Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie pozbywajcie się szybko CD !!!!!!!

privaten

Rekomendowane odpowiedzi

privaten:

Rrewelacyjne przemyślenia! Moje trzy ulubione fragmenty:

> SACD wygrało juz oficjalnie

> nigdy przez audiofili niezaakceptowanego CD

> audiofile i tak nie słuchają zwykłych płyt CD

Gdzie sprzedają to co palisz, i ile kosztuje gram?

;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jgx fotoarkady - slowko na temat porownania przetwornikow Philipsa DVP 9000 i Pioneera PD 8500 (plus brzmienie na zwyklych plytach CD)

powiedzialem ze sam DAC w Pioneerze (PCM 63 P) stanowil spory ulamek ceny nowego Philipsa a teraz konkrety: otoz obecnie mozna dostac PCM 63 w wersji K czyli najlepszej za 54 USD za sztuke plus wysylka czyli razem ponad 400zl plus wysylka... komentarz mysle jest zbedny

privaten,a co to jest to sacd? bo kupuje plyty ale jakos sie jescze ztym nie spotkalem?

proponuje ci udac sie w odludne miejsce ze swoimi dziesiecioma glosnikami sooroouuund,usiasc pod drzewem i puknac sie mlotkeim w glowe.

jest takie powiedzenie że z faktami się nie dyskutuje, a to wszystko co podałem to suche fakty, przeciw wstydliwemu i żałosnemu bełkotowi paru sfrustrowanych osób i co ciekawe- ich nicki ciągle się powtarzają. Właśnie dlatego ja dałem sobie z tym forum, które opanowane jest przez dystrybutorów i handlarzy z Allegro, co też uczyniło wielu innych. Na temat dobrego sprzętu można sobie porozmawiać na innych forach, tu za dużo jest dzieciarni, a jak widać powyżej ich średnia długość wpisu (wypocin) to 5-10 wyrazów.

Pozdrawiam

Jeżeli jest ktoś patrzy a nie widzi niech się leczy. Nie widzę powodu aby się przejmować wypocinami jakiegoś psychopatycznego technokraty. Niech baran raczy pamiętać, że są w tym kraju ludzie, którzy kochając muzykę zamiast chleba kupują płyty zamiast butów na zimę magnetofony na pchlich targach a więc uprzejmie proszę o odpierdolenie się ze swoimi proroctwami na tym Forum od naszego sprzętu. Cały ten wpis uważam za chamską akcję marketingową prowadzoną przy pomocy chwytów poniżej pasa a więc polecam autorowi i założycielowi tego wątku i jego zwolennikom

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opcja Kup Teraz 53.00zł może wreszcie do ich świadomości dojdzie, że zapis analogowy wykonany na taśmie Type II Sony FX [czyli normal ] mikrofon AOI EC1090 magnetofon UHER CR-240 niczym nie ustępuje [diagnostyka bezprzyrządowa ] zapisowi cyfrowemu [ i ma lepszą dynamikę]

Aby nie posądzono mnie o mitologizowanie podaję producentów cyfrowego Stellavox, Kudelski. Philips . Udział w teście brali zawodowi muzycy w wieku od lat 20- 65 dwóch pracowników PR. Zostajemy przy analogowym kompletujemy CD-audio Nowe Szaty Króla niech sobie wiszą spokojnie na kołku

Piotr i Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tej całej dyskusji zapominano jakoś o ludziach, których gusta muzyczne wychodzą poza jazz, muzykę klasyczną czy 'mainstream rock'. Wykonawcy reprezentujący takie gatunki jak darkwave, neo-folk czy pewne odmiany gotyku wydają swoje płyty w maleńkich nakładach (sam mam takie, które ukazały się w liczbie np. 166 sztuk, i nie są to jakieś CD-ROMy produkowane w domu). Muzyka taka jeszcze długo ukazywać się będzie w formacie CD. No ale ja nie jestem audiofilem, a tylko lubię sobie posłuchać muzyki, która mi się podoba...

A ja sobie własnie kupiłem CD.I nie ma SACD ,co ja zrobie? A tak serio to chyba nowe technologie niedługo zdejmą CD z piedestału.Ale dokładnie jak niedługo to nie wiem:-).Format ma juz za dużo lat ,rozwój dalszy juz niemożliwy jest :-)

Moja córka nawet nie wyobraza sobie słuchania z płyty CD.Trzeba wyjac z pudełka itd.

Grundig High Fidelity

Jeszcze jedno- coś tu wszystkim umknęło. Co ma mianowicie piernik do wiatraka ? Co ma wspólnego CD ze stereofonią ? Czy ktoś widzi jakiś związek bo ja nie. Płyty CD są wydawane w wersji surround od dawna, zanim jeszcze wynaleziono DVd z dziełami w Qsound Watersa na czele nie mówiąc już o gniotach w systemie proLogic wydawanych właśnie na CD. Z drugiej strony co ma wspólnego SACD z Surroundem ? Ja nie widzę związku, pierwsze SACD były tylko stereofoniczne, w technologii High definition przewidziano spesjalny format dla Advanced Stereo, podobnie jak 192/24 na 2 kanały w DVDAudio. Problemem jest tylko badziewiasta jakość samej płyty CD, której prawdziwi audiofile nigdy nie zaakceptowali zostając przy analogu.

Dlatego pisząc o zwyciestwie SACD miałem na mysli wyparcie odtwarzaczy CD i zastąpienie ich podobnymi urządzeniami, tyle że nowoczesniejszymi mogącymi odczytywać muzykę nagraną w lepszej jakości. Sam trzymam kciuki aby pojawiało sie jak najwięcej płyt gęstych nagrywanych w wersji stereo, jednak aby ta ścieżka stereofoniczna nie była traktowana jako gorsza np. tak jak ma to miejsce w przypadku płyt hybrydowych SACd gdzie lepszą ścieżką jest wersja MC na warstwie gęstej płyty.

Pozdrawiam

Ponieważ pierwotny temat wątku jest całkowicie bez sensu, proponuję ten wątek totalnie zofftopicować w kierunku dyskusji o gotyku, darkwave i tym podobnych gatunków muzycznych. Przynajmniej będzie to ciekawe i użyteczne, a nie jałowe i denerwujące.

Mzawek- masz rację co do końca płyty CD, tyle że płyta CD nigdy nie spadnie z piedestału, bo na nim nigdy nie była. Spytaj w dziale ANALOG co o tym sądzą prawdziwi audiofile a dopiero zobaczysz. Winyl jest na piedestale i jeśli audiofil jest w stanie na serio porównywać czarna płytę z czymkolwiek to na dzień dzisiejszy tylko z SACD lub z niewielką iloscią wzorcowych płyt DVDAudio wydanych w wersji stereo 24/192.

Sory wszystkich za ten bezsensowny spór, ale po tej debilnej napaści po prostu powinienem się bronic, a przynajmnie napisać jaK jest. Poddawanie się bez walki, jak w tej chwili zrobiła większość na forum też nie jest metodą. CD ma dni policzone i to pewne, nie ma sensu tego ukrywać byle tylko jeszcze kilka milionów płyt sprzedać a na Allegro opchnąć kilka starych odtwarzaczy. Osobiście wolę zapłacić nawet więcej byle płyta była uczciwie nagrana i zabezpieczona w sposób nie degradujący dźwięku, nie tal jak to ma miejsce w przypadku płyt CD których ostatnio juz na jamniku się słuchać nie da.

pozdrawiam

Czytając tego typu wątki zastanawiam się, czy są one sponsorowane przez producentów, wygląda to jakby niektórzy dostawali kasę za wkładanie kija w mrowisko. Co i rusz ktoś odgrzebuje sprawę nowych formatów i tak właściwie po co?

Konkluzja jest prosta:

1. Oczywiście, że nowe formaty o lepszej jakości zastąpią CD.

2. Na pewno nie stanie sie to prędko, odtwarzacze CD jeszcze dłuuugo będzie można znaleźć w domach ludzi lubiących posłuchać muzyki.

EOT

Pozdrawiam

Maszto- w końcu odważniejszy wpis- właśnie o to chodziło żeby przestać się bać na forum kilku dzieciaków. CD jest gorsze kosmicznie od SACD bo SACD to Super Audio CD, chyba prosre jak sama nazwa wskazuje. A w domach nie będzie CD już bardzo szybko. Znajdź mi studenta czy młodszego człowieka który uważa coś poza mp3 z netu- nie masz szans. Audiofile przesiadaja się na SACD a masy na mp3. Zreszta za kilka miesięcy zwkłe iPody będą pewnie nagrywały w jakości SACD i co wtedy ?

privaten

Masz racje .W domach takich jakby nieaudiofilskich CD robia za podstawki rózne ,pochłaniacze roztoczy pod wyrkami.

Duzo się poprzesiadało na DIWIDI rózne.Bo lepsze do muzyki niby ,cyfrowe i na topie.Jezeli stereo to Clatronic i Thompsonic.Cd umrze w Polsce ale dopiero jak znikna tacy ludzie jak Disco71 ,Mcgyver i moze ja.W tej chwili zaczynamy byc dinozaurami.Ale to jeszcze trochę latek minie.Moze nawet całe 2,3 latka :-)

Grundig High Fidelity

Miałem już więcej nie pisać, bo to nie ma sensu.

Otóż jestem grzebaczem :), słuchanie muzyki sprawia mi większą przyjemność, jeżeli słucham jej przy użyciu czegoś co zrobiłem, lub przekształciłem własnoręcznie.

Z mojego punktu widzenia iPody, mp3playery i inne plastikowe badziewia nie mają sensu, dlatego, że nie da się w nich grzebać, eh ta miniaturyzacja.... więc niech płyty CD będą tłoczone jak najdłużej.

Jednak ze spkojem spoglądam w przyszłość.

Swoją drogą to mój drugi wpis w tej zakładce, wracam więc do swojej niszy DIY...

Nie wiem czy zauważyliście, że nasz ulubieniec zmienił swoje "o mnie". Dziwne tylko że nie zmienił nicka na Kordian albo Konrad Wallenrod :-)

Hej, privaten, moja małżonka słusznie zauważyła, że zapomniałeś dodać w "o mnie": i bardzo skromny ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.