Skocz do zawartości
IGNORED

Znani audiofile

zhornik

Rekomendowane odpowiedzi

Kulfon był audiofilem....pomagały mu w słuchaniu jego duże uszy,więc odbierał wszystkie "niuanse" brzmieniowe, a pozatym w takich małzowinkach nie powstawały fale stojące,nie musze pisa że bez problemu słyszał jeszcze 22 kHz........:D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 miesiące później...

"W drodze powrotnej z pielgrzymki do Polski Benedykt XVI będzie słuchał muzyki Fryderyka Chopina. O dobry nastrój w czasie lotu z Krakowa do Rzymu zadba Firma IMS, zajmująca się AudioMarketingiem.

- Dowiedzieliśmy się, że Benedykt XVI jest miłośnikiem muzyki poważnej i szczególnie lubi muzykę skomponowaną przez Chopina. Sam zresztą jest dobrym pianistą - powiedział KAI Michał Kornacki, prezes firmy.

Dlatego w repertuarze na prawie 2 godziny lotu znalazły się głównie utwory polskiego kompozytora. Papież będzie mógł słuchać muzyki przez słuchawki lub system pokładowy. LOT jeszcze nie podał szczegółów w tej kwestii.

Oprócz utworów Chopina w repertuarze znalazły się także dzieła innych wybitnych kompozytorów muzyki poważnej. - Chcemy, by Papież miał dobre wspomnienia z wizyty w Polsce, a odpowiednia muzyka w czasie lotu powrotnego do Rzymu będzie w tym pomocna - uważa Kornacki. Firma, której jest prezesem zajmuje się AudioMarketingiem, czyli wykorzystywaniem muzyki do poprawienia nastroju".

Zainspirowany tą wiadomością pomyśłałem, że B16 nie tylko gra na fortepianie czy pianianie, ale chyba i jako meloman słucha muzyki. Ciekaw jestem na jakim sprzęcie. Patrząc na Jego gust (okulary, buty) sądzę, że nie raczej nie posługuje się "chińszczyzną". Może wiecie? A jak sie dowiedzieć?

ps.

tylko proszę!!! nie piszcie, że powinien oddać to dla biednych. O tym już było i Lukar też prosi - bez kłotni światopoglądowych.

papkin, 23 Maj 2006, 21:46

>tylko proszę!!! nie piszcie, że powinien oddać to dla biednych. ... bez kłotni światopoglądowych.<

OCZYWIŚCIE, że powinien oddać dla biednych!

I gdzie tu widzisz miejsce do kłotni swiatopoglądowych???

Chyba tylko w tym, że jesli Bóg istnieje to powinien mu strącić gromem ten samolot albo chociaż pieprznąć w kabel doprowadzający prąd do jego full wypasionego systemu audio ;)

>OCZYWIŚCIE, że powinien oddać dla biednych!

Żeby ci radośnie wszystko przeżarli i przepili i biednymi zostali nadal. Jak wielu totolotkowych milionerów.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jeżeli spojrzeć na to troszeczkę z innej strony to większość muzyków jest audiofilami w pewnym sęsie.

Weźmy np takich gitarzystów, spędzają oni wiele lat na poszukiwaniu odpowiedniego brzmienia. Poszukiwanie odpowiedniej gitary i przystawek do niej pasujących, tego jedynego wzmacniacza, efektów itp. Wszystko to zajmuje im sporo czasu, wyrzeczeń i łączy się z wieloma godzinami grania/słuchania, że o nakładach finansowych nie wspomnę.

Znany jest mi także przykład perkusisty - Macieja Starosty który przy nagrywaniu któregoś tam albumu zwiedził kolejno osiem polskich studiów nagraniowych tylko po to aby znaleźć to w którym perkusja będzie brzmiała odpowiednio...

Czyż to nie jest audiofilskie podejście do sprawy?

Profesjonalne według mnie... szanuje odbiorców swojej muzyki, w sensie audiofilskim jest świadomym muzykiem z sonorystycznym podejściem do tematu. Muzyk raczej zna dźwięk swojego instrumentu niż sprzętu Hi-Fi, poza tym studyjnym.

Ważne żeby znalazł to swoje brzmienie bo potem będzie łaził w poszukiwaniu straconego czasu ;-)

Akurat Macieja Starostę znam osobiście i wcale się nie dziwię. Mieszkał u mnie na osiedlu razem z Litzą i przez kupę lat grali w garażu. Pamiętam, że całe osiedle słuchało jego przygotowań do egzaminów w szkole muzycznej :)

Teraz ma fajną żonkę i kupę dzieciaków, więc pewnie nie ma czasu na słuchanie.

Co do Ślimaka i zwiedzania przez niego studiów... W większości płyt gary nagrane na przez Acid Drinkers brzmią jak kiepskie automaty z lat '80. Najnowsze nagrania są OK. Za to na koncertach Ślimak brzmiał niesamowicie na swoim brzozowym(potem srebrnym) Pearl'u. Teraz ma Premiera (ja też hi hi) i jestem ciekawy jak to gada. W końcu ma najwyższy model. Prywatnie świetny facet.

www.myspace.com/loszmi

>Loszmi

Fakt, pierwsze kilka płyt Acid Drinkers nie brzmi wogule i to nie tylko gary Ślimy, ale już od The State Of Mind Report jest ok, a już "High Proof Cosmic Milk" to poprostu miodzio.

Jako ciekawostkę mogę wspomnieć, że do nagrywania tej płyty wystawiano wzmacniacze na dwór (luty) aby uzyskać odpowiednie brzmienie gitar.

penderecki ten od symfonii i innych orkiestrowych pierduł. nie wiem co ma w domu ale On sam twierdzi ze na sluchanie muzyki w domu nie ma czasu a sluch jej przewaznie w aucie.jakis merol 500 czy 600 a sprzet drozszy od auta.

Less, 24 Maj 2006, 12:12

>>OCZYWISCIE, ze powinien oddac dla biednych!zeby ci radosnie wszystko przezarli i przepili i biednymi zostali nadal. Jak wielu totolotkowych milionerów.<

Niezupelnie, liberalny przyglupie...

Po to, zeby papiez mógł byc Papiezem, a nie kolejnym zapasionym katabasem.

>>OCZYWISCIE, ze powinien oddac dla biednych!zeby ci radosnie wszystko przezarli i przepili i biednymi zostali nadal. Jak wielu totolotkowych milionerów.<

Po to, zeby papiez mogł byc Papiezem, a nie kolejnym zapasionym katabasem.

Po to, zeby papiez mogl byc Papiezem, a nie kolejnym zapasionym katabasem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.