Skocz do zawartości
IGNORED

Mission 701 - wszystko na ten temat

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kolejne monitory - Mission 701 i proszę posiadaczy byłych i obecnych o opinie, oceny, refleksje i parametry - ciekaw jestem cóż ja kupiłem. Gdy już do mnie dotrą to sam coś napiszę na ten temat - a poki co to czekam na Wasze słowa...

https://www.audiostereo.pl/topic/23176-mission-701-wszystko-na-ten-temat/

Cóż, patrząc na wpis "o mnie" mialeś już lepsze kolumny. Słuchalem przez kilkanaście miesięcy wersji 700. Ponoć brzmi bardzo podobnie, ale 701 ma większe zasoby basu. Te kolumienki mają swoje zalety, przede wszystkim pokaźną dynamikę za sprawą przyzwoitej średnio-niskotonówki. Wadą jest nieco szorstki w brzmieniu i stosunkowo mało detaliczny głośnik wysokotonowy.

Przez jakiś czas byłem zadowolony z Mission, ale przesiadka na Aegisy to była przepustka do innego świata. Walorem tych kolumn jest cena. Wśród tanich podstawkowców Mission rzeczywiście potrafią zrobić wrażenie.

A oto zdjęcie - z wyglądu bardzo mi się spodobały te 701 :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może sie skusze i na AE następnym razem :-) Ale najpierw chciałbym ich posłuchać na spokojnie i ocenić czy warto wydać 3x tyle pieniędzy... Chociaż widziałem ostatnio chyba całkiem niedrogo używane.

A tymczasem czekam... na Mission...

Tą serię kolumn dla Missiona robił Tonsil. Są tam bardzo sensowne midwoofery z włókna szklanego i niestety tweetery Tonsila.

Wooferek jest milusi, gra głębokim, mocnym, ale nieźle kontrolowanym basem i ładną, równą średnicą.

Chętnie go wykorzystywałem w kolumnach handmade, ale dawałem lepsze tweetery.

W monitorku z Vifą Logic, w podłogówkach z Seasem KT25F

Ukryta Zawartość

post-3550-100009331 1170281022_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry, te srebrne to nie ta fotka.

Teraz właściwa:

Ukryta Zawartość

post-3550-100009329 1170281025_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeglądałem dziś twoje dzieła i wszystkie droższe są bardzo ładne- jestem pod wrażeniem. Tylko szkoda że te najtańsze tak kiepsko wyglądają. Może zrób lepsze zdjęcia tych monitorków - bo jestem pewien, że grają niesamowicie i że aż tak źle w rzeczywistości nie wyglądają, jak na tych zdjęciach.

Posiadam 702e czyli praktycznie to samo co 701 tylko moje są to podłogówki, i uważam że naprawde sporo dają zmiany wewnątrz (czyt. w o mnie) niedawno miałem okazje bezpośrednio porównać modyfikowane jak i nie tknięte- różnica jest naprawde odczówalna.

U mnie grają niestety z tanim ampli sony wiec mam nadzieje że po zmianie na wzmacniacz wydobede z nich cały potencjał, może ktoś mógłby mi poradzić jaka konfiguracja mission 702e + ? wzmacniacz + ? cd byłaby najodpowiedniejsza (muzyka również w o mnie). W niedalekiej przyszłości zamierzam wprowadzić zmiany więc każda rada będzie napewno brana pod uwage.

Jeszcze jedno pytanie czy tonsil zamieszczając swoje głośniki w mission oklejał je naklejka z nadrukiem mission bez żadnej wzmianki o swojej produkcji??

Pozdrawiam.

Geertgen,

jests pewien, ze porownywales Mission 701 i AE w tych samych warunkach? Pamietam, ze kiedy porownywalem te kolumny bezposrednio po sobie, mission mialy duuuzo wiecej basu, nawet je polecalem koledze jako tanie kolumny do rocka. Rzeczywiscie srednica stosunkowo wycofana i gorszej jakosci ale jesli chodzi o bas to zdecydowanie pokonywaly tanie AE, Tannoy czy B&W.

Bas też zależy od podłączonego wzmacniacza. Missiony 701 będą miały sporo basu w zasadzie z każdym wzmacniaczem, nawet od przyzwoitej miniwieży. Acoustic Energy EVO ONE są zdecydowanie bardziej wymagające pod tym względem, z byle czym grać nie lubią.

To byl chyba NAD 340 a kolumny Aegis1. Slyszalem zze AE lubia solidna elektronike ale czy rzeczywiscie roznica moglaby byc na tyle drastyczna ze beda mialy WIECEJ basu od mission w porownaniu z tanim wzmacniaczem? Zakladam, ze mission podlaczam rowniez do tej samej, dobrej elektroniki...

• Redaktorzy

ze starych monitorów Mission zawsze podobały mi się 750 SE. Dźwięk o klinicznej wręcz czystości i trzeba było uważać z towarzyszącą lelktroniką, ale jak się dobrze wybrało to grały cudownie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mialem te monitory, scislej mowiac nazwa to 750 LE (limited edition) wypuszczone z okazji rocznicy firmy. U mnie gralo to najpierw z NAD 320 a potem z Arcamem delta 290 i CD Marantz 63SE. Bylem zadowolony z dzwieku ale troche mi brakowalo jasnosci wysokich tonow. Kolumny te graja bardzo przyjemnie dla ucha, sa lekko wycofane (przynajmniejw porownaniu do BW 601s2) i nie mecza tak jak bowersy. Domyslam sie ze oba te glosniki dalyby duzo wiecej z siebie przy duzo drozszej elektronice. To co mnie w nich ujelo to zdolnosc grania naprawde glosno bez oznak zmeczenia. Aha, u mnie calkiem dobrze sie spisywaly blisko sciany mimo ze BR jest z tylu. Bas nie dudnil a nabieral ladnej masy.

>Rookie

Oba zestawy grały w tym samym pomieszczeniu. Bas w AE schodzi niżej, jest zdecydowanie mniej przyklejony do kolumn. Ładniej wypełnia pomieszczenie, więcej w nim "kultury muzycznej", jest ładniej zestrojony ze średnicą. Niestety w przypadku Aegisow trzeba solidnie popracować z ustawieniem.

Hehe :) nie mam powodow zeby Ci nie wierzyc... W takiim razie to chyba ja juz w ogole sie nie bede sie sugerowal opiniami na forum :) W mim przypadku mission mialy basu zdecydowanie wiecej, tak jakby ktos wlaczyl suba :)

Wreszcie do mnie dotarły :-)

Pierwsze wrażenia - dosyć solidne wykonanie zewnętrznie - lepsze niż w M2 no i ładny wygląd.

jeszcze póki co zbyt wiele nie słuchałem ale po kilku utworach mogę powiedzieć, że basu jest po prostu ogrom. Jeśli ktoś lubi basik to te kolumny są dla niego.

Już zauważyłem, że bardzo dobrze sobie radzą tak, gdzie gra cała orkiestra mocnym brzmieniem - gale przy dużej ilości instrumentów aż tak sobie nie radziły. Rewelacyjnie brzmi ten ogromny bęben. Cały chór spiewający z orkiestrą też bardzo ładnie - nic się nie gubi w tłumie.

Góry sobie trochę dodałem, ale to może tylko przejściowe po Gale`ach - bo tamte to miały góry ogrom i do tego była w nich niesamowita. Tu jest jej troszkę mniej więc sobie podkręciłem.

• 1 miesiąc później...

Tak sobie od jakiegoś czasu słucham moich missionów - i dzis jest jakiś taki dzień, że nie mogę wprost oderwać od nich uszu - bywają czasami takie dni, bywają. Mission + Denon to rewelacyjny duet, wspaniały bas. Potrafią grać głośno nie gubiąc instrumentów.

Mialem dziś okazje posłuchać podłogówek rubicona RP-26 w przelocie też z jakimś Denonem i moje Mission 701 okazuje się, że chyba mają ładniejszy bas od tych podłogówek, cieplejszy, potężniejszy. Czy to możliwe?

Im dłużej mam missiony tym wydają mi się coraz lepsze i lepsze.

A na noc Tannoy M2 - przy głośniej, ostrej muzyce sie nieco gubi, ale na noc jak znalazł. Przy muzyce ma się piękniejsze sny :))))))

• 6 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.