Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

ładny... aż korci żeby go "grzebnąć" :))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

saczek_XTRM, tak mi się przypomniało,że w zasilaczu analogu na wejściu jest napięcie ok. 23-24V, a te YXG są na 25V! To strasznie "ciasno". Rubycony są twarde, ale jednak ja bym się bał,że coś pieprznie prędzej czy później

>>bartezzz

Na wtónym jest o ile dobrze pamiętam 17,4-17,5V co po wyprostowaniu daje jakieś 24,5V ale spójrz na chwilkę do serwisówki .... siedziały tam Duorex'y na jakie napięcie? ;)) 25V. Skoro tyle lat wytrzymały i nie tylko w moim modelu ale i w Twoim to czemu Rubycony miały by paść?

>>Wovo

a do tej pory nikomu jeszcze nie podskoczyło? ;-) A tak poważnie, żeby rozwiać już te wątpliowści do końca to zmierzyłem właśnie napięcie na kondach i jest 22,2V :P także spokojna głowa. Trochę to by było dziwne jakby inżynierowie elektronicy zwalili coś takiego ... ;-)

No ja tak życzliwie chciałem zwrócić uwagę.....

Często inżynierowie mają mniej do powiedzenia niż księgowi. W topowych modelach w zasilaczu siedzą zazwyczaj kondy na 50V.

Raczej niebezpieczeństwa uszkodzenia nie ma, ale lepiej pracują jak mają zapas. Ja raz podpiąłem ZLki na 2x większym napięciu niż dopuszczalne przez kilka minut.... i przeżyły ;)

>>bartezzz

nie no OK, dzięi wielkie, dobrze że ktoś jeszcze zwraca uwagę na to co robi inna osoba. Wszystkie komentarze są mile widziane. Nie rozumiałem natomiast wypowiedzi wovo: "Saczek, powodzenia jak Ci napięcie w sieci podskoczy ... Duorexy siedziały tam tyle lat i co ?? dobre sa ?? to po co wymieniasz ??" O to samo mogę się i jego zapytać, tylko po co?

Karola, masz problem ze swoim kss 190a? Przeczysc go a bedzie smigal jak nóweczka.

Kiedys sciagnalem sobie nowy a przy wymianie pokusiłem sie o przeczyszczenie starego. Okazalo sie ze sam laser jest hermetycznie zamkniety jakby w szklance i czyścisz tylko soczewki a nie lustro lasera. Stary czyta do dziś nawet mocno porysowane cdry

Moge Tobie odsprzedac nówke za tyle za ile go dostałem.

Na jednym niemieckim forum przeczytałem kiedys ze te lasery sie w zasadzie nie zużywają.

Jak co pisz na priva

thx

Wymienialiście kondy w zasilaczu?

Wymieniłam je na nichicon FW 4700 i radiatory obok grzeja sie strasznie (wcześniej tez sie grzały ale teraz nie można ich nawet dotknąć!)

Jak jest u Was?

>>Karola

nie mam jak teraz tego sprawdzić bo mam wyjęte trafo (wiadomo ciąg dalszy dłubania ;-)) ale jeden z nich był cieplejszy (z tego co pamiętam) Sprawdź czy nigdzie nie masz zwarcia.

czy coś z tej listy nadaje sie do tego cd?

Szukam odpowiednich osconów ale nie moge nigdzie znaleźć.

Tego sprzedawce moge niedługo odwiedzić stąd pytam o mozliwosc użycia tych elementów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Saczek widze że siew Tobie duch podrywacza odezwał :D...

Niech i ja spróbuje :)

Karola, w cyfrze przy DACach nie masz wiecej niż 5V, wiec Oscony na 6,3V wystarczają. Jedynie takie rzeczy jak bodajże sterowanie serwa sa na wiecej ale to siew ostatniej kolejności wymienia. Najlepiej albo voltomierz w dłoń, albo intuicyjnie ... jesli jakiśkondensator siedzi za L7805 no to nie ma siły żeby było inne napięcie niż +5V :) Zasilanie analoga daj kondiołki na 25V, a w cyfrze na 6,3, góra na 10 i będzie ok :) Jak dorwe cyfre to Ci strzele fotke i namaluje które kondensatorki na ile V są jesli chcesz.

no tak ... jak się ma :D Ja wysłałem mój Saczkowi będac przekonanym że mam drugi ... i dupa ... i tez jechałem po ścieżkach i z Voltomierzem, ale jak siezakapuje jak to jest zrobione to się wstawia nowe kondensatory jak 19 lat temu te panie w japonii :P

To, że kondensatory są na 63V w miejscu gdzie napięcie jest 12V to nie dlatego, że "producent miał takie pod ręką". Nie sądzisz chyba że Sony miał problemy z dostawami. Dawniej (20 lat temu) w takich firmach jak Sony wyższe modele projektowało się z myślą, że będą używane długie lata. Kondensator elektrolityczny ma tą nieciekawą cechę, że po dłuższym czasie traci swoją pojemność. Ale można temu zaradzić wykorzystując proces formowania kondensatora. Polega to na zasilaniu elektrolita napięciem dużo niższym od znamionowego przez dłuższy czas, w efekcie czego rośnie pojemność kondensatora. Połączenie tych zjawisk daje możliwość utrzymania założonej pojemności przez długi czas - długie lata.

Za stabilizorami w analogu są napięcia +15V i -15V, w cyfrze będzie +5V, -5V i -15V. Ja dałem oscony na 6,3V, 10V i 20V, a w analogu blackgaty na 25V. Przed stabami dałem nippony na 35V, ale chyba je wymienię na BC. Tylko do zasilania wyświetlacza są potrzebne kondy na 50V.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie :)

Czy moge wymienić prostownik oraz diody przy czerwonych kropkach na takie jaka leży na kondensatorze przy kropce żółtej? (czy warto?)

Jak ma wyglądać "zdiodowany" prostownik? Tak jak na obrazku obok niego?

Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję! Pozdrawiam

Ta siwa dioda to BYV27-100 (2A 100V 25ns)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy moze tak (wg intuicji;) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wymienić, sam to robiłem, ale ułożenie diod masz złe, zrobisz zwarcie. Wcześniej w tym wątku tdrozd opisywał jak zainstalować diody (dwie u góry, dwie od spodu płytki).

Wyszło mi coś takiego. Prosze tylko aby ktoś to zweryfikował. Nie chce stracić cd;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.