Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Można też poprzekładać kondensatory na lewą stronę płytki (od strony druku, kuuupa miejsca) i wtedy stoliczek pod opampy już bez problemu wstawisz. Co do przedłużek z podstawek, to jestem sceptyczny.

słuszna uwaga ,brałem pod uwagę zamocowanie od dołu kondesatorów olejowych zamiast MKC 10 mikro . szukam dokładnego stabilizatora na 5V o małych szumach - ostatnio widziałem na allegro LOW DROP 70500 jakie sa wasze typ stabilizatora

McGavwer ----- zastanawia mnie ten żółty kondesator 470000 uF zwłaszcza że jest zainstalowany po stabilizatorze -jaka jest zasadnośc tak dużej pojemnośći za wyjściem ze stabilizatora MFS 7805

WSHODNI>>

chodzi o możliwość podpisywania płyt, tego nie ma co ruszać.

Co do piramidy z podstawek precyzyjnych to też mi się nie wydaje żeby tak bezkarnie się udało. Połączenia winny być jak najkrótsze, a i lutów by dużo było.

Wyjściowe kondki chyba rzeczywiście od spodu przytwierdze i na przewodach. Jak myślicie, dawać ekranowane czy nie koniecznie? Mam zwykły alpharda kabelek akranowany, Klotza LaGrange ;) , przewód z miedzi srebrzonej w telfonie śr.3mm i to samo tylko drut 0.2mm. Dwa ostatnie to wysuszać mogą. No i jeszcze kabelki pozostałe po ukróceniu tych ESowych

Jeśli chodzi o modyfikcje to ja mam trochę więcej rzeczy porobione... ale już zasypiam... jak coś to wrócuimy do tematu. Jak masz trochę czasu to zajmij się kondensatorami w servo, napędzie i dekoderze. Wszystkie są do wymiany!

bartezz jeśli znajdziesz chwilę czasy to proszę o podanie oznaczeń kondesatorów do wymiany może sugestje co do firmy kondesatorów , w sobotę mam zamiar wstawić gniazdo sieciowe z w ( filtrem ) oraz wymienić na stabilny kwarc JANUCHA na zegar brak funduszy

ja chce sie do tego dobrac aby zmniejszyc troche napiecie zasilania opow wyjsciowych

nie wiem czy to glowna przyczyna( duze 15 v zasilanie) ale w tym cedeku nie chca mi chodzic praktycznie zadne analogi

tdrozd>>

LXY są niesamowite :) Szkoda,że nie ma jak dostać mniejszych pojemności.

WSCHODNI>>

Ja też nie wstawiałem gniazda z filtrem tylko wyprułem (inaczej nie dało rady tego zrobić) oryginalny kabel sieciowy i zakręciłem na nim pierścień ferrytowy. Dodałem też dodatkowe kondesatory do istniejącego filtra sieciowego.Pierwszy 0.25uF 630V Olejowy potem za cewką 0.1uF MKT ERO z serii X2 - dedykowane do filtrów sieciowych. Chyba dorzucę jeszcze jakiś mniejszej pojemności

>tdrozd, 5 Maj 2006, 23:53

>ja chce sie do tego dobrac aby zmniejszyc troche napiecie zasilania opow wyjsciowych

>nie wiem czy to glowna przyczyna( duze 15 v zasilanie) ale w tym cedeku nie chca mi chodzic

>praktycznie zadne analogi

Może w szereg zasilania jeden lub dwa LEDy? Czasem deje się zenerki, ale te dość sporo

szumią. Można dobierać spadek zasilania kolorem (czerwony, zielony, biały).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

WSCHODNI>>

U mnie też leży na półce nowiótki kwarc z Omigu :) Myślę,że będę już w stanie usłyszeć zmiany

Co do wymiany konkretnych części to postaram sie sukcesywnie wklepywać co tam pozmieniałem.

Póki co pewniaki do wymiany: Wszystko w sekcji sevo, dekoderze i napędzie tzn. te małe, niebieskie kondki 22uF 25V Nichicona , 100uF czarne Nippona i te majmniejsze po 4.7uF , 1uF, 0.47uF itd. Generalnie nie potrzeba tutaj jakiś rewelacji (wstawiłem co miałem). Stare są bankowo powysychane. Wymieniam też docelowo wszystkie stałe kondensatory na identycznej pojemności ERO MKT i Rifa MKT. W rezultacie poprawa pracy napędu,a co za tym idzie lepsza szczegółowość. Jest tam jeden taki duży 0,47uF - czerwony - tu warto dać MKP bo to odsprzęganie filtra cyfrowego. Ja dałem Wime 0.56uF - duża poprawa, aż się zdziwiłem.

Jeszcze jedna rzecz. Wymieniłem w sumie tak z formalności. Chodzi o diody w napędzie - numery D940 (albo D840 nie mogę odczytać) i kolejne D941, 2, 3. Ciężko się tam dostać, ale jak już zacząłem jedno to pomyślałem,że dokończe... Rezultatu wielkiego się nie spodziewałem, a tu niespodzianka! Dźwięk nabrał trójwymiaru!! Dźwięki zaczęły krążyć dookoła głowy. Ja słucham na słuchawkach.

wymieniłem stare Elny Duorex 3300uf na Nichicon Muse FX w stabilizatorze +/- 15V oraz Elny Duoerx na Nichicony KZ przy wzmacniaczu wyjściowym ,może wyrobię jeszcze dziś w nocy z przejscówką pod wzmacniacze operacyjne

bartezz ,,,,,,, Nichicony KZ wstawiałem wczesniej do GAICLONA, osoba której zrobiłem jest zachwycona śerdnicą , -jedyna wada to większe wymiary od innych kondesatorów .Udało mi się zdobyć kondesatory z serii for audio PB 22uF Panasonica dzięki uprzejmośći Arczi Z35 -podziękowania

bartezzz, 10 Maj 2006, 15:58

>McGyver>>

>

>Ile Cię kosztował laser do 227 ?

Kupiłem za psie grosze stare CD z utrupionym głównym prockiem i sprawnym laserem. Przełożyłem sobie i gra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.