Skocz do zawartości
IGNORED

Do Warszawistow - Aster czy UPC ???

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie korzystam z uslug kablowki Aster i nie myslalbym o zmianie operatora gdyby nie dosc znaczna roznica w cenie swiadczonych uslug. UPC przy tej samej predkosci internetu i tej samej liczbie kanalow ma sporo nizsza cene, ale czy to nie jest przypadkiem kosztem jakosci swadczonych uslug???? Obawiam sie przede wszystkim o jakosc sygnalu i o przerwy w jego dostarczaniu. Z powodu okolicznych wysokich budynkow nie moge zainstalowac anteny radiowej na balkonie, wiec tuner mam podpiety pod kablowke. Aster zapewnia na tyle mocny sygnal ze z przyjemnoscia moge sluchac radia, a jak to jest z UPC???

Bede bardzo wdzieczny za informacje, gdyz nie darowalbym sobie nizszej ceny kosztem niemoznosci sluchania radia...

https://www.audiostereo.pl/topic/23651-do-warszawistow-aster-czy-upc/
  • Redaktorzy

jeśli nie ciągniesz z netu torrentem albo osiołkiem to bierz UPC, ale jak "od czasu do czasu" zassiesz małe co nieco to zwróc uwagę na limity w UPC (w Asterze tego nie ma)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

IP w Astrze jest w wyższych pakietach publiczny (ale można wybrać też prywatny), zaś w niższych prywatny. O - masz to opisane tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pakiet telewizyjny obejmuje w każdej wersji też pakiet programów radiowych. Jakiś czas temu szukałem listy oferowanych w tym pakiecie stacji, aby ją zaaktualizować u siebie. I - nie znalazłem! W końcu poprosiłem i mi przysłali. Jakbyś miał z tym kłopot - nie wiem, czy go w końcu umieścili na swojej stronie internetowej - to mogę Ci go przesłać. Jest aktualny. Sygnał radiowy z Aster jest bardzo silny ale to chyba standart w kablówce.

Aster wszystkich przy lada okazji zamęcza ofertą podłączenia telefonu w pakiecie z pozostałymi usługami. Wygląda ona nawet korzystnie, tyle, że nie można przenieść dotychczasowego numeru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, wiem, ja teraz mam Aster i mam IP publiczny. Jesli chodzi o stacje radiowe to interesuje mnie tylko i wylacznie PR III, Radio Jazz i PR II, reszty i tak sluchac sie przeciez nie da.....

Ale bardziej interesuje mnie jakosc uslug UPC, moze ktos juz przechodzil z Astera do UPC i moze porownac????

Miałem UPC w Wawie przez dłuzszy czas, do ostatniego lata. Praktycznie nie było problemów technicznych, kilka razy były zaniki sygnału ale szybko naprawione. IP było publiczne, zmienne, zmieniało sie rzadko. Maksymalna szybkość transferu (mierzona numion MaxSpeed) nie odbiegała znacząco od deklarowanej, "normalna' mierzona YourSpeed to były zawsze setki kbps, o ile pamietam rzedu 300-500 kbps.

Pomoc techniczna przyzwoita. Tzn "pierwsza linia" zwykle nic nie pomagała, ale po przełączeniu do helpdesku internetowego już były osoby kompetentne i uprzejme.

Limity:

- na wielkość transferu (miesieczny, po przekroczeniu grozi downgrade do bodajże 32kbps do końc miesiaca), nigdy się nawet nie zblizyłem do niego. Ale nie jestem z tych bardzo ciagnących.

- zakaz podziały łącza na kilka komputerów (oprócz droższej opcji), z tego co wiem, ludzie obchodzą bez kłopotu

- zakaz stawiania serwerów. kiedyś popróbowałem, z serwerem FTP nie było problemów, z sewerem HTTP były - połączenie uzyskiwał tylko znajomy z UPC 2 ulice dalej, inni nie mogli się połączyć

Wszystkie informacje mogą byc ciut nieaktualne.

witam

korzystalem z aster w Wawie a teraz wlasnie ze wzgledu na koszty korzystam z UPC...nie ma zadnych problemow poza tym limitem o ktorym pisali wczesniej, dokladnie po przekroczeniu, w moim przypadku 7 GB pobranych, spada transfer z 256 do 32...ja co prawda sama muzyke ciagne a mimo to w miesiace nazbiera sie jakies 4 - 5 GB, wiec jesli masz zamiar jeszcze do tego dorzucic filmy...bedzie kiepsko, mozna wykupic dodatkowe pakiety do sciagania ale wtedy nie wiem czy by sie to kalkulowalo...

pozdr...

No wlasnie ja tez ciagne duzo muzyki, bo jak slysze o jakiejsc ciekawej plytce, to najpierw sciagam mp3 poprzez Emule, a jak przeslucham i mi pasuje, to dopiero kupuje plytke. Razem miesiecznie wychodzi tego calkiem sporo.... A jak z sygnalem radiowym??? Na forum mojego budynku ludzie czasem sie skarza na sygnal telewizyjny :-(((

Ze swoich doświadczeń z Aster dorzucę, że szereg lat temu miałem kłopot z sygnałem radiowym. Było nieczysto, nie do przyjęcia. Na szczęscie po dluższych bojach przyszedł przytomny monter i chociaż sygnal był "normalny" spróbowal wtrącić tłumik, zeby osłabić sygnał. To pomogło. Zdumiewające było to, ze potrzebne okazało sie tłumienie większe od 20 dB. Poniewaz nie miał innych tlumików niz 20-to decybelowe dał dwa czyli tlumienie 40 dB. Myslałem, że będzie qupa, ale jest całkiem znośnie, nie narzekam na jakieś szumy. Odbiornikiem był tuner w wieżyczce Philipsa FW332 mojej córki. Kto by pomyślał. że taki czuły, czy może raczej, że tak łatwo przesterowac mu wejście. antenowe. Pozostała mi z tego czasu obawa, ze jak kupie "dorosły" tuner to będzie to samo albo jeszcze gorzej. Może ktoś z was wie jak zachowują sie tunery radiowe we wspólpracy z kablówką Aster? Czy będę musiał pozyczyć tuner do proby z moja kablówką?

Do kablówki (aster, Kabaty) podłączony mam tuner Yamahy, słyszę wyraźne przesterowania. Z innym egzemplarzem (też Yamaha, minimalnie inny model) było podobnie. Oba tunery były sprawne, po przeglądach w serwisie. Spróbuję z tłumikiem - to może być przysłowiowe "beleco", czy też ktoś może polecić jakąś konkretną markę?

Tunery różnie się zachowują w przypadku bardzo silnego sygnału. Jednym to nie szkodzi w ogóle. Żadnych problemów nie ma i nigdy nie miał z nim cyfrowy Technics ST-9038, mój pierwszy prawdziwy tuner. Ale nie miał ich też tuner w mikrowieży Thomson Altima, również cyfrowy. Problemy miały natomiast analogi. Pioneer TX-8500 II pokazywał nawet sygnał wychodzący poza skalę. Nabite pasmo sprawiało też analogom trudność jeśli idzie o jego wyłuskanie poszczególnych stacji (selektywność). Wniosek, iż w takich warunkach sprawdzają się cyfrowe, a nie sprawdzają analogi narzucał się sam i przedstawiałem go na forum. Po czym trafił w moje ręce śliczny tuner Saba MD-292, cyfrowy - i ten dobrze pracuje dopiero po podłączeniu go za pomocą tłumika. Przy czym wybrałem opcję "maximum" dostępną w tym tłumiku - 18 decybeli. BYł to więc wniosek jak się okazało jednak pochopny.

W tej chwili słucham podłączonego do kablówki analogowego tunera Universum i z sygnałem w wersji mono radzi sobie nieźle. Siła sygnału wynosi, jak podejrzałem, to 4,5 na 5. Ale jego selektywność nie jest imponująca.

To bardziej myślę, zależy od czułości tunera niż od siły sygnału w kablówce - ta najprawdopodobniej jest mniej więcej stała w różnych instalacjach. Ja mam o tyle zabawnie, że siła sygnału z kablówki jest praktycznie taka sama, jak z anteny zewnętrznej - robiłem próby.

Nie wykluczone, ze problemy z odbiorem radia z kablowki mogą polegać na innym zjawisku.

Wspomniany pan monter miał ze soba taki monterski przyrząd z małym oscyloskopem (odbiorniczek do testowania sygnału). Wg jego wskazań siła sygnału była OK. Wygladało jednak na to, ze tak samo jak na wieżyczce corki, po dostrojeniu odbiornika do jakiejs stacji jej sygnał był zakłócany jakby przez INNA stację (nie przester, czy przemodulowanie danej stacji). Moje obserwacje wskazywały, że nie była to żadna za bliska czy za mocno zmodulowana stacja z kabla tylko prawdopodobnie silny sygnał jakiejś stacji ktory lapał się "z eteru" w sieć kablową budynku jak w antenę. Pamietam, że z panem monterem podejrzewaliśmy wówczas silnie nadające, chyba gdzieś z pobliża Radio Pogoda, którego w kablu nie było. Ale myślę, że mogła to być też któras ze stacji obecnych w kablu, ale złapana z eteru na jej oryginalnej "eterowej" częstotliowści, akurat wypadającej za blisko częstotliwości na jakiej ta stacja była obecna w kablu.

Ale nie myślcie, że było łatwo. Serwis Astercity ruszył się dopiero gdy formalnie zgłosiłem sprawę zakłóceń do Państwowej Inspekcji Radiowej (akurat wtedy przemianowanej na Państwową Agencję Radio -coś tam). Odwiedził mnie w domu urzednik z teczką, w płaszczu z futrzanym kołnierzem, garniturze i w złotych okularach. Nie kwapił sie on do urzędowego "prześladowania" Aster za sygnał w jej kablu, ale ulitował sie nad moim losem i chyba poprzez jakieś kontakty robocze na niskim szczeblu spowodował jednak wizytę technika z Aster. Normalnie Aster olewał moje kłopoty. Zresztą myślę, że i teraz radio na tam bardzo trtzeciorzędne znaczenie - królem jest telewizja i ewentualnie internet, moze telefonia. Teraz juz bardzo rzadko mam do czynienia z serwisem Aster, i chodzi już tylko o działanie internetu.

Z technicznego punktu widzenia dziwne sie wydaje, że potrzeba było aż ponad 20 dB tłumienia, tak, że do końca nie rozumiem tej sprawy.

Sorry, poprawka:

>Ale myślę, że mogła to być też któras ze stacji obecnych w kablu, ale złapana z

>eteru na jej oryginalnej "eterowej" częstotliowści, akurat wypadającej za blisko częstotliwości na

>jakiej ta stacja była obecna w kablu.

Powinno być:

Ale myślę, że mogła to byc też któras ze stacji obecnych w kablu, ale zlapana z eteru na jej oryginalnej "eterowej" częstotliwości, ktora akurat była za blisko częstotliowści kablowej do ktorej sie akurat dostroiłem.

profee - podłączałem swój magnum dynalab do kablówki aster, do anteny zbiorczej na dachu oraz do dobrej instalacji, którą zamontowałem na balkonie. ponieważ w praktyce nie było żadnej róznicy zdecydowałem się pomiędzy dedykowaną anteną na balkonie oraz sygnałem z aster (w przypadku anteny zbiorczej na dachu budynku było zdecydowanie gorzej) zdecydowałem się na sygnał z astercity. nie wiem czy to sprawa tunera, ale mój md podaje PRII tak jakbym grał z cd. no może trochę przesadziłem:) generalnie połaczenie z kablówka w moim przypadku się sprawdziło choc pewnie z czasem spróbuje którejś z anten magnum dynalab.

>parmenides

Zbiorowa antena AZART - nigdy.

Na pewno tuner tak porządnej, a nawet "luksusowej" firmy jak Saba to nie tuner w wiezy Philipsa, choćby i cyfrowy, jak u córki. Ale gdybym miał odbierać tylko jeden II program to, nawet przy warszawskich warunkach propagacyjnych poszedłbym na antene własną (na balkonie czy na dachu, to juz szczegóły zalezne od miejscowych uwarunkowań). Ale gdy masz kilkanaście stacji, z różnych kierunków, z różnymi mocami nadawania, i do tego z potężnym sygnałem TVP1 w podobnym zakresie częstotliwości, to na balkonie trudno zrobic odpowiedni system antenowy do słuchania wielu lokalnych stacji radiowych. Po drugie w domu masz nie jeden odbiornik radiowy, który potrzebuje sygnału z anteny. To wszystko razem skazuje mnie na kablówkę, której kabel i tak jest poprowadzony prawie przez wszystkie pokoje, az do mej "pakamery" gdzie mam kompa. Tak, ze to nie z miłości tylko z rozsądku ;-))

>Aster wszystkich przy lada okazji zamęcza ofertą podłączenia telefonu w pakiecie z pozostałymi

>usługami. Wygląda ona nawet korzystnie, tyle, że nie można przenieść dotychczasowego numeru.

A gdy sieć pada to nie ma jak ich opieprzyć ;-))

• 5 miesięcy później...

Na Kabatach w Warszawie w sieci ASTER od kilku dni nie ma wielu stacji radiowych - w tym Radio JAZZ, radio Classic, stacji zagranicznych.

Podobno w zamian mają być dodatkowe kanały TV - po prostu załamka :-((

Czy ktoś coś wie więcej - czy to na stałe, czy trzeba organizować "społeczny protest", czy po prostu chodzi o kasę ?

Też zauważyłem, że z Astera wyparowało kilka stacji. Zadzwoniłem dzis do nich i mie oświecili, że z dwudziestu kilku rozgłosni zostało... dziewięć. Polskie Radio w całości, Radio bZdet, RMF, Radio dla Ciebie i oczywiście Maryja. Nie ma Jazza, TOK FM, Koloru, Pogody, 94FM i innych nadających normalną muzykę, a nie tylko infantylne pierdoły i rąbankę dla blondynek. Powodem było to, że radia nie było w umowie, puszczali je gratisowo i niezobowiązująco. Łżą prostytutkisyny, bo było, ale nie będę z penisami przez telefon dyskutował. Drugim powodem była mała słuchalność, a trzecim konieczność zwolnienia częstotliwości. Ostatecznie koleś mnie rozwalił, bo powiedział, że tak naprawdę głownym powodem wypierdzielenia radia była dbałośc o zadowolenie klientów. Aha, należy się liczyć z dalszymi cięciami, niewykluczone, że radio wogle zniknie z Astera. Jeszcze mnie telepie, jak se tę rozmowę przypomnę. Dodając do tego wieczne awarie netu i podnoszenie abonamentu jestem na prostej drodze do poszukania kompleksowego rozwiązania alternatywnego. Na razie podłaczyłem do tunera kawałek kabla i jakiś dżezik złapałem, ale szumi. Muszę poszukać porządnej anteny radiowej, a ASTER OMIJAJCIE Z DALEKA!!!

Ja również jestem zaskoczony postawą Aster. Dzwoniłem tam dzisiaj, dowiedziałem się tego samego... Potem znalazłem ten wątek.

Pan z infolinii, z którym rozmawiałem powiedział, że jego ulubione stacje również zniknęły i że sprawa jednak znalazła oddźwięk w głosach od niezadowolonych abnonentów, więc jest minimalna szansa ... Podobno każdy telefon jest odnotowywany. W każdym razie napisałem również mail jako reklamację.

Myślałem o zamówieniu telefonu w Aster (od kilku dni w moim budynku jest taka możliwość), ale teraz zastanawiam się, czy wogóle z nich nie zrezygnować.

Papamek

No i ja dzis zadzwonilem do Astera. Powiedziano mi ze dla dobra klientow zdejmuja kanaly radiowe, ale za to dodaja kanaly TV. Na pytanie jakie, odpowiedziano mi ze cyfrowe, ,czyli dodatkowo platne ;-))) Tak wiec dla dobra klientow dodaja nowe kanaly TV, ale jak sie za nie zaplaci ;-) Powiedzialem ze w takim razie rezygnuje z ich uslug, wiec i moj telefon tez zanotowali. Teraz czekam na oferte UPC, bo mam taka mozliwosc w moim budynku - jesli bedzie lepsza (a jest Radio Jazz!) to kulturalnie dziekuje Asterowi za swoje uslugi.

Hmm... zwiekszenie ilości kanałow tv?? Od zawsze jak pamietam, to ilosc kanałow (tych ktore ewentualnie dała sie ogladac) spadała. Teraz (jak przymierzam sie w koncu do nabycia droga kupna tunera) chlopaki wywalili wszystkie ciekawe stacje radiowe? Pozostanie sie wyprowadzic bo UPC u mnie nie ma, na wlasnego satelite nie dostane zgody - i wszystko w centrum "stolycy europejskiego" panstwa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.