Skocz do zawartości
IGNORED

Wiejski tuning ;)

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcialbym sie pochwalic moim "wiejskim tuningiem". I slowo "wiejski" nie ma w tym przypadku wydzwieku negatywnego, oznacza tylko poprawienie czegos domowymi sposobami, zrobienie czegos, co wlasciwie nie powinno dzialac. Prowizorke. Ktora to jednak wspaniale spelnia swoje zadanie.

Ja zaczne.

Wielu wlascicieli Harmana HD750 (w tym ja) ma problemy z napedem, czyli z odczytem plyt i halasem. Wiele razy czytalem (na tym forum, jak i na niemieckim), ze serwis czesto nie pomaga, a wrecz czasem sytuacja sie pogarsza. Dlatego postanowilem wziac sprawe w swoje rece i cos poprawic wlasnie za pomoca domowych metod. Wynik widoczny jest na zamieszczonych fotkach.

Skutek: przed tym "tuningiem" naped czytal ok. 1 plyte na 20, warczal przy tym jak dziki. Po "naprawie" ;) lyka wszystko, 100% plyt za pierwszym razem. Od 3 dni go testuje i nie zdarzylo sie jeszcze, zeby z jakas plyta mial problem. A sam naped dziala duzo ciszej.

Prosze o opinie. A takze wpisy osob, ktore tez zrobily cos "po wiejsku".

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2580-100007945 1170283083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/

taki mały akcent humorystyczny, pewne urządzenie(do niedawna nie mające związku z audio, ale te przeróbki które się osatnio widzi...), pochodzące od tego samego producenta co siędzący w harmanie napęd, bardzo często było domowym sposobem "naprawiane" w podobny sposób przez wiele osób ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454139

nedj, takie pytnako

jak udało Ci się osiągnąć równomierne wyważenie i jak przytwierdziłeś monetę do tego białęgo kółeczka?

aha no i czy ono jest na jakimś łożycku czy trze tak po prostu o ten plastik w którym się znajduje?

podobny manewr bym musiał u mnie przeprowadzić :|

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454218

-> kapelli

"jak udało Ci się osiągnąć równomierne wyważenie"

Wywazone nie jest niestety idealnie, troszke bije (ale naprawde minimalnie, co przy niskich obrotach plyty raczej nie ma znaczenia. Padnie, to go juz na dobre wywale). A wywazalem to metoda prob i bledow (z dobre pol godzinki).

"jak przytwierdziłeś monetę do tego białęgo kółeczka?"

Najwieksza moneta na dole jest przytwierdzona do tego metalowego krazka dociskowego za pomoca szerokiej tasmy dwustronnej. Trzyma sie to tak mocno, ze nie ma mowy o przypadkowym przesunieciu sie. Zeby oderwac, trzeba podwazyc nozem albo srubokretem. Te tasme klejaca mam od dawna i jak kiedys cos przykleilem nia do plyty wiorowej z okleina, to przy probie odklejenia zeszla okleina z plyty... Pozdostale monetki sa przyklejone pianka dwustronnie klejaca (tez trzyma tak, ze predzej sie pianke rozerwie, niz klej pusci).

"czy ono jest na jakimś łożycku czy trze tak po prostu o ten plastik w którym się znajduje?"

Owe koleczko dociskowe od dolu posiada magnes. Gdy plyta jest zaladowana w srodku, od dolu podnosi sie silnik, podnosi plyte do gory i wtedy krazek dociska calosc. Krazek posiada swobode ruchu we wszystkich kierunkach.

Legenda:

-czarny: plastikowa czesc przykrecona od gory do napedu. To wlasnie w niej jest zainstalowany krazek dociskowy.

-czerwony: krazek dociskowy z magnesem u dolu

-zielony: plyta kompaktowa

-niebieski: talerzyk (nie wiem jak to sie dokladnie nazywa) z osia silnika, na ktorym spoczywa plyta.

"podobny manewr bym musiał u mnie przeprowadzić :|"

Mozesz sprobowac. Nie biore oczywiscie za wynik zadnej odpowiedzialnosci. Ja po prostu nie mialem nic do stracenia, bo CD lezal juz i tak w piwnicy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454229

Ten naped wygląda jak w mojej yamasze 396 KSM213 który nie wiem czemu podczas pracy świszczy jakby coś nietak z silnikiem było u was też tak jest? Kręcąc ręcznie tależem z płytą w momencie kiedy odtwarzacz jest zastopowany tego efektu brak. Ten typ tak ma czy ja mam coś nietak?

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454320

Większość napędów ma magnetyczny docisk płyty, płyta jeży na talerzyku, w którym jest ruchomy element centrujący płytę, pod którym jest sprężynka. Magnes ma docisnąć płytę i ścisnąć sprężynkę. Jak tego nie zrobi,- bo jest zasłałby (lub za mocna sprężynka ) to w konsekwencji płyta leży na elemencie centrującym i na miej leży krążek z magnesem. Powierzchnia płyty nie przylega z odpowiednią siłą do talerza napędowego lub wręcz wisi nad nim parę dziesiątych mm., Przez co wpada w wibracje i nie nadąża za talerzem napędowym. Serowo robi wszystko żeby płyta kręciła się z odpowiednią prędkością i robi to w bardzo energiczny sposób, a płyta się ślizga i nie nadąża za zmianami w konsekwencji mamy kłopoty z czytaniem płyt. Druga sprawa to dokładność - a raczej różnice w wykonaniu płyt,ich otworów i stad jedne płyty z minimalnie większym otworem czyta prefekt a, z mniejszym nie bardzo i wystarczy niekiedy 0,05mmróżnicy. pzdrawiam Bodo_z PS.{:o)} Dociążanie płyty może uszkodzić łożysko oporowe silnika, a totalne przegniecie z masą krążka dociskowego może doprowadzić do uszkodzenia elektroniki sterującej silnikiem. :o(

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454533

-> bodo_z

"Dociążanie płyty może uszkodzić łożysko oporowe silnika, a totalne przegniecie z masą krążka dociskowego może

doprowadzić do uszkodzenia elektroniki sterującej silnikiem."

Jak widac na zalaczonych obrazkach, u mnie dociazenie krazka dociskowego jest minimalne (nie mam wagi, wiec nie wiem, jaka te monetki maja mase, ale z pewnoscia minimalna). A jesli cos padnie, to trudno. I tak odtwarzacz stal w piwnicy (koszty naprawy w Niemczech sa wziete z kosmosu, takze jak cos padnie, to sobie sprawie nowego HD970 - tam jest juz Digital-in, wiec jakby cos sie dzialo z napedem, to nie ma problemu :).

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454549

Ja w moim filipsiaku mam zamiast monetek wycięty i przyklejony krążek z maty bitumicznej. Trzeba zrobić idealne kółeczko - najlepiej odciąć brzegiem jakiegoś melatowego okrągłego pojemniczka i precyzyjnie nalepić.

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454572

Nedj PS. sprawdz u siebie ruchomość elemętu centrującego płytę , czy się nie zacina i czy ugina się i pozwala na dociśnięcie płyty do krążka napędowego - może te monety nie będą potrzebne?:O)sobiście mnie one nie przeszkadzają. ;o)

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454591

-> bodo_z

Sprawdzalem. Ale ten docisk dziala na troche innej zasadzie. W talerzyku (na ktorym spoczywa plyta) oska silnika przechodzi na wylot i jest nieruchoma. W krazku dociskowym znajduje sie zas od dolu jakby miseczka (ktora naprowadza te oske) i w koncu otwor, w ktory wchodzi os silnika. Dociska wszystko dobrze. Przylega tez. Ale to musi byc to slynne servo lub elektronika cos nie halo, bo bez monetek nie dziala. Znaczy dziala, ale srednio jeden raz na dwadziescia prob :)

P.S. Plyt troche przesluchalem i na razie wynik 100%. Z zadnym krazkiem nie bylo problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-454610

-> AcoustiC

W moim przypadku byla to wybitnie nie wina lasera, bo nigdy nie zdazylo sie, zeby przeskoczyl podczas odtwarzania czy tez przewijania jakiegos utworu (obojetnie na jakiej plycie). Za to nie mogl plyty wystartowac. Jeszcze TOC czytal prawie zawsze, ale ciezko bylo mu zaczac odtwarzac plyte. Potem problemow juz nie bylo. Tylko wlasnie ten start.

P.S. Do dnia dzisiejszego (czyli w sumie 2 tygodnie juz) dziala jak nalezy. Nie mial problemu z przeczytaniem zadnej plyty. 100% startuje za pierwszym razem. :D

https://www.audiostereo.pl/topic/23868-wiejski-tuning/#findComment-464417

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.