Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny 5-8 kzł ?

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

BlueMax>

To jeszcze moje 3 grosze i opera;-)

VA Mozart są piękne, grają czarownie, ale... zdecydowanie można znaleźć im lepsze i wbrew pozorom tańsze towarzystwo od dzielonego NADa. Słuchałem takiego zestawienia w pomieszczeniu, o podobnej wielkości, do Twojego. Pomijając niekiedy męczące, dość twarde brzmienia, to wcale w średnicy nie było tak czarownie, jak z... 4 krotnie bodaj tańszym Cyrusem;-)

Pomijając Harbethy, być może warto posłuchać też kolumn, które w Polsce nie są przez "audiofilów" lubiane: Castle Acoustic Harlech, obecna seria, to bodaj S2, lub S3. Tu właśnie bywało czarownie;-) Podobnie zresztą jak w przypadku Sonus Fabera i niestety nie pamiętam modelu, ale dźwięk był zdecydowanie lepszy niż w przypadku NAD/VA.

BlueMax>

Jak chcesz posluchac Thieli 2.4 w HiFi Clubie to bron boze nie podlaczaj ich do McIntoshy. Jestem prawie pewien ze nie spodoba Ci sie to polaczenie, bo ono nikomu sie nie podoba ;) . Ja gdy slyszalem taki mix na audioshow to krew mi sie polala z uszu i wyszedlem w polowie. Za to jak posluchasz ich z dobrze dobrana i mocna koncowka mocy (ja napedzam je brystonem pre+power) to nie bedziesz chcial juz innych kolumn! You have been warned! ;)

Kiedys w Artis Audio przy Batorego byly Thiele i Bryston, ale ponoc pan Mietek (wlasciciel) sie stamtad zwinal gdzies pod Wawe.

>pavbaranov

Słusznie prawisz.

Nie dziwię się, że castle są tak mało polecane na tym forum. Ich właściciele delektują się pięknym brzmieniem słuchając muzyki zamiast spędzać czas na klepanie klawiaturę ;-)

Pięknego, dystyngowanego i salonowego brzmienia w nadchodzącym Nowym Roku życzę kolegom audiofilom.

>BlueMax

Miałem Eposy ES-14. M22 nie słuchałem, ale z opinii innych wiem,, że to bardzo ciekawe głośniki. Ja lubię szkołę Dźwięku Eposa.

Obawiam się, że Thiel 1.6 może nie być zbyt dobrym wyborem do srebrnch NAD.

Przede wszystkim powinieneś odsłuchać kilka par głośników, żeby mieć jakiekolwiek porównania. W HiFiClubie masz szanse na kilka modeli ESA. Warto pojechać do AudioSystemu żeby porównać wstępnie Harbethy, AudioPhysic i Epos.

Powodzenia :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> pavbaranov - dzięki za ciekawe spostrzeżenie...

> slvn - ja słuchałem thieli 2.4 z moim Nadem i bardzo mi się podobało to połączenie, zresztą nie tylko mi. Jakbym miał tyle kasy, to nawet bym się nie zastanawiał czy jest czarownie czy nie, tylko pognał do HiFi Clubu po 2.4 :) Z Maciem 2.4 nie słuchałem, ale to połączenie podoba się przynajmniej Maciowi (Stryjeckiemu;)

Co do P. Mietka, to w Artis Audio byłem ostatni raz gdzieś przed wakacjami i sklep był cały czas w podziemiach przedszkola. Słuchałem Electrocompanieta.

Szczęśliwego Nowego Roku, dzięki za porady i proszę o jeszcze wszystkich, którzy mają jakieś ciekawe spostrzeżenie na temat kolumn, o których tu mowa. A może na temat jakichś całkiem innych, o których mi się nawet nie śni :)

• 2 tygodnie później...
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Witam po przerwie (przeznaczonej oczywiście na odsłuchy :)

Chciałem zdać relację z moich dotychczasowych działań i poprosić o dalsze rady. Hawki już odwiezione, choć zostały u mnie dłużej niż się spodziewałem. Dźwięk stał się naprawdę wciągający po zmianie ustawienia (max. szeroko i bliżej ściany tylnej, niezbyt duże skręcenie do siebie), ale efekt prawdziwej synergii nastąpił kiedy zamiast mojego CEC-a oraz preampu S100 wpiąłem wprost do końcówki Nada odtwarzacz Resolution Audio Opus 21 przez Cardasa Neutrala XLR. Było doskonale :) Szkoda że to zestawienie miałem tylko 2 dni. A na marginesie, słuchałem go na 2 dni przed zapoznaniem się z recenzją Opusa w HFiM, z którą wobec tego niezbyt się zgadzam. Jest to doskonały CD, bije niestety CEC-a na głowę. Choć wyrzuciłem też z toru pre, więc nie jest to do końca miarodajne. Nie miałem czasu wpiąć Opusa przez pre i robić eksperymenty. I przy takim systemie mógłbym spokojnie zostać, gdyby nie to że chcę mieć większe porównanie kolumn tak jak sobie na początku założyłem, a Opus kosztuje sporo a jego wpięcie ujawniło że z CEC-em tak słodko nie będzie.

Dzisiaj bedę miał u siebie kolumny Danish Physics Point 0.2. Słuchałem ich kiedyś, bardzo mi się spodobały. Teraz mam możliwość ich kupna w atrakcyjnej cenie. Jeśli ktoś ma opinię na temat DP, to zapraszam do jej wyrażenia :) Wiem że nie są to poularne kolumny, firma nie ma strony w necie, więc nie wiem nawet czy jeszcze istnieje ?

Poza Hawkami i DP wciąż biorę pod uwagę Dynaudio Contour 1.8 Mk. II/ Audience 72SE/ Focus 220. I tu pytanie - czym te trzy modele kolumn Dynaudio tak naprawdę się różnią ? Przetworniki wszędzie są takie same, układy dwudrożne. Czy różnice w ich brzmieniu są duże ? Ktoś wcześniej pisał że 1.8 są dużo lepsze od 72SE...

VA odpadają, bo w tej chwili nie ma starych Mozartów (nowych jeszcze nie ma), nie ma też Beethovenów Baby Grand (będą może w lutym), stare Beethoveny już wyszły...

Moja opinia, co do Danish Physics jest taka, że przynajmniej wyglądają bardzo solidnie (niestety nie miałem okazji ich posłuchać). Poza tym są po prostu ładne, tak jak VA. Wydaje mi się, że to taka perełka minionych lat, o firmie nie było za głośno, ale robili chyba dobre rzeczy, na pewno jak przesłuchasz, sam będziesz wiedział.

Zresztą napisz coś o swoich wrażeniach z odsłuchów (co do wykonania nie powinienieś mieć wątpliwości), bo o tych głośnikach faktycznie mało w sieci. Jak ich cena jest dobra i dźwięk Ci przypasuje to może to być okazja. Jak ktoś sprzedaje Dynaaudio albo Sonusy to od razu je odpowiednio wyceni, w przypadku mniej znanych marek trafiają się właśnie okazje.

Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Dyna 1.8 to co najmniej o klasę lepszy dźwięk niż 72, choć z wyglądu niby nie wiele je różni (a i wielkośc chyba ta sama). 1.8 grają dużo czyściej, dokładniej, precyzyjniej, swobodniej. Nie słychać po ... chrapywania bass reflex, a przynajmniej nie tak jak z 72. Z tej 2-ki zdecydowanie obstawiałbym 1.8.

Nie mniej Dyny nie mają dźwięku tak soczystego jak VA. Są ciepłe ale w miarę subtelnie, VA są po porstu gęste. Jeśli urzekło cię soczyste brzmienie VA, z Dyny tego nie otrzymasz, będzie gładko, trochę ciepło ale wyraźnie mniej. Może Usher będzie w tej mierze bliższy VA ?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Co do Ushera, to brałem pod uwagę, ale nie odpowiada mi jego poluzowane i potężne basiszcze (mowa o serii CP 6...) i kserowanie cudzych pomysłów.

A może ktoś wie coś o Dynach Focus 220 ? Chyba ten model właśnie teraz zastępuje Audience 72.

Co do DP Point 0.2, słucham kolejnej płyty i... ku mojemu szokowi grają gorzej od Hawków - nie znikają z pomieszczenia, góra jest trochę zapiaszczona i twardawa, efekty przestrzenne nie tak spektakularne. Nie jest "miodnie", a tego oczekiwałem. Znikła też gdzieś atmosfera klubu jazzowego, którą udało się osiągnąć z Hawkami i RA Opus 21. No, bas mają lepszy od Hawków, nie tak pompujący za to bardziej różnorodny. Pocieszam się, że może to tylko tak na pierwszy rzut ucha wygląda, bo Hawki po prostu grały spektakularnie, może DP muszą się trochę rozegrać. Zobaczymy...

Może kabel głośnikowy tu coś chrzani - gram teraz na VdH Revelation.

prosty baltlab, chyba wersja 1v3, plus b&w 705. zrodlo do tego lekko ocieplone. moze byc destiny creeka, choc jak wiadomo zrodla creeka sa kaprysne zrodla, albo mf a.3.5 lub, jesli kogos stac, a5. idealny system na granicy hi-endu. hi-end sie zacznie od wymiany 705 na 805 s. to sa juz duze pieniadze, wiec nie proponuje. proponuje baltlab i 705. zdecydowanie.

Na www.audiomarkt.de jest ogłoszenie sprzedaży kolumn Duntech The Marquise. Sprzedawca chce za nie 1650 euro (cena nowych prawie 8,000). Kolumny te to zakup na całe życie, warte wycieczki do Nimiec. Dźwięk jaki oferują spotyka sie na pułapie 30-40 tysięcy zł, a i to nie zawsze. Pokój 30 m2 powinien pozwolić na rozwinięcie im skrzydeł.

No to ja wrzuce swoje trzy grosze do dyskusji. A ze jestem permanentnym posiadaczem baltlaba w pierwszej wersji i przetestowalem go z wieloma kolumnami i m.in. z Eposami 22 i Harbethami.

Finalnie zdecydowalem sie na zakup Sound Line Centurion. Nie znalazlem nic lepiej brzmiacego do 10k. zl.

Polecam odsluch tych wybitnych, aczkolwiek niszowych kolumn.

Jeśli koledzy nie dość jeszcze namieszali Ci w głowie, to ja to zrobię :-))

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i posiadany zestaw, mam przeczucie, że bardzo, ale to baardzo spodobały Ci się Danish Physics Point Zero Two. Mieszczą się idealnie w założonym przez Ciebie przedziale cenowym (obecna cena to 7kzł) i wydaje mi się, że najlepiej łączą to, co oddzielnie reprezentują sobą Harbethy, Dynaudio i VA. Zniewalająca i czarowna średnica, miękki choć zdyscyplinowany bas, fantastyczna przestrzenność i szczegółowe, jedwabiste, wysokie tony. To jedne z najbardziej muzykalnych kolumn na rynku, jakich miałem dotąd okazję słuchać. A słuchałem ich najpierw z dzielonym zestawem Linna, a za drugim razem - uwaga - z dzielonym zestawem NAD Silver Line. Działy się prawdziwe czary.

Myślę, że idealnie pasowałyby to gabarytów Twojego pomieszczenia.

Pozdrawiam i życzę udanych łowów.

PS. Załączam fotkę dla zachęty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> gutten

:)))

Właśnie takie stoją u mnie w pokoju i podobają mi się coraz bardziej w miarę słuchania. Wczoraj podczas nocnych odsłuchów zaczęły się dziać prawdziwe czary :) Dzisiaj będę robił powtórkę. Niestety nie mam na co zamienić tego VdH, bo mój kabel Cable Talk Concert 2.1 bi wire prezentuje jeszcze niższy poziom :) Nic innego pod ręką nie mam.

Co do ceny 7 kzł, to faktycznie za tyle mogę kupić DP, ale są to używane 2 letnie kolumny. Co do nowych, to nie ma teraz żadnych obniżek w Trimexie. Informacja na stronie jest myląca, piszą o promocji i podają cenę 7kzł, ale po telefonie do Min. Dźwięku dowiedziałem się, że jest to cena za sztukę (!) i nie ma żadnej promocji. Kosztują jak zawsze 14 kzł. I mają co najmniej od pół roku okropny egzemplarz w kolorze srebrny błyszczący metalik, którego nie odebrał klient (wcale mu się nie dziwię :)

Pozdrawiam

Ps. Już widzę że będę miał i tak straszny zgryz, bo zarówno Hawk, jak i DP podobają mi się bardzo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.