Skocz do zawartości
IGNORED

Damski wokal + kontrabas

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie najlepsza kombinacja.

Poszukuję płyt/utworów zawierających zestaw jak w temacie.

Może być kobiecy wokal z gitarą basową.Inne istrumenty jako tło lub towarzyszące tylko.

Ostatnio bardzo kręci mnie Maria Peszek "Moje miasto" w wersji radiowej. Na płycie jest wersja z git. Waglewskiego - też dobrze, ale nie tak dobrze jak z kontrabasem.

Podpowiedzcie czego szukać.

pozdrawiam

K.

https://www.audiostereo.pl/topic/23430-damski-wokal-kontrabas/

Nie wiem, jak znosisz jazz, mi przychodzą do głowy właśnie takie płyty, za to będziesz miał jedynie damski wokal i bas (praktycznie wyłącznie kontrabas):

Devorah Day & Dominic Duval - Standard (CIMP #299)

Dylan Taylor & Kelly Meashley - Songs of Living (CIMP #279) - tu niekoniecznie może Ci się podobać, bowiem głos jest wykorzystany w zdecydowanie bardziej instrumentalny sposób, nadto, oprócz kontrabasu masz jeszcze wiolonczelę

Rosella Washington & Tyrone Brown - Rosella: A Good Place to Start (CIMP #224)

Sheila Jordan & Cameron Brown - Celebration (HighNote HCD 7136)

Sheila Jordan & Cameron Brown - I've Grown Accustomed to the Bass (HighNote HCD 7042)

Jeśli pamięć mnie nie myli, to Jordan nagrała więcej takich płyt.

Nadto dość wybijający się bas i wokal bywały na płytach Holly Cole, przynajmniej tych co znam, np. Don't Smoke in Bed, posłuchasz fragmentów choćby stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A mi i tak najbardziej podoba się duet Betty Carter z Dave Hollandem na Feed the Fire (Verve), ale to jest jedynie jeden kawałek na całej, inna sprawa wspaniałej, płycie.

I to mniej więcej tyle, co kojarzy mi się od razu. Próbek utworów posłuchasz ze stron CIMPa i HighNote'u. U nas w Polsce dostępne są jedynie te ostatnie płyty (Multikulti); z CIMPami to w ogóle w Europie jest źle. Płyty Holly Cole dostępne były nawet w Empikach/MM i to za jakieś śmieszne pieniądze.

Ukryta Zawartość

bardzo dziękuję za podpowiedzi :-)

Jazz znoszę dobrze, a ostatnio nawet lepiej niż dobrze.

W torze pojawiła się "lampka" - stąd głód muzyki. Częściej lądują w CD płyty, które wcześniej nie grały, albo nie potrafily wciągnąć. Ale dość OFF.

Ściągnę "empetrzy" na próbę, ale czuję przez skórę, że bez zakupów płyt sie nie obejdzie.

pozdrawiam (już prawie) poświątecznie.

k.

Pojedyńcze utwory: "All or Nothing at All" i "My Love" Krallowej, oba na "Love Scenes"; kilka kawałków Barber - "My Girl" z "Distortion of Love", "Use Me" z "Companion", "She's a Lady" z "Modern Cool", w paru przypadkach audiofilskiego pstrykania palcami można sobie przy okazji posłuchać ;)

Witam

Na płytach Cassandry Wilson jest sporo fajnego kontrabasu, o Patrici (Ra)Barber pisał już Teo. Dodałbym jeszcze Holly Cole, Grażynę Auguścik - jej ostatnie płyty są świetnie nagrane i sporo tam sobrego basu, Dailę Fatelson (cholera, nie pamiętam jak się pisze jej nazwisko).

Pozdrawiam Stempur

"Rebeca Barber"? O takiej pani nie słyszano nawet w amazon.com, a "Rebecca" Barber kojarzy się tam z tytułem "Attack of the Killer Tomatoes!". Pewien jesteś, że to właśnie miałeś na myśli? ;-p

Jeśli Rebecca, to Pidgeon, a skoro Barber, to raczej Patricia. A w ogóle to "nie ma takiego miasta, Londyn"... ;)

Kari Bremnes "Norwegian Mood" i jeszcze z dwie pozycje po norwesku - ambitny pop lub popowy jazz jak kto woli

Elisabeth Karsten "Flux" - sonety Sheakspear`a śpiewane (kapitalna pozycja)

Patricia Barber "Live: A Fortnight In France" - jazz

Mari Boine "Seven Seasons" - folk-jazz

Sidsel Endersen "Undertown" - minimalistyczny jazz, głónie wokal plus ubogie instrumentarium w tle

kubedes -->

polecam pozycję Rosa Passos/Ron Carter - Entre Amigos

... co prawda kontrabas został zmieniony na gitarę basową ... bas Cartera w połączeniu z głosem Rosy stwarza niesamowity duet :)

zdezintegrowany_3PO

Wstępne wyniki konfrontacji.

Sheila Jordan - nie podeszła kompletnie. Chciałem się czegoś o pani dowiedzieć > www.allmusic.com (zawsze od tego zaczynam) i tu fotka na początek.

Oboje z żoną na widok zdjęcia zawołaliśmy zgodnie: "Łojezuuu!".

Nic to. Wyglądać nie musi. Posłuchamy jak śpiewa. A śpiewa jak wygląda. Drażni mnie jej głos.

Słuchając jwj wokalu nie mogę się oprzeć wrażeniu że po prostu skrzeczy. Lampka (E88CC) troszkę łagodzi jej głos...

Holly Cole - tu zupełnie inaczej. Spokojniej, cieplej.

Materiał jeszcze się kompletuje.

Następne wpisy wkrótce.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes>

Może zatem, owa... Betty Carter? Polecałbym raczej późniejsze nagrania, już choćby z powodu jakości nagrań.

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna pani - Renata Przemyk i jej wczesne nagrania, szczególnie Ya Hozna. Inne instrumenty są, ale jak pamiętam - bas wybijał się ponad przeciętną;-)

Lynni Treekrem "Haugtussa" - bardzo nastrojowa płyta, spokojna, bez fajerwerków, pogranicze jazz/pop, pani śpiewa po norwesku, kontrabas .. jest w tle, gra po prostu większy zespół. NAjbliższe skojarzenie to Kari Bremnes w swoich norwesko-języcznych płytach, ale to mimo wszystko takie odległe skojarzenie. Płyta do kontemplacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Już zlokalizowałem norwegów, uff. Wokalistka to Siri Beate Gellein, zespół to Siri's Svale Band, zaś płyta to "Blackbird" wydana przez Sonor Records w 2004 roku (nagrania pochodzą z 1990 roku). Płyta ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, dostępna jest w Merlinie. Uwaga! jeszcze jej nie otrzymałem ale w materiałach które odnalazłem na jej temat jest szereg informacji o wyśmienitej jakości nagrania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.