Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze najtrudniejsze prace DIY?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Też kleiłem Santa Marię, nie pamiętam w której klasie. Rzeczywiście była bardzo trudna, ale jaka satysfakcja:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

W wieku 12-13 lat, zbudowałem szybowiec, po oblataniu dokupilem do niego silnik spalinowy (wysokoprężny) i juz latał samodzielnie, mialem w planie jeszcze zdalne sterowanie, ale pewnego ślicznego dnia uciekł mi i skierował się na blok... tyle go było :-(

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Moje najtrudniejsze prace DIY to... Hmm... Chyba zabudowa sprzętu Hi-Fi w moim starym DAEWOO Tico. Cel - nalepiej nagłosnione Tico na naszej planecie, ale z możliwością normalnego użytkowania (swego czasu woziłem tym gówienkiem pralki, lodówki, telewizory i inne takie a w weekendy 4-osobową rodzinę plus pies ;) Cel został osiągniety lecz to ile nerwów i kombinacji alpejskich z gumówką w ręku mnie to kosztowało... Brr, nawet nie chcę o tym myśleć.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dziekuje kafce za ujawnienie swoich prawdziwych mozliwosci choc od strony technicznej to chyba nie bylo zbyt trudne? nie umiem tego ocenic nalezycie niestety. Co do tego op na tubach to szkoda mi bylo czesci z niego lampy sprzedalem a trafa z niego poszly na inne wzm. konstrukcja okazala sie zbyt pradozerna. samo zarzenie bralo kupe pradu a i prady spoczynkowe lamp mocy dawalo w kosc. Grzalo to sie niemilosiernie. Uklad okazal sie banalnie prosty tylko wymagal duzej ilosci lamp i zasilaczy. No chyba tych modeli nie przechowaliscie do dzisiaj?

Szczegolnie cenie w pracach diy ich nowatorskosc i ocieranie sie lub nawet patentowe wlasciwosci.

Kolejnym wyzwaniem bedzie dla mnie system do badania hglosnikow a szcegolnie widma wodospadowego. mam juz kilka pomyslow. Na polit warsz. zmierze pare w komorze i bede mial material do porownan z wynikami mojego systemu. Zreszta bardzo prostego.

Obnazajcie sie panowie bo kafka zalatwil was bez mydla!!!

senicz, 29 Gru 2005, 12:49

>Obnazajcie sie panowie bo kafka zalatwil was bez mydla!!!

nie nie senicz. teraz twoja kolej!

a wracając do tej twojej końcówki. jaki powinien być punkt pracy 6p45s?

z ta 6p45s to same klopoty wzbudliwa strasznie. ja chcac wydusic z niej maxa pradu dalem anadowe ok. 150V a siatke druga przez opor i dlawik do 250V. Dlawik od strony siatki i chyba do gleby saitka przez jakies nano.

Katody bez rezystorow a podpiecie na s1 z ukladu. Jak dc to dc no nie?

najtrudniejszą pracą DIY jest sprzątanie po składaniu sprzętu; wióry, kawałki cyny, walające się narzędzia...

Dla mnie nabardziej mozolnym zajęciem była wymiana wszystkich elektrolitów w radmorze 5102

Co wy tam wiecie - cieniasy. Senicz tam wali patent za patentem w DIY na stołu w kuchni młotkiem klepany. O teraz np. wynajdzie na nowo pomiar głosników prostą aparaturą... A wy nieświadomi mierzycie je skomplikowaną aparaturą :)))

Cos mi bardziej zaczyna ten Senicz pod tamtego Torensa podchodzić - kaftanik roswiązali i się nowa osobowośc obudziła.

Obserwuję kilka watków , w których bierze udział senicz .

Może jego wpisy są kontrowersyjne ale ( przynajmniej to co czytam ) nie jest agresywne i nikogo nie obraża .

Może lepiej dac spokój . Przecież ta zadziorność wobec niego nienajlepiej świadczy o tych , którzy z nim walczą.

W sumie ,czytam i pisze bo chcę sie czegoś dowiedziec lub podzielić swoja wiedzą - a tu więcej formy niz treści a forma prostacka.

W innych tematach spory tego rodzaju toczą sie miedzy innymi ,,ogarniętymi chęcia zemsty ". I mnie sie przytrafiło, ale udało mi się ochłonąć i nie opdpowiedziec agresją .

Czy ,,Wasze najtrudniejsze Prace DIY " to panowanie nad emocjami ?

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Najbardzie to zazdrosze henkowi talentu majsterkowicza. ten to potrafi zrobic cos z niczego. Dziwaczne te kolumny i ksztalty nie wysmakowane z blednymi proporcjami ale zawsze.

Senicz, jaka slome preferujesz? Czy sloma do monitorow rozni sie od tej do podlogowcow? Mnie osobiscie interesuje sloma do monitorow. Jak stroisz slome? Na sluch? Czy robisz pomiary?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

oczywiscie do tych waszych mal;uchow co im gustujecie sloma sie nie daje. Moim zdaniem najlepsza do wytlumienia basowca jest pieluch/kolderka waty welny obejmujaca ciasno kosz tak jak opisuje to witort choc teraz jest latwiej. ja swoje tesle przerabialem tak ze otwory w koszy zakleilem siatka z tworzywa grubooczkowa glutem na goraco i dopiero wtedy nakrylem kosz kolderka/pielucha. Dosc gruba. Impulsowanie basowego natychmiast wzroslo choc wystapilo zlagodzenie charakterystyki i powolny spadek juz od 120hz ale wlasciwie bez strat gdyz linie charak. zjednoczyly sie na dolnym basie i juz od 30-40hz szly jednakowo kolderka spowodowala wyczyszczenie z dzwieku zlego syfa. teraz aby podniesc bas na dolnym zakresie trzeba stroic basref. na bardzo niskim dole np. 15hz. Wtedy podbicie z basref. ladnie wyrowna charakterystyke na basie. I to zasady dobrego projektowania kolumn na tanich i nietanich glosnikach. Oczywiscie jest problem z uzyskaniem tak niskiego fr basref gdyz masa powietrza w malych kolumnach jest zbyt mala aby wydrgac tak mala f. Nie bede tu przytaczal odpowiednich wzorow ale warto sie nad masa zastanowic. Wqazne jset aby woofer po wstawieniu do skrzyni nie lapal jakis wysokiech fr np. 60hz. Wiec dlatego potrzeba obnizac fr gotowego nap przez zwiekszenie masy membrany np. usztywnieniami lub stosowac tandem co powoduje ze uzyte glosniki nie wpadaja w wysoki fr. Ale najwazniejsza jest masa powietrza drgajaceo w kolumnie i dlatego male kolumny nigdy nie graja ladnie tylko bucza dudnia ..............

arturp, 2 Sty 2006, 16:49

sory ale chyba nie wiesz o co chodzi. Senicz raczej dzieli sie niewiedzą. Przeczytaj jego wpis na temat kolumn głosnikowych. Stek banałów niedopowiedzeń i gledenia nie wiadomo o czym.

Kołderki na głosniniki o których jakoby pisał Witort dotyczyły strojenia głośników o zbyt dużym Qts do obudowy BR. O ile pamiętam to poświęcił temu jedna linijkę w książce o budoewie zestawów głośnikowych i może jeszcze ze dwie linijki w jakimś artykule z Radioelektronika sprzed dwudziestu lat.

widac ze faceci nie robiliscie takich bajerow z kolderkami. Dlaczego sie tego nie robi? a bo basu ubywa. I nie wazne ze zanika ten duddniacy podstawowoy tez troche znika. Wyraznie napisal kretynki jak ma sie stroic kolumne z kolderka czy do was nic nie dociera? czy wy nie potraficie przeczytac do konca tekstu zastanowic sie i zrozumiec? a tylko pierwsze slowa z tekstu odmienne od waszych pogladow zreszta wyssanych z glupich pism powoduja orgazmy niemnawisci i szyderstw!

Wiecej pokory gluptaki.

Z tego co udało mi sie wyczytac w madrych ksiazkach pierwszy wzmak operacyjny na lampach powstał w USa w latach 40 i słuzył do obliczeń w ...komputerach analogowych....nie ukrywajmy ze stosowano je głownie w los alamos d obliczenia trajektorii i fal uderzeniowych bomb atomowych....

i tu panowei zwroccie uwage ..do czego mogł uzywac swego wzmak nasz forumowy senicz(!!)...skoro twierdzi ze wzmak przed wiekami zaginał mu w piwnicy...kojarzcie fakty a a.lepper mowił o talibach i alkaidzie...senicz mowi o op ampach na lampach....jak sie to razem połaczy w całosc to wychodzi sprawa godna naszej ABW!!

jedno mi tylko nie pasuje za cholere amerykanie w latach 40 mieli wzmak operacyjny na 2 lampach a senicz pisze wyraznie ze u niego tych lam były dziesiatki....cos słabo z tym postepem...

W sumie to powinno trafic do watku "Znaleziska DIY na allegro" ale moze byc i tu :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzdam Słome okolo 60 ton w belkach "okrągłych" tj 300 belek

Średnia waga belko to ok 200 kg. , wyskośc 1 m sredniaca 140-150 cm

0-100 belek, cena za sztuke 20zł

100-150 belek, cena za sztuke 19zł

150-250 belek,cena za sztuke 18 zł

przy zakupie całej ilość cena 16 zł

zapewnia załadunek(ciagnik c-360 +tur)

nie zapewniam transportu:(

przyzakupie duzej ilosci mozliwośc negocjacji ceny:)

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

I jeszcze to do tlumienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric,

ja o formie . Do treści sie nie właczam , bo to nudne jest - dorośli faceci sie pojedynkuja słownie na forum publicznym schowani za pseudonimami. No pomyśl .Zastanawiam sie dlaczego na forach angielskojęzycznych tego nie ma - może administratorzy to czyszczą ? A może to cecha narodowa nasza. W kazdym razie jest mi wstyd. A szkoda przeciez wpisy swiadcza ,że tutejsi forumowicze sa inteligentni, maja pasję i wiedzę.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.