Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

>>Wovo

zawsze można dać od strony druku, akurat tam miejsca jest sporo. Nie wiem poza tym jak wpływa ten OPA134 w buforze na dźwięk. Może to on właśnie coś kaszani..? Spróbuj jak masz jakieś inne wzmacniacze operacyjne, może będzie lepiej. Z kondami to na przepis raczej ciężko..

Wsadziłęm AD797 zamiast OPA134 i lepiej... ostrzej czyli więcej góry :) Jest super ... słuchałem koncertu Pulce od Pink Floyda i poprostu mnie zabiło :) Orgazm duszy :P Jeszcze zegar do soniaka musze wsadzić :)

wovo, może całość musi pochodzić? Nowe te Wimy były? ERO MKT na przykład ok. 24h potrzebują.

Co masz w zasilaniu cyfry? Rubycon YXG? Odnośnie mniejszych pojemności LXY. Ja mam tylko 560uF,ale odsprzęganie 47nF MKP daje wyraźne pogorszenie. Najlepiej z 1uF. U Ciebie jest lepiej?

wiesz co ... no być może te 47nF bezpośrednio przed Opami wszystko kastruje, to by się nawet zgadzało bo kiedyś miałem problem w moim poprzednim CD bo zbocznikowałem kondy WIMAmi i się wszystko posrało. Od tego czasu przestałem WIMA lubieć... spróbuje dzis to wywalić.

No i jak wovo bez tych 47nF? Os-cony z nimi też grały gorzej.

Jakie dokładnie masz te diody? BYV26C ? Ja mam IN5822 shottky i 22nF ERO MKC zdecydowanie pomogło. Można jeszcze spróbowac jakiś dławik wstawić w miejsce tych elektronicznych bezpieczników.

Pomyślałem że tydzień ciągłego wygrzewania Silmic powinno starczyć i chyba się nie myliłem ;)) Muszę powiedzieć że właściwie to po wygrzaniu wszystko się w nich poprawiło in plus. Po przelutowaniu na MP wrażenie mam zupełnie odmienne niż poprzednio. To tło które wcześniej mi się podobało, teraz mam wrażenie że wycofuje środek i przekłamuje trochę rzeczywistość, mam wrażenie że "chowa" wokalistów. Zostaję przy Silmic ;-), czas rozpocząć wygrzewanie BG STD :D

Poprzednią modyfikację (połączenie TDA1541A pinami 16) ostatecznie odrzuciłem. Jest gorzej. Dźwięk nabiera szorstkości co mi nie odpowiada.

Wymieniłem też wszystkie kondy w servo. Shit! Było warto!! To zupełnie inny CD - przybyło szczegółów, ale przede wszystkim dynamiki. Bomba.

aha, przypomniało mi się... w miejsce C201 i C202 NIE DAWAĆ dużych pojemności!! W oryginale siedzą tam 100u, jak dałem 680u to zaczęły pojawiać się problemy z odczytem 1 utworu. Konkretnie mówiąc CD zaczynał najpierw czytać płytę a po ok 1 sekundzie dopiero pojawiał się sygnał na głośnikach!! I działo się tak tylko na 1 utworze. Teraz mam tam Rubycony YXF 47u i jest gites.

saczek, chyba teraz nastał czas na polipropylen;) . Polecam lekturę, którą zapodałem w temacie "ranking kondensatorów stwórzmy" - trzeba się samemu przekonać co się lubi - małe zniekształcenia czy też "indywidualny dźwięk" :). Tym niemniej też lubię tanie similc.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

bartezz ... o których 47nF mówisz ?? W tym momencie czekam z moim 227 aż przyleca do mnie 2 sztuli OPA627 które wsadze na I/U (podobno w tej roli są nie do przebicia) i zobaczymy. Porównywałem swojego 227 z 227 tdrozda który jakby nie patrzeć na pokładzie ma BG-N i Std, OPA627 i zegarek DeToma no i grało to barwowo tak samo, Tdrozd miał lepszą scene ze swojego klocka i tym generalnie był lepszy od mojego, no ae ja nie mam Black Gate`ów, OPA 627 i zegarka (jeszcze]:->). Reasumując na razie w nim nie grzebie... zrobie zegar (jak mi Rekin wyśle elementy), wsadze 627 jak je dostane, a w miedzy czasie złoże Symasyma :)

saczek_XTRM>>

czyli bas w Silmic/Bosh też już jest zbliżony tak?

wovo>>

No te 47nF, o których wcześniej rozmawialiśmy czyli bocznikujące LXY przy op-ampach. W którym miejscu tdrozd ma BG?

>>bartezzz

bas jest porównywalny, średnica na plus dla Silmic, trochę inny sposób prezentowania sceny, bym powiedział że Silmic lepiej sprawuje się na 1 planie, zostawiając jednocześnie 2gi bardzo wyraźny. Ogólnie mi się podoba.

pewnie że nie jestem taki nocny marek ;))

BTW założyłem wątek na diyaudio.com odnośnie modyfikacji 227ESD z ciekawości co powiedzą na to nasi inni sąsiedzi i jedna z modyfikacji która mnie zaciekawiła to ekranowanie chipów. Zastanawiam się czy warto... miedź już pozyskałem :D

zapomniałem najważniejszego....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>bartezzz

'snubber' >>

Ukryta Zawartość

>>adik

mam tę folię z miedzi ale powiem szczerze że wolałbym coś troszkę grubszego, coś a la aluminiowy radiatorek taki jka siedzi na jednym z chipów w 227. Zależy mi na tym tym bardziej że do Soniacza planuję wsadzić jeszcze trochę gratów a przede wszystkim kilka traf (niektóre z nich będą musiały być blisko PCB, inaczej się nie da z powodu braku miejsca), więc takie ekranowanie jest dla mnie pożądane. Zobaczymy może jeszcze coś wymyślę ;-). Skąd masz ten kawałek miedzi o grubości 0,5mm? Jest już prawie OK, jak go pozyskać?

Ukryta Zawartość

m. zdm jako pierwszy wskazał ekranowanie Thorsten w cd 63. Podchodził do tego w ten sposób, że starał się odkłócić napięcie zasilające i badał je oscyloskopem. Po zaekranowaniu poziom zakłóceń zmniejszył się ale dalej pozostawał znaczny. Zakółcenia te drogą "radiową" przedostawały się na inne części układu. Powtórzyłem ten krok i powiem, że nie zauważyłem wpływu na dźwięk. Myślę, że może być to krok poprawny ale nie przełomowy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>>Rambo, 1 Lis 2006, 11:33

No przełomu pewnie nie będzie. W ogóle to dla takiego CD najlepiej byłoby wywalić wszystkie trafa do oddzielnej skrzynki i problem byłby w znacznym stopniu rozwiązany. Dla mnie to już hardcore i póki co o takich rzeczach nie myślę, ale jeśli można coś poprawić nawet w minimalnym stopniu to warto, bo tu mały kroczek, tam mały a wsumie 1 duży :D Jakiś czas temu przyszło mi do głowy nawet zamknięcie w puszce napędu, z tym że takiego kawałka miedzi już nie dostanę, więc wypadało by się zastanowić jakiej blachy użyć (jakiej w sensie najlepszej z możliwych) W ogóle to przypomina mi się jedna historia - mojego kumpla, który do Renault Clio wsadził do bagażnika trochę sprzętu audio (raczej nie audiofilskiego, ale dobrze "dającego"). Obok znajdowała się butla z gazem. Jak włączał sprzęt to wskazówka pokazująca ilość gazu w butli wariowała, ale udało nam się wspólnie znaleźć na to sposób - blacha ołowiana. I teraz tak sobie myślę czy tutaj nie zrobić tego samego...

saczek a czy już wstawiłeś zegar i ewentualnie z jakim rezultatem?

a jeszcze jedno jak zegar ma być zasilany ze swojego trafa to daj trafo EI z osobno nawiniętym pierwotnym i wtórnym , tj na spulach obok siebie a nie jedno na drugim

>>Rambo, 1 Lis 2006, 11:58

hehe Rambo trzeba przyznać że wyprzedzasz temat ;)), ale cieszę się z tego bardzo, a tym bardziej że mimo że masz inne klocki to pomagasz i nam ;-) Temat chciałem troszkę odłożyć, ale skoro wspomniałeś to napiszę ;)) Otóż zegara jeszcze nie podłączyłem, więc jakie będą efekty - nie wiem. Na początku myślałęm o podwójnej stabilizacji do zegara, ale ze względu na wysokie szumy pomysł upadł.... na korzyść shunt regulatora LC Audio. Nikt się nie chciał podjąć zaprojektowania PCB, więc póki co sam dłubię i mam nadzieję że coś z tego wyjdzie ;-). Teraz trochę o trafo... Oczywiście z góry zakładałem EI :D, jakoś więcej pozytywnych opinii widzę o nich i nie wiem czemu wszyscy się tak namiętnie pchają w toroidy.. Znalazłem ciekawy sposób na pozyskanie trafa. Zdjęcia poniżej. Jest to zwykły zasilacz gniazdkowy OUT 12V/1,54A/18,5VA a więc wydaje mi się że powinien wystarczyć. Takie same mam do zrobienia oddzielnego zasilania OPów i DACa i cyfry. Oryginalnie siedzi w 227 trafo BANDO 22.7VA/30.5V (troszkę się grzeje) więc różnicy dużej nie ma, a jak się zmniejszy mu obciążenie to chyba powinno być OK. Jak widać na zdjęciach nie odlutowałem jeszcze płytki, ale widać biały platik który oddziela uzwojenia pierwotne i wtórne. Najpierw kupiłem jedno na próbę (właściwie tylko ze względu na moc i napięcie) a po rozkręceniu dokupiłem jeszcze kilka sztuk z myślą o 227. Mam nadzieję tylko że będzie w sam raz :D. Jak myślisz? :))

Ukryta Zawartość

post-5682-100004078 1170303537_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno będzie dobre trafo. Na razie możesz podłączyć z "normalnym zasilaniem" i tak powinno się sporo zmienić.

Ta wersja clocka ściągnięta z Lcaudio ma już w sobie dobry zasilacz i zapodałbym zasilanie ze zwykłego lm317at Lt 1085 lub czegoś podobnego. Shunt regulatora jeszcze się nie dopracowałem.... Pamiętaj też o prawidłowym włączeniu masy, tj. tak jak zaleca na swojej stronie guido (ten gość z philipsa, który często pisze na diyaudio.com).

Na pewno żadne prawidłowe teoretycznie rozwiązania techniczne nie zwolnią przed samodzielnym testowaniem wszystkiego na słuch.

Tak napisałem o zegarze bo zmiany zasadnicze zachodzą po prawidłowym włożeniu zegara, prawidłowej aplikacji przetwornika i zabawie w dobranie zasilania i kondensatorów cz. analogowej (wbrew wielu opiniom twierdzę że NE 5532 z Signetics jest super układem - u mnie najbardziej analogowe brzmienie :) ). Masz to do przodu, że posiadasz dobry słuch, co jest zaporą nie do pokonania dla wielu eksperymentatorów :).

Bedę się przymierzał niedługo do wymiany wreszcie stabilizatorów +/- 15V. Macie jakiś patent na w miarę sprawne wydłubanie radiatora z PCB??? Inaczej nie da rady się dostać do plusa.

>>bartezzz

miałem ten sam problem ;-). Moja lutownica 40W go nie ruszała, ale jak Ci powiem jak wymontowałem staba to się uśmiejesz ;)), ale powiem :D:D:D. Wylutowałem staba obok, odessałem cynę z nóżek +15V i przez otwór na śrubkę ;)) (tak tak, nie żartuję ;-) śrubokrętem malutkim p, precyzyjnym wykręciłem śrubkę :D Wsio i wyleciał. Nie pytaj mnie co robiłem żeby wkręcić śrubkę z powrotem, tego już byś nie chciał wiedzieć ;))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.