Skocz do zawartości
IGNORED

aparaty fotograficzne- vintage :)

??wirek

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do dalmierz vs. lustro: Dalmierze się kiepsko nadają do makro, ze wzgledu na przesunięcie osi obiektywu względem osi judasza. O ile na metrowych odległościach to jest prawie niezauważalne, to przy kilkunastu cm jest to bariera nie do pokonania.

Przemek-> no tak, efekt paralaksy zazwyczaj juz przy 30-50 cm zaczyna byc zauwazalny. Jednak robiac zdjecia makro zazwyczaj masz sporo czasu na ustawienie sie, pomiar swiatla i odleglosci, ktora zawsze mozesz zmierzyc linijka i odpowiednio ustawic swojego rangefindera.

Generalnie Contax G-1 + dobra optyka od Zeiss'a to jedna z najlepszych rzeczy jakie mozna sobie wyobrazic w malym obrazku.

A mnie sie ostatnio marzy zwykly Nikon FM-2...tak dla zabawy, na prawde fajny manual.

Pozdr.

>Generalnie Contax G-1 + dobra optyka od Zeiss'a to jedna z najlepszych rzeczy jakie mozna sobie wyobrazic w malym obrazku.

moje wyobrazenia o najlepszych rzeczach zaczynaja sie tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

A to mój Voigtlander - apararacik posiada skórzany mieszek, wykończenie machoniowe, tabliczki z kości słoniowej a obudowa obita jest skórą i jest wyprodukowany grubo przed II ws. Brakuje mu matówki ale pracuję nad tym. pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kapelli - hasel nie jest po to by mieć super parametry. ma po prostu świetne szkła, skrzynka była sprawą drugorzędną. ten cyfrowy hasel nie potrzebuje super parametrów bo i tak poruszasz się w zakresie tych własnie ustawień (zobacz jakie są synchro z lampami studyjnymi np broncolorem czy polskimi elfo). zapytaj fotoarkady - on jest specjalistą od studia i na codzień pracuje haselem z przystawkami cyfrowymi.

Parmenides, mniej więcej czegoś takiego się spodziewałem jako odpowiedzi.

Ale - czy jak kupujesz np. Rolls-Royce to go kupujesz bo ma świetną mechanikę, jest superluxosowy itd, ale też MA osiagi których Hasselowi brakuje.

Nie no rozumie że Hasselami sie nie robi fotek na lokalnych imprezach rowerowych czy coś ale jak TYLE płace to by mogli się postarać, no nie?

W końcu jak coś ma być naj... to niech jest.

I to bez kompromisów.

Taka przynajmnije moja opinia.

I nawet jeśli w istocie nie jest to wykorzystywane, to niech możliwości ma dla zasady.

PrzemekElektro, 5 Sty 2006, 18:11

>Wracając do dalmierz vs. lustro: Dalmierze się kiepsko nadają do makro, ze wzgledu na przesunięcie

>osi obiektywu względem osi judasza. O ile na metrowych odległościach to jest prawie niezauważalne,

>to przy kilkunastu cm jest to bariera nie do pokonania.

Tak, wielką zaletą lustrzanek jest tu po prostu wygoda. Też znacznie mniej pewnie ustawia się w dalmierzówkach ostrość przy długich obiektywach, już od 135mm.

Za to zwartość aparatów celownikowych jest wielką zaletą w dużym formacie. Stąd takie rozwiązania jak te poniżej. Robiłem ze dwa filmy Moskwą5 koleżanki, słaby obiektyw- choć bardzo ciekawy dalmierz- jest to klon zeissowskiej SuperIkonty. Oba format 6x9cm.. ale grzmoty...

Ukryta Zawartość

post-7359-100008374 1170282476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kapelli - sprzętu profesjonalnego nie robi się "dla zasady" tylko do bardzo konkretnych potrzeb. czy prom kosmiczny miałby np równiez umieć latać na trasie warszawa - ny? nie. został stworzony w innym celu. w profesjonalnym sprzęcie nie ma miejsca na uniwersalność. w moim eos1markII nie ma trybu "makro" lub "sport" czy "portret". po prostu nie jest on potrzebny. czy to świadczy ze ten aparat jest gorzej wyposażony?

hm nie no masz rację że sprzet profi nie musi mieć wszystkiego, no ale ciągle jakoś przekonany nie ejstem,

choć wiem że się uczepiłem 2 parametrów tylko :)

A jak masz EOS-a 1 MarkII to pewnie odpowiednim doborem obiektywów itd zrobisz sobie makro, sport itd.

no i jeszcze trzeba miec umiejętności do tego.

>>Kapelli

Parmenides prawi jak najbardziej slusznie. Wezmy za przyklad chocby taka Leice z serii M: brak automatyki (poza M7), ograniczona wartosc ogniskowych, niezbyt rozbudowane czasy itp. - wychodzi, ze to taki sobie sprzet za spore pieniadze. Jednak paradoksalnie wady tego aparatu sa w pewnych zastosowaniach jego ogromnymi zaletami.

>>Parmenides

A analoga jeszcze uzywasz czy juz w calosci cyfra?

pzdr.

kapelli, 5 Sty 2006, 16:47

>eee w ogóle co tam Hasselblady, h1D kosztuje tylko 21000 $, znalazłem też za 15000 funtów.

>tandeta ;P

>a tak powaznie to miałbym chyba strach go do ręki wziąć

a'propos tyż mark2..

najdroższym aparatem, który sobie oglądałem (nie piszę "macałem" bo to nieładnie :-P)

był EOS-1RS, taki z nieruchomym półprzepuszczalnym lustrem, pamiętam że mocno mi się spodobało to podświetlenie i rozmieszczenie pół autofocusa- ot takie rzeczy mnie biorą

ale od razu myślę sobie, że dla amatora za duży i za ciężki- choć tą wątpliwość łagodzi mi długoletnie używanie w latach szkolnych starta66 [b.simpaticzny..], potem w zasadzie wszystkie małoobrazkowce to była dla mnie taka filigranowa zgrabność :)

>żwirek

"z nowszych "vintage".. fajne wzornictwo i rozwiązania miała minolta, choć się na tym "przejechała"

Czy mógłbyś rozwinać to zdanie? :) Sam używam Maxxum 600si, którą uwielbiam, więc chętnie dowiem sie czegoś na temat problemów Minolty. Tymbardziej, że zawsze wydawało mi się że to bardzo niedoceniana firma, pozostająca w cieniu Canona i Nikona. I chyba niesłusznie, prawda?

nie pod ten wątek, ale jakby co.. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pitou, 6 Sty 2006, 13:28

>>żwirek

>"z nowszych "vintage".. fajne wzornictwo i rozwiązania miała minolta, choć się na tym "przejechała"

>

>Czy mógłbyś rozwinać to zdanie? :) Sam używam Maxxum 600si, którą uwielbiam, więc chętnie dowiem sie

>czegoś na temat problemów Minolty. Tymbardziej, że zawsze wydawało mi się że to bardzo niedoceniana

>firma, pozostająca w cieniu Canona i Nikona. I chyba niesłusznie, prawda?

D.Hamilton chyba używał minolt. Oni się przekręcili na tej serii "xi". Bardzo fajnej. Wiesz ta zmiana "inteligentna" ogniskowej, sensory na gryfie, też flash się podnosił ładnie brzmiącym silniczkiem. Jak się toto trzymało w ręku to miało się wrażenie, że to jakiś żywy zwierzaczek- jak dla mnie "w deseczkę". Piękny był pomysł 9xi

Dla mnie właśnie raczej nie ma lepsze/gorsze ale bardziej czy "się lubi", się podoba, ot tak.

Podobała mi się seria XE-tochyba te czasy Hamiltona, słodki bo słodki, ale może takie to były czasy :)

No a przepraszam Leica M6 i CL, lustrzanki Leica 4, 5 to w głębokiej kooperacji z jaką firmą powstały? A?

Ukryta Zawartość

tam jest ta Minolta XE

Ukryta Zawartość

a tu minolta cle ("podróba" leica m6,7,8 się nie umywa :P ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

enzo - mam analoga - leice i vogtlandera, oczywiście seria m. obiektywy leici i vogtlandera, kompatybilne. nie mam do tego systemu lamp błyskowych, z akcesoriów celowniki do 15mm i światłomierz zewnetrzny (gossen), który czasem uzywam. więcej mi nie potrzeba analoga - te aparaty spełniają moje wszelkie wymagania:)

Przepraszam za off topic :P

Wojtek2 - to jest orginalne zdjecie twojego aparatu :>??

Co to za napis?? Co on oznacza :P??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Leica?

Jakis czas temu dostalem w spadku Leice M4 z kompletem obiektywow, naprawde wspanialy aparat o szokujacej wartosci adekwatnej do jakosci wykonywanych zdjec.

Posiada takze jeszcze jedna zalete - wyglad. (:

(zalaczone zdjecie zostalo znalezione w internecie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McKornik, 10 Sty 2006, 14:04

>A Leica?

ja tam wolę orginał ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

McKornik, 10 Sty 2006, 14:04

>A Leica?

>Jakis czas temu dostalem w spadku Leice M4 z kompletem obiektywow, naprawde wspanialy aparat

Leica MP 3 LHSA c u d o....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wreszcie można dołączać pliki nieco większe

więc zamiast linku ładne "portreciki":

Ukryta Zawartość

post-7359-100006775 1170284934_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.