Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy mercury - jaki wzmacniacz?

rdzak

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sprawic mojemu przyjacielowi prezent w postaci dobrego wzmacniacza do kolumn Tannoya. Odsluch odpada - musze kierowac sie jedynie opiniami Szanownych forumowiczow i miec nadzieje, ze zagra to wszystko ladniej niz z obecna przedpotopowa Unitra. Doczytalem ze wzmacniacz do tych kolumn powinien byc dynamiczny by wycisnac z nich jak najwiecej. Chcialbym zamknac sie w przedziale do 1500zl/2000zl i mam na mysli sprzet nowy.

Czy moglibyscie podac WASZE OPINIE jaki konkretnie sprzet powinienem brac pod uwage. Z gory dzieki za odpowiedzi i wyrozumialosc :)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/23798-tannoy-mercury-jaki-wzmacniacz/

witam.

Ja z m1 mam podpięty CA 640.Ten wzmak jednak nie lubi zbyt mocnego brzmienia(zależy do jakiej muzyki ma być). Napewno jest wiele wzmaków które zagrają lepiej ale u mnie gra to conajmniej poprawnie. No i nówke CA 640 kupisz za 1500 pln. Dynamika wystarczająca, bas kontrolowany a szczegóły są lekko tonowane ze wzgledu na charakter brzmienia serii Mercury(chyba nie palnąłem żadnej gafy).

Poczekaj, napewno ktoś jeszcze tu napisze parę typów.Powodzenia.

posiadam m2.5 podpiete do nada c340 (wczesniej 310) i nie polecam takiej konfiguracji. Osobiscie, brakuje mi gory, niestety nie wiem czy jest to wina kiepskiej zwrotnicy tannoy'a czy wzmakow nad.

pzdr

cos dynamicznego i jasno grajacego by sie przydalo. rotel? harman? ja niedawno kupilam takiego NADa, ale wlasnie zeby troche opanowac kolumny, dla ktorych rotel byl zbyt ostry. i zadzialalo:-) ale na tannoye raczej niet.

Nie wiem czy jesteś elektronikiem , do Tannoy m2 sprawdzają się wszystkie wzmacniacze z końcówkami Nationala LM 3886, LM3875. CA 340 chyba taką posiada. Złóż Gainclona w wersji fullwypas , będziesz zbierał szczękę z podłogi parę dni.

Krzych 2 - dzieki za podpowiedz ale niestety nie jestem elektronikiem, a ponadto nie mam czasu na skladanie. A tak w ogóle to CA 340 to wzmacniacz jest?

Przyjechalem wczraj do Krakowa i dzis wybieram sie do sklepów bo tam gdzie mieszkam nia mam szans na odsłuchanie. Będę chciał dokonac zakupu ale jeśli nie znajdę w 100% właściwego to najwyżej poczekam jeszcze chwilę na jakieś Wasze podpowiedzi.

Paulinko - przeczytałem Twój wątek o Rotelu i nabieram ochoty na tą firmę - tylko ten brak pilota... eh...

Czy jakieś innne firmy - nowe, w cenach 1500-2000PLN, z pilotem - polecicie?

Jasne ze da! I to duzo. Rotel faktycznie troche leci w przyslowiowe kulki, bo RA02 z pilotem to juz koszt ponad 2000zl. Ale mozesz zawsze sprobowac cos utargowac w Top Hi-Fi. Nie licz na cuda, w Krakowie jest marnie ze sklepami audio. Sprawdz moze jeszcze tego Harmana, najnowszy (zdaje sie oznaczenie 970) ponizej 2000zl znajdziesz na Allegro, nie wiem jaka jest jego cena sklepowa. Zreszta nie wiem gdzie go w Krakowie mozna posluchac... w media, ale chyba tez w Plazie, choc nie wiem jak z jakoscia odsluchu. Moze w Nautiliusie?? Tam powinny byc Azury, ale zadzwon wczesniej.

Pozdrawiam

Paulinka

Tak się składa że jak wybierałem wzmaka to podłączyłem HK 670 do M1 i nie polecam tego połączenia ze względu na zapiaszczone wysokie tony. Jest to wyraźne i po zmianie na azura wiedziałem od razu czego oczekuję w kwocie do 2 tyś. Sluchałem też króciutko Nada 320 bee z fusionami 4 ale średnica taka sobie.

Witam ponownie!

Dzięki za wskazówki. Okazało się, że faktycznie nie za duży wybór mieli w Krakowie ale coś tam jednak wynykałem :) Otóż po pierwsze znalazłem Tannoye m2, więc zagwarantowałem sobie odsłuch na kolumnach identycznych do których wzmacniacz będzie podpięty. To połowa sukcesu. HK w ógole nie było (może i dobrze bo lubię ten design i pewnie oceniałbym nieobiektywnie), Rotela też nie było w moich możliwościach finansowych ale za to...

Za to kupiłem Primare A20. Brzmiał genialnie choć mało basu jak dla mnie ale to wina Tannoy Mercury bo podłączony do Paradigmów się wykazał. Lezy obok w pudle. Ma pilota :). Wygląda skromnie ale ładnie. Jestem zadowolony mimo skromnej mocy (2x45) aczkolwiek więcej nie potrzeba tym kolumnom. Dałem za niego 1800zł (nowy). Co sądzicie?

Jeśli jesteś zadowolony - to super!

Ostatnio podłączyłem pod Tannoy'e M1 wzmacniacz cyfrowy Sonic Impact T-amp z zasilaczem 1,5A 12V i szczerze radzę każdemu (kto szuka wzmacniacza w cenie do 2000 zł do Tannoy'ów) posłuchać takiego zestawienia. W swojej cenie (ok.100zł) ten wzmacniacz jest chyba jednym z najlepszych na świecie :)

Słaby nieco, owszem ale słuchałem i daje radę. Mam nadzieję, że jeśli zostaną wymienione kolumny kiedyś na większe to jeszcze je napędzi, natomiast jakościowo chyba nie jest najgorzej :)

• 3 tygodnie później...

Witam

Doradźcie proszę , jakie używane wzmak i tuner zakupić do tannoy M1 . Chciałbym , aby zestaw był sterowany pilotem , a tuner posiadał RDS. Kwota do wydania na wzmak i tuner - łącznie 1 kPLN.

Do tannoya ser Mercury musi być podpęty wydajny prądowo wzmak.Aby nie mulił na średnicy. gdyż średnica w tannoyach wychodzi na pierwszy plan ale jest odrobinę tak jakby przymulona.Odrobina tuningu kolumienek też poprawi brzmienie.Ale takie zabiegi to przy lepszym jakościowo wzmaku.Ogólnie bardzo fajne kolumienki i można słuchac ich przez wiele godzin nie męcząc się przy tym wogóle.Sam do tej pory mam jeszcze gdzies przerabiane m1, które chodziły na bardzo drogim sprzęcie, okablowaniu także wiem co potafią zagrac tannoye.

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli znajdziecie do Tannoya coś lepszego za te pieniądze, to dajcie znać;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Reloop jest ok , ale nie posiada pilota i jaki tuner do niego ? Zainteresował mnie ten marantz pm 63 , a jaki tuner polecilibyście do niego , aby stanowił fajną całość . Najlepiej aby był to również marantz - względy estetyczne też nie są bez znaczenia ( opinia żony ).

to ja koszystając z tematu chciałbym także o coś zapytać. (po uprzednim przywitaniu się - tak więc witam na forum).

Sprawa dotyczy także kolumn tannoy m2. dotychczas grały na starym technicsie su-500 ale przyszłą pora na zmiany. poszukuję wzmacniacza do maxymalnie 600zł. bliższe szczegóły: pokój ok. 12m^2 dość trudno ustwialny (ale dla chcącego nic trudnego), muzyka: niestety nie jestem nakierunkowany na jeden typ. słucham praktycznie wszystkiego (no bez żadnych "techniawek") ale zdarza się i to często że po czymś klasycznym przyjdzie pora na mocniejsze uderzenie i włączę zawodników pokroju 50centa... i dlatego niestety. bo trudno dla takich osób jak ja znaleźć odpowiedni sprzęt. w planach mam modyfikację kolumn (kable, zwrotnica) żeby stały się bardziej żywe, dynamiczne. teraz jednak muszę znaleźć coś co wyciągnię z kolumn szybkość, dynamikę. Na starym technicsie żeby usłyszeć dół tych kolumn musiałem kręcić bassem (czego nie lubię). Szukam czegoś co zapewni dobry mięsisty bas (a wiem że te kolumny to mają) mocny środek i spokojną acz donośną górę. Zastanawiałem się nad kupnem/zamówieniem u kogoś gainclona (kiedyś rozmawiałem z kilkoma osobami o tym) ale z kwotą 600zł byłoby to minimum i nie wiem czy byłyby spełnione moje że tak powiem życzenia. Dlatego może od was drodzy forumowicze dowiem się czegoś ciekawego nt sprzętu któy miałbym wybrać.

uff ale się rozpisałem. to na tyle. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.