Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>>>>>igod,

Mam pewien problem z użądzeniem pomiarowym Twojego autorstwa...mianowicie w "elektronice" jest opisany sposób sprawdzenia poprawności złożenia za pomocą miernika - wszystko poza 2-ma pomiarami jest ok więc może coś źle podłączyłem - jak mierze rezystancję między "In L" a "GND" to wciąż pokazuje mi 47KOhma(wartość potencometru) a powinno być (w zależności od ustawienia "S1" i "S2") 12Ohm i 24Ohm - Czy istnieje szansa abyś mi pomógł;))?

Odbiegne od watku.

Popularny MDT29, fajnie sobie nawet gra ale wychodza z nim straszne jaja fazowe jak sie chce do niego poprawnie grajaca zwrotnice zrobic. Posiadam 2 inne pliki SW z pomiarami w/w delikwenta + swoj wlasny. Z wszystkimi to samo, kopolka do ciecia przewaznie w okolicy 3kHz. Zenilem ja z roznymi woferami i zawsze to samo - jaja fazowe w okolicy podzialu i nie tylko (nie na samej czest podzialu), np duze niezgodnosci 400Hz nizej i wyzej od 3kHz (podzial u mnie).

Dla porownania z DX25, xt19, KT27F czy nawet SC10N poszlo prawie jak z zamknietymi oczami. Dlaczego ten glosnik sie tak zachowuje nie mam pojecia (zaznaczam ze to juz 3 osoba ktora pomierzyla ten glosnik, ja chyba pisze jako pierwszy !!!).

Zeby nie bylo za bardzo nie na temat zalaczam pomiar samego MDT29

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>borysgo2

a może na jakimś przykładzie bo z samej ch-ki 1 przetwornika nic się nie zobaczy ani nie odczyta. Może tak jakaś aplikacja+na tym samym wykresie ch-ka fazowa?

pozdr

borysgo2,

w najblizszych dniach będe mierzył ten głośnik poniewaz powinienem go połaczyć z 18 cm Usherem. Zobaczymy co mnie wyjdzie ale twoje informacje nie napawają mnie nadzieją .

PS

Może powalcz z ustawieniem tego głośnika na ściance( off set )U mnie centrum kopułki wypadnie jakieś 7 cm od środka ,14 cm od zewnętrznych krawędzi i 12 od góry.

...there is no spoon...

arturp

Umieszczenie na obudowie nie powinno miec wplywu na fazowosc !!! To nic nie zmieni ze dam kopolke gdzie indziej !!!

Zreszta przy podziale kolo 3k umieszczenie kopolki nie jest krytyczne, co innego gdybym robil podzial przy 1,5k to juz bym sie musial zastanawiac gdzie ja dac.

Na ponizszych wykresach zaobserojcie zachowanie sie char wypadkowej przy zmianie tylko jednego parametru filtru.

W okolicy podzialu ten mdt29 zachowuje sie wrecz paskudnie. Co gorsza symulacja potwierdza sie z pomiarami w rzeczywistosci. Nie jestem w stanie pojac jak ktos ten glosnik moze na "ucho" do zwrotnicy pakowac.

Ukryta Zawartość

post-8025-100005138 1170287452_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Probowalem rozne. Czekam teraz na odzew fachowcow !!! Narazie cisza jak makiem zasial :P

KTO MI POMOZE ? PROSZE O POMOC Z WYKONANIEM ZWROTNICY !

No to "fachowcy" maja pole do popisu !!!!

Czekam....

>>>_igod_,

Czasem jak coś człowiek zostawi a potem do tego wróci, to potrafi zauważyć swoją pomyłkę:)))Myśle że sobotni wieczór najbardziej się temu przysłużył;))) .., nie chce Cię niepokoić na urlopie, ale wiesz wszystko czeka na pierwszy rozruch i strasznie mnie to flustruję. Naprawiłem swoje nie dopatrzenie i teraz jest wszystko OK! Zastanawia mnie w tej chwili zasilanie - na płytce są 3 miejsca Z1,Z1,Z2-czyli 3 z czego w twom układzie Z1 z drugim Z1 jest połączone zworą zatem po, co toroid 2*12 -zostają jeszcze 2 przewodziki z wtórnego?

Tak wogóle miłego wypoczynku;P

saczek

The best fazowo sa 1 i 3rz, niestety tutaj i to sie za bardzo nie sprawdza. Mam nadzieje ze daje wam ciekawy problem do zgryzienia. Kto chce plik z SW prosze o kontakt GG: 3498904 , wysylka natychmiastowa !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego aby ci pomoc potrzeb jest para tonsili a ja mam tylko morele. Jutro bede je laczyl z usherem. na pocieszenie dodam ,ze pomiary morela oddzielnie wyszly mi takie jak tobie. a moze problem lezy po stronie tonsili?

...there is no spoon...

>>borysgo2

"Mam nadzieje ze daje wam ciekawy problem do zgryzienia"

O tak ciekawy.. ;)) Podobają mi się takie pomysły. Żeby jeszcze czasu było więcej...

Swoją drogą jeśli nie można dopasować fazy przez zwrotkę to może problem tkwi w offsecie kopułki?

kilka pytan do pikaczy

1 - jak zmierzyc czy gora jest na tym samym poziomie co srednica gdy stosujemy dwa nisko/sred. ?

2 - jak WS zmierzyc widmo wodospadowe i jego role w ocenie glosnikow?

borysgo2, 13 Mar 2006, 00:00

>arturp

>Jak zaczniesz te mdt zenic z ucherem to sam uwidzisz !!!

Ja tam nic nie widzę ale moim zdaneim powinienes zmienic połozenie rezystora w torze wysokotonowego na pozycję ,, za kondensatorami ". W przeciwnym razie nie uzyskasz płaskiej charakterystyki tego morela - a w mojej skromnej opinii to bardzo dobry głośnik . I z usherem sie spasował na 2,2 Khz, nie ma słyszalnych zniekształceń z filtrem 3 rzędu.Bardzo ,,ładnie " gra- taki przyjemny i bardzo muzykalny, ciepły ,miły ale i dźwięczny... no ładny taki ale w dobrym tego słowa znaczeniu . A swoja drogą , usher z korektorem to wysoka klasa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

olog

Powtorze pomiar jeszcze jak mi czas pozwoli. Tylko zastanawia mnie to ze symulacje potwierdzaja sie z rzeczywistoscia.

arturp

U ciebie tez sa jaja, zobacz od 3,5k caly filtrowany przebieg masz wyzej niz char wypadkowa, na dole tez sie niespodzianki pokazuja.

Wcale sie tak ladnie ci sie nie wkomponowal ten morel.

trochę porawilem tą fazę

chyba troche lepiej :-)

pierwsze szybkie podejscie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2, 13 Mar 2006, 13:52

arturp

>U ciebie tez sa jaja, zobacz od 3,5k caly filtrowany przebieg masz wyzej niz char wypadkowa, na dole

>tez sie niespodzianki pokazuja.

>Wcale sie tak ladnie ci sie nie wkomponowal ten morel.

Spokojnie .

To tylko efekt stosowania innych wielkości sample rate i sample size a także bramek , dla poszczególnych pomiarów.

...there is no spoon...

I jeszcze jedno - dlaczego pomiar w zakresie 1-2Khz jest wyższy średnio o 3 dB od poziomu jaki jest przy 500 Hz . Podbicie tego zakresu spowoduje ,że dźwięk będzie agresywny . No chyba ,że to skutek stosowania małej bramki . Ale radzę zrobic pomiar z odległości 10 cm na jednym wooferze .To wiele wyjaśni .

W sumie to jakis dziwny ten projekt- cewka 1,3 dla wooferów i kondensator lub pułapka to daje zwykle podział poniżej 2kHz a tu 3kHz ? Nie wierzę .

...there is no spoon...

Morela można ciąć przy 2,2kHz, ale cięcie Ushera przy tej częstotliwości to marnotrawstwo. Najwiekszym potencjałem tego głośnika jest piekna i równa średnica, szkoda tego obcinać tak nisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.