Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, STELVIO napisał:

Ok. Ale Czyli tą małą zmianą jest tv Sony 85"? Mogłeś podać info o co chodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie tylko.

Advance Paris.

Wcześniej miałem PM 8005 Marantza,

Oraz CD SA 8003

A także Advance Acoustic Max 450

Ukryta Zawartość

11 minut temu, STELVIO napisał:

No i super. Gratki

Ukryta Zawartość

Ale zawsze warto do zdjęcia dodać właśnie takie info. emoji6.png Wszystkiego nie "spamiętamy" . emoji4.png

Jasne.

Tutaj mam problem z dodawaniem zdjęcia. Bo nie mogę dodać powyżej 2 mb.

I muszę to edytować, obcinać na laptopie,a to jest denerwujące. Oryginalnie zdjęcie ma 20 mb.

A jak obetnę to mniej niż 100 kB.

To jest wkurzające.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minutes ago, kinomaniak 2 said:

Tutaj mam problem z dodawaniem zdjęcia. Bo nie mogę dodać powyżej 2 mb.

Ustaw nizsza rozdzielczosc aparatu. Chociaz nawet na nizszej rozdzielczosci zdjecia czasem wychodza dosc spore objetosciowo.

To kwestia poziomu kompresji. Wspolczesne algorytmy az tak bardzo nie oszczedzają miejsca w pamieci telefonu bo jest jej duzo. Faktycznie czesto tak jest, ze zdjecie o wadze kilku MB kompresuje sie do kilkuset kB bez zauwazalnej utraty jakosci...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 5 tygodni później...

Cisza w temacie 😞

Ttrzeba dbać o swego ,,konika" 🙂

Póki mam jeszcze możliwość ( z czasem dom do sprzedania ), to się bawię w rozbudowę do 9.1.6 , a później do 9.2.6 

Wszystkie głośniki jednakowe , Tannoy Hts 101 xp.

Szukam w używkach drugi sub , SVS SB 2000 , ale posucha 😞

Całość napędza Denon AVC 8500 plus jakaś końcówką ( szukam  , taniej opcji )

Ukryta Zawartość

IMG_20230907_213048.jpg

IMG_20230907_213055.jpg

IMG_20230907_213105.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.09.2023 o 22:13, JVC 4K napisał:

Takie małe popierdziawki napędzasz Denonem 8500 on je przecież spali, zobacz jak wygląda Opticon LCR i 6.

mam 600w/8ohms na kanał i czy to musi znaczyć że będę niszczył głośniki ?

jak Ty coś chłopie pe....

W dniu 8.09.2023 o 22:13, JVC 4K napisał:

Takie małe popierdziawki napędzasz Denonem 8500 on je przecież spali.

😂😂😂😂😂😂😂

23 godziny temu, fetek napisał:

mam 600w/8ohms na kanał i czy to musi znaczyć że będę niszczył głośniki ?

jak Ty coś chłopie pe....

Może ujmę to tak, uważam że na takie głośniki w zupełności wystarczy i dobrze je napędzi Denon AVR X1800H link :

Ukryta Zawartość

Zaś zastosowanie 8500 na takie malutkie głośniczki to według mnie i nie tylko mnie bo większość sprzedawców w sklepach audio to powie to lekko mówiąc gruby przerost formy nad treścią, za drogi i za mocny amp w stosunku do zbyt tanich i słabych głośników.

Czy coś w tym śmiesznego kapuściana głowo kapusta7.

Tannoy HTS 101 -  łącznie 9 takich głośników waży mniej niż jeden mój surround - to chyba wiele tłumaczy a używamy takiego samego wzmaka.

Po co tak przepłacać i kupować tak wysoki model wzmaka, jak na tych głośnikach nie wykorzysta się jego potencjału, te głośniki będą ograniczać ten wzmak myślę że nawet w 80% zmarnuje się, u mnie przy Dali się nie marnuję bo gra na pełnię swoich możliwości.

Litości to tak jak by do nowego Audi Q8 czy Porsche Cayenne założyć najtańsze opony na rynku byle by pasowały. Czy to auto pojedzie? Tak ale na 20% swoich możliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
23 minuty temu, JVC 4K napisał:

Po co tak przepłacać i kupować tak wysoki model wzmaka, jak na tych głośnikach nie wykorzysta się jego potencjału, te głośniki będą ograniczać ten wzmak myślę że nawet w 80% zmarnuje się, u mnie przy Dali się nie marnuję bo gra na pełnię swoich możliwości.

to nie jest wzmacniacz tylko amplituner, naucz się odróżniać tak proste i zrazem podstawowe rzeczy. Kupując wyższy model zyskujesz głównie lepszy DAC, PRE i ogólnie rozumianą elektronikę, moc samej końcówki jest drugorzędna... nawet trzeciorzędna a i tak nie powala, w trybie wielokanałowym wychodzi to marnie.

9 minut temu, fetek napisał:

to nie jest wzmacniacz tylko amplituner, naucz się odróżniać tak proste i zrazem podstawowe rzeczy. Kupując wyższy model zyskujesz głównie lepszy DAC, PRE i ogólnie rozumianą elektronikę, moc samej końcówki jest drugorzędna... nawet trzeciorzędna a i tak nie powala, w trybie wielokanałowym wychodzi to marnie.

Co nie zmienia faktu że te Tannoye strasznie biednie wyglądają przy tym 8500. Bardziej do tego ampa pasują kolumny pokroju Opticonów,Rubiconów, coś z MA jakieś Sonusy KEF R itp. ogólnie wielokrotnie droższe większe i cięższe konstrukcję są przeznaczone do tego wzmaka.

Gość

(Konto usunięte)
17 godzin temu, fetek napisał:

to nie jest wzmacniacz tylko amplituner

To jest wzmacniacz A/V nie amplituner kolego. Amplituner jest tylko w tedy kiedy posiada wbudowane wewnątrz radio… tak było od początku 2000 roku 

17 godzin temu, fetek napisał:

Kupując wyższy model zyskujesz głównie lepszy DAC, PRE i ogólnie rozumianą elektronikę

Kupuje się głównie dla ilości kanałów obsługiwanych… jeżeli zachodzi taka potrzeba. 

Gość

(Konto usunięte)

Cytuję:

„Wzmacniacze AV to wzmacniacze wielokanałowe, wyposażone w procesory audio i wideo i szeroką gamę wejść analogowych i cyfrowych dla różnych źródeł, przeznaczone do zastosowania w systemach kina domowego wysokiej klasy. Wzmacniacze AV formalnie tylko tym różnią się od amplitunerów AV, że nie mają tunera radiowego, którego znaczenie jest dzisiaj minimalne”

https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/wzmacniacze-a-v

Jest dokładnie tak jak Stary200 piszę, 8500h czy a1h amplitunerami nie są ponieważ nie mają tunera radiowego tylko internetowe. Oraz mają odseparowaną sekcję przedwzmacniacza od wzmacniacza lecz w jednej obudowie i jest zgoła inaczej aniżeli w tanich amplitunerach tam nie ma odseparowanej części pre do pro.

Moc we wzmacniaczach AV jest na pewno NIE drugorzędna czy trzeciorzędna, o ile w tanich amplitunerach AV stosuje się niewielkie zasilacze i radiatory z których wydobywa się niezbyt wysoka moc na poszczególne kanały. To sytuacja we flagowych okrętach tychże firm jest zgoła inna tam są potężne zasilacze i radiatory i moc jest adekwatnie wyższa, im wyższy model tym ma więcej mocy to chyba jasne i zrozumiałe tak jak z autami droższe modele mają większe silniki i są w są w stanie lepiej przyśpieszać od tych tańszych z mniejszymi silnikami.

Co nie zmienia faktu że max720 odleciał w kosmos stosując takie małe głośniczki zaryzykuję nazwanie ich komputerowymi takie wielkości jak np. Logitechy.

Tak jak pisałem wcześniej wszystkie te głośniki w konfiguracji 9.1.6 u niego będą ważyć tyle co moje dwa surroundy.

I wyglądają jak napompowane pudełko od zapałek.

Nawet o cenię już nie piszę go gdzieś w internecie znalazłem cały set tylko 5.1 Tannoy HTS 101 XP za całe 1 800zł aby mieć 15 głośników na system 9.1.6 potrzebuje 3 takie sety, więc wychodzi na to że wszystkie głośniki w jego kinie są warte jakieś 5 koła a wzmaka ma za ponad 20k. I ja się pytam czy to nie jest oznaka debilizmu.

Odpowiednimi kolumnami i głośnikami do Wzmaka pokroju 8500H to :

MA Silver i wyżej i Gold, KEF od R-ki i wyżej, B&W od serii 700 i wyżej, Dali od Opticon i wyżej, Focal Aria i wyżej, Klipsch RF-7, Sonus Faber Sonetto i wyżej, Dynaudio Evoke 30 i wyżej, Paradigm Prestige.

TO SĄ KOLUMNY I GŁOŚNIKI do tego wzmaka.

O co ta cała dyskusja. Amplituner,czy wzmacniacz,kina domowego. Jakie to ma znaczenie.Podejrzewam że każdy tu wie czym się różnią.

Jeżeli faktycznie ktoś świadomie wybiera amplituner za kilkanaście tysięcy.

To powinien przeznaczyć min dwa,lub trzy razy tyle na kolumny. I jeszcze z 10 tyś na subwoofery.

Bo w przeciwnym razie po co brać taką zabawkę.Ja osobiście dawno temu przestałem słuchać kina domowego. Wydałem na tą zabawę,nie mało,ale po prostu mi się znudziła. Amplituner został. Odtwarzacz też. Ale słucham tylko stereo. A 7 kolumn, i dwa subwoofery. Zabierają kurz.

5 minut temu, JVC 4K napisał:

Jest dokładnie tak jak Stary200 piszę, 8500h czy a1h amplitunerami nie są ponieważ nie mają tunera radiowego tylko internetowe. Oraz mają odseparowaną sekcję przedwzmacniacza od wzmacniacza lecz w jednej obudowie i jest zgoła inaczej aniżeli w tanich amplitunerach tam nie ma odseparowanej części pre do pro.

Moc we wzmacniaczach AV jest na pewno NIE drugorzędna czy trzeciorzędna, o ile w tanich amplitunerach AV stosuje się niewielkie zasilacze i radiatory z których wydobywa się niezbyt wysoka moc na poszczególne kanały. To sytuacja we flagowych okrętach tychże firm jest zgoła inna tam są potężne zasilacze i radiatory i moc jest adekwatnie wyższa, im wyższy model tym ma więcej mocy to chyba jasne i zrozumiałe tak jak z autami droższe modele mają większe silniki i są w są w stanie lepiej przyśpieszać od tych tańszych z mniejszymi silnikami.

Co nie zmienia faktu że max720 odleciał w kosmos stosując takie małe głośniczki zaryzykuję nazwanie ich komputerowymi takie wielkości jak np. Logitechy.

Tak jak pisałem wcześniej wszystkie te głośniki w konfiguracji 9.1.6 u niego będą ważyć tyle co moje dwa surroundy.

I wyglądają jak napompowane pudełko od zapałek.

Nawet o cenię już nie piszę go gdzieś w internecie znalazłem cały set tylko 5.1 Tannoy HTS 101 XP za całe 1 800zł aby mieć 15 głośników na system 9.1.6 potrzebuje 3 takie sety, więc wychodzi na to że wszystkie głośniki w jego kinie są warte jakieś 5 koła a wzmaka ma za ponad 20k. I ja się pytam czy to nie jest oznaka debilizmu.

Odpowiednimi kolumnami i głośnikami do Wzmaka pokroju 8500H to :

MA Silver i wyżej i Gold, KEF od R-ki i wyżej, B&W od serii 700 i wyżej, Dali od Opticon i wyżej, Focal Aria i wyżej, Klipsch RF-7, Sonus Faber Sonetto i wyżej, Dynaudio Evoke 30 i wyżej, Paradigm Prestige.

TO SĄ KOLUMNY I GŁOŚNIKI do tego wzmaka.

Jest jeszcze przynajmniej kilka setek innych kolumn.

Podałeś tylko najbardziej znane,i te których jest najwięcej w każdych sklepach.

Jednak w jednym masz rację. Jak by nie kombinować. Trzeba wydać z 50 tyś na kolumny.

Aby coś to zagrało.

20 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

O co ta cała dyskusja. Amplituner,czy wzmacniacz,kina domowego. Jakie to ma znaczenie.Podejrzewam że każdy tu wie czym się różnią.

Jeżeli faktycznie ktoś świadomie wybiera amplituner za kilkanaście tysięcy.

To powinien przeznaczyć min dwa,lub trzy razy tyle na kolumny. I jeszcze z 10 tyś na subwoofery.

Bo w przeciwnym razie po co brać taką zabawkę.Ja osobiście dawno temu przestałem słuchać kina domowego. Wydałem na tą zabawę,nie mało,ale po prostu mi się znudziła. Amplituner został. Odtwarzacz też. Ale słucham tylko stereo. A 7 kolumn, i dwa subwoofery. Zabierają kurz.

Dokładnie tak jest jeżeli już ktoś się szarpnął na wzmaka za 20 kafli to powinien przeznaczyć na wszystkie głośniki wraz z subem w przedziale od 40 do 70 kafli bo w przeciwnym razie ten wzmak nie zagra na pełnię swoich możliwości.

Przykład jaki zrobił ten cały max720 czyli kupując drogi wzmak i stosując tanie głośniczki to coś co można zrobić najgorszego w tym hobby, skoro go stać na takiego Denona to kupuje adekwatne do tego kolumny a nie po prostu dziaduje.

Ale panowie. Co nas to obchodzi. Facet kupuję dla siebie,za swoją kasę, więc nie ładnie jest go za to wyzywać,czy obrzucać błotem. Jego cyrk, jego małpy. 

Ale panowie. Co nas to obchodzi. Facet kupuję dla siebie,za swoją kasę, więc nie ładnie jest go za to wyzywać,czy obrzucać błotem. Jego cyrk, jego małpy. 
Jak już to mów panie nie panowie. Tylko jedna osoba się czepia maxa.
22 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

Dobra OK, ale macie pretensję do mnie że niby ja rzekomo nie wykorzystuje swojego sprzętu bo nie mam idealnie zrobionego pokoju czy nie mam końcówki mocy a na kino wydałem fortunę,  ale ja mam przynajmniej w miarę dobrze dobrany sprzęt, odpowiedniej klasy kolumny do wzmaka projektor do ekranu itp, a do jego głośniczków to wystarczył by Denon AVR X1800 za 4 tys zł i byłby wystarczające pod te pierdziawki efekt był by taki sam tylko że za dużo mniejszy hajs.

A tak 8500 jest ograniczany do granic przy tych Tannoy.

Czy do Skody Fabii ktoś założy opony Michelin czy Pirreli za 10 tys zł za komplet to musiał by być jakiś utracjusz dziwak, skoro Kormoran czy Dębica za 5x mniej zrobi to samo.

Drogie opony nie oznaczają że ta Fabia pojedzie lepiej, szybciej niż na 5 razy tańszych oponach.

Nigdy nie dałem 20k za Denon 8500.

Dużo , dużo miej jak Ty kolego @JVC 4K

Monitory także dużo , dużo taniej 🙂

MAM w co inwestować , na pewno nie w głośniki za 40/70k 

3 minuty temu, max720 napisał:

Nigdy nie dałem 20k za Denon 8500.

Dużo , dużo miej jak Ty kolego @JVC 4K

Monitory także dużo , dużo taniej 🙂

MAM w co inwestować , na pewno nie w głośniki za 40/70k 

Ale to nie chodzi ile Ty dałeś tylko jaka jest jego cena sklepowa co mnie to interesuję ile dałeś, Ten wzmak się marnuje i tyle za Denona x1800 też dałbyś sporo mniej jak za 8500. Tylko trzeba było taki kupić.

Bo to jest odpowiedni ampli do tych Tannoy.

Edytowane przez JVC 4K
5 godzin temu, Stary200 napisał:

Cytuję:

Cytat

Amplituner AV to urządzenie, które gra rolę wzmacniacza i dekodera dźwięku. Nowoczesne amplitunery AV są wyposażone nie tylko w procesory dźwięku dookólnego najnowszych formatów, o.....

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.9c9ba75b390d6d8b89ec3bbe54713dce.png

tak wiem, sam producent pisze że to wzmacniacz ale co z tego ? 

6 godzin temu, Stary200 napisał:

Kupuje się głównie dla ilości kanałów obsługiwanych… jeżeli zachodzi taka potrzeba. 

czyli jak masz 5.1 za 100k plnów kupujesz najtańszy "wzmacniacz wielokanałowy", taki za 1500 zł bo to w zupełności wystarczy.

po cholerę ja kasę zmarnowałem...

2 godziny temu, JVC 4K napisał:

Ale to nie chodzi ile Ty dałeś tylko jaka jest jego cena sklepowa co mnie to interesuję ile dałeś, Ten wzmak się marnuje i tyle za Denona x1800 też dałbyś sporo mniej jak za 8500. Tylko trzeba było taki kupić.

😅 czekaj czekaj... czyli jak jest do wyrwania klocek w fajnej kasie to nie bierzesz bo się zmarnuje i kupujesz w tej samej kasie jakieś przeciętne gówno ?

czyli ja idiota powinienem kupić epsona nie JVC bo były w tej samej cenie...

😁 gdzie was robią....

4 godziny temu, JVC 4K napisał:

Jest dokładnie tak jak Stary200 piszę, 8500h czy a1h amplitunerami nie są ponieważ nie mają tunera radiowego

nie strzelaj takiego bystrzaka bo ta definicja nie dotyczy amplitunera AV, tylko zwykłego amplitunera

4 godziny temu, STELVIO napisał:

Amplituner posiada tuner radiowy

raczej aplikację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, fetek napisał:

czyli jak masz 5.1 za 100k plnów kupujesz najtańszy "wzmacniacz wielokanałowy", taki za 1500 zł bo to w zupełności wystarczy.

Trzeba by być w tedy nie normalnym. Kolega mnie nie zrozumiał najwidoczniej. Do takiego zestawu to kupuje się sprzęt dzielony a nie jakiś ampli za 1500 zł… 

11 godzin temu, fetek napisał:

raczej aplikację

Właśnie że nie… 

[mention=55784]fetek[/mention] Nie aplikację tylko wbudowany tuner FM. Tak ja na moim avr x4400hcc694694fa5d898cd5f90495843cccf1.jpg
W tym modelu chyba do x4500h tak było. Później już avc x4700h czyli bez.

Godzinę temu, max720 napisał:

To o czym jest ten wątek , temat ?

O twoich gównianych głośnikach.

4 godziny temu, STELVIO napisał:

[mention=55784]fetek[/mention] Nie aplikację tylko wbudowany tuner FM. Tak ja na moim avr x4400h

Ukryta Zawartość

W tym modelu chyba do x4500h tak było. Później już avc x4700h czyli bez.

Sprzęt który ma wbudowany tuner radiowy jest amplitunerem jak sama nazwa wskazuję, zaś urządzenia pozbawione tunera radiowego są wzmacniaczami AV, NIE amplitunerami.

Wzmacniacze AV marki Denon posiadają wbudowanego HEOS-a który ma radio internetowe Tunein a można sterować tym z smartfona i tableta. Ale nie mają tunera radiowego więc nie są amplitunerami chyba każdy to zrozumie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi