Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Bartek szczerze mówiąc nie odczułem suchości, ale może to z powodu SXE które są za ROE. Najgorsze jest to że pomimo że jest OK to jednak muszę z nich zrezygnować - siła wyższa. Najnormalniej w świecie nie mieszczą się, ale już zamówiłem Rubycony YXG 5600uF i zamierzam z tego zrobić 11200uF - mam tylko nadzieję że nie zagrają kiepsko bo się zdenerwuję :) To tak jak z BG na wyjściu. Kupa kasy a nie gra =)

"Kupa kasy a nie gra" - jak w tym pudle nie "gra" no to zostaje ładny kondziorek do odsprzęgania :))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

z BG trzeba uwazac

musza troche popracowac bo na samym poczatku nie jest za przyjemnie

ja nawet preferuje nie wylaczanie cedeka bo jakos jak mam wylaczony na jakis czas to cos nie wiem ale zle gra.

A moze to moje uszy sa jakies inne choroba wie

Czyli saczek_XTRM masz SXE na zasilaniu op-ampów czy lutowałeś je na nóżki wyjściowe stabów? Rubycony YXG nie powinny zawieść. Przejrzyste, przestrzenne i z solidnym basiorem. Niestety bezbarwne :(

Aha, wstawiłem w końcu BYV27, 1uF ERO MKC na nóżkach LXY i jeszcze 100nF WIMY MKP na nóżkach stabilizatorów.... no i jak ręką odjął :) Wcześniej pozbyłem się też dławików za diodami. Odmuliło nawet na shottky

Narazie nic nie wiem, wlaśnie skończyłem lutować 4x5600 YXG, połamałem lutownicę ;-) a i tak mam się czym zająć także przez 2-3 kolejne doby sprzęcik kręci ale nic nie słyszę - wrażenia później. Co do tych stabów... kurde! gdzie Ty to wszystko mieścisz! ;) Ja musiałem pozbyć się tantali na stabach żeby wlutować te dwa kolosy a jak się nie mylę to Ty na stabach masz i tantale i MKP? Kurde... ;)) Jak wlutowałeś te wimy na stabach? WY i GND?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam te kondy w cyfrze przed stabami, proponuje nie bocznikować kondó w analogu bo to wg. mnie tylko pogarsza sprawe, w cyfrze bocznikować i to koniecznie. Z resztą ... ja juz chyba nie powinienem sie wypowiadać, sprzęt stawiam pod młotek więc za niedługo pewnie i tu mnie nie będzie. W każdym razie... kombinuj... a co do BG przy opach to olbrzymi plus, nawet niewygrzane, a na wyjściach to zawsze MKP bedzie lepsze od elektrolita, nawet gdy jest to BG-N.

mi tam nic nie wyrwało, a jak się człowiek nie pomęczy to do niczego nie dojdzie. Mam łatnie, nic nie wyrwałem, i gra... a jak ktoś myśli ze to anteny to hmmm... jak na kawałku drutu może siecoś indukować , w dodatku w analodu za DACem gdzie nie ma wiecej niz 22kHz bo fizycznie byc nie może.

wovo.... to brzmi jak pożegnanie.

Nie podszedł Ci 227? Co do bocznikowania to o jakiej pojemności piszesz? 47nF bankowo pogarsza !

saczek_XTRM>>

he, he... Te 100nF to mam na wejściu (IN - GND). Póki co to wywaliłem wszystko co było na wyjściu stabów dolutowane (ale to jeszcze przed zmianą diod). Czekam na więcej czasu,żeby się znów z tym pobawić. Sam 100uF BG STD jest teraz. Między plus a minus zasilania op-ampów dolutowałem jeszcze 0,33uF tantala (rodenstein). Dźwięk się jeszcze bardziej otworzył choć tantale jednak trochę ochładzają,ale co ciekawe nie odchudzają.

Czy ktoś jeszcze podlutowuje coś na wejścia stabilizatorów dla DACów i filtra cyfrowego? Bo nikt o tym nie wspominał. Ja dolutowuje, choć jeszcze brzmieniowo nie są do końca dobrane

Taką mam konkluzję po wielu próbach (choć być może znów zostanę czymś zaskoczony :) ).

Tantal (dobry!!) świetnie czyści syf wys. częstotliw., usuwa zniekształcenia, ale te pożądane jak ocieplenie - też ;) Dźwięk pozostaje gęsty a nie robi się ciepły. Ciekawe, nie?

Oczywiście efekt zależny od tego gdzie i w jakiej ilości się je zastosuje.

saczek_XTRM>>

no właśnie nie pomagało jak w wielu miejscach dałem tantale. Robiło się tylko gęściej,a nie cieplej. Dopiero rezystory coś zmieniły (ale da się :) )

wovo, tdrozd, a jakich diod używacie?

Pytanie z trochę innej beczki....

Mam instrukcję obsługi do Sony X222ES i jest opis jak nadawać nazwę płytkom. Niedawno kupiłem też pilot RM-D170 (nie jest od tego modelu)... o co chodzi... Otóż w instrukcji jest napisane że po włożeniu CD nacisnąć "Memo input". Ani na panelu ani na pilocie nie mam takiego klawisza stąd pytanie czy ktoś już coś takiego próbował robić? Nie wiem czy ta instrukcja jest chociaż zbliżona do 227ESD (choć domyślnie zakładam że tak) i czy da się w ogóle to zrobić bez oryginalnego pilota (mam cichą nadzieję)

No dobra pogrzebałem troszku i coś tam wynalazłwm. Jak się okazuje pilot w 227ESD to zupełnie inna bajka niż w X222ES. Inne przyciski. Na fotach poniżej 1 fotka to pilot do 227ESD (RM-D650) a druga to właśnie X222ES. Jak widać na pilocie X222ES jest MEMO INPUT button, ale już na RM-D650 go nie ma, zatem nadawanie nazw płytkom odbywa się w inny sposób... Pytanie jest...czy ktoś wie jak? Nie chcę siedzieć całej zimy szukając wszystkich kombinacji ;). Ewentualnie może ktoś ma instrukcję obsługi do CD-ków: CDP-227ESD, CDP-307ESD, CDP337ESD, CDP507ESD, CDP557ESD, CDP-707ESD, bo te notabene mają ten sam pilot - a więc i ten sam schemat wklepywania wszystkich funkcji.

Ukryta Zawartość

post-5682-100002539 1170305659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widzę że temat z programowaniem CD stoi w miejscu... no cóż..

tymczasem dzisiaj odpaliłem CD ze wzmakiem i posłuchałem sobie tych 11200uF w zasilaczu analoga. Ogólnie mi się podoba, minusów nie znalazłem. Przede wszystkim "odżył" z lekka dalszy plan. Szczególnie ten daleki, 3-4. W niektórych nagraniach wreszcie słychać uderzenia prawdziwego bębna, do tej pory to był raczej "karton". Co ciekawe dolne rejestry nie przykryły średnicy. Ja bym powiedział raczej że jest jaśniej? Nie wiem czy to 2700uF trochę "ściemnia" czy Rubycon rozjaśnia, ale wrażenia ogólnie jak najbardziej pozytywne. Jak pomyślę jak to może spróbuję je zbocznikować jakimś lepszym 1u-2,2u może się polepszy, a jak nie to się najwyżej wywali ;)

SĄ DOWODY!! jednak są 2 wersje 227ESD!! - jest tam 1xTDA1541A, reszta po szybszym oglądnięciu wygląda tak samo. Po obudowie daje się rozpoznać napisem"4 times oversampling"

A teraz cała seria udokumentowanych zdjęć, dla dobra ludu, żeby się kiedy nie naciął

Ukryta Zawartość

post-5682-100002477 1170305733_thumb.jpg

post-5682-100002478 1170305732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciąg dalszy

Ukryta Zawartość

post-5682-100002474 1170305737_thumb.jpg

post-5682-100002475 1170305736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wywaliłam te 'zbędne' kable.

Teraz zastanawiam sie czy to dobry krok. Może działały one na zasadzie ekranu? Biegły wzdłuz masy i były przymocowane do płytki drutami - to mnie zastanawia, dlaczego

Czy zauważyliście jakieś różnice po ich skróceniu?

337ESD tez mamy 2 wersje.

Pozrónajcie zdjecia ze strony

Ukryta Zawartość

ze zdjeciami mojego nowego nabytku ;)

Dlaczego w moim 337 siedzą 2 1541 a nie 1541A ? Może gdy ten egz został wyprodukowany nie istniało coś takiego jak 1541A?

post-12022-100002165 1170306206_thumb.JPG

post-12022-100002166 1170306205_thumb.JPG

post-12022-100002167 1170306202_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.