Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Co do nastrojenia obudowy, to wychodzi, że jest to ok 36 Hz, a moim zdaniem powinno być 53 Hz, czyli przynajmniej na rezonans głośnika. Wysokość odsłuchu jest zwykle taka, żeby tony wysokie były na wysokości uszu, lub tylko nieco niżej. Statywy zależą więc od wzrostu słuchającego i wysokości fotela czy kanapy. To trzeba zresztą przećwiczyć, bo każdy lubi inaczej. A przy okazji, to dla głośnika 13 cm BR chyba powinien być nieco grubszy, tak 1/3 średnicy głośnika, czyli raczej bliżej 45-50 mm. Tu raczej lepiej dać minimalnie większy BR niż za mały; osobiście bym przestroił. Ale jeśli dobrze gra, to może wystarczy; u mnie się (inny) głośnik dusił, jak mu nie dałem 1/3; miał problemy z wysokością coraz niższych basów. Życzę radości odsłuchów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To jaką długość ma mieć mój br dla strojenia 50 hz ?

Przy okazji wyjaśniam, że ma on średnicę 36 mm, bo chciałem być jak najbliższy oryginałom mite.

Przy okazji dodam, że słucham moich klonów już 4 dzień i dzisiaj zaliczyłem mały opad szczęki. Zagrały z takim basikiem i tak przestrzennie, że nie mogłem przestać słuchać przez kilka godzin. No i te wokale … miód. Uważam, że w dużej mierze to zasługa mojego audiomatusa AS-500. Gra on bardzo nasyconym, pełnym dźwiękiem z mocnym i znakomicie kontrolowanym basem. Wysokie tony też tracą swoją piaszczystość i są coraz lepsze. Po prostu świetnie uzupełniają się przede wszystkim ze średnicą, a także z niskimi częstotliwościami.

Małe monitorki zawsze –moim zdaniem- potrzebują mocnego wzmaka. A mam porównanie, bo posiadam także gainclona na topowych elementach. Niektórzy bardzo zachwalali połączenie go z klonami mite. Jednakże okazał się on zdecydowanie gorszy w tym połączeniu niż audiomatus. Zagrał z mocno odchudzonym basem i znacznie cieńszym dźwiękiem. Zabrakło tego wypełnienia, które tym małym kolumienkom daje naturalność. To tyle.

Co do długości br to bardzo proszę o odpowiedź, bo chyba jednak trochę jeszcze poeksperymentuję …

Według obliczeń powinien mieć ok 8 cm długości przy zachowaniu pola przekroju. Jeśli jednak oryginały były z tak długim tunelem, to trudno mi polemizować z mądrzejszymi na pewno ode mnie konstruktorami. Radzę zostawić sobie furtkę do powrotu na długość pierwotną, bo nie każdemu odpowiada takie czy inne strojenie. Moim jednak zdaniem, żeby wykorzystać przetwornik do maksimum, powinien być (tak, jak sugerowałem wcześniej z większą średnicą) dostrojony do rezonansu głośnika czyli z katalogu - 53 Hz. Szkoda, że nie można choćby na próbę włożyć np 50 mm średnicy i długości właśnie 20 cm, bo to nie da możliwości powrotu do wersji poprzedniej. Dobrze byłoby, gdyby jeszcze ktoś o większym doświadczeniu wypowiedział się w tym temacie. Powodzenia. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam - jestem nowym użytkownikiem forum wiec jeżeli kogoś czym zdenerwuje to z góry przepraszam. Zabrałem się za budowanie Totem Mite. Budowa samych skrzynek mnie nie przeraża, natomiast jak słyszę budowa zwrotnicy to robię "duże oczy" - oczywiście z przerażenia. Przeczytałem trochę informacji na forum o tych zwrotnicach i niby są bardzo proste do zrobienia, ale czy znalazł by się ktoś na forum kto powie mi kup taką cewkę taki rezystor i taki kondensator polutuj to będzie ok. (zakładam że cały zestaw będzie na głośnikach Tonsila 8ohm GDN 13/40/2, GDWK 10/80/8).

I jeszcze jeden temat : czy ktoś ma może obrys głośnika GND 13/40/2 (tzn. mocowania głośnika)bo nie mam jeszcze samych głośników a chciałbym sobie już wyciąć otwory w froncie.

pozdrawiam i dziękuję

I jeszcze jedno pytanko - nie znalazłem na jakiej wysokości ma być wycięty BR.

Ach te lenie na tym forum...

Parę postów wyżej masz napisane jakie części z Polinka:

1. 1882 CEWKA |Cewka 0.82 mH 0.370 Ohm dr-1.20

2. MKP400V/ 2.70 |Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/2.70uF

3. SUPERES 5W 3.00|KNP 3.00 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH

Inny z kolegów robilł "na podobnych podzespołach, tyle że na kondensatorze jentzen z-standard CAP + 2x SUPERES 5W"

Dokładne wymiary obudowy masz na stronie 67 tego wątku.

Ach te lenie na tym forum...

Parę postów wyżej masz napisane jakie części z Polinka:

1. 1882 CEWKA |Cewka 0.82 mH 0.370 Ohm dr-1.20

2. MKP400V/ 2.70 |Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/2.70uF

3. SUPERES 5W 3.00|KNP 3.00 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH

Inny z kolegów robilł "na podobnych podzespołach, tyle że na kondensatorze jentzen z-standard CAP + 2x SUPERES 5W"

Dokładne wymiary obudowy masz na stronie 67 tego wątku.

Wszystko się zgadza, tylko cewka 1,2 mH bo GDN będzie w wersji 8 Ohm.

Kuzyn murzyna

miron3333

Strojenie masz złe, bo powinno byc na 55Hz. Jeżeli masz rure Bass-reflex 36mm to długośc ma być 172mm. oczywiscie zakładam że objetość brutto masz 5,6 litra.

miron3333

Strojenie masz złe, bo powinno byc na 55Hz. Jeżeli masz rure Bass-reflex 36mm to długośc ma być 172mm. oczywiscie zakładam że objetość brutto masz 5,6 litra.

Witam - objetośc mam 4.94 l bo zrobiłem to z mdf 19. To jaki ma byc br.

W takim razie 198mm, przy założeniu że jedna strona rury jest profilowana. Zastanawia mnie tylko jak taka rura mieści sie w malutkiej obudowie.

To jest raczej niemożliwe bo br wejdzie w głośnik. Cała kolumienka ma 227 mm

Panowie, z tą minimalizacją to już przesada. Jeszcze trochę, a zbudujecie kolumnę w paczce papierosów. W całej idei Totemów jest pełne wykorzystanie przetworników nawet z półek dolnych. IMHO jeśli ktoś może "nabyć drogą kupna" głośnik czy to tonsila (niekoniecznie tak mały), czy Alphard np 16,5 cm(swietny, tylko patrzeć na Qts i wentylację), to może nie budując klona Totema Mite osiągnąć jednak poziom wyższy. Nie można jednak popadać w taki minimalizm, że nie ma gdzie zmieścić BR, bo za mała obudowa. Każda wydana złotówka w przypadku wyjścia poza zaczarowany krąg podstawowej średnicy na pewno się zwróci; i to w dwójnasób. Bardziej chodzi o ideę aplikacji w małą skrzynię (bez przesady) głośników ze zwrotnicą 6 dB. A trzeba pamiętać, że to musi być nastrojone najlepiej na rezonans głośnika, a tego nie da się łatwo zrobić w pudełeczku od dziecięcych butów. IMHO to BR powinien być z 50 mm, bo 36 to już jest absolutna dolna granica. Poza tym BR może być zagięty 90 stopni, albo nawet wracający, jak litera U byle zachować długość i przekrój. A im większa obudowa, tym łatwiej dostroić BR. Jeśli ma być mała kolumna - z frontu, to czemu jej nie powiększać, jak Sonus w głąb. Wygląda niby tak samo, ale za to jak gra.

miron3333

Pojemność mam8 litrów. To jaką długość powinien mieć mój br?

Tylko, że aktualnie nie mam komputera (zepsuty). A posty wysyłam z komórki. Dlatego liczę na pomoc dobrych ludzi.

Tylko, że aktualnie nie mam komputera (zepsuty). A posty wysyłam z komórki. Dlatego liczę na pomoc dobrych ludzi.

Dla obudowy 8 l i częstotliwości 50 Hz długość tunelu 12,4 cm.

Dla 53 Hz - 10,7 cm, a dla 55 Hz - 9,8 cm. Oczywiście dla tunelu o średnicy 36 mm.

Życzę miłej zabawy. Przypominam tylko, że oryginalny Mite był strojony na ok. 60 Hz. No, ale Ty masz większą obudowę.

Kuzyn murzyna

Nie wiem skąd takie róznice bo mi wyszło tak:

8l, Fb-50Hz - 142mm

8l, Fb-53HZ - 124mm

Zawsze zakładam, że jedna strona rury jest zaokraglona.

Liczę programem WinIsd dla prostej rury o średnicy wew. 36 mm. Fs=53 Hz, Vas=11 l, Qts=0,40. Jakim programem Ty liczysz i jakie wstawiasz parametry?

Kuzyn murzyna

Uzywam Bass Box Pro 6. Vas-11 l, Qts-0,34, Qes-0,37. Róznica jest stąd, że ja liczyłem dla wersji 4 Ohm a Ty dła 8 Ohm, bo ten ostatni ma Qts-0,4 a Qes- 0,44. Poza tym ja licze zawsze dla proflowanej rury. Dla użytkownika: Slawek_2005-S1- Chciałem przypomnieć że objetośc bass reflexu trzeba odjąć, tak samo jak obj. głosnika, więc obawiam sie że zostanie ci zaledwie 4,5 l.

Powtórzyłem obliczenia programem do którego podał link Cadam, czyli LaudSpeaker LAB 3.1. Dla głośnika w wersji 8 Ohm i prostej rury (czyli tak jak ma Miron3333) wyszło:

50 Hz - 12,56 cm

53 Hz - 10,89 cm

55 Hz - 9,92 (wszystko dla QL = 7)

A więc praktycznie tak samo jak w prościutkim WinISD.

Kuzyn murzyna

Ja też powtórzyłem obliczenia dla 8 litrów netto ( total 8,3 l), prostej rury 36mm ale teraz dla wersji 8Ohm i QL - 7. Wyszło mi:

50Hz - 12,94 cm

53Hz - 11,1 cm

55Hz - 10 cm

Zdecydowanie tak :)

miron3333 - daj wg moich obliczeń albo nawet milimetr więcej bo od obj. odemujemy jeszcze zwrotke, itp. Rure można zawsze skrócić w razie czego, aha i zdecydowanie polecam sciąć ją pod kątem 45 stopni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.