Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

>>_igod_

hmmm, to jak "odczytać" z impulse response poprawność fazy? ja tu czegoś nie rozumiem....Na odpowiedź impulsową ma wpływ tyle czynników że to głowa mała. Odfiltrować tego się nie da, więc....?

No właśnie problem w tym, że można to sprawdzić mierząc sygnałem prostokątnym. Metoda bardzo stara i skuteczna. Kolumna, która świetnie oddaje prostokąt, mimo nierównomerności w charakterystyce rzędu +-3-4dB, będzie grała subiektywnie świetnie. Znam osoby, dla których jest to najważniejsza właściwość dobrej kolumny.

Ot cała filozofia na zrobienie zespołu hi-end :-)

>>_igod_

jakoś nie załapałem....(ciemnota). SW generuje taki prostokąt (mam rację czy nie?) więc gdzie potem szukać tego "prostokątu" (w odpowiedzi impulsowej?)

Jeśli możesz przedstaw to na rys, będzie dużo jaśniej. Nie musi to być z rzeczywistości, wystarczy jak coś bazgrniesz w paint'cie

pozdr

dobrym sposobem na rozwiązanie większych problemów fazowych jest sposób Yoshiego czyli zbadanie o ile kopułka jest szybsza od wofera i odpowiednie pochylenie obudowy (o dość dokładny kąt) . Wtedy oba głośniki grają w czasie,zwrotnica robi się sama bez problemów, z fazą jest przyjemniej :) . Info na audiomania.info

Igod -> myśle że początki drogi z fazą to jednak patrzenie na wykres i badanie jak sie sumuje . Żeby tak kolumny sie same składały ...

>>_igod_

odniesiesz się do mojego wpisu z 16 Mar 2006, 16:27 ?? bo póki co to ja nie bardzo kojarzę o co biega. Nie wiem jak inni forumowicze.....tak nagle upadł temat...a takie zainteresowanie było. . . .

nie wiem co Igod mial na mysli o sygnalach prostokatnych ale,

faza ktora pokazuje SW to suma fazy glosnika oraz fazy wynikajacej z czasu dolotu sygnalu do mikrofonu. majac impulse response mozna obliczyc ta druga faze i w ten sposob mamy faze samego glosnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10-100004884 1170287866_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>bego

też nie pojąłem..."...fazy wynikajacej z czasu dolotu sygnalu do mikrofonu...">> co chciałeś przez to powiedzieć? sygnał odbity tylko kaszani cały pomiar. Owszem sumuje się, ale po to ustawia się te bramki żeby to wyeliminować (było o tym wyżej w tym wątku)

"..majac impulse response mozna obliczyc ta druga faze i w ten sposob mamy faze samego glosnika..." może i tak, póki co zastanawia mnie co innego. Igod mówił o fazie koumny a nie głośnika. Sprawa zupełnie inna.

Czekam dalej na wyjaśnienia ze strony Igoda....mam nadzieję że obrazowo, jak zrobił to Bego....

>>_Igod_

widzę, że jednak nie masz ochoty/wiedzy aby dokończyć dyskusję. Przepraszam, że tak ostro, ale denerwują mnie pozostawione w ten sposób tematy. Poważnie zaczynam wątpić w sens tego wątku, skoro tak się je traktuje, mówiąc zresztą że są bardzo ważne. Zatem są ważne, trudne czasem do zrozumienia, więc tak je trzeba pozostawić. IMHO bezsens......

A co tu wyjaśniać? :-)

Bierzesz generator sygnału prostokątnego. Podłączasz go do wejścia wzmacniacza. Wyjście wzmacniacza podłączasz do kolumny.

Przed kolumną stoi mikrofon z preampem, podłączony do oscyloskopu. Na oscyloskopie możesz sprawdzić jak wygląda ten prostokąt po wyjściu z kolumny.

Charakterystyka może być piękna, a to co zobaczysz może przypominać piłę. I co teraz? Zestaw jest wysokiej jakości, czy nie?

Wszystko pięknie i ładnie, tylko powiedz mi jeszcze co z sygnałem odbitym, baffle stepem ... to wszystko idzie do tego cholernego oscyloskopu. Innymi słowy masz odczyt ale nie tylko samej kolumny. Zakładasz pomiar w komorze bezechowej?

Odtworzenie prostokąta wydaje sie być niemożliwe - żaden głośnik nie jest w stanie wytworzyć ciśnienia o przebiegu czasowym w kształcie prostokąta, ani żaden mikrofon nie jest w stanie takiego przebiegu zarejestrować . Piła to normalne, co się zobaczy. Różniczka. Chodzi w tym wszystkim jak sądzę o analizę tej piły w stosunku do przebiegu pierwotnego...?

Mam lepsze warunki niż komora bezechowa. Pomiar na wolnym powietrzu.

Można spróbować na początek 20ms.

Oczywiście, że nie jest to prostokąt. To jest zupełnie nierealne. Realne jest coś takiego jak na załączniku (zdjęcie z podanej strony). Natomiast typowa piła to koszmar.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prostokat powstaje przez zlozenie sygnalow sinusoidalnych co Igod pokazal wczesniej.Dobry genertator rowna sie dobry impuls. Dobra kolumna rowna sie dobra odpowiedz. A teraz sobie wyobrazcie ze prostokat - taka paczke sinusoid o roznych czestosciach podaje sie na kolumne ktora jest skopana fazowo. Poszczegolne sinusy sie rozjezdzaja a wiec i prosatokat mamy znieksztalcony. To co mozna z teych zniksztalcen wyciaganac w przypadku pomiarow wzmacniaczy podaje link powyzej. Takie jest moja opinia na temat bardzi sluzzsznego pomiaru prostokatem ale glowy nie dam soebie obciac.

Acha z prostokata mozna oczywiscie zrobic FFT ale wtedy o ile pamietam tracimy informacje o fazie. Dodatkowo

sam sobie odpowiem :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Off topicowy maly update.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>borysgo2

widać że się przyłożyłeś...

a czy to off topic, to mi się nie zdaje, raczej topic :))

Jest jedna rzecz która mnie tylko denerwuje na tych wykresach. Jeśli pokazuje się taki wykres, a ciągle w tym wątku porusza się sprawę fazy, to czemu nikt nie zamieści na tym samym wykresie jej przebiegu? Nawet nie widać o ile ona jest przesunięta czy o 10st czy o 20 a może o 1..

uwe300

Zawsze pomiar. Przylozyc sie nie przylozylem, wylutowalem tylko 1 kondensator z innego badziewia. Na worek kondow i cewek mnie niestety nie stac.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Pełny wykres, do komentarza moim zdaniem winien wyglądać co najmniej (można lepiej przez mniejsze rozciągnięcie skali) tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam :)

Słuchajcie mam karte MAYA44 która ma wejście mikrofonowe z fantomem. Czy moge podłączyć wkładke mikrofonową MW61a bez żadnych modyfikacji?? (wkładke bezpośrednio do wejscia mic) Czy musze dodać tego FETa??

Wolałbym aby w tym temacie wypowiedział sie ktos , kto ma jakieś doświadczenie ale skoro brak zainteresowania... Ja stosowałem przez pewien czas 61A podłączona bezpośrednio do karty dźwiekowej z własnym wzmocnieniem . Pomiary wychodziły godziwe . Jest sposób na przetestowanie prawidłowości działania takiego prostego systemu opisany na www.audiomania.info - oczywiścienie bezpośrednio , tam wytłumaczono poziom ustawiania sygnału - a tu z takim problemem będziemy mieli do czynienia.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.