Skocz do zawartości
IGNORED

Clock z Allegro

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś wystąpiłem z ideą zrobienia forumowego zegara, czy raczej zegara dla forumowiczów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt się nie śpieszył do zrobienia płytek, więc na szybko zrobiłem na najprostszym LClocku dwie płyteczki dla siebie, a później kilka osób jeszcze chciało.

Ze strony kolegów remixa, bitrate i Rambo (pewnie jeszcze kilku innych) padły wtedy ciekawe pomysły jak zrobić coś lepszego min. na generatorku Butlera. Szkoda, że temat trochę umarł, bo myślałem, że ktoś z większą ilością czasu pociągnie go i za jakiś czas bedę mógł u tej osoby zamówić płyteczkę, no ale czas to nadrobić.

TL-ka przegrywa na starcie z LT czy z LM. Niestety zawsze z nią jest gorzej.

Ukryta Zawartość

>DeTom, 9 Sty 2006, 12:42

>>Są niskoszumne źródła prądowe ot choćby J511.

No i co dalej? Przecież potrzebujemy źródła NAPIĘCIA!

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Moze taki zasilacz - ten z czwartej podstrony:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jaro_747 czy to problem ze źródła prądowego zrobić napięciowe? Kiedyś wystarczał do tego zwykły rezystor. Na pytanie co dalej które z pewnością zadasz powiem dwa, trzy tranzystory. Jak to zda egzamin w tym zastosowaniu nie wiem nie sprawdzałem ale dla Ciebie mogę to zrobić ;-)

Panowie! Jeżeli chcecie mieć naprawdę dobry zegar zdecydowanie doradzam podwójną stabilizację

zasilania. Przynajmniej dla KWAKA v.7. To co "oficjalnie" wypisują twórcy zegarów o możliwości podłączenia gdzieś na płycie głównej pod dostępne DC, to są bajki. Na diyaudio.com już dawno wszyscy zauważyli, że dobry zegar może "brać prąd" z płyty głównej CD-ka, ale BARDZO dobry WYMUSZA zastosowanie oddzielnego zasilania.

Niby nikt jawnie tego nie pisze ale jak się wczytać to między wierszami jest to ewidentne.

Oddzielnie zasilanie - najlepiej od trafa włącznie, albo chociaż oddzielne uzwojenie.

Robiłem odpowiednie eksperymenty, że ten sam układ zegara (KWAK v.7 i Audioamp z allegro) podłączałem do dodatkowego zasilania albo na płytę główną bezpośrednio i zawsze z dodatkowym zasilaczem było lepiej. Sprawdzałem na NADach, Pioneerach i Philipsach (przetworniki wielo i jednobitowe, NOS DACi) - wszędzie to samo.

Nie mam takiej wiedzy jak koledzy odnośnie techiniki cyfrowej i sygnałów MHz-owych, ale sprawdzałem przebiegi na oscyloskopie Philipsa z pasmem 150MHz i robiłem testy odsłuchowe i zawsze się potwierdzało znaczenie zasilania.

A co do TL431 to z tego co wiem to nie tyle chodzi o paramtery szumowe co kwestie impedancji, ale szczegółów nie znam :-(

>DeTom, 9 Sty 2006, 13:04

Spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale niestety jest błędna.

Już tłumaczę dlaczego.

Na papierze jest ok. ale w praktyce mamy następujące problemy:

- Jeśli chcemy mieć jakieś konkretne napięcie (a tak przeważnie jest), to musimy

dać rezystor nie dość, że precyzyjny i stabilny termicznie, to jeszcze o nietypowej

wartości

- impedancja wyjściowa takiego źródła będzie wysoka i cica równa wartości rezystora

buforowanie tego napięcia wprowadzi nam nowa źródło błędów i dryftu.

Reasumując, sięganie prawą ręką do lewego ucha. Lepsze będzie monolityczne

źródło napięcia lub specjalizowany stabilizator.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747 dlaczego mówisz że jest błędna a nie trudna w realizacji ??? Wartość nietypowa a i owszem ale to żaden problem jeśli rezystory się zamawia np. w Elpodzie i to też załatwia stabilność temperaturową ww. oraz jego niskoszumowość. Co do impedancji i owszem jest wysoka i bufor jest jak najbardziej potrzebny. Mówisz o dryfcie i błędach ale czy zależy nam na długo terminowej stałości napięcia czy też na jak najmniejszym poziomie szumów w interesującym nas zakresie częstotliwości?

>DeTom, 9 Sty 2006, 13:30

Niech ci będzie, trudna w realizacji. Tylko, że są specjalizowane źródła które załatwiają

to wszystko za nas. Np.Maxim MAX6126 ma szumy 1.3uV p-p (nawet nie RMS).

Z pewnością można znaleźć coś sensownego, a wysiłki skupić na rozwiązywaniu

właściwego problemu (czyli zegara).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Przepraszam że się wcinam ale czy ma ktoś może sprawdzoną propozycję zegara na 45MHz ?Jakoś nie mogę się zebrać aby złożyć taki zegarek jaki mają wyższe modele Sony , zrobione na 2SC3124 i inwerterze TC7WU04F .

Może przerobił ktoś ten temat.

Jaro_747 w pełni się z Tobą zgadzam przecież powiedziałem kilka wpisów wyżej że nie ma co wyważać otwartych drzwi ale miło się teoretyzowało :-))

Więc co płytka z trafo, filtr + pierwszy stopień stabilizacji na osobnej płytce a na drugiej następny stopień stabilizacji + zegar ? Tylko co z tym zegarem ? Jakieś propozycje ? Tak jak mówiłem dysponuje szybkimi bramkami w SOT23 (MC74VHC1GT14), dużym typo szeregiem kondensatorów oraz rezystorów SMD oraz możliwością wykonania płytek dwustronnych które w tym przypadku wydają się być nieuniknione w przypadku płytki zegara.

Duże możliwości w przypadku zegarów uniwersalnych dają też FPGA. Mam przypadkiem ze trzy sztuki najmniejszych kości z seri EPM z Altery gdzieś w domu a i narzędzie by się znalazło. Nie będe się barał jednak teraz za skrobanie programu do dzielnika bo temat musiałbym sobie odświeżyć ponieważ długo się w tym nie grzebałem, oj długo.

Leszek B

Zegar na 45 MHz to już wyższa szkoła jazdy.

Przebieg , który daje zegar w Soniaku przypomina raczej piłowany sinus niż prostokąt.

Tu chyba bramki trzeba zdecydowanie odrzucić - są za wolne.

magazynier>

Może być! Tylko co do dławików, to różne są "szkoły" jedni twierdzą, że "sieją" inni, że są O.K.

Moje "siały" jak je "podglądałem" na oscyloskopie, więc je usunąłem i dałem zwory.

Zawsze przecież można tak zrobić, ale miejsce na płyteczce warto dla nich jednak przewidzieć

w końcu nie są takie wielkie, bo to nie elektrolity, a może jednak ktoś zaproponuje co z nimi dokładnie trza zrobić ;-)

A czy mógłbym uzyskać jakąś opinię kolegów-ekspertów nt. tej konstrukcji:

Ukryta Zawartość

Ciekawym, bo nabyłem, ale jeszcze nie zainstalowałem ;-)

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Coś mi się zdaje, że wylęga się idea forumowego zegara, i czas opuścić ten wątek

(bo będzie jak w wątku Lampowy wzmak słuchawkowy który jest o przedwzmacniaczu :-).

Jest już wątek Clock dla każdego (12489).

Może by się tam przenieść?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Można zrobić tak jak Rusha / patrz aukcja wyżej/ czyli znależsc gdzieś precyzyjny zegar TCXO z wyjściem prostokątnym. Z tą częstoliwością 45,..../coś tam po przecinku/może być kłopot, ale jest na to sposób.

Ten zegar to hybryda w metalowej puszce. Można zeszlifować delikatnie brzegi i ją otworzyć.śądzę że gdyby dostać gdzieś zegar na 45MHz i wymienić w nim kwarc na właściwy to byłoby OK. Mam taki clock ale z wyjsciem

sinusoidalnym. Kiedyś widziałem takie zegary TC na Allegro.

Pamiętam że chyba remix coś na tym robił i miał bardzo dobre efekty.

>marekzawa, 9 Sty 2006, 16:36

Chyba Cię Bóg opuścił z takimi pomysłami!!

Chcesz ciąć tę puszkę TCXO???

Z różnych powodów odradzam.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Tak to był pomysł remixa i co ciekawe to działa :) Dzięki uprzejmosci remixa otrzymałem od niego taką rozciętą puszeczkę - zaaplikowałem tam kwarca i zasiliłem.

Przy okazji przepraszam kolegę remixa, że nic nie pisałem na ten temat, ale robiłem to kilka miesięcy po tym jak temat umarł i tylko z ciekawości, więc jakiś specjalnych testów porównawczych nie przeprowadzałem.

=>bitrate

Witaj!

Ty tu nie strasz ludzi czasem narastania, trzecia harmoniczna, zboczem opadajacym, decybelami! :)

Co prawda 7ns dla tego ukladu moim zdaniem to zbytnia laskawosc, w duzym stopniu zalezy od producenta scalaka i masa to knot, ale jak ktos slyszy jak, robtango i postapil jak Mateusz Lewita (porzuciwszy najlepszy reduktor Jittera), to nie ma co z nim dyskutowac o indukcyjnosciach szeregowych.

Chyba ze jest na procencie, jak to ostatnio w modzie na Lukarze, ale to juz inna bajka.

No tak temat ożył to fakt. Ciekawe co w tym wcieleniu z tego wyniknie?

Coraz mniej mam czasu na zabawy z elektroniką i powiem szczerze, że marzę o wyjeździe na rowerek, czy narty, bo siedzenie w domciu przybija.

Ciekawe te zabawy z zegarami, ale niestety jak podpina się takiego pod jakiś filterem typu SAA bez zrobienia dla niego oddzielnego dobrego zasilania, to przestaję widzieć w tym sens. Większość niestety tak robi. Nadal mam też wątpliwości odnośnie zabawy w idealne prostokąciki, które staramy się wysyłać metrem kabelka z zegara do tego filtra, a i w samym filtrze cholera wie co siedzi, a właściwie to wiadomo, że też pewnie jakieś marne brameczki (lub bardziej optymistycznie jakiś sensowny komparator), bo przecież orginalnie zwykle wchodzi do niego sinus.

No i tyle defetyzmu na koniec dnia ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.