Skocz do zawartości
IGNORED

przyzwoity wzmacniacz do ~1000zł

serpenz

Rekomendowane odpowiedzi

Te Tannoye sa na moje ucho dosc pasywne i graja przytlumionym dzwiekiem. Kilka porad zatem zupelnie tu nie pasuje (MF) w mojej skromnej opinii.

Dlatego Soso właśnie Koda by idelanie pasowała - mocna, żywa, jasna i zadziorna.

Panowie dajcie sobie spokój. Jak będziecie Jar1 chcieli tą kodę na odsłuch to ją podrzucę. Słuchajcie sobie z czym chcecie, nawet nie będę w klubie, by nie zakłucać opinii. Moja propozycja jest aktualna cały czas.

jar1

Nie pękaj chłopie,wystaw te Primare kontra Koda.Koda pewnie zostanie pogrzebana ;-)

Bedzie nowy wątek do poczytania i ogólnie będzie fajnie.

Grundig High Fidelity

>Mój wpis był prostym stwierdzeniem faktów.

he, he. Fakty jakie są , każdy widzi....:-) Coś ostatnio musisz bardzo często opisywać różne fakty, bo te 'ludzie takie głupie na około' . Radzę skorzystać z usług profesora Żołędzia - mały Szu już to właśnie robi..:-)

Jar1, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie unikam odsłuchów. I w przeciwieństwie do Ciebie nie oceniam wartości czegoś, czego nie słuchałem. Tylko tyle, i aż tyle. Idź do wypożyczalni video i weź sobie film "Zgryźliwi tetrycy".

Przeczytałem ze zrozumieniem. Zrozumiałem co następuje:

1. Jaro4444 zaproponował porównanie w klubie Kody z NAD C320 lub innym wzmacniaczem budżetowym

2. Jar1 stwierdził, że takiej budżetówki nikt nie będzie chciał słuchać.

3. Wobec tego ja zaproponowałem porównanie z Primare A20 którego już odsłuchiwaliście (z czego wnioskuję że nie pałacie wstrętem wobec Primare)

4. Jar1 z niechęcią podszedł do tej propozycji. Nie mając bladego pojęcia o tym jak gra Koda z góry ją zdyskwalifikował. Mam wobec tego pytanie czym Jar1 się kierował? Bo że nie jakością dźwięku to jest pewne. Wszak nie wie on w ogóle jak Koda gra.

Zapewne Jar1 zaraz wyskoczy z jakimiś aluzjami lub niedomówieniami. Ale ja już więcej nie będę wchodził z nim w dyskusje. Chciałem być rzeczowy. Jar1 uparcie sprowadza dyskusję na poziom emocjonalny.

>McGyver

No ręce opadają...:-)

Ja napisałem, że alternatywą dla wzmacniacza do 1000kpln (uzywany + tuning) jest np. klon. Dlaczego? Bo tak uważam. Mam prawo, nie?

To Ty się uparłeś robić testy Kody i to w naszym klubie... na dodatek jeszcze życzysz sobie porownywać ją z konkretnymi wzmacniaczami. Czy ja Ci organizuję jakieś testy sprzetu w np. w Twoim domu? Chłopie masz jakieś urojenia.

Czy cokolwiek napisałem, że ta koda gra jakoś?

Jasne że ręce opadają

1. Nie ja zaproponowałem odsłuchy Kody w KAIM, tylko Jaro4444. Czytaj ze zrozumieniem. I nikt się przy tym nie upierał. To była tylko propozycja.

2. Żeby porównanie było sprawiedliwe i miarodajne, to urządzenia należy porównywać z innymi w porównywalnej klasie cenowej. Jak wycenić Gainclone do którego złożenia części kosztowałyby 1000zł? Ile gotowy wyrób o takiej specyfikacji kosztowałby w sklepie? Ile kosztowałby z kolei Pass (nie klon, tylko oryginał)?

3. Nie napisałeś że Koda gra jakoś, bo nie wiesz jak gra. Napisałeś: "(...) dla kogoś kto chce sobie kupić wzmacniacz do 1000pln. I jesli ja miałbym wybierać, to napewno w takim przypadku nie poszedłbym w tuningowaną Kodę."

Zatem odrzucasz z góry, zaocznie, bez słuchania. Wynika to jednoznacznie z tego, co napisałeś. Choć pewnie i tak zaraz napiszesz że nie czytam ze zrozumieniem.

O klubie Aktualności Dojazd Zdjęcia Kontakt

Ramowy program i sposób działania klubu

(propozycja, którą można dopasować do realiów po powstaniu klubu)

Cele klubu:

1. Miejsce spotkań ludzi o podobnych zainteresowaniach, czyli audiofilów i melomanów (w najszerszym znaczeniu tych słów)

2. Wymiana doświadczeń w zakresie sprzętu do odtwarzania muzyki:

* Producenci, marki, modele, itd.

* Połączenia sprzętów w systemy (optymalizacja, wzajemne dopasowanie)

* Poznawanie sprzętów - prezentacja podzespołów, systemów będących w posiadaniu klubowiczów

* Poznawanie nowych producentów, sprzętów, wyrobów, akcesoriów, itp.

* Odsłuchy różnych sprzętów w różnych konfiguracjach

* Testy, porównania

* Wymiana sprzętami

* Doradztwo wzajemne i zasięganie pomocy fachowej u specjalistów lub producentów

* Inne

3. Kącik retro

4. Prezentacja przez hobbystów (zbieraczy) sprzętów produkowanych przed laty

5. Wzajemna pomoc w ich renowacji i naprawie

6. Współpraca z warsztacikami elektronicznymi, mechanicznymi i innymi pomocnymi w naprawach i renowacji sprzętu

7. Wymiana sprzętami

8. Porównania możliwości starych sprzętów w konfrontacji ze sprzętami współczesnymi

9. Poszukiwanie nowych, ciekawych sprzętów:

* Pozyskiwanie do odsłuchów nowości sprzętowych u samych klubowiczów

* Współdziałanie z producentami i dystrybutorami profesjonalnymi

* Współdziałanie z producentami i dystrybutorami niszowymi i okazjonalnymi

* Wyszukiwanie wytwórców audio "garażowych"

* Wyszukiwanie amatorów o ciekawych dokonaniach w zakresie audio

* Inne

10. Zagadnienia adaptacji pomieszczeń do odsłuchów.

* Jak przygotować pomieszczenia do dobrego odsłuchu i uzyskać akceptację kobiety (rodziny)

* Jak dobrze przygotować pomieszczenie do odsłuchu gdy dysponujemy pomieszczeniem specjalnie do tego przeznaczonym

* Jak ustawić sprzęt

* Wymiana doświadczeń

* W miarę możliwości pomoc specjalistów od akustyki pomieszczeń

* Inne

11. Grupa melomanów (osób mniej zainteresowanych sprzętem, a bardziej muzyką):

* Wymiana doświadczeń w zakresie pozyskiwania dobrych nagrań

* Wymiana, wzajemne wypożyczanie płyt

* Wzajemne polecanie wyjątkowych nagrań pod względem treści, lub wykonania, lub nagrania, itd.

* Wzajemne rozszerzanie percepcji muzyki o gatunki, style

* Wspólne słuchanie muzyki

* Wspólne chodzenie na koncerty (organizacja biletów, wspólne wyjazdy do innych miast, itd.)

* Spotkania z twórcami i wykonawcami

* Prezentacja ulubionych stylów muzycznych, wykonawców itp. przez klubowiczów dla klubowiczów

* Inne

12. Działalność hobbystyczna.

* Wymiana doświadczeń w zakresie budowy sprzętów audio

* Wspólne budowanie sprzętów audio

* Wspólne zamawianie elementów torów audio u specjalistów

* Pomoc w projektowaniu i wykonaniu elementów mechanicznych do podzespołów audio

* Inne

Jest to tylko przykładowy zakres działania klubu, jego rozszerzenie lub ograniczenie (modyfikacje) wprowadzą klubowicze.

Projekt strony mcINEK

jar 1

Co jest z tym twoim klubem ? Skoro Jaro4444 proponuje nowy wzmacniacz do odsłuchania to jest to zgodne z ideą

waszego klubu.Mysle że status waszego klubu zachęca wręcz do takich testów.Kolega Jaro4444 zaproponował osobiste dostarczenie wzmacniacza, więc o co chodzi ?

Grundig High Fidelity

Jar1, gdybym mieszkał w Warszawie to bym się włączył, i opłacał. Byłem raz, i było fajnie. Niestety, 300 kilometrów to trochę daleko zeby dojeżdżać kilka razy w tygodniu, więc prędzej zorganizuję własny klub regionalny.. Może nawet bez składek członkowskich.

Dzięki. Informacje o działalności na początek w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Działalność będzie mniej sformalizowana niż w klubie warszawskim.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Jak będziecie Jar1 chcieli tą kodę na odsłuch to ją podrzucę. Słuchajcie sobie z czym chcecie, nawet nie będę w klubie, by nie zakłucać opinii. Moja propozycja jest aktualna cały czas."

Jar1 ----> podtrzymuje moją propozycję, nie chciałem się wpraszać do Was, byłem raz w klubie i było miło. Pomysł klubu jako miejsca odsłuchowego padł, po to aby była mozliwość obiektywnego odsłuchu przez doświadczone grono. Ale skoro bezintersowna propozycja podrzucenia wzmaka na odsłuch jest jakąś obrazą i wymaga opłacenia składek... Cóż Jar1 wybacz ale ja niewiele więc rozumiem. Chyba, że taki pauper za parę zł mógłby zatruć ekskluzywną atmosferę tego miejsca...

>jaro4444, 10 Sty 2006, 17:41

Ciagle ktos tu mi imputuje rzeczy których nie wypowiedziałem. Moje wypowiedzi nie były skierowane do Ciebie ani do Twojej propozycji - ona jest zupełnie w porządku. Nie mam nic przeciwko posłuchaniu tej kody, naprawdę.

Zresztą ja tylko na poczatku zwróciłem uwagę na diamenty McGyvera i tyle...;-). Szkoda że nie ma poczucia humoru i za wszelką cene chce coś zawsze naokoło wszystkim udawadniać i mówic gospodarzowi jak ma ustawiać meble....

Nieprawda. Znowu wykręcasz kota ogonem. Nie będę się powtarzał, wszystko co trzeba napisałem 10 Sty 2006, 15:07. Nie muszę niczego udowadniać i nie robię tego. Zwróciłem jedynie uwagę, że porównywanie Kody z urządzeniem DIY na częściach za 1000zł (Gainclone czy cokolwiek) tak naprawdę nic nikomu nie powie.

Nota bene, o diamentach napisałeś w środku dyskusji, nie na jej początku. A meble u siebie ustawiaj sobie jak chcesz. Nic mi do tego. Myślałem jednak, że gospodarzem KAIM jest SAPR. Zapewne myliłem się, za co przepraszam.

>jaro4444, 10 Sty 2006, 17:41

Witam!

Czyżby Szanowny Kolega natknął się na jakąś niewidzialną barierę?

Przypomina mi to sytuację gdy widzimy znajomego w kawiarence na parterze

luksusowego hotelu, biegniemy do Niego z wyciągniętymi rękami (przecież bardzo Go lubimy,

a nie widzieliśmy się tak dawno) i nagle walimy na chodnik z rozbitym nosem,

bo między nami była szyba tak czysta, że aż niewidoczna.

To przypowiastka taka tylko :-)

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

McGyver, 10 Sty 2006, 19:14

Robisz sie ostatnio coraz bardziej napastliwy, podejmujesz zapalczywe polemiki juz prawie z każdym i własciwie nie rozumiem co chcesz tym udowodnić. Wyluzuj trochę i więcej dystansu.

Wiesz, nieomylnośc jest bardzo męcząca;-)

Jakby Wam był jednak potrzebny ten NAD320bee do konfrontacji to moge podrzucic tak jak jaro4444 Kode. Bede sie przymierzał zeby go kiedys wymienic i chetnie bym zobaczyl jakie sa roznice miezy nim i innymi sprzetami.

Jesli to ine jest tajemnica to jakie sa skladki czlonkowskie ?

Jaro 747 --- > wiesz nie wiem jak mam ją inerpretować, ale ja znam inne przysłowie "Za wysokie progi na twoje synku nogi"...

Ok niezależnie od wszystkiego zobowiązuje się dostarczyć Kodę na odsłuch z innym budżetowym sprzętem z podobnej półki cenowej zorganizowanym przez Szanownych Kolegów w Wawie. Niestety do siebie nie zaproszę, ze względu na świeżą żałobę jaką nosi moja małżonka :(

Ja napastliwy? Chłopie, Ty przeczytaj jeszcze raz to co napisałem w tym wątku w kwestii Kody KD261. Mylisz Twoje wpisy pełne czepiactwa z moimi.

Wyraziłem w tym wątku opinię że Koda może śmiało rywalizować z Marantzem PM7000, oraz ze przejedzie się bezlitośnie po NADach C320 (BEE) i C340. Napomknąłem też że porównanie jej z Primare A20 nie będzie wcale bezsensowne. I opinie te podtrzymuję.

Nigdy i nigdzie nie twierdziłem że jestem nieomylny. Nieomylny jest tylko papież (i Jar1 dyskwalifikujący niektóre wzmacniacze bez odsłuchu, na podstawie... nie wiem jakich kryteriów. Na jego przykładzie widać jak męcząca jest własna nieomylność. Człowiek się od tego robi nieznośny).

>jaro4444, 10 Sty 2006, 19:38

Tak sobie snuję przypowieści.

Ale w końcu jesteśmy twardymi facetami,

którzy lubią sobie poryczeć głośnikami.

Czyż nie tak??

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>Ja napastliwy? Chłopie, Ty przeczytaj jeszcze raz to co napisałem w tym wątku

>Nieomylny jest tylko papież (i Jar1 dyskwalifikujący niektóre wzmacniacze bez odsłuchu, na podstawie..

.???.....:-)

Jaro_747 owszem tak i w tym leży cały urok - dziewiczym zapale i radości ze słuchania bez zbędnej ideologii...

Ale ja jakiś czas niestety nie poryczę teraz w domu :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.