Skocz do zawartości
IGNORED

Celestrion F30 vs AA Mimas II

m4c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kolejne dywagacje na temat wyzszosci swiat... Nosze sie z zamiaram zmiany aktualnych kolumn. Gorna kwota, to 1700 zl. Wzmacniacz z jakimi zagraja to wyglaskany Radmor A-5512, ktorego cenie, szanuje i nie planuje jak na razie zmiany. Oprocz Paradigmow 3 v4, glownymi konkurentami rozgrywki sa Audio Academy Mimas II oraz Celestion F30. Cena obu modeli jest porownywalna, recenzje rowniez... Jak wybrnac z tematu? Dzwiek to aspekt nadrzedny oczywiscie, ale znaczenie rowniez ma ich budowa i zastosowane przetworniki, o czym na razie wiem niewiele. Nie odsluchiwalem i nie widzialem na zywo tych modeli, poczekam az opadnie szal przedswiateczny, jednak juz teraz temat ten nie spedza mi snu z powiek.

Moge prosic o Wasze wszelkie sugestie i pomoc? Z gory bardzo dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/23291-celestrion-f30-vs-aa-mimas-ii/

Solidnie okreslonej podstawy basowej (tzw. punktowej, tu pomaga rowniez Radmor), ktora w skali mikro moze nawet dominowac nad reszta przekazu (glownie muzyka rockowa, stad moje zainteresowanie Paradigmami, chociaz ze wzgledu na cene w wersji monitor), dynamiki, dobrze zaznaczonej srednicy i zdecydowanie nieostrych, ale wyraznych wysokich tonow (chodzi o perkusje, nie o sybilanty). To glowne zalozenia.

Taka barwe lubie. Taka tez, choc moze w nienajlepszym wydaniu uzyskalem ze swoich DIY kolumn. Nie ukrywam jednak, ze mimo swoich upodoban i ich zachowaniu szukam tez czegos nowego,a na pewno swiezego. Moze nawet trudno mi to skonkretyzowac: otwartosc, stereofonia, czytelnosc, zrodla pozorne i wiele wiele innych?... Poki co, pokoj odsluchowy ma jakies 18m2 i w przyszlosci mysle, ze mniejszy nie bedzie.

Wazna jest rowniez filozofia wykonania. W tym pulapie cenowym na naturalny fornir nie ma co liczyc, ale mimo to, z tego co wiem, modele AA wypadaja w tej konkurencji calkiem przyzwoicie.

Chcialbym tez sie dowiedziec z jakich glosników sa budowane kolumny. Moze dysponuje ktos numerem HIFIiM, w ktorym byly testowane Celestiony? W zamian sluze skanami numerow z lat 97-99.

Ostatni wpis byl w odpowiedzi na pytanie Icemana. W odpowiedzi na pozostale... Tannoy z serii fusion odpadaja - recenzji najlepszych nie znam, nie jeden watek byl poruszany na ten temat i wiem, ile wersji Tannoy'i przerabial McGiyver. Do tego przepraszam, ale pachna mi niestety marketem. Bardzo zalezy rowniez, na solidnej budowie - wszystko oczywiscie w zalozonym budzecie i wbrew pozorom - zdaje sobie z tego sprawe wierzac, ze uda mi sie uzyskac zamierzony cel:)

Ja mam obecnie na stanie Mission 701 - duże monitory o silnym basie. Jeśli chodzi o wykonanie zewnętrzne to przewyższają M2. Dla mnie Tannoy brzmi bardzo dobrze. Mission to moje trzecie z kolei kolumny i zacząłem dochodzić do przekonania, że żadne z nich nie były złe - są tylko różne gusta.

Moim zdaniem Mission spełni twoje oczekiwania - te kolumny lubią grać mocną i głośną muzykę, lubią dać czadu. Ja słuchałem na nich Metaliki i brzmi świetnie. Wydaje mi się, że bardzo dobrze zagrają z Denonem i w tym celu sam na jakiegoś Denona poluję. Rewelacyjnie brzmią też przy pełnej orkiestrze, ładnie się prezentuje ten wielki bęben.

Moje poprzednie kolumny Gale 3020 miały niesamowitą górę i środek (jak na swoją cenę). Lubiły grać spokojne, sentymentalne kawałki, rewelacyjnie grały po cichu. Oczywiście potrafiły też dać czadu, ale to nie było ich przeznaczenie.

>cyjanopan

jeśli chodzi o gabarytowy to duże monitory sie sprawdzą super w takim pomieszczeniu. A jeśli chodzi o cenowy, to nie wiem czy jest sens przepłacać, skoro można osiągnąć pożądany efekt za mniejsze pieniądze.

jeszcze jedno - polecając mission nie ograniczam się do tego jednego modelu który mam ja - polecam ogólnie to brzmienie oferowane przez tą firmę - czyli także i większe gabaryty i wyższą cenę :-)

> Iceman

Massion... Tak, poniekąd zastanawiałem się również i nad nimi, jednak na razie sza! Paradigm, Celestion i Mimas II - to glowni faworyci - to troche smieszne, wiem, ale marka rowniez ma znaczenie i wybralem akurat te! Chociaz kto wie, w salonie moze dojde do nowych wnioskow:)

Ale ale, te trzy kropki po "radmorze", ze niby co mialy oznaczac, hę?;)

Powiem Ci tyle, że odsłuchy w sklepie jakoś do mnie zupełnie nie przemawiają. Jeśli chce sie czlowiek czegoś dowiedzieć o brzmieniu kolumn to nie ma innej możliwości jak postarać sie wypożyczyć je do domu.

W cestionach głośniki mają o ile dobrze pamiętam 13cm średnicy - z pewnością odtworzą każde pasmo - nawet niski bas - ale te nieskie czestotliwości nie będą mialy takiego koloru i agresji jak z większego głośnika. # cm wiecej na średnicy robi swoje.

U mnie missiony zostaną chyba na dłużej - tak sie spodobały bratu, że zabronił mi sprzedać - twierdzi, że świetnie ze swą dynamiką nadadzą sie nie tylko do muzyki ale też do oglądania filmów.

W mimasach też jest 2 głośniki i oba większe - to też już różni nieco jedne od drugich.

Wydaje mi się, że Celestiony bardziej byłyby dla mnie niż dla autora wątku - ja lubie spokojną muzyke, cichą i chyba do tego byłyby lepsze to mniejsze głośniki, do ballad, smooth jazzu.

> Iceman

Jesli tak bardzo lubujesz gitare i sam grasz, polecam Tobie Opeth (o ile jeszcze nie znasz?). Jak mowia - balans na granicy swiatla i mroku - od spokojnych i wrecz ledwo slyszalnych musniec o struny, z szumem deszczu w tle, po naprawde ciezkie i agresywne, ale piekne bas i perkusje! Cos wspanialego, ale to juz temat na inny watek:)

>H.Himler

Mmm, Phoebe... moje dawne marzenie!:) Te akurat mialem okazje sluchac i ogladac... Naprawde sliczne cudenka! I rownie ladnie graja. Nie porownywalem ich jednak z Mimasami, chociaz cena ich jest podobna, to cos w tym musi byc, skoro te drugie mimo ze wieksze, z (podobno) brakiem kompresji dolnych rejestrow w porownaniu z Phoebe - kosztuja prawie tyle samo. Boje sie jednak, ze moga okazac sie za delikatne w moich przyplywach emocji np. podczas sluchania Opeth:)

Reasumujac, nad modelami AA przemawia fakt, ze robi je ktos, kto naprawde wie co robi i nie jest to robota hurtowa (takie znam opinie). Celestiony - dostaly roczna nominacje HIFIiM, wiec pewnie tez cos w tym musi byc, chociaz nie posiadam McIntosh'a:) A Paradigmy? No, tutaj decyduje solidny dol, chociaz wiem, ze czasem nieco podkolorowany, ale to akurat nie ma znaczenia. Nie wiem tylko jak wyglada srednica i gora w Monitorach 3 v4...

celestiony graja cudownie, niedawno odsluchiwalem i mocno mnie zaskoczyly. niestety to byl (jezeli dobrze pamietam f38) wiekszy brat f30-stek i nie mam pojecia jak 30 beda sobie radzily z basem. wyzsze czestotliwosci byly na bardzo wysokim poziomie i mnie urzekly po kilkunastu sekundach. niestety odsluch byl na dosc dobrym sprzecie do tego w pokoju odsluchowym i nie wiem jak to bedzie sie zachowywalo przy troszke slabszym zestawieniu. aa bylo zdecydowanie slabsze w moim przekonaniu, ale: lubie basy, zestaw mial byc bardziej dopasowany do kd.

najlepiej samemu odsluchac, bo ja jechalem do sklepu z mysla ze niczego lepszego od AA to nie dostane, a o celestionach to nawet nie wiedzialem ze istnieja:>

> tojaa

Czekam tylko na 'po swietach' i jade do kiegos salonu, najpredzej i najblizej z Opola we Wrocku. Nie ukrywam, ze nastawiam sie na celestiony (dokladnie chodzilo mi o model F28!). Sceptycznie podchodze do Mimasow, a Phoebe wiem na pewno, ze w pewnym momencie ich potencjalu mocy moze mi zabraknac. Zeby tak mozna bylo dwie pary kupic - jedne do duzego pokoju, drugie np. do sypialni...:):)

• 2 tygodnie później...

>Czekam tylko na 'po swietach' i jade do kiegos salonu, najpredzej i najblizej z Opola

Jak chcesz posluchac cos ze stajni AA to zapraszam do siebie.

Jestem z Opola oczywiście!

jak cos ... jsathsi.pl

> BoBer007

Cholera! Zaluje! Juz jestem szczesliwym (czekam na przesylke, wiec byc moze:) posiadaczem monitorow Phonara, w calosci zmodyfikowanych przez McGyivera. Ale kto wie, moze niedlugo znow zaczne sie rozgladac za AA. W kazdnym razie dziekuje serdecznie za zaproszenie, moze z samej ciekawosci chociaz podskocze do Ciebie po nowym roku celem porownania i przekonania sie. Jak graja wg Twojej opinii (glownie chodzi mi o gore) i na jakim wzmacniaczu grasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.