Skocz do zawartości
IGNORED

Błąd na płycie A.M. Jopek Barefoot ?

rokko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

otrzymałem pod choinkę AM Jopek "Barefoot" (oryginał) i już pobieżne przesłuchanie wykazało błąd na utworze nr 2 "Nim słońce wstanie" w okolicach czasu 3:12 - 3:14 błąd płyty w postaci powtórki końcówki słowa (tak jakby płyta cofała się o ok. 0,5 sekundy).

Wydaje mi się także że później także występuje problem ale nie pamiętam jego parametrów czasowych.

Płyta wygląda idealnie, zero rysek itp., była zafoliowana a błąd usłyszałem już przy pierwszym słuchaniu.

Czy posiadacze tej płyty mają podobnie ?

tak przy okazji to na nowym krazku "Niebo" tez jest kilka mniejszych badz tez wiekszych bledow. Ten najwiekszy to chyba moment w ktorym perfidnie slychac, ze wlasnie w tym miejscu byl "sklejany" utwor, znaczy sie slychac nowa tasme...dla mnie perfidia bo na bardzo znaczacym i trudnym miejscu;) pozdrawiam

utwor numer 8 - Ucisz Się, to jest ten moment miedzy 1.29, a 1.30sek.. Na początku myślałem, że to po prostu fałsz, ale po dalszych odsłuchach tata uświadomił mnie, że to sklejenie taśmy:) ( w sumie to słychać troszke inną barwę)

Hehe, ale plama.

Moim zdaniem błąd nie jest techniczny, tylko próba zabiegu "artystycznego" w ostatniej chwili.

Uznano, że artystka Suchy Jopek powinna zrobić trylik na początku "mię " z "nie pamiętam", ale go nie zrobiła. Znaczy weszła na dźwiek wyższy, zeszła o pół tonu, i już trzymała równo. Więc jakiś artysta wkleił na początku tego równo kawałek wyższy o pół tonu, tak, że zamiast: ais, a jest: ais, a, ais, a. Namalowałem przerywane linie poziome na spektrogramie, żeby było widać: niebieską na niższej nucie, a zieloną na wyższej (namalowałem na piatej harmonicznej, żeby bylo lepiej widac, cz. podstawowa jest oznaczona czarną strzałką).

[Może oo nie było a i ais, ale nie mam słuchu absolutnego, a pomiar pokazuje wyższą nutę jako ais plus około 40 centów, a niższą jako ais minus około 40 centów, potem się stabilizującą na a plus około 40 centów. ]

Tak więc nawet na spektrogramie widać (zwłaszcza na drugiej harmonicznej), że wklejka jest zrobiona na chama bez żadnego dopasowania czy wygładzenia

A jak popatrzycie na kształt fali, to widac to jeszcze lepiej, jedna ze sklejek (pierwsza) jest zaznaczona czerwoną strzałką, Kompletna amatorszczyzna. Gorzej nawet, bo minimalnie orientujący się amator powinien to lepiej wkleić, jeśli już trzeba było oszukiwać). BTW robili to już chyba na gotowym miksie, nie na ściezce.

I jeszcze jedno - to jest rip prosto z płyty? Widzicie (żółte strzałki) jak głośność jest na chama dopchana do zera? Wredny clipping, i to nie na jakimś trudnym impulsie, tylko na normalnym wokalu... Ech, artyści.. W tym 6-sekundowym fragmenciku który jest ponad 6000 próbek z clippingiem, może konwersja do mp3 trochę tu namieszała, ale na moje oko to mogła zdjąć clipping a nie dołożyć.

Zapomniałem o rysunkach :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3159-100008423 1170282403_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe,nie znam się na tych wykresach,ale wiem jedno,Oni to znaczy AMJ,Kydryński,no i Tadeuz Mieczkowski,realizator dżwięku,starają się zawsze,żeby te nagrania były jak najlepszej jakości.Dlatego bardzo zastanawia mnie ta "sprawa".

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

He he ale fajne objaśnienia. nawet się facetowi nie chciało ustawić kursorów na zero przed copy/paste Niezły schodek to słychac jak trzask zawykle. Clipping poza 0dBfs na więcej niż 3-4 próbkach to też błąd ale to co zrobili to przegięcie. No i chyba jest duzy Dc offset bo tak spada w dół...

Jesli kogos to ciekawi, to analiza jest kontynuowana na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wiele jednak wskazuje na techniczny błąd przy tłoczeniu.

Ukryta Zawartość

pq, 6 Sty 2006, 00:54

"Ale jednego jestem pewien: co niektore wypowiedzi, ktore widnieja na przytoczonym przez Ciebie w linku forum swiadcza o tym, ze probujesz dyskutowac z burakami (np. pedro311), ktorzy sa pewni wszystkiego, za wyjatkiem tego, ze tak naprawde niewiele maja do powiedzenia. "

Wypowiedz jednej z osob udzielajacych sie na forum podanym przez Ciebie.

Bardzo trafna uwaga.

Pozdrawiam.

A przyjmiesz cały kawalek ? To będzie sporo MB....

Szczerze mówiąc to nie mam żadnego , nawet amatorskiego programu do obróbki dźwięku i to był kawałek zripowany jakimś riperem i obcięty do kilku sekund nagrywarką dźwięku z Win XP .....

Ale zrobię go w domu caly o parametrach jak napisałeś i wyślę.... na adres jak poprzednio

Nie , nie uda sie raczej. Gdyby Ci sie udalo wyslac emailem jakies 10 MB w okolicy bledu, pewnie by przeszlo. Ale gdyby udalo Ci sie gdzies wystawic calosc do sciagniecia, byloby jeszcze fajniej :-)

duże pliki można tutaj wrzucać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (do 250MB)

Ukryta Zawartość

Mam, dzieki.

I przepraszam autorów płyty - na ripie nie ma clippingu, nie ma dociskania głośnosci na maksimum, rokko źle zrobił mp3.

Ale ta tajemnicza wklejka czy może błąd techniczny tłoczni jest.

Kawałek ściągnąłem, przesłuchałem, obejrzałem. He, he ... nieźle się ubawiłem. Wygląda na to że AMJ przestanie być ulubioną audiofylską piosrnkarką w Polsce za to niedbalstwo :D Taki błąd dyskwalifikuje całe nagranie, może nawet płytę do zwrotu w sklepie. A efekt z wyciąganiem głosu 1/2 tonu to mógłby zastosować Kraftwerk albo jakś popowy band. Fajnie że można potraktowac ludzki głoś jak instrument, ale nie jak stary prosty syntezator. Bo tak gwałtowna zmiana dźwięku nie jest możliwa w przypdaku wokalu, tak nie brzmi naturalne legato. Nie trzeba być realizatorem ani muzykiem zeby to wiedzieć. Slkejka beznadziejna wyszła, chamska.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.