Skocz do zawartości
IGNORED

Duch w lampie

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Ech, lampowi znawcy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam pytanie, do fachowców lampiarzy chę kupić ten wzmacniacz, mam pytanie co fachowcy na forum wiedzą o zastosawanych w nim lampach, czy to triody czy nie, czy są dostępne czy nie, czy były (są stosowane w zastosowaniach audio ) wzmak kosztuje 435 euro dostarczony

Z góry dzięki

Dane

vacuum tube 6N5x2 6H1x2 6922x2

parameter (Integrated)

output power 13Wx2

signal-to-noise ratio 86dB

output impedance 4¦¸ 8¦¸

input jacks 2 groups

input sensitivity 250mv

output jacks 2 groups

input impedance 100K

frequency respond 18Hz ~ 35KHzˇŔ1dB

total harmonic distortion

Trochę dziwne te oznaczenia, bo 6N5 to magiczne oko :)

Chyba że w końcówce pracują lampy 6N5S - rosyjskie podwójne (!) triody mocy podobne do popularnych 6N13S. Przed nimi 6N1P podwójne triody malej mocy a na samym przedzie 6992 czyli E88CC - wiadomo.

Lampy jak lampy - porządna sowiecka robota, wszystko zależy od układu. Nie ma powodu żeby nie zagrało to nawet b. dobrze.

Dzięki, Dudivanie, może to błąd z tymi lampqami bo ja też szukałem i wszędzie rzeczywiście było, że 6n5 to "magiczne oko" dlatego się zapytuje - może fotka coś wyjaśni, to jest chińczyk Ming-Da

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, to pewnie 6N5S pracują w końcówce push-pull. To odpowiedniki zachodnich 6AS7G a o te lampy oparte są np. wzmacniacze OTL f-my Atma-sphere.

Na zdjęciu rosyjska 6N5S.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, we wzmacniaczu masz 2 duże bańki, każda z nich zawiera 2 triody mocy zatem jedna bańka obsługuje push-pull w kanale lewym, druga w kanale prawym. To dość nietypowe, ponieważ zdecydowana większość klasycznych lamp mocy ma tylko jeden system wewnątrz (triody - 2A3, 300B, pentody i tetrody - EL34, 6L6).

Natomiast w triodach małosygnałowych lampy podwójne to normalka - dowodem 12AX7/ECC83, 6922/E88CC, 6SN7

chodzi o rząd wielkości i o to czy te lampy są gdzieś w obrocie i produkcji niekoniecznie na allegro i że to nie są jakieś rarytasy że tylko w jakichś NOS -ach mona je wygrzebać po np 150 usd/szt, czy choćby jak 300 b po 500 plz/szt

Zawi, 20 zł to i tak drogo. Lampy które są wciąż w produkcji lub NOS-y ale z gatunku wszędobylskich (np. EL84) nie są tak naprawdę warte więcej niż 10 zł. Oczywiście zdarzają się np. EL84 czy ECC83 Telefunkena za 500 zł ale trzeba sobie otwarcie powiedzieć że sprzedawca i ewentualny klient są na 100% psychicznie chorzy. :)

dudivan

Masz rację 500 zł za lampe to już graniczy z chorobą umysłową -zwłaszcza kupującego. No chyba że ktoś na siłę chce się dowartościować.

A tak przy okazji gdzie kupujecie bezpieczniki (tylko nie polecajcie mi tych z audioforte)

zawi i dudivan ja mogę Was dowartościować bo udowodnię ,że lampy NOS te kosztyjące fortunę to dopiero prawdziwe granie ,a tych tanich co najwyżej można sprawdzać czy urządzenie działa???

zawi,duivan

"Masz rację 500 zł za lampe to już graniczy z chorobą umysłową -zwłaszcza kupującego."

Taki zakup to nie choroba,w większości przypadków to bardzo długa i przemyślana decyzja.

Niestety możliwość takiego zakupu wiąże się z posiadaniem dużych środków finansowych.

U osób takich walorów gotówkowych nie posiadających,sama cena wywołuje pianę na ustach.

Jest to problem niezmiernie ważny,buddżet na świadczenia zdrowotne w Rzeczypospolitej coraz skromniejszy.

Co za tem idzie, z surowicą kłopoty będą niemałe.

Wniosek:łatwo się zagryzć,a i otoczenie również!

pzdr :-))))))))

Znak zapytania to wasze miny ,po odwiedzinach mnie.Nie będziecie pisać takich bzdur na temat jakści i różnić brzmieniowych lamp.A gwarantuje, że między nimi jest przepaść. Mieszkam w okolicy Wrocławia..Zapraszam i pozdrawiam.

zawi, 2 Sie 2006, 19:06

>Masz rację 500 zł za lampe to już graniczy z chorobą umysłową -zwłaszcza kupującego.

To niezupełnie tak. Można kupić lampę za 500 zł można i za 1000 zł o ile jest to lampa unikatowa, powiedzmy. od dawna już nieprodukowana jak np. wielosystemowa Loewe (z tym że ta akurat warta jest może z 200 zł :).

Ale sprzedawać i kupować EL84 za 500 zł to szajba jak nic !

robtango, 2 Sie 2006, 19:30

>zawi i dudivan ja mogę Was dowartościować bo udowodnię ,że lampy NOS te kosztyjące fortunę to

>dopiero prawdziwe granie ,a tych tanich co najwyżej można sprawdzać czy urządzenie działa

Robtango a odróżniasz dźwięk jednego stempelka na bańce od drugiego ?

Np. dźwięk Tesli ze stempelkiem Tesla od dźwięku Tesli ze stempelkiem Telefunken ? :)

dudivan jeśli kogoś nie stać , jest głuchy lub ma kiepski sprzet to nie kupuje,to indywidualna sprawa każdego.O naklejki i napisy się nie spieram lecz o jakość i klasę lamp którą u mnie słychać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.