Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy Nelsona ;)

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

>A66

Tak samo stosuje w swoim preampie dla wyjśc RCA.

Jedyny problem w tym, że w przypadku wyjscia RCA PSSR dla takiego układu jest mniejsze niz w zbalansowanym i przy stosowaniu potencjometru na wejściu mamy na wyjściu zawsze maksymalene szumy własne. Troche to słychać w kolumnach (i lekkie brumikenie też). Lepiej miec potencometr na wyjsciu, ale wtedy są inne problemy - z rezystancja wyjsciową;-)

Ja ciagle zamierzam wstawic do swojego BLSa źródło stałoprądowe coby zwiększyc PSSR, tylko jakoś nie moge sie za to zabrać.

>Bartku

pewno masz racje co do 'jakosci' w brzmieniu tych preampów Passa, ale ja jakoś nie moge sie zmotywować do poszukiwania czegoś innego niz BLS. Mamy w naszym klubie mozliwość przesłuchiwania różnych klockow i to z poziomu powyżej 10 kpln (kolumny też) i ni cholery, abym zauważył, że to BLS jest tu jakimś wąskim gardłem.

Chętnie bym porównał z innymi, szczególnie z Twoimi wyrobami - może by to mnie jakoś zmobilizowało.

ten temat dowodzi jak ................... uczestnikow tej listy !!! zajmowac sie takim syfem? ba jeszcze to pbsluchiwac? wybaczcie ale mialem o was wieksze mniemanie. Porazila mnie mysl - moj damfak mial trafic w rece rekina cmokajacego nad taka pier**la? litosci!!! albo wam rozum odebralo albo kompletnie sie nie znacie na hi-endzie i dobrym dzwieku!!! no i z kim ja mam pracowac?

kurfa... damfuck de best wszyscy wiedza. czlowiek chce sprobowac roznych rzeczy bo inaczej sie nie dowie jak cos gra... natomiast przyjdzie taki senicz co juz wszystkie uklady zna zrobil opa na lampach wsadzil na zewnatrz 3 rezystory 2 kondy i ma hi-endowego gejklona na lampach :)

ja rozumiem ze sa rozne zboczenia ale moze takim bzdetem zajmujcie sie w ukryciu lub w piwnicy nie obnazajcie sie publicznie ze swoimi zainteresowaniami.

A konkretnie kazde dziecko wie ze irf maja duze znieksztalcenia w OE i kazde dzidzius wie ze pojemnosc wejsciowa irf to 2-6nF i skatuje to dzwiek a rekin mlaska i .............

>senicz

Pokaż coś co gra, a nie wpierdzielaj się do każdego wątku ze swoją wszechwiedzą. Niestety może nie dorosłem jeszcze do takiego poziomu, żeby bez zbudowania najmniejszej nawet pierdoły powiedzieć gra czy nie gra i jak widzisz muszę najpierw zbudować, żeby to ocenić.

Cieszę się z tego, gdyż w innym wypadku nie miałbym GC, bo ze schematu oceniłbym, że to nie może grać dobrze.

Co do moich zachwytów, to raczej mało mnie w życiu rusza i raczej staram się obiektywnie oceniać i patrzeć na zimno nawet na własne potworki. Daleko mi do popadania w samouwielbienie po zbudowaniu czegokolwiek, czego i Tobie życzę - jeśli oczywiście cokolwiek powstało poza Twoją wyobraźnią.

"Tak samo stosuje w swoim preampie dla wyjśc RCA.

Jedyny problem w tym, że w przypadku wyjscia RCA PSSR dla takiego układu jest mniejsze niz w zbalansowanym i przy stosowaniu potencjometru na wejściu mamy na wyjściu zawsze maksymalene szumy własne. Troche to słychać w kolumnach (i lekkie brumikenie też). Lepiej miec potencometr na wyjsciu, ale wtedy są inne problemy - z rezystancja wyjsciową;-)"

Ja też daje na wyjsciu. I z tego co zauwazyłem to z pot. powyżej 5K brzmi już gorzej, dlatego zazwyczaj daje 4-5K (drabinki kalkulowane na tą wartość) a wzmocnienie jakie mi pasuje ustalam rezystorem między symetrycznymi gałęziami. W AL wzmocnienie ustala rezystor na wejsciu, wiadomo. Ale z tego co kiedyś się przyglądałem to kalkulując te regualcje głośnosci na przekaxnikach ze schematów obu P wychodzi ze jakieś 1-2K, ale takiej wartosci nie próbowałem. Drabinka ze scheamtu AL ma chyba 4K.

"pewno masz racje co do 'jakosci' w brzmieniu tych preampów Passa, ale ja jakoś nie moge sie zmotywować do poszukiwania czegoś innego niz BLS. Mamy w naszym klubie mozliwość przesłuchiwania różnych klockow i to z poziomu powyżej 10 kpln (kolumny też) i ni cholery, abym zauważył, że to BLS jest tu jakimś wąskim gardłem.

Chętnie bym porównał z innymi, szczególnie z Twoimi wyrobami - może by to mnie jakoś zmobilizowało"

Alo to bardzo dobrze że jesteś zadowolony i te porównania tylko dowodzą o ogólnej wysokiej jakosci tych prostych scheamtów Passa. Moje zdanie na temat porównań między nimi jest jakie jest i chyba się nie myle bo pokrywa sie to z innymi ktorzy próbowali kilku róznych układów Passa (równeiż moimi dwoma kolegami), co wcale nie znaczy ze BLS jest zły bo jest tak jak mówisz w porównaniu do sklepowych preampów :)

Trudno tu mówić o wyrobach, też bym chetnie zaaranżowal jakieś odsłuchy czy wybrał się do Wawy z jakimś klockiem tylko technicznie nie mam jak takiego klocka wziąsć, bo moje smieciowe audio to z reguły luźny stos komponentów na deskach, który jest praktycznie nie mobilny. Zrobiłem kilka klocków dla znajomych, takich w obudowach, ale zeby samemu coś sklecić dla siebie "na gotowo" nie mam ani czasu ani pieniedzy jakoś :):)

Klasyczny BOZ, wg mojej oceny, wykonany na wysokiej klasy elementach jest zdecydowanie ciekawszy brzmieniowo od pozostałych passów. Zrobiony na czymś tam (zwłaszcza tyczy to kondensatorow torze ) juz nie .

Ma niesamowitą magię , muzykalność i analityczność, ale niestety wtedy to tani preamp nie jest.

Zwiększenie pojemności wejściowej i wyjściowej , tak jak rekin, uważam jest niezbedne.

Moje obserwacje:

1. tylko International Rectifier. Zdecydowanie odstaje brzmieniowo od innych firm. Fabryczne różnice między egzemplarzami też najmniejsze.

2.Rezystor wejsciowy 100 ohm- Tantalowy, lub Caddock, albo staruszki np. Allen Bradley, bardzo ceniony za brzmienie.

3. Kondensatory w sygnale: o dobrym brzmieniu- od nich zależy efekt finalny, polipropyleno-olejowe, papierowo- olejowe (np., Siemens MKV, Frako LPM, Bosch MP, ruskie papierowe, bądz ruskie polipropylenowe, nie wymieniam wariactw cenowych, ale warto)

4. Kondensator wyjściowy 68-100 uF jeśli nie ma dobrego (ale i dobry warto to samo) zbypassować czymś j.w.

5. Nie oszczędzać na zasilaczu. Kondensatory profesjonalne na śruby- Sikorel, Frako, ERO, Aerovox, itp. Mostek z szybkich diod, z 5000 uF.

6. Potencjometr lepiej 5k, jak w oryginale- mniejsza impedancja wyjść.. Jedynie dodać na wyjściu rezystor do masy, coby stałego nie było . Poziom sygnału wyjściowego nie jest dla dobrej koncówki problemem. Wysokiej klasy pojedyńcze potencjometry pro, bo poniżej 10k właściwie trudno kupic cos z audio. Ja lubię barwę NOSów pro-amerykańskiego ,węglowego Clarostata, lub włoskiej Lesy. Albo jeszcze lepiej dzielnik rezystancyjny na przełączniku.

>stefanB

Masz rację - muszę zmniejszyć nieco imp. wy. Niestety wsadziłem to co mi zostało w domciu na próbę. Na wejściu również zauważyłem, że trochę większa pojemność jest wskazana i dalem olejowo-papierowego ruska 6u. 100ohm to po prostu Elpod (po wymianie) , natomiast na wyjściu BG-N 100uF.

Zobacze jak bedzie z tym basikiem po wrzuceniu na wyjście drabinki na 5k - niestety w tym celu muszę rozebrać starą z we wzmacniacza i trochę ją pozmieniać.

a moze jakies pomiary thd np? z pasmem to gorzej ale thd to kazda karta muz. z PC pokaze cos?

nareszcie zrozumialem jaki naprawde jest poziom was. I ja traktowalem was powaznie. Straszne.

Skoro już w kabaretowym nastroju i senicz nie będzie musiał traktować tego poważnie, to muszę powiedzieć, że jestem wewnętrznie rozdarty (to już podchodzi pod dramat:). Otóż wbrew opinii mistrza senicza to jednak całkiem ładnie gra. Zmieniłem rezystorki na wyjściu teraz Rwy to niecałe 7k i zbocznikowałem dodatkowo zasilanie ruskim olejakiem 10u. Jest fajnie.

I co mam zrobić - nie mam takiej siły przekonywania, żeby wmówić sobie, że nie jest fajnie. Tak zostanę bohaterem tragicznym ;)

Senicz, czy Ty się czasem uśmiechasz??

>jar1

Miałem trochę duży poziom sygnału na wyjściu i mi potek trochę nie starczał do precyzyjnego ustawiania, więc zrobiłem dzielnik 10k - 10k||20k. (Chciałem zrobić dzielnik na we - ale wtedy by dopiero szumiało :). Teraz jest już nieco inaczej - wywaliłem te 10k i wstawiłem zamiast nich 3,6k. Docelowo wszystko to zniknie i zostanie zastąpione samą drabinką (około 5k-7k), ale nie mam jakoś nastroju na rozbieranie wzmaka, żeby wydobyć z niego switcha do drabinki i to zrobić.

Ogólnie fajna zabawa - drabinkę i tak muszę zrobić do P1.7, ale czekam na rezystorki z Elpodu. Jak dojdą płytki od Veterana, to wywalam tylko BOZ-a i wsadzam P1.7, no chyba, że nagle mi obudowami obrodzi, to go zostawię do porównań.

Jak ten P1.7 będzie się tak przeciągał (czekam ponad 3 miesiące), to pewnie zrobię jeszcze jakiś pre na próbę. Może masz jakąś propozycje?

>jar1

Pierwotnie tak chciałem zrobić, ale miałem już kupione rezystorki, a następny dopiero 220R i dałem sobie luz - to i tak jest wersja testowa na testowej płytce ze wspólną masą dla obu kanałów. Leżą w domciu jeszcze 3 nie skończone pre i chciałem chociaż jednego skończyć.

Testowa płytka wygląda następująco (w docelowej rozdzielone miały być masy i trochę inaczej umieszczony potek/drabinka):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pot to chyba na wejsciu sie daje co? wy rekin jakis odmieniec? i pojemnosc kabli zezre wam wysokie.

Co do tych wydumek na vmosach to popularne to jest bo troche inne niz reszta tranzystorowcow brzmienie i to was podnieca. Brakuje mi w tym chorze misiomora ale on chyba na nartach smiga?

To zawsze kwestia kompromisu, albo wzmacniamy sobie szumiki z potka, albo ryzykujemy i dajemy go na wy. Faktycznie przy takiej małej rez wy może to być problemem, ale ja go u siebie nie dostrzegłem. Niestety prosty jednostopniowy układzik wspólnego źródła nie składa się z kilku stopni i coś trzeba wybrać;)

...wystarczy zarzucić wedkę, a zawsze coś sie złapie.

>senicz

W innym wątku chcesz poprawiać brzmienie tanich scalaczków lampami, które mają zniekształcenia kilku procent, coś mi sie tu nie zgadza.

>rekin

U mnie pracował z rezystorem 330R i potkiem 1Ok na wyjściu i nie obserwowałem żadnych skutków obciążenia kablami, sterował zresztą 22k GC.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.