Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe klocki Denona i Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam nieodparte wrazenie ze mariaz obu firmom sluzy. Zupelnie przypadkowo udalo mi sie posluchac modeli SA 15 S1 i PM 15 S1. To co uslyszalem dalece roznilo sie od poprzednikow: SA 11 S1 i PM 11 S1. Nie tylko piekne wykonanie ale przede wszystkim fantastyczny dzwiek. Bardziej interesowal mnie PM 15 S 1 i porowanywalem go do PM 17 mkII KI. Powiem szczerze ze dla 17-tki porowanie wypadlo blado... Marze o tym zeby kupic sobie za jakis rok PM 14 bo ten wzmak mnie zachwycil swoja potega brzmienia. PM 15 S 1 na razie kosztuje ok 8.000zl brzmi zdecydowanie lepiej moim zdaniem. A jakie sa Wasze opinie?

https://www.audiostereo.pl/topic/23592-nowe-klocki-denona-i-marantza/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

soso zgadzam sie - tez odsluchiwalem z ciekawosci i mam podobne wrazenia...

zdaje mi sie ze konfiguracja w ktorej sluchalem SA 11 S1 i PM 11 S1 byla nieodpowiednia stad moje wrazenia - faktem jest ze 15-tki sa znacznie tansze

natomiast konfiguracja 15-tek byla wybitnie sprzyjajaca - nie byl to odsluch w jednej konfiguracji

Skladajac wyrazy szacunku wzmacniaczom Denona od 1500AE w gore, osmiele sie zauwazyc brak w sumie niewielkiego ale odczuwalnego udogodnienia dla uzytkownika, jakim jest programowalny pilot. Koszt takiego pilota jest smiesznie niski, w szczegolnosci przy komponentach w cenie od 4 tys. zl za sztuke w gore, np. w US to standard przy urzadzeniach w cenie od 99 usd. Rozumiem, ze firma chce "zachecic" uzytkownikow do stosowania pozostalych elementow Denona (czy raczej zniechecic do kupowania innych), ale szlachectwo zobowiazuje... Mozna oczywiscie posilkowac sie pilotem uniwersalnym, ale to nie to.

>Programowalne piloty to w sumie rzadkość

No rzeczywiscie masz racje, podstawowy wzmacniacz Denona na rynku US (PMA-2000 IVR, 1200 USD) nie posiada takowego. W sumie szkoda, w glupich amplitunerach A/V to normalna rzecz, pilot od mojego bardzo przecietnego amp sony obsluguje dvd i telewizor co jest praktyczne i zapobiega zagracaniu.

widzieliscie jaki pobór z sieci na denon pma 2000AE? bo ja wiem,310W przy mocy 2x207 watt przy 4 ohmach:) jak myslicie uczciwe to sa watty??czy kojazace sie z japonskimi przekretami znanymi z ampli KD tej firmy:)

no...ale w sumie liczy sie dzwiek;)

i znów ten przesmiewczy ton elfan.......i po co to?? Gwarantuje Tobie, ze PMA1500 ma uczciwe 2*140wat przy 4 ohmach, a 2*70watt przy 8. Radzi sobie świetnie z większością kolumn. Nie kumam po co to niedowiarstwo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Maciek to co pisze soso to niestety prawda... Jak wzmak ma 2 razy 70 watt przy 8 ohmach to moze miec ok 90watt przy 4ohmach. Denon ma sklonnosci do zawyzania mocy choc jest tez bardzo sprawny. Pamietam ze 1560 ma napisane odpowiednio 150(8) i 250 (4) - to tez przesada.

W pojazdach mechanicznych jest w sumie chyba najwiekszy balagan. M.in. praktyka podlaczania dynamometru w rozne sposoby daje bardzo niejasne rezultaty. W mojej opinii parametry sa czesto zaokraglane, podawane w pewnym przyblizeniu, a w niektorych wypadkach sa nawet komicznie fantazyjne.

Wejscie na rynek nowych modeli spowodowalo tapniecie cenowe poprzednikow, np. Denon PMA-1500R kosztuje w centrum hi-fi w G. Mokotow juz tylko 2800,- natomiast jego nastepca 1500AE jest wyceniony na 3500,- PLN

"Denon troszki koloryzuje pewnie z 80w/8 ohm to to ma oni podaja impulsowa moc z duzymi zniekształceniami thd=10%"

Mój wzmacniacz np ma 300W poboru i oddaje 2x60W przy 8 ohmach..Tak wiec Piotrek jesli denonek pobiera tyle samo to tak na chłopski rozum tych 2x80W nie bedzie miał,ale około 60...A wezmy pod uwage jeszcze cene tego klocka denona,7000 zł.......

Elfan, lejesz wodę bez sensu:) Co znaczy, że jesli Twoj wzmacniacz przy poborze oddaje 2*60 to Denon na pewno nie będzie oddawał wiecej???? Póki ktos tego nie zmierzy to niczyje teoretyzowanie mnie nie przekona. I niby co to za cena za Denona - 7000zł???Pozdr

houek nie denerwuj sie tak;).W AUDIO przeprowadzili pomiary,chcesz wiedziec ile im wyszło?? własnie 2x 207 W przy 4 ohmach...:) przy poborze z sieci 300W,nie wiem jak oni to zbadali ale tak im wyszło...oznacza to ze pma2000 dosc sporo watów sam wytwarza cos od siebie...:p.Poza tym jak za cene 7kzł takie oszczednosci i przekrety to troche przesada,nie sadzisz??.....chyba nie wiedziałes jak dotad ze w dosc łatwy sposób a wiec poprzez tabelke na plecach klocka informujaca o poborze pradu dla jego zasilania stwierdzic jak naprawde moze miec moc wzmacniacz w klasie AB,(o ile sie nie myle to ta klasa a jesli sie myle prosze mnie poprawic:) ).A wszystko pisze po to zeby poinformowac tych którzy byc moze o tym nie wiedza,a dzieki mnie moga sie dowiedziec co i jak,bo chyba po to jest forum,a ty ze masz denona to juz panikujesz z tego powodu:)

"Co znaczy, że jesli Twoj wzmacniacz przy poborze oddaje 2*60 to Denon na pewno nie będzie oddawał wiecej???"

houku ,dokładnie tak jest,i bynajmniej nie tylko o mój wzmacniacz chodzi ale o wszystkie z takim poborem pradu pracujace w klasie AB.i to jest teoria ale tez tak jest w praktyce,bo niby skat wzmacniacz pracujacy w klasie AB o poborze 300W dla zasilania wytworzy moc wieksza niz pobiera??...to jest raczej nie mozliwe....co najwyzej to mniej niz połowe i jeden producent poda 2x200W co jest od razu smieszne,drugi poda 2x60W,z tym ze te 2x200W to jesli chodzi o wydajnosc jest to samo co te 2x60W jesli oba pobieraja tyle samo.Jesli sie myle to mnie poprawcie.To co jak z jedzeniem,jesli zjesz np 1000kcal i idziesz pocwiczyc a druga osoba zje tyle samo to energi oboje beda miec tyle samo,bo niby skąd wezma jej wiecej,przeciesz nie poprzez nawdychanie sie powietrza:)

Panowie moze wiecej rzeczy tresciwych, a nie informacji na temat WATY. Jezeli mamy oceniac jakosc sprzetu tylko na podstawie jego mocy to chyba daleko nie zajedziemy. Czy ktos z szanownych tu zebranych mial mozliwosc posluchania Denona 1500 i 2000 jak wypada porownnie czy warto zainwestowac drugie tyle (5200 - 10400 za klocki). Z ciekawych informacji to powiem tylko to ze dzwonilem do przedstawicieli (sklepow) Denona i uzyskalem w jednym info ze 1500 to gra jak techniks i ze pan ma duzo NADow ktore sa lepciejse, a w drugim sklepiku uslyszalem zdziwenie pana ze Denon ma cos nowego (te polskie przedstawicielstwa na kiego wala sa to ja nie mam pojecia).

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

>>>> Czy ktos z szanownych tu zebranych mial mozliwosc posluchania Denona 1500

W Centrum hi-fi w G. Mokotow uslyszalem ze roznica miedzy 1500 R mk II a 1500 AE ogranicza sie, poza cena oczywiscie, do WYGLADU, koncowka mocy jest ponoc ta sama i w dzwieku brak jest praktycznie zadnych roznic.

->kaszanka7, pan , który powiedziął, ze 1500 gra jak technics jest jakis niedorozwinięty! W mojej opinii i nie tylko 1500 to poprawnie brzmiacy, bardzo solidny piec za nieduże pieniądze. Dla mnie to własnie Nad gra słabo, szczególnie jesli chodzi o prezentację wysokich czestotliwości ( o czym już nie raz pisałem ), ale to juz kwestia gustu. Mam w domu 1500R, ale niestety nie słuchałem 1500AE, więc nie wypowiem się w kwestii róznic....ale jeśli jest choć równie dobry jak 1500R to jest godny polecenia.Pozdr

>>>pan ma duzo NADow ktore sa lepciejse

Skoro te NAD sa takie lepsiejsze to zastanawiajace dlaczego Pan Sprzedawca ma ich tak duzo, nie jest to przeciez masowy towar. To moze tlumaczyc NADmierne zachwalanie przy jednoczesnym dezawuowaniu 1500AE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.