Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ma ktos wage do nacisku igly???

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie do osob z wawy, ktore posiadaja wage do kalibracji nacisku igly. Ja co prawda mam u siebie regulacje nacisku, ale nie ufam tej kalibracji....

Jesli ktos posiada takowe ustrojstwo to bylbym bardzo wdzieczny...

P.S. Do czyszczenia winyli urzywacie jakis specjalnych szmatek, czy zwykla "flanelke" ???

https://www.audiostereo.pl/topic/23730-czy-ma-ktos-wage-do-nacisku-igly/

Gdybyś chciał kupować to odradzam "audiofilskie" wagi za cięzkie pieniądze - polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> rafko

Szmatki nie polecam. Próbowałem ale to niewygodne i przede wszystkim nie działa. mam wrażenie, że wciera kurz w rowki miast go z nich usuwać. Miałem nawet taką "specjalną" - do tego przeznaczoną ale ostatecznie sprezentowałem siostrze, aby miała czym przecierać monotor w laptopie.

Teraz używam - jak chyba tu większość - szczoteczki z włókna węglowego. Ja mam taką tanią Monacora za już nie pamiętam kilkanaście czy dwadzieścia złotych. I skuteczniejsze, i znacznie wygodniejsze. Płytę kładziesz na talerzu i szur, szur. Szczoteczke dostaniesz w każdym sklepie, który ma coś wspólnego z winylami lub na Allegro. Są teżr ozwiązania bardziej zaawansowane ale opłacą sie tylko, gdy używasz gramofonu naprawdę często, zajmuja też trochę miejsca.

Marki specjalnie nie polecam, to są akurat najtańsze i nie wiem, czy nie warto trochę dopłacić.

A co do wagi, to sam bym chętnie od kogoś na dzień pożyczył, bo regulacji na przeciwwadze u siebie to nie ufam tak zupełnie i właściwie to ustawiłem nacisk na ucho.

W sumie dobry pomysł z takimi wagami, bo jak mysle ze mam wydawac 90 zl na wage Shura, i uzyc ja raz na dluuugi okres czasu to troche szkoda kasy. Moze zrobimy liste osob, ktore juz kupily i moglyby za przyslowiowe piwko porzyczyc.

Jestem za! Wszystkiego mam jedną wkładkę do CE'a i jeszcze jedną do Cyryla. Większości z nas taka waga potrzebna jest pewnie raz na rok i to biorąc pod uwagę, że są to ci, którzy poszukują lepszego dźwięku i skłonni są do eksperymentrów w tym zakresie. Co innego, gdy ma się parę wkładek i wybiera raz tę, raz tę - ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim dołączę do tego grona ;-)

A moze by sie zrzucic na taka wage ;) I wysylac sobie wzajemnie. Bo prawde mowiac zawsze mi brakuje tej wolnej 100 na wage, nosze sie z zakupem juz prawie pol roku...No nic w kazdym razie moze ktos z wrocka by mi urzyczyl wagi na jeden wieczor. Pozdrawiam wagowiczow.

rafko - mam wage a masz do mnie blisko - jeno, ze dostepny jestem raczej dopiero w okolicach 20tej.

A szmatek z mikrowlokien ludzie tez uzywaja i do zbierania kurzu sie nadaja - nie sadze natomiast by zbieraly ladunki, wiec raczej szczoteczka.

>Pal55

Hmmm, to ja chetnie, tyle ze po 20 to u mnie odpada :-( Moze jakos jutro....?

Nabylem juz dzis szczoteczke do szyszczenia plyt. Wczoraj probowalem szmatka, ale wiecej kurzu ze szczoteczki zostawalo na plycie niz odwrotnie ;-)))

POZDRAWIAM!

Waga ma szalkę Stainless Steel - czyli jest niemagnetyczna, dokładność do 0,01g możliwość tarowania co nieraz bywa przydatne. nieraz trzeba załatwić tylko problem umiejscowienia tej wagi - u mnie zdjęty tależ + okładka CD załatwiają sprawę

>Walery

Można też tak jak Ptyś w tym wątku :

Ukryta Zawartość

(do tego właśnie przyda się tarowanie)

Ukryta Zawartość

ta ja proponuję np. taką:

Ukryta Zawartość

sam używam z zadowoleniem.

(szalka z tworzywa szt. no i tania!)

Ukryta Zawartość

To co, te elektroniczne nie nadaja sie, ciekawe czy ta Shura jest wykonana z niemagnetycznych materialow. Nic wracam do sluchania Return of the champions, nabyte w MM za 95 zł 3 plytki. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod wplywem tego watku przeprowadzielm fachowe badania naukowe.

W pracy mam wiele urzadzen, elemntow wykonanych ze stali nierdzewnej. Zdobylem, magnes i testowalem. Z 15 elemntow 14 okazalo sie niemagnetycznych. Natomiast zgodze sie, ze noze z napisem "Stainless Steel" jak najbardziej ''kleja'' sie do magnesu.

Stale nierdzewne o właściwościach niemagnetycznych to stale austenityczne - najbardziej popularne. Występują również ferrytyczne(magnetyczne) czy austenityczno-ferrytyczne, martenzytyczne(również magnetyczne). Tradycyjne sztućce jak widelec czy nóż wykonywane są ze stali austenitycznej, natomiast niektóre "noże do chleba" podobnie jak tradycyjne żyletki mogą być wykonane ze stali martenzytycznej co przekłada się m.in. na to że Harviemu magnes do noża się klei;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.