Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa Toyota Yaris

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric, wez popolemizuj:

1. Skoda jest designersko bez jaj (niekoniecznie moim zdaniem)

2. Doliczyles do ceny klimatyzacje i inne gadzety? ("Nie docenialam wczesniej ogrzewanych lusterek!")

3. Pali 6/100?

4. "Chcialbys, zeby Twoja zona jezdzila... Skoda?"

A zreszta - nie ma co dyskutowac, nie moj samochod, a Ona zadowolona ("moglby byc tez Mercedes A albo mala Alfa...").

Auto dla baby - jak najbardziej, przeciez o tym mowie.

Strach wyprzedzac - oj, tak. W Jazzie lepiej (choc bez rewelacji) i przede wszystkim - ciszej.

Zero bagaznika - nawet Moja to stwierdzila. Podobno w tej nowej jest wiekszy. Pod tym wzgledem Jazz masakruje Yarisa (przynajmniej tego starego), nie mowiac o wnetrzu i patentach typu skladane siedzenia kanapy.

Ale naprawde o cenie nie ma co dyskutowac, nie wiesniakujmy - nie chcesz, nie kupuj i nie piszcz.

Czesto jak mowie ze mam komputer MAC, a nie PC to slysze komentarze w stylu: ,,facet za taka kase to mozna se kupic wypasionego PC-ta'', ale ja pracowalem w wielu firmach i wiem jak wygladaja wypasione PC (zdjete obudowy, wiecznie wieszajace sie aplikacje itd.). Jak ktos chce prosze bardzo. To samo mysle na temat kupowania samochodow niewiadomego pochodzenia, ktore sa ,,wypasione''. Tak jak u mojeko znajomka zamiast poduszki dla pasazera troche zwinietych gazet. Jezdze swoja Yariska od prawie 4 lat i z rzeczy ktore musialem w niej robic do dokladnie: 1 wymiana wycieraczek z tylu i 2 razy wymiana z przodu. Interesuje mnie zakup samochodu ktory bedzie jezdzil, a nie stal u mechanika. A co do mowienia ze za ta kase mozna kupic cos innego - zgadza sie mozna i co z tego. Jak ktos ma niech kupuje. Mozna tez jak juz jestesmy na forum audiofilskim kupic sobie kolumny KEF albo Tonsil - mozna kto komu zabroni.

Zakladajac ten temacik myslalem o podzieleniu sie uwagami na temat tego samochodu i nic innego dlatego dziwi mnie mowienie ze inny samochod jest leszy. Zawsze znajdzie sie lepszy od tego jeszcze lepszego, a i tak pozostaje kwestia gustu i subiektywna ocena.

pozdawiam wszystkich autoposiadaczy kaszanka7

ps. Myslalem ze boczynica jest do wymiany wszelkiej masci tematow, a co do mp3, zgadza sie to nie jest format audiofilski, ale kto go nie slucha niech pierwszy rzuci kamien.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Gusta kobiet sa jednak trochę inne niz facetów. Moja rok temu wybrała sobie micrę - jej sie bardziej podobała od Yarisa. Mnie Yaris... Ale to miało byc dla niej więc nie miałem nic do gadania;-)

Oba sa do jazdy po zakupy w miescie i w takim kontekście należy je rozpatrywać. Przyspieszenie, wyprzedzanie...Panowie dajcie sobie siana w tym przypadku - ten samochód nie do tego służy. A ceny są za wysokie za cos takiego.

No, wreszcie glos rozsadku, choc tego o cenach nie musiales (w kontekscie) dodawac.

Moja gradacja estetyczna to Yaris(najladniejszy)-Colt-Jazz-Micra, natomiast funkcjonalnie to jednak Jazz-Yaris-Micra (o Colcie sie nie wypowiadam, nie znam)

>ps. Myslalem ze boczynica jest do wymiany wszelkiej masci tematow, a co do mp3, zgadza sie to nie

>jest format audiofilski, ale kto go nie slucha niech pierwszy rzuci kamien.

moge moge ja?? ;)

a wracajad do motoryzacji... kazdy ma inne potrzeby.. do niedawna uwazalem ze 50tysiecy za samochod pokroju yarisa/micry to nieporozumienie dopoki nie wsiadlem do takowej micry... automatyczna klima, system bezkluczykowy, b. dobrej jakosci tapicerka przyzwoite radio... a potem wsiadlem do almerki za podobne pieniadze.. szaro nudno i do .... Wiec jesli samochod bedzie uzywany glownie w miescie to czemu nie miec radosci z posiadania "wypasionego" wnetrza przyjemnej tapicerki itp. a do jazdy w miesice i tak starczy te 90KM ktore one tam maja.. A jak ktos jezdzi 90% w trasie to ma inne propozycje

Do jazdy po mieście to najlepsze są rolki :)))

Ilość KM jest mało ważna - wystarczy 50KM z seicento i też się dynamicznie pojedzie.

Yaris 1.0 ma 65KM przy 6000 obrotów - to całkowicie wystarczy. Co prawda w mieście można się zamęczyć autem które musi wysoko kręcić.

Poza tym co nam z większego przyśpieszenia jeśli na skrzyżowaniu stoją gapiaki z refleksemem szachisty i tamują ruch. Nie wydusisz na pewno nawet tych 13,5sek. do 100km/h które ma Yaris.

Chyba że chodzi o radochę bycia o metr wcześniej przed konkurentem na starcie ze skrzyzowania. Jeśli kogoś stać na więcej paliwa i ma za małego, to może potrzebuje coś szybkiego do miasta ;)

I dlatego właśnie wolę auta które mają w sobie coś z dostojności. Możecie mówić "rozlazłości". One wszystkie mają już do tych celów wystarczające osiągi.

A co do dupereli jak el.lusterka itp. To mam pytanie który dureń ustawia lusterka w czasie jazdy??? To się robi przed ruszeniem. Rozumiem że zdalne ustawienie lusterka prawego jest do czegoś przydatne.

Podgrzewane - kadżet za kilkadzieciąt zł. Tak samo centralny zamek i windery szyb - razem jakies 400zł. można załozyć nawet do Fiata 126 :)

Klimatyzacja? Fajna rzecz na te kilka dni w roku. Ale i tak różnica temperatur powinna wynosić kilka st. C. żeby sie nie przeziębiać. A kilka stopni to mnie nie grzeje ;) Poradzę sobie. A na lato to bym wolał cabriolet a nie klimę. No chyba, że ktoś musi pod krawacikiem w środku lata - temu to współczuję :)))

Dzielona kanapa, składane fotele - chyba kazdy juz ma. Przydają się na wyprawy do hipermarketu ale kto po miescie wozi np. narty w samochodzie, worki z cementem lub sprżetem AGD??? Tego żaden mały samochód nie zabierze choćby kanapa składała się mu w dziesięciu miejscach :)

>Klimatyzacja? Fajna rzecz na te kilka dni w roku. Ale i tak różnica temperatur powinna wynosić kilka st. C. żeby sie nie przeziębiać. A kilka stopni to mnie nie grzeje ;) Poradzę sobie. A na lato to bym wolał cabriolet a nie klimę. No chyba, że ktoś musi pod krawacikiem w środku lata - temu to współczuję :)))

Widać, że jeździsz na rolkach;-) W tym przypadku klima niepotrzebna.

=> Qubrick

Co Ty za bzdury ludziskom wciskasz - Fabia TDI 130 PS wystarczy na Cifa 200 KM, nawet w Octawii te 200 PS-ów nie wystarczy, bo masa zrobi swoje :)

Ale miało byc o Yarisie - 1.0 ma 68 KM i jeździ przeciętnie, 1.3 - ok. 86-87 KM i można powiedzieć że jest to optymalny silnik do tego autka, 1.5 - 105 KM jest duuużo droższy i raczej kobitce do szczęścia niepotrzebny ;-)))

P.S. Qubricku tak poza wszystkim skąd Ty znasz się na osiągach autek ? Przecież sam nie raz pisałeś, że należy jeździć dokładnie tyle ile pisze na znaku, a więc co Ciebie osiągi obchodzą - maluch Ci wysraczy ;-))))

1.3 Yariski znam dobrze - wyprzedzanie to nie strach, podobnie zresztą jak nawet w przypadku CC Sporting 55 KM - tyle tylko, że trzeba umieć jeździć - a nie wyprzedzać na V-tce przy 2 obr./min ;-)))

zyzio, 8 Sty 2006, 15:00

Yaris ma 65PS (może to P od perszerona no to by pasowało z tymi 68 końmi :)

Co do syfa - tj Cifa nie wiem którego - a jakie on ma przyspieszenie? Zresztą nie ma co porównywać psiej budy do porządnej limuzyny :)))

A 130KM z diesla pociagnie tego twojego Cifa tylko mu się będa kółka w miejscu obracały ;)

P.S. Zyziu może i by wysraczył ale lubię wysraczać takich w Cifach spod świateł. On się gorączkuje a ja przed nim powoli, dokładnie... Mp trójeczki sobie grają z głośniczków, zimny łokietek i oglądamy krajobrazy miejskie. Jak juz wyprzedzi to i tak na kolejnych światłach go dostanę :)))

a propos - spod świateł to fajnie kiedys było jak się np. nienowy polonez scigał z trabantem. Polonez nie mial szans na pierwszych metrach :)))

"On się gorączkuje a ja przed nim powoli..." - jak się ma refleks szachisty to trza powoli...., uważaj żeby Ci jakiś dresik michy kiedy nie wyklepał na następnych swiatłach ;-)))

P.S. 68 KM - przynajmniej tak w katalogach piszą ;)

zyzio, 8 Sty 2006, 15:19

Dlatego musze mieć limuzynę i dostojnie powoli bez nerwów - jak w Ameryce :) Żeby jak przystanę to takiego Cifa za mną mi z bagażnika szufelką wymiatali :)))

P.S. Nowej Yaris podają 69 KM starej podawali 65 KM na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Moze rocznik 2005 różnił się od wczesniejszych? A poza tym od pewnego czasu - gdzieś od roku chyba Toyoty dostały takie dziwne atrapy "w ciup"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zyzio, 8 Sty 2006, 15:22

Fanie gokartów! ;)

Jest taki Lotus albo McLaren które mają 1 KM na 1 kg masy - to one wysraczają na wszystkie inne. Twój gokart Cif R normalnie kuca przy nich :)

Poza tym Octavia RS ma 7,3s do 100km/h. To zaledwie 0,7 sekundy więcej - tyle co nic na drodze, a jest limuzyną i nawet w kapeluszu można w niej jechać :)))

No normalnie jak dzieci. :)

Mój prywatny samochód jest rewelacyjny - już gdzieś o nim pisałem. Ale brakuje mu po pierwsze otwierania z pilota - czasem żałuje, że musze coś odstawic na ziemię i przekręcić kluczyk w zamku. Po drugie brakuje mu dobrych wycieraczek - juz cuda na kiju probowalem i powyzej 140 km/h zawsze mi zamazuje widok podczas deszczu (wiem wiem nie jezdzi sie z taka predkoscia podczas deszczu). Trzecia sprawa to lepsze przednie zawieszenie.

A poza tym to wbrew pozorom bardzo dobry wóz. Kilkuset warszawskich taksiarzy nie moze sie mylic ;).

sambi, 8 Sty 2006, 15:49

No bo rozmawiamy o zabawkach dla dorosłych dzieci :)))

Jakbyśmy rozmawiali o samochodzie do pracy - służbowym, to bu co innego było ;) A może nie...

Co to za super wóz masz? Zainstaluj mu centralny zamek na pilota, załóż docisk na wycieraczkę i będzie wypas :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.