.

Koledzy ten LM może być genialny, ale narazie jest zupełnie nieosiagalny i do tego bardzo drogi - o samplesach można zapomnieć. Brzmienie OPA 552 jest znakomite-pewnie nawet lepsze od Lm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.