Skocz do zawartości
IGNORED

prad pracy kond. w zasilaczu?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem w czoraj na wolumenie konds. 4700/100V po zlotowce. Sprzedajacy ostrzegl mnie ze maja po 15 lat i trzeba je uformowac. Tylko jak a dobrze uformowac?

na nich pisze cos 10A czy to oznacza ze prad paracy ich jest 10amperow? na duzych philipsach napis glosi 15amperow i o co chodzi z tymi amperami. Duze prady pracy to i duze kondensatory i duze sruby do kabli a te male do druku miniaturki to jaki prad pracy maja? 100mA?

https://www.audiostereo.pl/topic/23301-prad-pracy-kond-w-zasilaczu/

Tobie senicz to można niezły złom sprzedać na tym wolumenie. FLorian Ci to sprzedał? :-)

Podłącz do nich 100V i poczekaj kilka dni. Ciekaw jestem jaką będą miały pojemność po uformowaniu. Może nawet 2000uF :-)

jednak wole zaplacic 1zl za 100v niz 16 za 100 ale z malym pradem pracy. Bo ostatecznie chyba w zasilaczach o ten prad chodzi no nie? male konds do druku maja prad pracy max 1-2 a dlatego siedzi ich zawsze kilka. I tak jesli max prad pobierany przez wzm z zasilacza ma byc 8a to siedzi tam 4 konds. po 2a pradu pracy kazdy i ich pojemnosc w tym mamecie robi sie drugozedna gdyz wiecej i tak nie dadza a co niwyzej sie spala. Chwala sie wielkimi pojemnosciami fabrykanci ale tak naprawde ich wydajnosc pradowa jest czesto mala. A ja wydajnosc pradowa mala to i tetnienia na nich duze i szkodliwe a i dzwiek kiepski i do d......... wszsystko.

Ja tam wole takie staruchy o pradzie 10a niz nowiutkie bo tylko 8 lat z hurtowni o pradzie 1a.

Te 10A, które masz na nich namalowane to raczej ściema - tyle wynosiłby dla nowych dobrych przemysłowych kondensatorów przy tym napięciu i pojemności. Chodzi tutaj o ripple current, czyli w pewnym uproszczeniu o max prąd przeładowania kondensatora w momencie podania na niego napięcia. Na kondensatorze prąd jak wiesz może narastać w sposób skokowy. Jego max wartość (peak) często określana jest właśnie jako ripple current i ograniczana jest impedancją wewnętrzną (szeregową) kondensatora. Ten parametr różni producenci podają dla różnych częstotliwości (50Hz, 100Hz, 1kHz...) w zależności od przeznaczenia kondensatorów. Teoretycznie więc taki prąd powinien być zapewniony w każdym okresie napięcia zasilającego. W praktyce dotyczy to raczej wartości max dla stanu początkowego - gdy kondensator nie ma zgromaczonego ładunku.

Szukaj kondensatorów o jak najniższym ESR i łącz raczej kilka takich samych równolegle - efekt znacznie lepszy - z punktu widzenia zdolności zasilacza do oddania w impulsie dużego prądu do stopnia wyjściowego. Jeśli chcesz mieć duże DF, to pamiętaj, żeby uwzględnić też imp. wy zasilania - tylko wtedy odpowiedź końcówki na sterowanie będzie liniowa. Przy im większej częstotliwości będziesz miał wysoki ripple current tym większą "szybkość" będzie miał Twój wzmacniacz :)

no to dobrze zrobilem kup. te po 1zl?

moze nie sa tak duze jak te philipsy ale sredniaki. Co do df to nfb zalatwia wszystko a zasilacz? jak ma odpowiednia wydajnosc to wystarczy warto raczej dodawac rownolegle do elektr. jakies szybkie ale o duzej pojemnosci moze bloki?

Niewiele zrozumiałem, ale z tego co do mnie dotarło, to widzę, że jednak uwzględniasz wydajność zasilacza - to dobrze, bo to on ma wpływ na parametry mocowe. Odsprzęgnięcie elektrolitów jakimiś MKP, to rzecz naturalna, ale w zakresie kontroli basiku bez znaczenia. Z czasem może zobaczysz, że o dobre kondensatory nie tak łatwo i nie każde się nadają do tego celu. Piszę to bo zdaje się - jesteś sceptykiem jeśli chodzi w wpływ tych ostatnich na brzmienie.

jak będziesz podłączał te 100 V to powoli raczej lepiej zacząć od niższego napięcia jak Florian sprzedał Tobie te kondki, to łebski facet z niego :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ciekawe w jakim stanie są te kondensatory, pewnie straciły na pojemności ale może coś z nich jeszcze będzie. Ja bym je formował napięciem przy którym będą potem pracowały tj. zasilił przez rezystor kilkadziesiąt kOhm z napięcia nieco wyższego od tego na jakie je planujesz zastosowac i zostawil tak na kilka dni sprawdzając co jakiś czas prąd upływy jak już sie naładują, który powinien spadać. Będą się ładowały powoli i dzięki ograniczeniu prądu przez rezystor osiągną lepsze parametry.

W trakcie usuwania konta.

jak to z sieci?

chcesz je pod 230V podłączyć?

szeregowy kondensator tylko ogranicza prąd, nie napięcie, więc jesli prąd upływu będzie już mały to napięcie na okładkach wyjdzie ci bliskie 230V co im dobrze nie zrobi

Polaryzacji tez nie pomyl.

>bedzie 100k w szereg wiec chyba nic sie nie stanie? ale jak sie uformuja to na 200V?

Nie rób tego!!!

Po naładowaniu, jeżeli kondy mają małą upływność, to prąd płynący przez rezystor będzie tak mały, że prawie nie będzie spadku napięcia na tym rezystorze, w konsekwencji na okładkach będzie jakieś 300 V. Tego nie przeżyje żaden kondensator na 100V, będzie wielkie buum...

senicz, prosze nie blaznuj. ty nie masz podstawowej wiedzy na temat napiecia, pradu, rezystancji i pojemnosci nie mowiac juz o prawach rzadacych ukladami zawierajacymi podstawowe elementy elektroniczne i jak one dzialaja,. ty nie wiesz jak pzrebiega proces ladowania kondensatora!!! tzn ze nigdy elektronikiem nie bedizesz ani nie jestes. jestes oszoloem ktor pier..li jak potluczony tu itam na forach. jak jakas sierota. daj spojoj czlowieku. taka osoba jak ty nie jest w stanie nic poprawnie zaprojektowac ani skonstruowac. lepiej wez lopate do lapyi do kopania rowow sie wez. teraz juz wiem dlaczego dzisejsza elektronika uzytkowa wyglada jka wyglada. pewnie tacy ludzie jak ty koncza studia elektroniczne (da sie, to nie problem dla caniaczkow i kombinatorow) itp i pracuja w zawodzie...

100k zabezpieczy np. tranzystor przed przebiciem ale kondensatora nie. Nie zawsze. jesli prad uplywu nie zmniejszy napiecia na okladkach do stopnia bezpiecznbego to w pewnym momencie najslabsze ogniwo miejsce zewrze i caly ladunek przeleci przez to mikrozwarcie i po kondens to tak jak z blyskawica blyskawicznie nastapi zniszczenie kondens. Dlatego uzyje zasilacza hp na 100v. lub swojego projektu z mojej strony. To dopiero jest zaislacz co? musicie przyznac ze patrzac na schemat kopara wam opada co?

Tak sobie siedzę i czytam, ale widzę też że nikt na tym forum chyba się niczego nie nauczył o seniczu !!!

Ludzie przecież jak długo będziecie odpowiadać na jego posty to on nie przestanie, już teraz to forum coraz gorzej wygląda, robi się kompletny śmietnik od wątków założonych przez tego kretyna... rany nie mogę już znieść tych jego głupot - przecież od razu widać że on nie ma zielonego pojęcia o elektronice.

Wcześniej miałem jeszcze jakieś złudzenia ale teraz z tymi kondensatorami to się kompletnie skompromitowałeś senicz

Przy okazji zapytam

Czy jako formatowanie nowych kondensatorów w zasilaniu wzmacniacza można uznać włączenie wzmacniacza non-stop, na kilka dni, na biegu jałowym ? Czy jest to optymalne dla kondensatorów, czy też raczej zalecacie coś innego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.