Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

borysgo2, 6 Mar 2006, 02:33

O zwrotnicy się nie wypowiadam w związku z tym co napisałeś ale co do pomiarów to na pierwszy rzut oka wszystko wygląda prawidłowo.Zwłaszcza ładnie wyszło poniżej 1kHz chociaż zawsze mnie zastanawiało dlaczego średnioniskotonowy mierzony oddzielnie ma SPL wyższe niż mierzony razem z wysokotonowym( tu to widac wyraźnie poniżej 1,5 kHz ). Z pewnoscią nie jest to problem charakterystyki fazowej ponieważ to pasmo nie jest pokrywane przez wysokotonowy .O co tu chodzi ?

...there is no spoon...

arturp >

Rzeczywiście w ok. 1 kHz sam niskośredniotonowy promieniuje 3dB mocniej a ponieważ tam char. kopułki leży ok. 30 dB poniżej - nie może mieć aż takiego wpływu. A na pewno mierzyłeś wszystkie trzy charakterystyki z mikrofonem w tym samym miejscu ? Bo jeżeli nie to by wyjaśniało takie rozbieżności ( char. kierunkowa niskośredniotonowego np. w pionie spokojnie może o tyle odbiegać )

> (no comment). Pozoiom

>merytoryczny forum to dno totalne!!!

Masz racje - zobacz np wątek o szybkich diodach - 2 dni wisi schemat, który zwarcie robi w mostku, a dyskusja trwa na temat kondzi...

Tu zareagowałeś tak szybko że nie można było nawet się wykazać ;-)

Mam od dłuższego czasu podobny problem z połączeniem dołu i góry. W pierwszej części (tak jak wyżej) faza jest odwrotna i następuje odejmowanie. Później jest zmiana fazy i reszta pasma się dodaje i jest piękna charakterystyka. Mam ambicje połączyć to I rzędem... Nie wychodzi mi to - czy mam się obawiać o śmieszność tylko dlatego że bardzo chcę, a nie umiem? W głośnikach jestem laikiem.

Forum jak SEJMIK szlachecki i sejm RP. Jest kilka jednostek które znają się na pewnych tematach, i One edukują rzesze. I taki jest porzytek forum. Nie ma co się obrażać na poziom. Jesteś dobry i czujesz to - podziel się swoją wiedzą. DIY to straszna ilość poświęconego czasu, wiele prób, ślepych zaułków.

Rysiu masz racje. Ze mna jest wlasnie tak czuje ze jestem dobry to o tym pisze. Np w temacie wzm czy df czy mfb czy .......... no wlasnie? w czym tu ja jestem dobry? a w lampach no i ????

Ryszard_wpl> "Mam od dłuższego czasu podobny problem z połączeniem dołu i góry. W pierwszej części (tak jak wyżej) faza jest odwrotna i następuje odejmowanie. Później jest zmiana fazy i reszta pasma się dodaje i jest piękna charakterystyka."

tutaj problem jest innego rodzaju ponieważ przy połączeniu głośników w przeciwfazie charakt. wyp. wygląda znacznie gorzej, przeważnie tworzy się głęboka dziura na SPL, ja bym próbował zmienić cz. podziału albo najlepiej zmienił rząd filtru od strony kopułki.

arturp>

Masz standardowe filtru II rzędu z obu stron ( plus Zobel na niskośredniotonowych ) - spróbuj zmienić rząd filtru na III przy kopułce - to zazwyczaj pomaga.

Ach ,gbyby to było takie proste!Niestety filtry są 2 i 3 rzędu lub 3 i 3 . To samo .Musi być inna przyczyna . Moze podłaczenie głosnika wysokotonowego daje taki sam efekt jak drugi głośnik niskotonowy- obniża efektywność ?

...there is no spoon...

podłączenie drugiego głośnika niskotonowego obniża efektywność ??? niemożliwe ... ( chyba że go podłączysz odwrotnie hehehe... ) a tak na poważnie to jak są rozmieszczone głośniki ?? w konf. symetrycznej ?

McGyver >

sorry ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie podłącza mierzonych głośników ( oczywiście SPL, bo pomiar impedancji to inna rzecz ) prosto do wyjścia karty dzwiękowej... do tego potrzebny jest wzmacniacz !!

o proszę co znalazłem;) zupgrejduje sobie mój mikrofon do roomcorrect behringera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mikexx, 6 Mar 2006, 14:34

No co ty ? Oczywiście ,że obniża ! Tyle ,że wtedy mamy dwa a ich suma daje około 3dB wyższe SPL niz pojedynczego. Ale gdybys zastosował długie kable , wyniósł jeden do sąsiedniego pomieszczenia i pomierzył drugi to zobaczysz ,że wykres wyjdzie około 3dB niżej . To nie jest dowcip :)

...there is no spoon...

Arturp, jest tak właśnie dlatego że dwa woofery mocniej obciążą wzmacniacz. Wykonaj teraz taki sam pomiar, ale dodatkowo z pomiarem napięcia na wooferze. Po podłączeniu drugiego woofera napięcie siądzie. Aby wynik pomiaru był prawidłowy trzeba utrzymać taki sam poziom napięcia dla jednego i dwóch wooferów.

Kłania się prawo ohma ...

McGyver ma racje - przy założeniu że wzmacniacz dwa razy bardziej obciążony utrzyma napięcie na wyjściu podpięcie jednego czy dwóch wooferów nic nie zmienia ( tzn każdy głośnik będzie obciążony tą samą mocą co pojedynczy, jedynie SPL pójdzie w górę )

Czy to ten sam McGyver , który nie robi pomiarów ?

Wyluzuj , pytanie było - czy wysokotonowy obniża poziom ciśnienia woofera. Nie potrzebnie piszesz cos o dwóch wooferach.

Sorka , coś chciałeś ale ci nie wyszło.

...there is no spoon...

arturp, 6 Mar 2006, 14:09

>Ach ,gbyby to było takie proste!Niestety filtry są 2 i 3 rzędu lub 3 i 3 . To samo .Musi być inna

>przyczyna . Moze podłaczenie głosnika wysokotonowego daje taki sam efekt jak drugi głośnik

>niskotonowy- obniża efektywność ?

W tym wpisie twierdzisz że podłączenie drugiego woofera obniża efektywność. Chyba tylko w twoich pomiarach. I teraz jeszcze usiłujesz wykręcić kota ogonem, ze to niby nie o to chodziło.

arturp, 6 Mar 2006, 15:16

>No co ty ? Oczywiście ,że obniża ! Tyle ,że wtedy mamy dwa a ich suma daje około 3dB wyższe SPL niz

>pojedynczego. Ale gdybys zastosował długie kable , wyniósł jeden do sąsiedniego pomieszczenia i

>pomierzył drugi to zobaczysz ,że wykres wyjdzie około 3dB niżej . To nie jest dowcip :)

A oto drugi wpis w którym twierdzisz, że podłączenie drugiego woofera obniża efektywność.

A tak naprawdę, to nie jest tak, że podłączenie drugiego woofera obniża efektywność. Podłączenie drugiego woofera tylko fałszuje twoje pomiary.

Witam

Pytanie z gatunku podstawowych.

Jak powinien wyglądać pomiar charakterystki częstotliwościowej całej kolumny (klon ProAc) ?

Czy mierzyć każdy głośnik z osobna + bass reflex i łączyć to za sobą czy mierzyć kolumnę jako całość.

Jeżeli możliwe proszę o odpowiedż w postaci "krok po kroku"

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

a tu mimo totalnej wpadki czy porażki, autopromocja pewnych osobnikow trwa dalej. Jest mi niedobrze.

no jechac po mnie, ze chce sie bezpodstawnie uczepic kogo!!!!

oczywiscie mozna napisac, ze takowej podpadochy nigdy nie bylo;p nara

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.