Skocz do zawartości
IGNORED

Zakład, ślepy odsłuch kabli sieciowych.

wqwqw

Rekomendowane odpowiedzi

Ururam, może nie trzeba nigdzie wychodzić. Słuchacz będzie miał podczas testu zawiązane oczy? Chodzi o to, żeby nikogo nie rozpraszać. I o to, żeby czas przełączania był możliwie krótki, to są w końcu porównania.

lancaster

licze na opis waszego testu

a tak swoja droga jak znam zycie to bedzie sie wam "wydawało, że Wojski wciąż gra jeszcze a to echo grało"

Powodzenia kablożercom

To wystarczy skontaktować się z autorem wątku (jest i gg w "o mnie") i uzgodnić metodologię testu ;)

Sądząc po pierwszym wpisie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na test zaprosić zainteresowanych do KAiM.

W końcu chodzi o sieciówki, a nie o pomieszczenie czy urządzenia HiFi.

Chyba nie tylko ja ciekaw jestem relacji z takich testów.

Nota bene, kiedyś kumpel odrabiał wojsko w jakimś szpitalu. Miał kolesia, ktory chciał sie z nim założyc, że jak zrobi 100skłonów na brzuch to zje stronę z gazety. Tego dnia zjadł 3. Kumpel mówił, że już zaczynało mu się ciężko robić jak po 200skłonach spojrzał na minę gościa:) Chcesz być karateką pij mleko!:)

Ale, zeby było uczciwie, to napiszę o sobie. Kiedyś przegrałem zakład. Założyłem się o to kto ustruga najdłuższą obierkę z jabłka. Zwycięzca zjadał ostrugane jabłuszka, a przegrany(ja) strugi:)

Proponuję lekturę procedury oraz wniosków wynikających z testu, w którym miałem okazję niegdyś uczestniczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety na dość kiepski ówczesny dostęp do sieci z mojej strony nie miałem okazji dołączyć się do burzliwej dyskusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Ururam Tururam, 14 Gru 2005, 19:12

Zaproponowany schemat jest chyba O.K.

Stosowanie podwójnie ślepej próby jest w przypadkach takich

jak ten bardzo ważne. Niedowiarkom polecam lekturę opisu

eksperymentów ze zwierzętami które umiały liczyć.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jaro, Ururam. Z tym wychodzeniem, wchodzeniem i całą procedurą to nie bardzo w tym wypadku. Słuch się akomoduje. Równie dobrze można zaproponować, żeby badany wyszeł na spacer wokól domu. To ma być test na wychwycenie różnic w brzmieniu, a nie na pamięć dźwiękową. Rzut monetą dla ustalenia czy zostawiamy poprzedni kabelek, czy wpinamy nowy- nie ma kłopotu. To jest sekunda i nie sądze, żebym miał tak dobry słuch, żeby ocenić, czy wypadł orzeł, czy reszka:)

>lancaster, 14 Gru 2005, 20:03

Pewnie masz rację. Chodzi o to, żeby testujący nie widział zmieniającego kabelki.

Możnaby zawiesić jakąś kotarę, a znak gotowości dawać np. włączeniem i

wyłączeniem lampki.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>JFSebastian

"Ale na razie chciałbym usłyszeć jedno od takiego goscia jak Ty jar1 - czy sądzisz że różnice w kablach które słyszysz (szczególnie na basie) wyjda w dokładnym pomiarze mikrofonem ? Czy też sądzsz że natura tych zmian jest takiego rodzaju że z mikrofonaem to nawet nie ma sie co pchać ?"

Co to takiego ten pomiar mikrofonem? Jaka ma być metodologia testów? Jaki sygnał wybieramy? Muzyczny? Pomiar w polu bliskim czy może MLS? Jaki zakres częstotliwości badamy? Co z odbiciami? Do czego podpinamy ten mikrofon i co robimy z sygnałem? Nagrywamy - na co? Analizujemy widmo? Mierzyłes już coś kiedyś?

Pomiar mikrofonem... zapytałem kolegi na schodach co by zmierzył mikrofonem, zgadnijcie co mi odpowiedział ;-)?

Krzemień: jak jest definicja testu podwójnie ślepego?

1. Słuchacz nie widzi kto, jak i co podpina.

2. Osoba podpinająca kieruje się tylko wynikiem losowym, nie podpowiada:)

Są jeszcze jakieś rzyczenia?

Albo inaczj:

Jeżeli słuchacz siedzi w opasce uniemożliwiającej widzenie czegokolwiek, a osoba towarzyszaca(podmieniająca) podpina wg. tego co mu moneta wskaże, to test jest wiarygodny? Wg. mnie jak najbardziej.

Zbig, nie przesadzaj, to nie jest jakieś skomplikowane zadanie. Inna sprawa, że trzeba się uniezależnić od czynników zewnętrznych, co może nie być takie proste...

Skoro różnice są tak doskonale słyszalne, to myślę, że do pomiarów wystarczy porządna para M-S umieszczona w sweet-pot w typowych warunkach odsłuchowych na jakimś typowo audiofilskim (na nich słychać to ponoć najlepiej) fragmencie (10-20 sek) zarejestrowana na przyzwoitym rejestratorze piszącym z dobrą rozdzielczością. Oraz porządna analiza fourierowska. Moim zdaniem wszystkie _znaczące_ różnice powinno być widać jak na dłoni.

Żeby uniknąć możliwości zafałszowania wyników (gest, hałas dający do myślenia) osoba przepinająca nie może mieć _żadnego_ kontaktu z uczestnikami testu. Takie są po prostu wymogi.

Krzemień, nie będzie takiej możliwości, żeby był kontakt. Wzrokowy-żaden. Jakieś szmery, może i tak, możemy się umówić na 15s przepinania i szmery w tym czasie niezależnie od wyniku losowania. Stary, tu nikt niczego nie chce naciągać. To słychać, ale bez przesady, zaraz się okaże, że test powinien być wykonany przy odpiętych wysokotonówkach, bo jeżeli są _znaczące_ różnice to na samych midbasach też je usłyszymy. Tak jak pisałem zrobimy też taki test, zobaczymy jak to wyjdzie, ale dla mnie miarodajny nie będzie. W takiej procedurze jaką opisujesz pauzy będą dłuższe od próbek.

Zbig, 14 Gru 2005, 20:17

>Co to takiego ten pomiar mikrofonem? Jaka ma być metodologia testów? Jaki sygnał wybieramy?

>Muzyczny? Pomiar w polu bliskim czy może MLS? Jaki zakres częstotliwości badamy? Co z odbiciami? Do

>czego podpinamy ten mikrofon i co robimy z sygnałem? Nagrywamy - na co? Analizujemy widmo?

>Mierzyłes już coś kiedyś?

Nigdy nic nie mierzyłem.

Myslę że należy po prostu zmierzyć charakterystyke kolumny. Najlepiej oczywiście czułym sprzętem w komorze bezechowej. Bo przecież Rekin napisał że nawet wątrobą czuł ten lepszy bas. No to chyba na pomiarze wyjdzie że teraz kolumna schodzi do 30 Hz przy -3 dB a nie do 35 Hz ?

Może ch-ka wodospadowa ? Nie znam sie na tym.....

>Pomiar mikrofonem... zapytałem kolegi na schodach co by zmierzył mikrofonem, zgadnijcie co mi

>odpowiedział ;-)?

Faktycznie pomiar amatorski może nie przydać się do niczego. Ale przecież chyba da się zmierzyć z dokładnościa przynajmniej 1 dB ???

Mnie ciekawi czemu nie mogę wogóle znaleźć w inecie takich pomiarów wykonanych prze producentów kabli. Bo inni tego nie mierzą - odpowiedzą że zmierza mi raz, a potem moge sobie ten pomiar po prostu inaczej podpisać......

Ludzie kochani!!!

Zapomnijcie o jakichkolwiek pomiarach!!!!

Tu mamy do czynienia ze zjawiskami audiofilskimi, czyli pozostającymi poza

zasięgiem aparatury pomiarowej (uwaga dla fanatyków cężkich na umyśle:

nie piszę, że wymyślonymi czy urojonymi).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

jar, no właśnie o tym samym(prawie) sobie pomyślałem:) Nie wiem kto bardziej manipuluje testami? Ci, którzy chcą ewentualnie oszukać, czy ci co je robią?

Jeszcze raż: chce sie poddać testowi dobrowolnie, na myślę normalnych warunkach, bez wydziwiania. Jeżeli test wyjdzie pomyślnie, to skontakuję sie z autorem wątku i zaproponuję dokonczenie zakładu, w który włożę swoją kasę i czas. Jeżeli test się nie powiedzie(dla mnie), to napiszę w tym wątku, że mi się wydawało i ze to była jakas sugestia.

Może być?

Jaro_747, 14 Gru 2005, 20:56

>Tu mamy do czynienia ze zjawiskami audiofilskimi, czyli pozostającymi poza

>zasięgiem aparatury pomiarowej (uwaga dla fanatyków cężkich na umyśle:

>nie piszę, że wymyślonymi czy urojonymi).

>

A tak a propos, czy coś próbowałeś mierzyć czy tylko tak intuicyjnie...;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.