Skocz do zawartości
IGNORED

CD-304 MKII (odnośnie aukcji Rusha)

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę to w nowym temacie i w dziale DIV, bo myślę, że tak będzie najlepiej. Nie chcę zaśmiecać wątku "aukcyjnego".

Jak zainteresowani widzieli aukcja od 100 zł nie szła zbyt dobrze, pewnie wszyscy czekali na ostatnie minuty (w tym ja ;-)). Teraz jest nowa i aukcja zaczyna się od 1200 zł...

Zapytałem znajomego elektronika, co zna się na sprzęcie trochę i oto co mi odpisał na GG (wklejam całość):

----------

"W zasilaniu cyfrówki wylądowały niskoimpedancyjne Rubycon YXG i ELNA RJ3 o łącznej pojemności 8900uF, za stabilizatorami wstawione zostały bardzo szybkie Rubycon ZL i Elna Silmic"

A powinny trafic Sanyo OS-CON SP bo to są kondzie do cyfrowki.

"BurrBrown OPA2134. Nie licząc OPA627 nic lepszego nie wyprodukowano. Ich parametry mówią same za siebie:"

lepsze sa AD825 i AD797 AD8066

wiem co mówi ebo u mnie w tej chsili pracuja OPA2604 a zamierzam zmienic na AD797. Maja lepszy bas (niżej schodzi) i bardzie detaliczna góre.

BurrBrown tez ma lepsze kosztki niż OPA627

Na ebayu chodza za 100 ojro te odtwarzace i zamiast sie ładowac w clocka prcyzyjnego 1 ppm zmienił bym przetwornik z PCM1541a na PCM1541 S1

dawanie super hiper precyzyjnego clocka do przetwonika wielobitowego niewiele daje z samej zasady działanai tego przetwornika. Tutaj najważniejsze est zasilane bo to jest przełąnczalna drabinka rezystorowwa. i co na zasilaniu to na wyściu.

precyzyjny clock duzo daje w przetwornkach delta-sigma czyli 1-bit z oversamplingiem. i po takiej modyfikacji zblizaja sie one do pełniych multibit.

lepiej dać przetwornik wyzszej klasy "single crown" (pcm1531 S1) zamast zwykłego. imho efekt lepszy.

A jak zrbic super precyzyjnego cloka to Ci powiem jeśli chcesz. Ze starej płyty od 486. I może sie okazać ze bedzie lepszy do tego 1ppm. Pozatym watpie ze na wyjsciu bedzie ten 1ppm

- czyli nie warto?

- za te pieniadze nie

zobacz po ile chodza na ebay.de

a taki sam tuning Ci zrobie za drugie połowe tego

to jest imho warte 600zł

opa2604 15zł z przesyłka 32 za sztuke

kondzie Pansonic FC 470uF/25zł - kilka zł

Elna Silmic to ta sama klasa co FC ja róznicy nie słysze

a jak masz zanaomego w US to te wzmacniacze operacyjne bedziesz miał po kosztac wysyłki z "sampli"

oj opa2604 kosztuje mniej. 32 zł z przesyłka to za 2 sztuki

"Na wyjściach wstawione zostały świetnie radzące sobie w tym miejscu ELNA Silmic 47uF/63V (jedyne lepsze jakie spotkałem to BlackGate N)."

to tez bzdura na resorach

mialem na wyjsciu ie Elne Silmic i panasonca FC i wszystkie dosłownie rozp...ł wspomniany wczoraj poliproylem Jantzena

a jeszcze lepsze bedzie rosyjski z radarów papierowo -olejowy K40Y-9

"Wylutowane zostały degradujące dźwięk tranzystory mutujące (Ma to jak pisałem już wielokrotnie jeden minus: otóż podczas wyłączania zasilania odtwarzacza w głośnikach słychać stukanie. Nie jest ono na tyle silne, żeby uszkodzić głośniki ale może być denerwujące" - kolejna bzdura.

Zamiast wywalać tranzystory trzeba był wmonować przekaźniki...

i nimi blokować do masy wyjscie...

imho on tak to troche na głupa robił. tzn przeczytal grupy audiofilskie gdzie pisza ze Silmic jest super a Black Gate the best. I o clockach ze sa super wiec ładował to i tyle.

A ja Ci powiem ze te clocki samorobki typu ElsoKwak i inne to ... niewiele lepsze sa niz seria. Pomimo ze siedza tam rozmaite OS-Cony i black gatey.

Pomimo nawet, ze siedza tam kearce 5ppm 2ppm i 1 ppm

----------

Co o tym myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/23512-cd-304-mkii-odno%C5%9Bnie-aukcji-rusha/

Ciężko zaakceptwać to zapewne tuningowcowi :). Wiele jest racji w tym opisie. Z clockiem to nie takie proste. Dlaczego - bo zależy to od wielu rzeczy, w tym od włączenia zasilania i masy. Wiele ujawnia ten wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno Twój znajomy poruszył najważniejszy temat - całkowitego odseparowania zasilania i zrobienia co najmiej trzech zasilaczy z osobnymi transformatorami (odradzam toroidy o czym przekonał się już Matthew ;) ).

Nie lubię stanowczego wypowiadania się o kondensatorach, bo trzeba je indywidualnie dobrać. Tak samo wzmacniacze operacyjne (albo robić nowy układ).

No aler jednak dużo w tym racji jest .... ;)

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jak wszystko... na allegro teraz wszystko się sprzedaje jakos super hi-end, nawet jeżeli coś jest najniższym modelem danej firmy. Ktoś chce zarobić, a ktoś może się nabrać....

... jeszcze jedna rzecz co to jest przetwornik PCM 1541. Ten odtwarzacz chyba z takim nie pójdzie .... ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Prawie wszyscy piszą na tym forum, że AD797 to bardzo dobry scalak. Pewnie wszystko zależy od aplikacji.... Przeszukałem forum odnośnie aplikacji AD797 jako preampa i nic niestety nie znalazłem :((((( Może ktoś wreszcie podzieli się sprawdzonym schematem... chętnie przetestuję tego AD797. Z góry dziękuję :)))))

P.S. Póki co to OPA627 z BG N 4.7 przy chipach górą :))))

Jak jestes zainteresowany to go weź na odsłuchy po prostu :) Jak nie chcesz płacić za czyjes know how bo uwazasz że zrobił byś to lepiej to po prostu kup nie przerabianego i zrób sam, drozej cie to na pewno nie wyjdzie.

Przerabiałem kilka CD 304MKII i jest to przyzwoity CD. W analogówce chodził najlepiej z OPA627 i jak najlepszym kondensatorem na sygnale na wyjsciu (BG N to minimum i dość słabe minimum).

Wstawienie Kwak Clocka 7, nawet z podpięciem go do Cd-kowskiego zasilania, wpływało na plus w tym CD, i to nie z powodu jakiś tam ppm-ów czy teorii tylko poprostu grało lepiej.

A na dzień dobry to polecam wywalić ta gównianą blachę na spodzie i dorobić płytę z 5-6mm alu, poprawa murowana.

A tak jeszcze apropo to polecam CD 960. Po zaaplikowaniu tych samych przeróbek gra jednak sporo lepiej :)

Takze reasumujac, nie wiem za bardzo o co dokladnie chodzi w tym wątku, czy aby obgadać sprzedającego, czy wyjasnic jakieś wątpliwosci? Teori bedzie tylu ilu wpisujących, jesteś zainteresowany to weź na odsłuch, umiesz zrobic lepiej to zrób sam :)

Pozdr.

Drogi EDDY i pozostali szacowni Forumowicze.

Jako, że idzie o moją, aukcję to się zdecydowałem odpisać.

Z zawartością merytoryczną posta kolegi EDDY'ego polemizował nie będę z przyczyn oczywistych :)

Druga sprawa to nowa aukcja:

Otórz i tak miałem zamiar starą aukcję odwołać jeżeli cena nie będzie min. 1200zł.

Jednak po odpisaniu na kilkadziesiąt maili i wysłuchaniu kilku "trafnych" uwag postanowiłem nie czekać do końca i zrobić to od razu.

Po prostu nie chcę być niegrzeczny i robić ludziom nadzieję, że jakiś mikołaj jestem albo dziadek mróz.

Achkolwiek, przeszło 1000 odwiedzin i 80 obserwujących w 3 dni - imho: niezły wynik :)

Pozdrawiam

usha

Nie zazdroszczę :(

Kiedyś wystawiłem modyfikowanego CD 650 na Allegro...w ciagu 3 dni dostałem chyba z 45 maili i kilka telefonów. Chciałem za niego chyba 500 czy 600zł a każdy mnie przekonywał ze to jest warte co najwyzej 400zł.

Sami fachowcy jeden lepszy od drugiego, lub kompletni laicy którzy nie dowierzali ze to moze mieć jakąkolwiek wartość (to po co wogóle się tym interesowali?).

Po 3 dniach usunąłem aukcję bo nie wytrzymałem psychicznie, chciałem miec już świety spokój po prostu. CD-ka sprzedałęm koledze potem za 500zł chyba ale co ciekawe zakończając aukcje podałem jakis niezgodny z regulaminem opis i któryś z nadgorliwych fachowców naskarżył do Allegro w skutek czego na 2 tygodnie zawiesili mi konto :)

Uff jak dobrze ze już sie w takie rzeczy nie bawię.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

> EDDY

wiesz co, tak się składa, że "trochę" w temacie się orientuję.

Wypowiedzi Twojego kolegi są według mnie mało warte, a to z kilku powodów:

0. Tunning konkretnego modelu odtwarzacza realizuje się zgodnie z "duchem" oryginalnego projektu, niby można sobie wstawiać elementy "na pałę": kostki Analoga, rezystory Millsa itd, by w końcu uzyskać efekt hmmm... średni.

Odnoszę wrażenie, że kolega nie bierze tego pod uwagę.

1. Nie ma pojęcia o jakim zegarze mówi. Akurat znam ten układ i wiem co potrafi (choć nie jest klasy 486 :)

2. O drabince rezystorowej się nie chcę wypowiadać - ktoś już to zresztą skomentował

3. Nie odróżnia nawet kondensatorów filtrujących zasilanie od odsprzęgających :)

Już widzę tego OS-CONa o pojemności 8900uF ...

4. Gość jest nastawiony ewidentnie krytykancko "do dupy, ja to bym zrobił o niebo lepiej"

Żeby nie było, że nie jestem obiektywny:

1. Co do polipropylena Jantzena - ma facet rację, tylko gdzie on dostał taki co ma przynajmniej 47uF i mieści się pod maską? Proszę o namiary - całkiem poważnie.

2. W kwestii przekaźników to też się zgadzam - ja bym je wstawił tak na wszelki wypadek. Tutaj jednak też trzeba wiedzeć co wstawić :)

Podsumowując - przyjmij propozycję kolegi - kup na ebaju "golca", niech Ci facet stuninguje.

Jakbyś miał okazję, to potem porównaj z takim jak ten z tej aukcji.

Życzę powodzenia (szczerze).

A może okaże się jednak, że się mylę?

Gdyby się kolega podjął tuningu to bardzo, ale to bardzo proszę o fotkę tego zegarka na 486.

Najgorsze, że tytuł wątku ma charakter krytykancki, o czym pomyślałem dopiero po dokonaniu wcześniejszego wpisu :( .

Myślę jeszcze, że nie tylko trzeba być "elektronikiem" żeby dokonać tuningu ale jeszcze trzeba mieć dobry słuch, żeby dobrać cd do pozostałych klocków oraz wyciągnąć z niego w miarę rzeczywistą barwę (a tą ostatnią można dość mocno kształtować). Tu już jest doświadczenie i słuch.

awi> Ten zegar z 486... któryś z formowych kolegów pisał wcześniej już na ten temat, ponoć sprawdza się bardzo dobrze. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć wątka gdzie było to opisane. Słowa te kojarzą mi się z Remix'em ale mogę się mylić.

Nie wiem jaka dokladnosc ma zegar sprzedawany do tuningowania CD. Wiem tylko ze napis na kostce w mojej plycie głownej jest taki 40.0000000MHz Czyli liczba inna od zera moze pojawic sie dopiero na 8 miejscu po przecinku. Dokladnosc jest bardzo duża i jak widac wynosi w najgorszym wypadku 0,00001 procenta, podczas gdy zegary do CD maja wartosc podawana do 4 miejsc po przecinku. Jakby nie patrzec to o 1000 razy mniej dokladnie. Jestem przekonany ze uklady taktujace w kartach sieciowych za 30zł sa duzo lepszej jakosci, niz te sprzedawane przez firmy tuningujace do CD. Technologie komputerowe sa duuuuuuuzo bardziej rozwiniete niz elektronika audio. Ktos moze zapytac czemu tansze i lepsze. Odpowiedź jest prosta. Produkowane masowo.

Nie znam sie na cyfrowce ale zauwazylem ze uklady taktujace z komputera maja inne wartosci niz te w komputerach. W CD sa 8,4672 - 11,2896 - 16,9344 - 22,5792 - 33,8688 - 45,1584 MHz. Natomiast te komputerowa maja wartosci raczej calkowite, wiec chyba tutaj lezy problem jak to zaaplikowac.

Mam takie pytanie. Kto mi w kilku zdaniach napisze cym sie rózni znaczenia slowa "zegar"(clock) od rezonator?

to chyba chodzi o to, że jak kto sprytny to zdejmie obudowę genrtatora kwarcowego, wyjmie kwarc i podłączy nowy rezonator lub kwarc - nazwa jak kto woli + układ zasilania i jest tkz. clock . Czyli równa się generator - 5-10 zł, super kwarc z Omiga - ok 60 zł, płytka+stabilizator +parę kodensatorów, rezystorów, dławik + ewentualnie perełka ferrytowa, tj. 80-100 zł.

>>4kowal

>Nie znam sie na cyfrowce ale zauwazylem ze uklady taktujace z komputera maja inne wartosci niz te w

>komputerach. W CD sa 8,4672 - 11,2896 - 16,9344 - 22,5792 - 33,8688 - 45,1584 MHz. Natomiast te

>komputerowa maja wartosci raczej calkowite, wiec chyba tutaj lezy problem jak to zaaplikowac.

Właśnie to miałem na myśli. W tym CD siedzi kwarc 11,2896 (o ile dobrze pamiętam).

Nie rozumiem jaki sens ma w tej sytuacji kombinowanie z kwarcem o innej, niekompatybilnej częstotliwości.

>Mam takie pytanie. Kto mi w kilku zdaniach napisze cym sie rózni znaczenia slowa "zegar"(clock) od

>rezonator?

kwarc - to bierny element elektroniczny, który stanowi wzorzec konkretnej częstotliwości,

zegar - układ elektroniczny (generator) o częstotliwości pracy wyznaczonej i stabilizowanej przez rezonator kwarcowy.

Układ o którym mowa w tym wątku, to nie tylko sam generator (clock) ale także wysokiej jakości układ zasilania.

Mam niemal identyczny w swoim CD6000 (tylko, że o częstotliwości 16,9344 MHz)

Można kombinować ze zmianą częstotliwości przez dzielniki/mnożniki (reclocker) ale używa się wtedy wieloktrotności częstotliwości podstawowej (za Twoim przykładem: 45,1584 = 2*22,5792 = 4*11,2896 MHz).

>>Rambo

Możesz mieć rację, jest tylko jedno ale: nie zrobi tego ktoś przypadkowy. To nie jest proste przelutowanie elektrolitów czy wymiana OpAmpa. Ważna jest całość - zarówno zegar jaki jego otoczenie. Elektronik, który już przepracuje temat i będzie chciał układ sprzedawać np na Allegro, policzy sobie za swoją robotę i kółko się zamyka.

Podam Ci przykład z "mojego podwórka": jestem w stanie wykonać tuning CD czy wzmacniacza (nie robię tego na szerszą skalę bo wymaga to poświęcenia mnóstwa czasu - nie chce mi się). Jednak nie podjąłbym się grzebania w kolumnach - jestem w tym zbyt cienki, bo tu trzeba doświadczenia, znajomości komponentów, konkretnego zaplecza. Jeśli zdecyduję się na poprawki w moich kolumnach to zgłoszę się pewnie do McGyvera. Dlaczego? Dlatego, że wiem iż tuninguje Avance i je zna. Właśnie za tą wiedzę decydujemy się (lub nie) zapłacić.

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem tym tematem, ale byłem (jak wielu innych) chętnym do kupna tego CD. Jednak cena mnie zniechęciła, a mój kolega jedynie utwierdził mnie w tym.

>> za tą wiedzę decydujemy się (lub nie) zapłacić.

Z tym nie mam zastrzeżeń, jednak wiedza nie zawsze jest kompletna i może nam się wydawać, że jest lepiej, choć wcale nie jest (siła sugestii). Te 500-600 zł jest za sprzęt i części, a ponad drugie tyle za wiedzę i robociznę. Dużo. Jednak rozumiem kolegę usha jak to jest ze sprzedawaniem dobrych rzeczy, do których w dodatku mamy sentyment:)

Nie chciałem wywołać burzy, ale jedynie uświadomić, że można taniej i/lub lepiej i/lub inaczej.

pkrecz:

tutaj jest coś na AD797:

Ukryta Zawartość

i tam jest jeszcze jeden link do innego schematu.

Ukryta Zawartość

Spać nie mogę i tak mi się skojarzyło odnośnie zegarków (jak głupoty wypisuję to proszę mnie poprawić, wszystkich rozumów jeszcze nie pozjadałem ):

Zegarek (nie kwarc) do CD'ka o dokładności 2ppm (Parts Per Milion) charakteryzuje się:

1) dokładnością wykonania = (2/1 000 000) * częstotliwość wzorcowa

2) stabilnością długookresową (zmianą częstotliwości w okresie 1 roku) = (2/1 000 000) * częstotliwość wzorcowa

3) stabilnością w nominalnym zakresie temperatur (min. od 0 do 50 st.C) = (2/1 000 000) * częstotliwość wzorcowa

Standardowo montowane w CD'kach kwarce mają dokładność 30-70ppm

Bardzo dobry kwarc ma 5ppm i kosztuje 50zł

W PC'tach przemysłowych specjalnego przeznaczenia (sterowniki ważnych urządzeń, GPS) stosuje sie zegary 2ppm i lepsze. Standardowy PC't ma zegar pracujący z nieznaną mi dokładnością (czy ktoś wie z jaką). Mój spóźnia się kilka minut na miesiąc. Nie spodziewam się tu jednak (choć mogę być w błędzie) zegarków dokładniejszych niż 30ppm, no niech będzie 10ppm w drogich serwerach.

Istnieją generatory np. 0.5ppm i lepsze stosowane w przemyśle (telekomunikacji, medycynie, zbrojeniówce itp.). Taka zabawka kosztuje jednak od kilkuset USD w górę.

Wykonanie metodą domową generatora lepszego niż 5ppm jest w praktyce mało (bardzo mało) prawdopodobne. A sprawdzenie czy spełnia te wymagania wymaga aparatury za kilka tys. USD i przynajmniej roku :) czasu.

Czy ktoś z was przeprowadził takie pomiary lub badania na wykonanych przez siebie zegarkach? Z urządzeń pomiarowych o jakiej dokładności korzystacie ?

I ostatnia sprawa: jak ktoś ma namiary na ofertę z CD304mkII spełniającą poniższe warunki to prosze o cynk:

1) 100% sprawny

2) bdb stan zewnętrzny

3) nie grzebany w środku

4) cena za szt. do 500PLN

Pozdrawiam

usha

....."Standardowy PC't ma zegar pracujący z nieznaną mi dokładnością (czy ktoś wie z jaką). Mój spóźnia się kilka minut na miesiąc.".......

chłopie - co ma piernik do wiatraka - za podawanie czasu odpowiada RTC - jest to osobny scalak z własnym zegarem z podtrzymywaniem bateryjnym - nie ma on NIC wspólnego z zegarem procesora

>Jaro_747

Sprawdzałem "na ucho" kilka różnych zegarków DIY o nieznanych parametrach (dokładnościowych). Jakoś w zachwyt mnie nie wprawiły. Mozna by się nawet spierać czy wstawienia dobrego kwarca za 50zł i osobnego zasilacza dla istniejącego generatora nie daje podobnego rezultatu. Za to generatorki TCXO na moje ucho potwierdziły często wygłaszaną tezę, że dobry zegar to połowa sukcesu. Zdaje się, że OMIG robi coś podobnego tylko nie wiem czy mają CD'kowe częstotliwości.

> josef

Słuszna uwaga :)

A jakie parametry dokładnościowe ma zegar procesora? Czy to ma jakieś znaczenie dla stabilności pracy PC'ta? Nie chodzi przypadkiem o to, żeby wszystko było taktowane z jednego zegara poprzez dzielniki czy mnożniki? Natomiast czy jest to np.: 100MHz czy 101MHz, czy też proporcjonalne "pływanie" częstotliwości w czasie nie mają żadnego znaczenia?

pozdrawiam

usha

usha - czy patrzyłeś na wygląd sygnału zegarków DIY i TCXO ? Zobacz na kształt i szybkość narastania sygnału. Poza tym jakie DIY zegarki sprawdzałeś, tj. w oparciu o jaki układ. Dwa razy miałem do czynienia z zegarkiem DIY gdzie była na wyjściu prawie wzorcowa sinusoida. Tak więc poprawny zegarek fabryczny niekiedy będzie miał przewagę nad niesprawdzonym DIY.

Wysłałem z ciekawości maila do OMIGu, oto odpowiedz:

"Witam,

Przykro mi, lecz generatorów już nie produkujemy. Nie posiadamy także żadnych "resztek".

Z wyrazami szacunku

(tutaj było nazwisko, ale chyba nie musze podawać)"

>Rambo - przebiegów nie oglądałem, przyznaję. Spodziewał bym sie jednak prostokąta a nie sinusiody (choć sinus pewnie też jakoś zadziała). Sprawdzane zegarki to klony LClock'ów i jeden klon KwakClock'a(ten wypadł chyba najlepiej z DIY'owców). Wersji nie sprawdzałem bo twórcy zabezpieczyli je przed oblookaniem wystarczająco, aby mnie zniechęcić :)

>PrzemekElektro - uu :(, a na stronie swojej mają krótki opis nawet z obrazkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.