Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Pocynowana ścieżka ma mniejszą rezystancję, jesli nie można zrobić szerokiej scieżki to tak właśnie się często robi z masą. Poprawia to parametry takiego połączenia - zakłócenia są lepiej odporwadzane i ttłumione przez podłączone tam elementy; nie występują spadki napięcia.

Molibden

Dodałbym ,że to co napisałeś to w 100% dla małych i średnich częstotliwośći- dla dużych powyżej to wydaje mi się że impedancja czegoś takiego będzie strasznie rosła ze względu na zjawisko naskórkowośći.

>>bartezzz

jest dokładnie tak jak napisał morris. Można jeszcze dodać że pod ów "lekkością" przybyło także powietrza. Ciężko to jednoznacznie ująć słowami. W każdym razie lepiej, spróbuj to zrozumiesz ;))

Co wsadzałęś w miejsca kondów z mojego wpisu z 19 Paź 2006, 21:30? Cyfra, więc w sumie os-cony, ale nie wiem czy tam nie można czegoś innego wsadzić z równie dobrym efektem...

morris - przepraszam ale brak czasu na dokładną odpowiedź, bo to wymaga odkręcenia blach lub zobaczenia do porozrzucanych gdzieś rysunków a dzisiaj dzień podatków..... z tego co pamiętam to nie ma tam żadnych rewelacji w zasilaniu + i - 5V z tym , że jest porządnie założone przeze mnie odsprzęganie, natomiast nie ma kondensatora pomiędzy - i +, bo jakoś nie widziałem potrzeby ....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

z pośpiechu to nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem :) , odsprzęgałem +/- 5 V tylko do masy a nie dawałem dodatkowego jednego kondensatora - jak saczek - do pomiędzy + i - 5 V

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Z modów dla TDA1541 pozostało do przetestowania:

1.Zwiększenie kondensatora dla oscylatora do ok1-1,2nF( nóżki 16, 17)

2. Wykluczający nr1- zrobienie tzw. DEM recklockingu

3. Najbardziej szalony i najbardziej kontrowersyjny( bo w ogóle nie wiadomo czy będzie TDA1541działał)- to niesterowanie TDA1541 z poziomu TTL tylko z obniżonego- wg wątku TDA1541 info z diy audio

Na rzazie żadnego z powyższych nie próbowałem- niestety te 2 ostanie to prucie ścieżek.

Rambo

Dobrze wytłumaczyłeś:)

OK nie ma sprawy:). Faktycznie zakładając że jest tam tylko TTL to nie ma potrzeby tego kondensatora- jak tam kiedyś rozkręcisz to przetestuj kondka pomiędzy +-5V.

Pozdrawiam.

Więc jak równolegle to może synchronizacja oscylatorów 2 tda by coś dała- tak jak jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystarczy kawałek druciku by spróbować;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>morris

połączyłem 16 piny TDA i powiem szczerze że jest chyba lepiej - zyskał przede wszystkim SPORO dół i średnica jakby klarowniejsza. Niestety zanim porównałem musiałem się naćwiczyć bo miejsca przy TDA mam bardzo mało, praktyczniej już w ogóle, stąd do końca nie mam pewności czy jest tak do końca jak napisałem. Może jeszcze ktoś spróbuje i się odniesie do tej przeróbki. Pojawił się tylko jeden problem - żeby połączyć te piny przez tłumy kondów musiałem użyć dosyć długiego drutu srebrzanki i nie wiem czy to z tego powodu czy z jakiegoś innego wlazły mi upierdliwe szumy :/ Na górze były one strasznie upierdliwe, więc póki co z tego modu zrezygnowałem. Jak zmienię kondy na jakieś mniejsze to spróbuję jeszcze raz, a w międzyczasie może jeszcze ktoś się odniesie do tego.

>>bartezzz

chyba już wiem dlaczego tak lubisz Silmic ;))

Zrobiłem porównanie kondów wyjściowych z Elną. Na boju stanęły zamiast oryginalnych 22uF Elna Duorex II Elna Silmic (ARS) i Elna Cerafine oba po 47uF. Urzekł mnie szczególnie Silmic, ale TYLKO z jednego względu w porównaniu do Bosch'a - średnica. Chyba 1000 razy lepsza niż na SXE, bez żartów. Pobiła wszystko. Żeby nie powiedzieć że rewelacja to powiem że poprostu GENIALNA!! Ładnie ocieplona, soczysta, no niezapomniana. Ale na tym zalety Silmica się skończyły. Scena płytsza w porównaniu do Boscha, bez rozmachu, dół to jakby kartonowy przy 8uF MP. Cerafine z kolei to w ogóle jakby do tego porównania miała się nijak. Ot kondzik i tyle. Nie zaimponował niczym, dosłownie. Bas może ciut lepszy niż z Silmica, chociaż tutaj bym raczej dyskutował...

Wywaliłem dzisiaj wszystkie kondy przy TDA, na nowo połączyłem 16 piny TDA i ... zakłóceń nie ma. Może zimnego luta zrobiłem poprzednim razem? Hmm a czy lepiej..? Może trochę środek się otworzył, ale jakoś większej poprawy nieodnotowałem.

Dzieki Panowie za odpowiedź.

Niecierpliwie czekam aż będę mógł znowu siąść i coś pogrzebać :) Póki co na szybciora przelutowałem przy opach kondesatorki. FM -> BG STD - przepaść !

>>bartezzz

Nie wiem jak Tobie, ale dla mnie te FM to są w ogóle bez jaj. Najdelikatniej mówiąc u mnie za stabami były nijakie... Przy opach znaczy C571 i C572? Wygrzałeś je?

Można by jeszcze Black Gate N na wyjściu sprawdzić. Tylko ja mam 10uF, a Matthew pisał kiedyś,że wymieniał u siebie 47uF Silmic na 10 albo 20uF BGN i gorzej było więc trzeba by też 47uF.

Mam 10uF BG STD, więc mógłbym spróbować dać je na wyjściowe i porównać, ale będzie trzeba je długo wygrzewać :/ Chwilowo wygrzewam 2 dzień Silmic więc jeszcze trochę to potrwa zanim podepnę BG. Pożyjemy, zobaczymy...

No ja też mogę tego swojego BGN sprawdzić,ale póżniej. Tylko co to za test jak go musze z innego miejsca wylutować ;) Najlepiej jakby mieć ekstra 2szt. W każdym razie porównać jakoś da radę.

Pytałeś o cyfrę/servo itp. Ja mam w C212,213,227,302 wstawiłem te małe Philipsy 47uF 50V. Przy 214 wstawiłem os-con bo to obok scalaka co odpowiada za korekcję błędów i nawet usłyszałem poprawę :) Niewielką, ale jednak. Wymieniłem też diody D840,841,842. To już z resztą pisałem wcześniej i tu poprawa było zaskakująco wyraźna (poprawa przestrzeni).

Co do FM do jakoś sobie założyłem,że brzmią tak samo jak FC, a że nie mam takich samych pojemności to nie mogłem tego sprawdzić. FM mają chyba niższy jeszcze ESR. Wstawiłem 270uF z 10uF tantalem za stabilizatorem minusa w cyfrze i jest nieźle, ale zbyt wielu konfiguracji tam nie testowalem póki co. Ta wypadła lepiej niż sam 560uF LXY.Sam ten Panasonic bez tantala też był lepszy niż LXY. W ogóle to jakoś mnie rozczarowują te małe LXY ( w przeciwieństwie do 2700uF). Nie wiem czemu. Kiedyś to wszystko gruntownie sprawdzę :)

aha, miałem jeszcze Cię saczek_XTRM zapytać o dokładniejsze opisanie różnicy na basie z Silmiciem. Żebyś rozwinął co masz na myśli z tym "kartonem". Czy barwowo gorszy czy błytszy, gorzej kontrolowany itp. co bym sobie mógł lepiej wyobrazuć ;) No i trzeba żeby ze 3dni te Elny pochodziły.

>>bartezzz

no grzeję skubańce już 2gi dzień 24h/dobę, bo na średnicy są naprawdę cudne nawet bez wygrzewania. Problem (w porównaniu do Boscha MP) jest taki że bas nie jest taki głęboki, nie tworzy takiego jak to niektórzy mówią "czarnego tła" (chyba dobre określenie). Brakuje mu trochę tego zejścia. Na średnicy biją bezapelacyjnie MP (przynajmniej jak dla mnie), ale zauważyłem że instrumenty szarpane czy smyczkowe mają mniej barw przy Silmic. Może to się jeszcze zmieni, z tą szansą go wygrzewam. Cerafine odstawiłem bo to chyba nie ta liga i za wiele (przy słabym starcie) nie osiągnie. Potem jeszcze te BG STD spróbuję... tylko kiedy to będzie... ;))

BG-N po włożeniu jest lipny i jest mistrzem w długości wygrzewania :)

ten wpis to odpowiedź na to co wcześniej bartezzz napisał

Witam. Mam pare pytań... piny 12-13 i 18-19 sa przecież w orginale przez 100nF do masy no bo przeciez to jest decoupuling... więc o co chodzi ??

dalej... czy ktoś próbował bocznikowac diody w zasilaniu analogu ?? Wstawiłem tak daaaaawno temu Vishay ultrasafty ale ich nie bocznikowałem... tdrozd namówiłe mnie na LXY przed stabami w analogu i zrobiła mi siez 227 troche kluska, ale niech będzie , pomyślałem sobie , a teraz tak myśle własnie nad bocznikowaniem tych diod i czy to tylko nei pogorszy sprawy ?? i w ogóle czy to coś zmieni ?? z góry dzięki za odpowiedź.

Witam. Dzisiaj mnie zwięło na ponowne rozłożenie mojego 227 tym bardziej że zobaczyłem na forum pare waszych nowych pomysłów co by tu jeszcze poprawić, nio i poprawiłem, między +-5V TDA dałem 10uF Oscona, a także na nogi 12-13 i 18-19 zapiąłem po 1uF MKS do masy. Co się stało ?? Pierwszy kawałek jaki powędrował do CD to "Beat It" Jacksona i w zasadzie pokazało się wszystko co mogło ... CD dostał potęzna dawke dynamikii, aż wydawało mi się to niesamowite ... zachwyt, ale kiedy przyszło do muzyki spokojnej juz nei było tak ładnie. Okazało sieże CD traci szczególiki w górze pasma jak np. dzwięki trójkąta czy jakieś leciutkie piski... nie wiem czy to wina wysunietej średnicy czy tego że ubyło detali w górze. w każdym razie będe musiał cośz tem zrobic bo tak sienei da. Gitara w "Brother in Arms" Dire Straits przesłania wszystko, łacznie w wolalem. Z jednej strony dobrze bo maskuje to błąd wielu realizatorów krzyrzy wokal wysówają na pierwszy plan, ale nie ma tu mowy o neutralności.

Podsumowyjąc moge powiedzieć że zmiana ta zmienia charakter CD i to dosyć drastycznie, a co za tym idzie jednym się spodoba innym nie, ale trzeba spróbować bo efekt jest niesamowity :)

Napisze jeszcze jaką mam konfiguracje w CD:

Kondy przed stabami analogu to 2700uF LXY bocznikowane przez 100nF WIMA MKS, za stabami 470uF LXY bocznikowane przez 47uF WIMA MKS, filtr dla TDA to 220uF Oscony, wszystkie inen kondy w cyfrze to albo oscony albo WIMA MKSy, Opy to w buforze OPA134 a w filtrze AD797, kondensatory wyjściowe to 12uF/400V Jantzen Audio MKP, kondensatory w decoopulingu to 150nF WIMA MKS. Dodaje aktualne fotki mainboarda z mojego 227. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3694-100004498 1170302930_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest drut ze srebra to raz, dwa na nim się nie nie ma prawa zaindukować, trzy inaczej te kondy nie wejdą, chyba że jakoś nie wiem jak koślawo i mnie będzie serce bolało. Porządek musi być ... nie jeden z Was ma IC po 1m i moze być :) Saczek. różnicu z krótszymi nogami nei ma :) poza tym obie strony mają identycznej długości te wyprowadzenia, co do milimetra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.