Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mowiac, bezposrednio nie porownywalem.Wczesniej mialem podlaczonego HK pod PRE OUT z Denon 2307.Mala roznica na korzysc HK jest, ale nie na tyle istotna zebym sobie tym glowe zawracal :), a melomanem czy tez audiofilem niejestem :).

Aczkolwiek, zadowolony bylem z niego.Oczywiscie gdybym mial lepsze zrodlo (CD) to byc moze jeszcze lepiej by wszystko zagralo, no ale coz zawsze bedzie niedosyt i czegos brak.

w moim obecnym pokoju brakuje mi miejsca za głową by oddalić kolumny tylne od słuchacza. W poprzednim mieszkaniu miałem taką możliwość i zysk większej przestrzeni i lepszych efektów dobywających się zza głowy był naprawdę duży.

U Ciebie wygląda,że jest tam przestrzeń. Nie próbowałeś odsunąć tyłów i skierować ich na miejsce odsłuchowe?

W poprzednim mieszkaniu tak mialem, ale teraz wydaje mi sie ze jest lepiej.A w ogole to kolo schodow mam przejscie do przedpokoju wiec niema mozliwosci takiego ustawienia.

A glosniki naprawde niezle promieniuja,wiec jest ok .

Witam :)

Tak sobie czytam z zaciekawieniem o poprawie akustyki w kinie i wydaje mi sie ze u mnie tez trzeba by bylo popracowac troche ;/

Zainstalowalem kino w malutkim (innego nie posiadam wolnego)pokoju o wymiarach 4.50m x 3.50m. Wczesniej w innym domu dzwiek mialem OK. A teraz.... szok !!! Jak klasne w dlonie to czuje sie jak X-MEN :> echo jest takie ze az w uszach piszczy. Dodam ze w pomieszczeniu oprocz wykladziny, kanapy, firanki, glosnikow i sprzetu nie ma juz nic, puste sciany. Moje pytanie jest takie ;), czy jak zrobie sobie takie panele z welny to czy to cos pomoze ?? Jezeli tak to jak je rozmiescic w moim kinie. No i ktora welna jest lepsza, isover aku-plyta (welna szklana) czy isover PT80 (welna z wlokien sklanych) ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

[...] Moje pytanie jest takie ;), czy jak zrobie sobie takie panele z welny to czy to cos pomoze ?? Jezeli tak to jak je rozmiescic w moim kinie. No i ktora welna jest lepsza, isover aku-plyta (welna szklana) czy isover PT80 (welna z wlokien sklanych) ?? [...]

Kilka postów wyżej dodałem link do innego forum gdzie gościu zrobił panele z wełny PT 80. I właśnie tą wełnę bardziej polecają. W większość tematów o wygłuszeniach wełną jest głównie mowa o PT 80. Tak, że ja posłucham się osób, które siedzą w temacie i zrobię panele z takiej właśnie wełny o ile ją dostanę.

Co do rozmieszczenia. Ja bym rozmieścił tak (przyjmijmy że panel ma wymiary 50x100cm):

- ściana za kanapą: 3 panele

- ściana z oknem: 2 panele

- ściana z drzwiami: 2 panele, jeden po prawej, a drugi po lewej stronie drzwi

- ściana z tv/ekranem: w miarę wolnego miejsca: jeden po lewej, drugi po prawej.

- sufit: 4 panele.

Wygląda to podobnie jak u mnie. Jeżeli panele z wełny nie dadzą rady, to jeszcze można jakieś ćwierć walce z pianki zastosować w narożnikach ścian. Ale co do tej pianki, to nie chcę nikogo namawiać, bo naczytałem się różnych rzeczy o tym. Osobiście u siebie prawdopodobnie zastosuję też elementy z pianki.

Edytowane przez PMRudy

Chiboogi,

poczytaj trochę, chciarz posty powyżej dotyczące PMRudyego.

Gdy pokój ma tylko przenaczenie do kina, sytuacja jest stosunkowo prosta. Trudniej gdy chcesz zaadoptować pokój dzienny i trzba iść na kompromisy :))

PMRudy generalnie dobrze radzi. Wełna zmniejszy pogłos i rozbije puste powierzchnie.

tu trochę o zasadach akustyki i umieszczeniu ustrojów

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Kilka postów wyżej dodałem link do innego forum gdzie gościu zrobił panele z wełny PT 80.

A wlasnie... Bardzo przydatne zrodlo. Dziekuje.

server unreachable;--

Poniewaz mieszkam na wsi (Kalisz) welny PT80 "BRAK" :)

Pojezdzilem po marketach i mieli welne ROCKWOOL "ROCKTON" Czy ona nadalaby sie na te panele czy nie bardzo ??

LINK:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniewaz mieszkam na wsi (Kalisz) welny PT80 "BRAK" :)

jeslim Ty mieszkasz na wsi to ja mieszkam na pustyni (Tczew) :)

Moderator nie spać - temat jest: nasze instalacje kina domowego...!

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

[...]Ponieważ mieszkam na wsi (Kalisz) wełny PT80 "BRAK" :)

Pojeździłem po marketach i mieli wełnę ROCKWOOL "ROCKTON" Czy ona nadałaby się na te panele czy nie bardzo ??

Ja mogę powiedzieć, że dzwoniłem do wszystkich Obi, Castorama, Leroy Merlin i innych sklepów polecanych na stronie Isover, które działają na terenie dolnego śląska, no i lipa. Nigdzie nie mają. Ale dzisiaj zadzwonił do mnie gościu ze składu budowlanego w mojej okolicy i :) będę miał wełnę :) po ok. 36zł/m2. Oczywiście PT 80.

Słuchajcie, jako że wątek dotyczy prezentowania „instalacji” kina domowego, to może jednak wzorem innych forów zagranicznych niech takim zostanie.

Roztrząsanie jaka wełna, czy rockton, czy isover czy inna, gdzie i za ile, ile sztuk itp. – jest obok wątek odnośnie technologii budowy pomieszczenia do kina domowego – raczej tam powinny się toczyć takie dyskusje, o ile jego autor nie ma nic naprzeciwko.

pzdr

bierz śmało tego Rocktona, PT 80 bardziej polecany ze względów estetycznych, jeśli i tak obijesz to materiałem, moim zdaniem nie ma większego znaczenia.

mczaj, THX mają rację, choć ja odpowidam na pytania dotyczące mojej instalacji,

może lepiej to do stereo "wasze ustroje akustyczne" lub stworzyć bliźniaczy temat dla ustrojów/adaptacji kinowej

pozdrawiam

To ja wnosze o przeniesienie postow nt absorberow z ostatnich 2-3 stron do jakiegos adekwatnego lub nowego tematu. Z gory dziekuje.

server unreachable;--

Dzisiaj zrobilem probnie jedna sztuke panelka z welny ;) NAWET NAWET, pozytywny wyglad doda charakteru pokoikowi....

- zastanawiam sie czy panel moze byc blisko glosnika ?? (glosniki mam na rogach pokoju - kilka postow wyzej pokazalem rozmieszczenie)

- no i na jakiej wysokosci powinno sie wieszacz takie panele, czy wogole ma to znaczenie i mozna powiesic zeby mialo rece i nogi. Pokoj ma 2,65cm wysokosci.

Prosze o odpowiedz

Ukryta Zawartość

post-33056-047018300 1299588726_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosze o odpowiedz

jedna wskazówka ... policz powierzchnię jaką ma ten panel i porównaj ją z całkowitą powierzchnią ścian, sufitu, podłogi.

pomyśl ile da się tym jednym panelem zdziałać ;o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

jedna wskazówka ... policz powierzchnię jaką ma ten panel i porównaj ją z całkowitą powierzchnią ścian, sufitu, podłogi.

pomyśl ile da się tym jednym panelem zdziałać ;o)

Napisalem 1 na probe dla wygladu a nie polepszenia dzwieku :p

ufff ... ;o) swoją drogą polecam wizytę w kinpoleksie by zobaczyć, jak tam zamontowane są panele na ścianach i suficie

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 3 tygodnie później...

Panowie mam pytanie, czy jezeli dam wiecej tych paneli niz mi proponowaliscie to czy to wplynie lepiej na akustyke czy moze gorzej ??

Znaczy sie wiecej niz ten jeden? To na pewno. ;)

Chociaz zazwyczaj panale tlumiace i/lub rozpraszajace umieszcza sie w miejscach pierwszych odbic. Z iloscia nie nalezy przesadzac.

PS

Tak swoja droga to czym pokryles swoj panel?

server unreachable;--

Rozrysowalem jak mi sie widzi rozmiescic te panele. Prosze o podpowiedz ktora wersja wydaje sie bardziej "wydajna".

opcja 1

opcja 2

Ukryta Zawartość

post-33056-072867000 1301251207_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast kombinowac jak kon pod gorke to zgarnij kogos do pomocy i rozmiesc je w miejscach pierwszych odbic "na lustro". Czyli ty siedzisz w miejscu odsluchowym a druga osoba jezdzi lustrem po scianie rownolegle do niej. Panele montujesz w miejscu gdzie w lustrze widac glosnik. Ta procedure powtarzasz dla kazdej sciany w pomieszczeniu jak i sufitu i podlogi. Z montazem czegos nasuficie moze byc problem ale na podloge mozesz rzucic jakis gruby dywanik.

Acha i powiedz czym obiles swoj panel. :)

Edytowane przez migrena

server unreachable;--

hmmm ale ta procedure z lusterkiem robie to dla kazdego glosnika, dla tylnych tez ?? ;/

na podlodze mam po calosci wykladzine z dluzszym wlosem takze mysle to starczy. Co do sufitu to na razie nie chce nic robic, chce zaczekac na efekt paneli na scianach. A panele obite sa materialem :)

Jeżeli masz grubą wykładzinę na całej powierzchni to nie przesadzaj z ilością paneli. Pewnie z pogłosem nie masz zbyt dużego problemu.

Najpierw, jak radzi migrena, umieść panele w miejscach pierwszych odbić. Ewentualnie następnie dodawaj kolejne w celu zagospodarowanie innych powierzchni, jesli stwierdzisz że nadal jest źle.

Skoncentruj się na pierwszych odbiciach kolumn głównych. Z rysunku wynika że tyły masz blisko uszu, więc tam będzie ciężko coś upchać. Zresztą na tyłach, w kinie, pewna wielokierunkowość jest pożądana.

pozdrawiam

Wymieniony sprzęt, więc nowe fotki.

Aktualnie poszukuję lepszych frontów oraz planuję zakup projektora.

Ukryta Zawartość

post-7513-055758700 1301313507_thumb.jpg

post-7513-024681100 1301313520_thumb.jpg

post-7513-055116100 1301313530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem iż w niedużym pomieszczeniu wielkość obrazu nie będzie miała tak dużego znaczenia.

Wcześniej żyłem w nieświadomości jak ważny jest duży ekran, dopóki nie zobaczyłem na żywo.

• Pokaż nowe odpowiedzi