Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

-> frytek1986

Jaki uchwyt do projektora zastosowałeś?

Jakiś gotowy (jaka firma/model?) czy DIY/przeróbka (wrzuć proszę dokładniejszą fotkę)?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

mam za nisko trochę surroundy.

są na odpowiedniej wysokości. Niestety mając kanapę blisko tylnej ściany, jak ja i większość aranżacji salonowych, nie możesz mieć surroundów za wysoko.

Zdecydowanie pomyśl chociarz o dywanie.

Pozdrawiam

Uchwyt:

dsc01610f.jpg

Muszę jeszcze nad peszelkiem materiałowym na kable pomyśleć. Uchwyt to zwykły tani uchwyt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Uciąłem mu tylko ramię na pile wodnej (chyba o połowę) bo niepotrzebnie wystawało na połowę pokoju. W zasadzie dalej jest jeszcze za długie. Uchwyt jest o tyle dobry, że ma regulację w każdą stronę... szczególnie pion się przydaje - nigdy do końca nie wiadomo na jakiej wysokości będzie ekran. Ja mam teraz na minimum na dole (początkowo ekran miał być wyżej). Może nie jest jakiś super - ale jak się dobrze skręci to trzyma pozycję (nie opada) i był tani.

Na PW dostałem pytanie na temat zabudowy ekranu. Odpowiem może tutaj. Początkowo szukałem ekranu typowo pod zabudowę. Są fajne.. ale ceny niestety nie dla mnie. Ten ekran jest "normalny" A zabudowa jest bardzo prymitywna. Są to zwykłe białe kątowniki kupione chyba w Liroy. Połowa przyklejona do płyty druga połowa zagięta do wewnątrz. Sam projektor przywiercony jest do sufitu właściwego i opuszczony na kilku haczykach. Dobrze, żeby któryś był regulowany, wtedy możemy idealnie dobrać "poziom". Albo do poziomu rzeczywistego albo do sufitu (u mnie to nie to samo niestety..;) ) Krótsze boki prostokątu z projektorem to ten sam kątownik ale zamontowany na płasko.

Dywan będzie. Tylko zastanawiam się jakiej wielkości. Czy tylko pod stolik i nogi pod kanapę czy ciut większy. Z punkt widzenia akustyki pewnie im większy tym lepszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frytek1986
Uchwyt: (...)

Serdecznie dziękuję za fotkę i opis :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dałbym dywanik pod stolik, ale taki większy, wychodzący w stronę kolumn. Dywan podłożony pod kanapę nie wygląda najlepiej.

A nie myślałeś żeby zamiast takiego uchwytu po prostu zrobić elegancką półeczkę i projektor od spodu zamocować? Cały pokój jest zrobiony z przemyśleniem i bardzo estetycznie a wg mnie uchwyt psuje efekt.

A nie myślałeś żeby zamiast takiego uchwytu po prostu zrobić elegancką półeczkę i projektor od spodu zamocować? Cały pokój jest zrobiony z przemyśleniem i bardzo estetycznie a wg mnie uchwyt psuje efekt.

Półeczka ma ten minus, że nie ma regulacji góra-doł. A to bardzo mi się przydało, jak montowałem projektor jeszcze nie wiedziałem jaka wysoka będzie RTVka i nie wiedziałem jak nisko mogę ekranem zjechać. A lubię mieć ekran maksymalnie nisko jak się da (meczę się patrząc w górę, w kinie też wole siąść wyżej, niż zadzierać głowę). Teraz w sumie już można pomyśleć nad takim rozwiązaniem, ale zostaną dziury.. czyli gipsowanie, gładziowanie, ścieranie, malowanie.. operacja na 3 dni. Żona by mnie zabiła;) Poza tym półeczka też mogłaby chyba trochę zagracić.. a miało być minimalistycznie. Ale dzięki za uwagę - pomyślę nad tym.

Dałbym dywanik pod stolik, ale taki większy, wychodzący w stronę kolumn. Dywan podłożony pod kanapę nie wygląda najlepiej.

Pod kanapę zdecydowanie opada. Stolik jest 70x120. Myślałem nad dywanem 120x170 bądź 140x190.Gres jest 60x60 więc łatwo można sobie wyobrazić jak co będzie wyglądać.

Edytowane przez frytek1986

Krakowska_kino_1.jpg

"Kino" u nas w sklepiku.

Zabudowa głośniki Klipsch THX, topowa

elektronika Onkyo z certyfikatem THX, projektor 3D JVC DLA-X90.

ten centralny niesymetrycznie założony normalnie wybija oczy :)

czy ściany nie są zbyt błyszczące? nie odbijają światła?

- sufit extra, no boki wg mnie za jasne aby wykorzystać duży kontrast świetnego rzutnika...

- przez odbite światło traci się gigantyczną część kontrastu...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ten centralny akurat nie gra :) . Grający, zabudowany jest w środkowej szafce.

Efekt końcowy, na przyzwoitym poziomie; na miarę naszych sił.

W wakacje chłopaki z HDTV Polska organizowali u nas swój zlot :) i tak pokrótce opisali swoje wrażenia :

"Media Centrum posiada kilka na maxa wyposażonych sal w tym jedna z niesamowitym kinem THX Klipsch. To co tam się działo u każdego wywoływało dreszcze. Czegoś takiego to ja jeszcze w domowych warunkach nie słyszałem. COŚ NIESAMOWITEGO. Ale co tu pisać: sala specjalnie zrobiona, wygłuszona, dwa wielkie suby itp. MASAKRA :DDDDDDD Transformers nawet w kinie nie miał dla mnie takich wrażeń (A Złote Tarasy są dopasione..).... Każdy kto był na miejscu zbierał szczękę z podłogi...."

Poniżej link to pełnego opisu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I pomyśleć że to wszystko zagrało na znienawidzonych amplitunerach Onkyo:)

No ale żeby nie było tak miło to salka w domu/salonie audio porządnie zrobiona powinna rozłożyć każde kino /dźwiękowo/ bez dwóch zdań.

Jak to czemu? Wystarczy poczytać forum. Przecież to suchotniki z wbudowaną wyrzutnią szpilek:) A tak poważnie to swego czasu miałem i 805-tkę i 905-tkę. Gdyby nie kierunek w procesor i końcówki to 905-tka na pewno by została. A z kilkoma ampli była porównywana.

Odkryłem to forum kilka dni temu; na pewno poczytam i się zapoznam.

Co do Onkyo; kontra reszta świata, to trzeba słuchać i dobierać pod własny gust.

"Kino" u nas w sklepiku.

Zabudowa głośniki Klipsch THX, topowa

elektronika Onkyo z certyfikatem THX, projektor 3D JVC DLA-X90.

Ładnie, estetycznie - prawie wzorowo.

Świetny projektor, końcóweczka widzę od INTEGRY, ale procka na rozpoznam.

Teraz minusy : do dedykowanego, zaadoptowanego akustycznie pomieszczenia omijamy produkty z logo THX Home.

THX Home (nie mylić z THX Cinema) działa tak, że w zwykłym pomieszczeniu symuluje akustykę kina (Re-eq),

więc efekt się nakłada. Samo wyłączenie THX w torze to nie wszystko, gdyż głośniki są także zbudowane pod tym kątem.

Trudno ocenić z fotki zaawansowanie adaptacji akustycznej, ale sensowniejsze byłoby pójście właśnie w tą stronę.

Drugi mały minusik to central ( i może także fronty ) - idealnie byłoby ukryć je za transparentnym akustycznie ekranem,

choć na całość to drogi biznes. Gdzieś czytałem, że jest firma, która laserem potrafi przygotować środkową część

ekranu właśnie pod mikroperforację ( 250 tys. otworków na m 2 !!! ) ale to zapewne nie w ekranach z PCV ! :)

Trochę przyciemnić, zmatowić, pomierzyć i poprawić, a będzie bardzo OK. Powodzenia.

Ładnie, estetycznie - prawie wzorowo.

Świetny projektor, końcóweczka widzę od INTEGRY, ale procka na rozpoznam.

Procek to stary Onkyo 5507.

Głośniki Klipsch KL-525-THX

KL525_1.JPG

Wzmacniacz do subwooferow Klipsch KA-1000-THX.

t450_11b1b8a5cb9bc51c7a683773c270c475.jpg?1362006926

2 suby Klipsch KW-120-THX.

t450_9478445f00acc7aab8f6e59d483b4091.jpg?1362006926

Witam szanownych forumowiczów !!!

Przeglądam ten swietny wątek i dodam cos od siebie, moze koledze frytek1986 sie moje rozwiazanie spodoba

Projektor niskich lotow ale tak zaczynam zabawe z projektorami aby sprawdzic czy to na pewno moja bajka

Polka pochodzi z ikei, a projektor jak widac nie lezy prosto a to po to aby wyswietlany obraz dopasowac idealnie do miejsca wyswietlania czyli ekranu

Ukryta Zawartość

post-15203-0-70534100-1362264727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafallster
  • 2 tygodnie później...

Witam

To moje KD z wyremontowanej piwnicy -cały czas w trakcie. Do końca lutego będzie skończone

Pozdrawiam,

Zbyszek

Kolejny koszmarny pokoik, najbardziej podoba mi sie grzejnik, brrr...

Polka pochodzi z ikei, a projektor jak widac nie lezy prosto a to po to aby wyswietlany obraz dopasowac idealnie do miejsca wyswietlania czyli ekranu

Musiałeś skorzystać z cyfrowej korekcji trapezu (keystone)?

Jeśli tak, to niestety możesz sporo tracić na jakości obrazu.

witam...to może i ja pochwale się tym co udało mi się zebrać...a wiec w skład mojego zestawu wchodzą

TV LG42LH4900

AMPLITUNER YAMAHA RX V1900

BLU RAY YAMAHA BD S671

PRZOD KOLUMNY MISSION M35i

CENTRALNY MISSION M3c2i

TYL TONSIL MAESTRO II 60

SUB 9.1 DUAL

LOGITECH X-230

no i oczywiście przedwojenny komputer :-) :-)

pokój ma jakieś 18 m2 jest w kwadracie...ze względów technicznych brak możliwości innego rozmieszczenia sprzętu.

komentarze negatywne mile widziane...pozdrawiam wszystkich zainteresowanych

Ukryta Zawartość

post-49278-0-63401300-1363443959_thumb.jpg

post-49278-0-33868400-1363443967_thumb.jpg

post-49278-0-58817700-1363443976_thumb.jpg

post-49278-0-56722700-1363443987_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piekny salonik i sprzet tez z gornej poleczki...pozdrawiam

Sorry - ale tu nikogo nie nabierzesz :-) Chyba nie to forum żeby się dowartościować.

Edytowane przez stempel

Wywal te " komody " pod telewizorem , postaw tam ładną półkę na elektronikę , odsuń kolumny od ścian i skieruj je lekko do środka .

Kolumny surrandu powinne być zawieszone na na dłuższych ścianach blisko tylnej , wysokość 1,8 m.

Najgorzej jest z akustyką pomieszczenia , twarde , nastawiane po bokach mebli na których nie ma półek , jakieś lustra , pszeszklenia itd. Jedynie co możesz zrobić w prosty sposób z akustyką , to położyć miękki dywan , kilim na tylnej ścianie .

Edytowane przez czester15.30

michalwronki

Oprócz tego co napisał "czester15.30" to:

- TV za wysoko

- komp. szpeci na froncie

- wymień ten subwoofer, ponieważ to największe badżiewie jakie słyszałem, nie gra basem tylko buczy i psuje wszystko

- poza tym czy fronty nie mają czasem większego basu od tego suba (Próbowałeś słuchać bez tego suba?)

- po co tam LOGITECH X-230????

• Pokaż nowe odpowiedzi