Skocz do zawartości
IGNORED

brak telewizorow kineskopowych

slav10

Rekomendowane odpowiedzi

@hojlo1 - pisząc że jakość propagandy sięga bruku miałem na myśli to że obserwując poczynania naszych "politykierów" można odnieść wrażenie że nie stać ich nawet na to aby przynajmniej forma lansowanej propagandy przy użyciu kontrolowanych przez nich mediów miała poziom godny społeczeństwa pretendującego do grona narodów cywilizowanych- ale to jest oczywiście moja subiektywna opinia.

@hojlo1 - pisząc że jakość propagandy sięga bruku miałem na myśli to że obserwując poczynania naszych "politykierów" można odnieść wrażenie że nie stać ich nawet na to aby przynajmniej forma lansowanej propagandy przy użyciu kontrolowanych przez nich mediów miała poziom godny społeczeństwa pretendującego do grona narodów cywilizowanych- ale to jest oczywiście moja subiektywna opinia.

Jeżeli chodzi o NTSC-owska spóściznę to jak najbardziej zgadzam sie z Tobą i ubolewam że tak mało osób reprezentuje taki pogląd.

... a ja nie widze sensu do zakupu projesktora ani 100" plazmy do ogladania dziennika lub pogody ...

LCD czy plazma jest przyszłościa TV ... zaznaczam: PRZYSZŁOŚCIĄ !!

narazie jest "symbolem" drobnomieszczaństwa jak zestawy "kina domowego" z marketów sprzedawane na wage ... ( tak to sie ma do kina jak LCD do TV )

mam zamiar zmienic swoje TV ( 4-ro letnie 100Hz LG ) na cos nowszego stad zainteresowanie TV nowszej generacji ... ale chyba juz sie wylaczyłem z LCD na kolejne 4 lata ....

No to ja jeszcze raz na temat panasow PX10 i PX15. Otoz gosc mial na sklepie po dwie sztuki telewizorkow w podlach - nieodpakowanych i rzeczywiscie na tym PX15 bylo napisane ze zrobiono w Polsce. Nie wiem moze czesc byla jeszcze robiona w Czechach a czesc juz u nas? No i jak wyglada ta sprawa z kineskopami - czy to prawda ze PX15 ma zupelnie inny niz 10-tka? Liczba zlacz scart tez przemawia na korzysc 10 - choc tu podobno jest tak ze jedno z tylnich jest polaczone z wyjsciami av z przodu wiec albo podpinasz z tylu albo z przodu. Takich to sie nowinek dowiedzialem :) Wiec ktory bedzie lepszym zakupem za 2000 zl chyba ze w tej kwocie znajdzie sie jeszcze cos innego ciekawego.

@slav10 - oceniaj pod kątem obrazu (jak zwykła TV - to na niej) i miej nadzieję, ze wybrany model lata posłuży.

Nic odkrywczego nie napisalem (maglowane wielkrotnie), ale nawet tutaj po pozornej kłótni (wszystkim chodzi , by jak najlepiej bylo), widac że zawirowania na rynku straszne.

Ps - w moim, kilkuletnim Samsungu mam kineskop "LG Philips" (niby niemożliwe) , ale traktuję to raczej jako zaletę (czemu ma byc wadą - jak parę lat gra i zadnych poziomów nie zmieniam...choć moze automat jakis działa).

Pozdrawiam i...nie daj sie sprzedawcom "omamić" - ma pasować Tobie, a w TV z 90% to obraz, więc to podstawowe kryterium (szczególnie teraz - gdy już nie wiadomo:co /jak itp). ;))))))

il Dottore - popieram Cię w 100% - patrz moje posty wyżej w tym wątku i na tym forum ale pisząc że nie powinno się porównywać telewizorów CRT i LCD miałem na myśli inny punkt widzenia dlatego powinienem troszkę rozszerzyć ten skrót myślowy.

Uważam że telewizory należy porównywać tylko w ramach ich rodzaju tj.

telewizory CRT lub LCD między sobą przyjmując do porównań to samo kryterium np. ceny, oczywiście pod warunkiem że będą porównywane w tych samych warunkach i na tym samym źródle sygnału wykorzystującym ten sam rodzaj połączenia. Tylko takie porównania są miarodajne i na ich podstawie można sporządzić obiektywny ranking telewizorów ale jeszcze raz podkreślam - tylko w ramach ich rodzaju : CRT albo LCD ewentualnie inne rodzaje np plazma.

Jak wiadomo przeciętny zjadacz chleba nie będzie wnikał w szczegóły. On chce wiedzieć od razu albo telewizor jest dobry albo nie i taka postawę reprezentuje większość ludzi szczególnie tych, dla których zagadnienia, parametry i wyposażenie techniczne nie mają żadnego lub większego znaczenia.

!!!!!!!!! Właśnie ta przeważająca ilość ludzi staje tylko przed jednym dylematem : kupić telewizor płaski czy kineskopowy?, który będzie lepszy? zupełnie nie zważając na osiągi i możliwości branego pod uwagę modelu czy to CRT czy LCD. Jak wiadomo każdy znas kieruje się przede wszystkim ceną telewizora ale przypuśćmy że przychodzi do sklepu człowiek którego nie ogranicza kwota na zakup telewizora i stawia tylko jeden warunek: obraz ma być najlepszy z możliwych. Co może mu zaproponować uczciwy sprzedawca?

Uczciwy sprzedawca zapyta czy to ma być CRT, LCD

Klient mówi że nie ma to dla niego znaczenia, chce tylko żeby obraz był jak najlepszy.

W takim układzie sprzedawca zaproponuje powszechnie uznane za najlepsze dostępne modele odbiorników CRT i LCD np: JVC 32P40 (jako CRT) i tej samej firmy odbiornik LCD 32S60.

Jak wiadomo oba w swojej klasie należą obecnie do najlepszych telewizorów na rynku.

Klient stoi przed wyborem jeden z dwóch ale dalej najważniejsza jest dla niego kwestia jakości obrazu.

I co teraz? Pan uczciwy sprzedawca powinien podłączyć oba telewizory pod to samo źródło sygnału. Co zaproponuje? Nie trudno się domyślić. Jedyne możliwe takie samo połączenie czyli sygnał z kablówki albo z tunera satelitarnego. Klient patrzy i kręci nosem ponieważ rozum mu podpowiada że ten droższy (LCD) powinien świecić lepiej a tak nie jest. Co jest grane? O ile P40-stka nie budzi zastrzeżeń to S60-siątka wygląda jakoś nieciekawie. Uczciwy sprzedawca wyjasnia że to prawdopodobnie jest wina nie najlepszego sygnału ale przecież obraz na P40-stce jest idealny! Co za cholerstwo? Może ta S60-siątka jest zepsuta? Może by tak wziąć do porównania jeszcze jeden telewizor tego modelu? Sprzedawca zapewnia że telewizor jest dobry. Z resztą sam klient widział przed chwilą obraz z tego LCD-ka jak stał na półce i emitował obraz że palce lizać, nie wiedząc że ogląda obraz pochodzący z sygnału o rozdzielczości HDTV podawany z komputera. Klient mówi że chciałby mieć taki właśnie obraz jak był przed chwilą kiedy to sprzedawca poprzemieniał coś z tyłu tego telewizora. Ucziwy sprzedawca poinformuje klienta że to co widział niestety nie będzie osiągalne u niego w domu, no chyba że posiada tuner telewizji HDTV i dostęp do kodowanych (płatnych) programów, które niestety nie są wjęzyku polskim co w sumie nie powinno być juz wielką przeszkodą no bo jak wiadomo każdy Polak wyssał z mlekiem matki umjejętność biegłego rozumienia języków obcych.

Klient niestety chyba nie był karmiony piersią i z języków obcych to on owsze kuma trochę łacinę a o HDTV owszem słyszał tylko że do tej pory sądził że to chodzi o jakiś program w telewizji, coś tak jakby HBO tylko że podobno dużo lepsze ale narazie to nawet "cyfra+" tego nie nadaje.

W tej sytuacji ucziwy sprzedawca zachęci klienta jednak do kupienia odbiornika CRT czyli P40-stkę ale żeby zupełnie nie spisywać na psy jednak co by nie gadać S60-siątki zaproponuje podłączenie do obu telewizorów odtwarzacza DVD po możliwie najlepszym jednakowym połączeniu czyli komponencie z progressivem. Klient patrzy już z pewną nieufnością na LCD-ka ale znowu mu sie mina poprawia. "Patrz Pan!" - woła do uczciwego sprzedawcy teraz ten CRT świeci gorzej!!!. No przecież mówiłem że ten LCD-ik jest dobry - odpowiada uczciwy sprzedawca ale Panie to to jeszcze nic wcale nie musi Pan mieć tunera HDTV żeby podniecać się jeszcze lepszym obrazem - odpowie uczciwy sprzedawca i wykona podłączenie LCD-ka poprzez HDMI z odtwarzaczem DVD na jedynej płycie wypożyczonej z resztą od JVC płycie demonstracyjnej. No i co Pan na to powie? - zapyta klienta uczciwy sprzedawca. Klientowi w tym momencie szczęka opadnie i nic nie powie tylko poprosi o zapakowanie tego LCD-ka i ewentualnie czy może zapłacić kartą.

W drodze do domu będzie przekonywał sam siebie że właściwie w telewizji to i tak g...wno jest a bez tego HDTV jakoś też da się przeżyć. Podniecany myślą o minach swoich znajomych na widok tego telewizora stara się nie myśleć o pieniądzach, które będzie musiał teraz wydać na DVD a może nagrywarka a przecież jeszcze ten dźwięk, no tak dźwięk to chyba jeszcze jakiś... jak oni to w sklepie... ampfli ... nie ampi... no jakiś tam tuner... głośniki ................ sub... kable... w tym momencie nie będzie jeszcze świadomy że wkroczył na ścieżkę, z której już nie ma powrotu....

Jak PX15 jest robiony w Polsce to lepiej bierz PX10. Panasonic nie ma swojej fabryki w Polsce więc najpewniej składają te Panasoniki PX15 w fabryce Daewoo w Pruszkowie. Nie wróży im to dobrze :))).

@Rober - znowu "galopujesz" (...temat o zwykłym CRT bez HDTV...).

(skrótowo)

Na dzisiaj prawdą jest tylko to ,że:

"Płaskie wyświetlacze są przyszłością telewizji. HDTV, różnorakie media cyfrowe i DVD wysokiej rozdzielczości - te technologie sprawią, że w ciągu dwóch najbliższych lat telewizory kineskopowe odejdą do lamusa."

Jednak o obecnej jakości (nadal porównywalnej...szczególnie na rodzimym rynku) poczytaj to (nie stracilo nic na obiektywiźmie...):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;))))))

Ukryta Zawartość

Rober napisał:

>W takim układzie sprzedawca zaproponuje powszechnie uznane za najlepsze dostępne modele odbiorników CRT i >LCD np: JVC 32P40 (jako CRT) i tej samej firmy odbiornik LCD 32S60.

>Jak wiadomo oba w swojej klasie należą obecnie do najlepszych telewizorów na rynku.

dopisz Twoim zdaniem bo wg mnie wcale nie są to najlepsze w swojej klasie telewizory na rynku

powiedział bym że średniaki

Słusznie, już robimy poprawkę ale nie dopiszę "moim zdaniem" ale "jego zdaniem"

"W takim układzie sprzedawca zaproponuje (jego zdaniem) powszechnie uznane za najlepsze dostępne modele odbiorników CRT i LCD np: JVC 32P40 (jako CRT) i tej samej firmy odbiornik LCD 32S60.

Jak wiadomo oba w swojej klasie należą obecnie do najlepszych telewizorów na rynku.

Taką właśnie opinie usłyszałem od wielu znawców tematu i wyczytałem miedzy innymi na tym forum na jesieni ubiegłego roku kiedy to sam poszukiwałem porządnego telewizora, dlatego pozwoliłem sobie na przykładowe (podkreślam przykładowe - nie jedyne możliwe) wskazanie właśnie tych telewizorów

Sam również uważam że do doskonałości trochę jeszcze im brakuje chociaż trzeba przyznać że na tle wielu innych wypadają bardzo przyzwoicie.

>W drodze do domu będzie przekonywał sam siebie że właściwie w telewizji to i tak g...wno jest a bez

>tego HDTV jakoś też da się przeżyć.

Tak sobie pomyślałem, że masz dużo racji :) - ja np nie oglądam TV niemal wcale (właśnie ze względu na nędzę programową) i wystarczy mi spokojnie stareńki CRT. Czasem jednak by się przydało zapuścić coś "po komponencie z progressivem" (mam takie źródło) i wtedy... hmmmmmm... ale spokojnie. Za rok-dwa CRT znikną ze sklepów :) i wówczas nikt nie będzie już miał dylematu - co kupić. Na razie zamiast malutkiego w sumie LCD wybrałbym stucalowy obraz z projektora. To jest dopiero jazda! I właśnie projektor winien "uczciwy sprzedawca" zaproponować zdezorientowanemu klientowi jako "trzecią drogę" skoro mowa o sygnale z DVD. Bo do programu z kablówki to projektor nadaje się tak samo dobrze jak telewizory LCD.

A CRT znikną, ponieważ produkcja LCD jest po prostu tańsza - nie dajmy się zwieść cenom... to tak jak w prawie Kopernika: zła moneta wypiera lepszą! ;) Cała nadzieja w tych płaskich kineskopach z pojedynczym działem elektronowym na każdy (sub)pixel - zero wypalania, zero smużenia, dowolny kąt widzenia, super kolory...wszystkie zalety CRT - a płaski...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@Rober - ten "g...niany" PAL i tak dużo lepszy od NTSC

(problem jest w tym, że UE staje juz tylko konsumentem - zamiast "twórcą/producentem"...)

@il Dottore - a ja mam nadzieję, ze na moim CRT (bo raczej nie mam warunków i moze ochoty na projektor...) "doczołgam" się jakoś do epoki np. OLED (pomijając i LCD i PDP) ;)))

Podczas weekendu jak jeszcze nie bylo tak zimno mialem okazje porownac bezposrednio dwa panasoniki 10 i 15. I co sie okazuje. Maja ciut inne menu - w 10 jest jakas funkcja inteligentnego ulepszania obrazu, inne piloty ten od 10 jest bardziej wypasiony powiedzmy, inne wagi 10 jest ciezsza i plytsza zarazem, w 10-ce sa 3 euro a w 15 dwa a w kwesti obrazu jest lepszy PX15. Biel jest biala a nie szara, obraz bardziej ostry a kineskopy sa podobnie jasne - a prawde mowiac sa nieco ciemne bo przy porownaniu do Thomsana 850 ten gral duzo bardziej kontrastowo przy mniejszych nastawach - choc nie mowie ze ladniej. Natomiast nie ma na nich artefaktow ktore wystepuja czasami na thomsonie ktory z kolei jest zupelnie inaczej wyposazony - jest to wysoki model z progresiv scan, wejsciem komponent itd. To narazie tyle z moich obserwacji. Moze sie komus przydac :)

absurdy...

Niebezpieczne logo stacji

Posiadacze telewizorów plazmowych powinni uważać na logo stacji telewizyjnych, które mogą dosłownie wypalić się na ekranie, pozostawiając trwały i nieusuwalny ślad.

Taki nietypowy problem zgłosili australijscy fani sportowi, którzy spędzali długie godziny przed telewizorem plazmowym, oglądając rozgrywki crikceta oraz wyścigi motocyklowe. Po zakończeniu zawodów zauważyli „wypalone” logo stacji telewizyjnej, które pomimo zmiany kanału, zostało w rogu ekranu - informuje News.com.

Poszkodowani użytkownicy zamierzają złożyć pozew w sądzie przeciwko wybranym stacjom telewizyjnym. Jak przyznają, logo stacji powinno być losowo przemieszczane po ekranie, aby w przyszłości nie dochodziło do podobnych wydarzeń.

Właściciele stacji bronią się przed zarzutami twierdząc, że użytkownicy telewizorów plazmowych podczas dłuższych sesji przed ekranem, powinni byli zmniejszyć kontrast wyświetlanego obrazu.

Ukryta Zawartość

a moze tak... tylko kupic i podziwiac nie wlaczajac wogole ;)))

Serdecznie pozdrawiam

Beata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

następny kamyczek do ogródka...

Ukryta Zawartość

Witam

Moje poszukiwania dobiegly konca. Odpuscilem sobie 29” i kupilem panorame. Udalo mi sie znalezc nowy model Philipsa 32PW9509 i go wzialem. W sumie mialem tez do wyboru nowszy model 9520 ale jako ze jest to ubozsza wersja i zdecydowanie brzydsza to wybralem tamten. Po pierwszym weekendzie z tym tv nie zaluje wydanej kasy. Obraz jest naprawde swietny mimo ze jeszcze nie dokupilem dvd i na razie ogladalem telewizje i zdjecia z cyfrowki. Swoja droga czy DVD Pioneera 585 jest dobrym wyborem za cene 600 zl? Wracajac do zdjec tu dopiero widac w pelni jak dziala ten pixel plus. Jesli ktos mial watpliwosci to proponuje podpiac aparat i zalaczyc opcje demo -czesc obrazu bez pp i czesc z pp. Dzieki niemu widac dokladnie faktury typu cegly w murze kosciola czy pojedyncze wlosy w grzywie konskiej – bez pp jest to wszystko rozmyte i niewyrazne jak w telewizorach 32 bez tego typu ulepszaczy. Skoki narciarskie natomiast pokazaly ze bledy cyfrowe praktycznie nie wystepuja – chodzi o szybki ruch ludzi na trybunach – a takie cos juz kiedys widzialem na LCD – kwadraciki...

Ale najlepsze jest formatowanie. 6 opcji formatu od 16:9, 14:9,4:3, atomatyczny i cos tam jeszcze. Do tego mozliwosc przesuwania obrazu gora dol bardzo dokladnie – jak wyniki sa uciete w dole ekranu to go po prostu podnosisz i juz wszystko widac. Do tego jeszcze kineskop ktory przy ustawieniach 30 % jest w sam raz a nie jak w przypadku panasonika (nie mowie o modelu PX30 bo nie widzialem reszte z tanszych porownywalem) w okolicach 80-90% Dzwiek jest fajny jak na tv ale i tak go od razu podpialem pod amplituner. Z bajerow jest trzeci glosnik centralny tak ze ponoc przy filmach nadawanych w surroundzie np. w tvn fajnie dziala opcja virtual surround w tv. Przy zwyklych programach stereo jest to raczej dziwne. Da sie go tez ustawic jako glosnik centralny dla ampli jesli sie ma reszte sprzetu kozystajacego z ilink (lub cos kolo tego). No ja niestety nie mam. Pilot bardzo przyjemny w dloni z aluminiowym wykonczeniem, cala buda nieduza – glebokosc 50 cm co moze byc zaleta. No to mysle wystarczy – jak znajde jakies mankamenty to sie podziele – moze to ze nie ma wejscia komponent czy pipa jak komus zalezy no i glosno sie wylacza.

Przyznam ze do konca wybieralem miedzy nim a Thomsonem wb643 tyle ze tamtego juz nie bylo nowego.

A swoja droga modele Samsunga z serii slim zaprzestano produkowac – chyba bylo jednak cos nie tak :)

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

odświerzam temat:

teraz ja chcialem zainwestowac w TV

troche czasu minęło CRT faktycznie jak na lekarstwo ( lub wcale ) a skoro mamy wybierac z tego co jest to zapytam:

Coś sie zmienilo w TV LCD ( np. Pixel plus 2 w modelach Philipsa ma jakieś znaczenie) ?

Czy plazma "małą" 37' ( np. Panasas ) - to myśl techniczna która jest bliska wysokim modelom CRT ?

Jaki ma sens unsamplingu z DVD przy odbiornikach "płąskich" HDReady ?

witam

jeśli chcesz zainwestować

to może Loewe Nemos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + stolik

Loewe Aventos

Ukryta Zawartość

Na Lcd o tych mozliwosciach musisz wyłożyć więcej

zresztą sprawdź sam - dopiero 6000 zł- pozwala sie cieszyć dobrą jakością

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.