Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

normalnie te 50kB to stanowczo za mało :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5682-100005259 1170301873_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bartezzz

Nie pomiędzy 12 - 13 i 18 - 19 tutaj normalnie każdy pin poprzez kondensator 2.2u-6.8u MKT lub jakiś super elektrolit typu Oscon lub BG N , ale oczywiście łatwiej spróbować z MKT;) większej pojemnośći do masy;

Pomiędzy dwa piny to 28 i 26( napięcia zasilające +-5V)- tutaj tantal lub inny elektrolit.

Pisałem juz Maila do Lukara aby zwiekszył rozmiar fotek do 100 a przynajmiej 80Kb ..bardzo ładnie i elegancko robisz ten upgreadzik.. tak rowniotko wszystko ustawione:)

>>Piotrek608, 6 Paź 2006, 16:35

heh, dzięki. Staram się wkładać w miarę dobre kondy - najgorsze jakie wg mnie tu siedzą do MKP Wimy i FKP2 też tego producenta. Reszta to Rify, Vishay 1837, BC Components, Siemens. W cyfrze głównie Os-cony. Szczerze mówiąc, to wymieniając byle jakie foliowe przy TDA (100nF) na Rify myślałem że będzie słyszalna jakaś zauważalna różnica, a tu klops - zmian nie stwierdzono ;(. Po weekendzie dam na piny TDA 4,7uF Cerafine i posłuchamy... ;)

Piotrek, Sony w tym modelu powsadzał foliowce Panasonica.

A co powiesz na to:

(a to nie jest jeszcze moje ostatnie słowo, to już chyba piąty 227 w którym dłubię, i z pewnością nie ostatni)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę,że wszyscy dajecie przy TDA1541A większe pojemności niż oryginalnie. Ja wstawiłem os-cony 220uF.

saczek_XTRM>>

No właśnie mnie też zadziwiły te os-cony w analogu. Ktoś gdzieś pisał,że się dobrze sprawdzają na wyjściu. Ja nie próbowałem. Mam 47uF Silmic.

Jakiej pojemności dałeś te Rify przy DACach? Ja mam 100nF ERO MKT i po mozolnym przelutowaniu wszystkich stwierdziłem znaczącą różnicę ( na plus oczywiście).

Spróbuj przy pamięci dać większą pojemność albo dolutować jeszcze tantala. Pamięć mocno sieje. Ja z początku w drugim CD miałem 660uF ZL-ki, ale dopiero 2200uF ZL odfiltrowało całość syfu. Spokojnie można dawać duże pojemności bez obawy o zmulenie, bo ten element nie ma wpływu na brzmienie. Sprawdzałem ;)

Wymień sobie też ten niebieski foliowy odsprzęgający przy filtrze cyfrowym. Styrofleksowy 100nF u mnie fajnie zagrał.

morris>>

już rozumiem :) dzięki

bartezzz

>>Widzę,że wszyscy dajecie przy TDA1541A większe pojemności niż oryginalnie. Ja wstawiłem os-cony 220uF.

Takie duże orginalne pojemności są przy TDA1541 w Sony?- pytam z ciekawości.

>>McGyver, bartezzz

więc zaczęło się od tego że powstawiałem Os-cony w cyfrze. Było super. Z ciekawości dałem kondy na wyjście, też Os-cony. Dla mnie rewelacja - na lepsze dotąd nie trafiłem - chciałem jeszcze spróbować dać tam elektrolityczną Rifę, ale ma ona 33uF i bałem się że zaleje mnie to basem (z czasem jeszcze pewnie też ją tam sprawdzę). Os-cony tak mi się spodobały że postanowiłem je dać zaraz za stabami - i tutaj właściwie sam nie wiem, czasami mam wrażenie że jest lepiej czasami że gorzej. Muszę w tych miejscach jeszcze pokombinować z jakimiś dobrymi kondami. Wszystkie Os-cony są dokłądnie na te same pojemności co w oryginale, tylko momentami na sporo niższe napięcia, np wyjściowe są chyba na 20V, 100u na 16V - pomierzyłem miernikiem i starałem się to jakoś podobierać logicznie. Przy DACach Rify mają 150nF więc nie są sporo większe.

>Spróbuj przy pamięci dać większą pojemność albo dolutować jeszcze tantala.

o którym kondzie mówisz? powsadzałem tam miejscami trochę większe MKT.

Mam tam jeszcze sporo roboty przy wymianie kondów ale cały problem tkwi nadal w tym że nie mogę dostać dobrych kondów rzędu pF, a niby stolica... ;//

>>McGyver

jak się sprawują SCRy na wyjściu? Największe jakie mam to 10u a Ty widzę powsadzałeś tam coś dużo większego...

Przy polipropylenie tej pojemności bas nie cierpi, ale jak próbowałem MKT 4,7uF to niestety bas nabawił się śmiertelnego osłabienia.

A Mundorfy jeszcze mam jakby ktoś chciał, i to taniej niż w Polsce.

saczek_XTRM>>

Toś mi zabił klina z tym os-conem na wyjściu.... może też spróbuje :) Tylko obawiam się,że barwa ucierpi, ale najlepiej sprawdzić nausznie.

Nie możesz dać silvermica? Na allegro dostaniesz bardzo różne pojemności pF.

Co do tego konda przy pamięci to oznaczenie C354, a ten przy filtrze to C528.

Odkąd wymieniłem diody na shottky walczę na różne sposoby z zakłuceniami w zasilaczu :( Ostatecznie chyba wylądują dławiki 100uH zamiast tych bezpieczników. W drugim CD dały bardzo obiecujące rezultaty.

Pokażcie też płytki od spodu! U mnie wygląda jak bombowiec :)

bartezzz, 8 Paź 2006, 01:16

a co masz za kondy na wyjściu że się boisz o tę barwę? Wsadzałem tam Nichicony, Nippony ale lepiej grały Os-cony. A za stabami co masz? FC?

Silvermica gdzieś wsadzałem ale "zagrała" do pupy, widocznie coś jej nie pasowało :/ . Co do diód to jeszcze nie wymieniłem, ale to może wkrótce... na pewno będzie coś ultra szybkiego :)

do cyfry mam specjalnie BYV-27/100 Vishay'a 19ns o ile się nie mylę, ale co do analogówki to póki co jeszcze jakiś ciekawych nie znalazłem. Macie jakieś propozycje? Dobrze żeby nie szumiało tak jak u bartezzz'a ;)

saczek_XTRM>>

na wyjściu mam 47uF 63V Elna Silmic. Za stabilizatorami w tym momencie mam 47uF 50V Philipsy (te niebieskie,metalowe takie) dolutowane bezpośrednio na nóżki i przy wzm. operacyjnych 270uF 50V Panasonici FM, ale będą BlackGate STD 100uF 50V.

Śmiej się śmiej z tymi szumami.... zdrowia można na tracić ;) A może MUR860 do analogu? Na 6A chyba są, tak?

Z tymi diodami to zawsze trzeba spróbować w każdym modelu bo niekiedy jest tak ,że jak w jednym cedeku są super to wdrugim kaszana- ostrość i posucha.

Kurde , te duże pojemności przy tda1541 nie mulą , spowalniają- bo to dla mnie jest dziwne, że są tak duże.

>>bartezzz, 8 Paź 2006, 20:03

myślałem już nad tymi MUR860 bo mam kilka wolnych... jest tylko jeden problem - rozstaw nóżek nie pasuje nie w 5 ni w 10. Musiałbym jakoś je dziwacznie powyginać (moje są w obudowie T220, nie wiem czy są jeszcze jakieś inne)

A tak nawiasem mówiąc to ile Ty tych piedułek masz przylutowanych do stabów? I kondy elektrolityczne i tantale? i co jeszcze....? ;-)

O kur.... !!! Czy to możliwe,że mi zdechł stabilizator po 2-3 miesiącach pracy???

To akurat nie w 227. Tylko w drugim Sony. CDek sobie chodził po przelutowaniu elementów (przy op-ampach). Sprawdziłem,że gra i wyszedłem. Wracam do pokoju, chce odpalić muzyczkę, a tu Sony wariuje. Raz po włączeniu staje jak wryty, raz rozpędza płyte co raz szybciej i szybciej i error, raz zaczęła się płytka kręcić w przeciwną stronę... W czasie tej agonii szybko sprawdzałem miernikiem napięcia w okolicach serva i ogólnie na stabach w cyfrówce. Na +5V mam podwójną stabilizację. Pre chodzi,a drugi stopień pokazuje w okolicach +2.5V. Stabilizator jest ciepły,ale nie gorący. Co jest???

Aha, wylutowałem to co było wstawione i oczywiście bez zmian. Chyba w końcu nie napisałem,że ten stabilizator to w cyfrze, więc to co wlutowałem nie powinno mieć związku. Z resztą z początku działał... ehh

Sprawa nie dotyczy 227, więc przeniosłem do osobnego wątku

Ukryta Zawartość

Napięcie właśnie skacze. Ja stabilizatora nie przelutowywałem. Chodził od 2-3 miesięcy bez problemu :( HELP... HILFE...

Ukryta Zawartość

>>bartezzz

musisz spróbować tych Os-conów jako wykściowych. Dzisiaj próbowałem z kolejnymi - Rifami i niestety ale gorzej. Normalnie jak dla mnie to OS-CON działa tam cuda, dźwięk mięciutki, melodyjny, ach ... normalnie zaraz w zachwyt wpadnę. Nie mam tylko dla porównania 47uF a szkoda :/ Póki co 22u zostaje. Porównaj jak znajdziesz jakiegoś pod ręką z Cerafine czy Silmic bo tych tam nie wkładałem.

PS. Jedna uwaga odnośnie serii SXE, bo jak się okazuje co za dużo to nie zdrowo. W niektórych miejscach mam wrażenie że spowalnia dźwięk, ale nie muli. Wokale są śliczne, ale CD jakby traciło dynamikę - co kto lubi, ja tam wolałem dynamikę ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.