Skocz do zawartości
IGNORED

Złote bezpieczniki

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

jozwa maryn, 18 Sty 2006, 10:31

>Wiecie panowie, taki gadget kosztuje trzy dychy. Sądzę że każdego stać nawet i na dwa, jeśli

>zaoszczędzi na fajkach. Kupić, włożyć, posłuchać. Jeśli wpływu nie będzie, wyrzucić, potem wrócić na

>forum i napisać, że nie ma wpływu

Problem polega na tym że jeśli już coś kupisz to przestajesz być obiektywny. To tak jak w mechanice kwantowej po dokonaniu pomiaru zmieniasz stan badanego obiektu :)

No ale faktycznie jeśli komuś brakuje wiedzy to pozostaje mu eksperyment - i na tym wlasnie zeruja producenci... niby to 30 zeta, ale sprzedadzą tego tysiąc i już się interes kręci.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>Problem polega na tym że jeśli już coś kupisz to przestajesz być obiektywny. To tak jak w mechanice

>kwantowej po dokonaniu pomiaru zmieniasz stan badanego obiektu :)

Ja bym poszedł jeszcze dalej w tym kierunku; nie chodziś do szkoły i niczego się nie uczyć, bo to też niszczy obiektywizm i zaburza stan badanego obiektu i ....

>No ale faktycznie jeśli komuś brakuje wiedzy to pozostaje mu eksperyment

... i dlatego bazujmy na wiedzy 'objawionej' ;-)

Brawo!!!

_igod_ napisal:

"Pamiętajmy, że złoto lepiej przewodzi. Po za tym prąd płynąć w złocie nie zmienia swojej fazy tak samo jak w zwykłym bezpieczniku. Prąd po prostu wykorzystuje wiekszą gęstość tego materiału, przez co poprawa jest ogromna."

A srebro i miedz lepiej przewodzi od zlota...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jaki metal siedzi w zwyklym bezpieczniku?

Brak slow...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi z kolei podoba sie nastepujace zdanie z opisu tegoz ekskluzywnego produktu:

"Proszę pomyśleć, audiofilski odtwarzacz, audiofilski wzmacniacz, drogie kolumny oraz osobne zasilanie dla tego zestawu. Grube, drogie i pozłacane ze wszystkich stron przewody zasilające, a na koniec prąd przepływa przez cienki drucik wart 10 groszy."

Ja az sie boje pomyslec.

Alez ten prad musi sie meczyc - Co za dyskomfort! Jakie ponizenie! ;-)

Mi wiedzy nie brakuje: doskonale wiem, że nie wiem wszystkiego. I dlatego w wolnej chwili kupię sobie jeden taki bezpiecznik, ot tak, dla jaj.

PS.

"Mędrzec widzi w lustrze głupca, głupiec przeciwnie."

-- H. Steinhaus.

adamo_O:

>A srebro i miedz lepiej przewodzi od zlota...

No wlasnie wlasnie, a w podanych przez ciebie linkach wyczytalem, ze predkosc dzwieku w miedzi to 3570m/s, a w zlocie tylko 1740 m/s - wiec to tez jest argument za miedzia, bo w zlocie niskie tony wleka sie w ogonach ;-))))

A na powaznie, moze chodzi o mniejsza, w stosunku do miedzi, podatnosc zlota na ultenianie?..

Dziwne, że złoto na bezpiecznikach 'audiofilskich; wzbudza takie emocje a złoto na róznorakich łączówkach, wyprowadzeniach elementów elektronicznych, w komputerach itd. - już nie.

A złote zęby to co?;-)

wlasnie jar1,

"... moze chodzi o mniejsza podatnosc zlota na ultenianie?". Chyba stad jest stosowany na laczowkach, koncowkach, elementach w zaden sposob nie zabezpieczonych przed atmosfera oraz przed dotykaniem rekami i tym, co rece zostawiaja.

Ukryta Zawartość

Nie sprawdzałem tego ustrojstwa. Czekam na wyjaśnienie, czemu to bzdura, i działać nie może... ROTFL.

Ukryta Zawartość

Złocone bezpieczniki mogš mieć sens nie dlatego że złoto lepiej przewodzi (nie ma się co bić o tysięczne ohma), tylko dlatego że się nie utlenia i jest miękkie a więc zapewnia bardzo dobry kontakt (bez krótkotrwałych zaników pršdu - zwłaszcza że bezpieczniki nie sš mocno dociskane jako delikatne). Dlatego też kupiłem sobie na zapas 10 przekaników ze złoconymi podwójnymi stykami na 16A każdy - do opónionego załšczania głoników i ochrony przed DC na wyjciu jak znalazł.

Skoro sieciówka może mieć wpływ na brzmienie to dlaczego nie bezpiecznik ? Już dawno przestałem się dziwić czemukolwiek w audio.

Oduczyłem sie także negować rzeczy, tylko dlatego, że mój umysł ich nie ogarnia. Mozna to nazwać nauką przez doświadczenie.

Bezpieczniki AHP i podobne (Isoclean) były juz dokładnie opisywane w prasie fachowej i ci którzy mieli z nimi styczność, przyznali że MAJĄ pewien wpływ na brzmienie.

Osobiście kupiłem dwa 20 Amperowe bezpieczniki do szafki z bezpiecznikami (zamiast siedzących tam automatów), ale jak dotąd nie miałem czasu ich zamontować. Sam jestem ciekaw ewentualnego efektu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"A na powaznie, moze chodzi o mniejsza, w stosunku do miedzi, podatnosc zlota na ultenianie?"

Oczywiscie ze tak :) tylko nie przesadzajmy...jak juz montujemy bezpieczniki to i gniazdka pozlacane wtyczki...

tylko niech ktos policzy o ile zmieni sie opor wymieniajac wszystko na zloto...:)

Pewnie o tyle ile zmiana dlugosci kabla o kilka cm...

Dajcie juz spokoj...fizyki w celu poparcja wyzszosci zlota zapedzic sie nie uda...

Misomor dobrze piszesz...tylko czy na prawde nie da sie zrobic dobrego mocowania bezpiecznikow w gniazdach?

Czy przypadkiem nie znajdziesz w instalacji, gniazdkach itd. o wiele wiecej elementow ktore tez nie stykaja sie ze soba dobrze?

Czy przypadkiem nie udalo by sie zmierzyc szybkim osyloskopem jakie spadki napiecia moga wystepowac na drgajacym bezpieczniku?

=> Elberoth

W tej branży jest dużo naciągctwa....testowałem np. demagnetyzer Furutecha RD 2 za 1200 zł - owszem miał pewien wpływ na ok. 60-70% płyt CD i wszystkie dvd głównie pod względem obrazu - ale różnica była na tyle mała, że w życiu bym tyle za to nie zapłacił nawet gdybym był milionerem ;-))) Z gadżetów, które działają to będę obstawał przy De Magicu czy ściereczkach XLO, w bezpieczniki trudno mi jakoś uwierzyć ;-)

Adamo_O:

Nie robilem doswiadczen, ale sadze ze nie chodzi tu tylko o zmiany ilosciowe ale i jakosciowe.

Ilosciowo zmiana oporu moze byc bez znaczenia, ale moze pojawienie sie warstwy tlenku miedzi na styku metali spowoduje powstanie jakiejs pojemnosci? A wiadomo, ze pojemnosc jest bardziej niebezpieczna dla dzwieku niz rezystancja. Tylko kwestia, czy taka pojemnosc ma jakikolwiek mierzlny wplyw, czy moze byc zaniedbna. Ja nie wiem. Inni pewnie uslysza, jeszcze inni nie.

zloto zapewnia bardzo dobre pewne styki , polaczenie

min z tego powodu , ze sie nie utlenia jak miedz i srebro , dlategow w elektronice wykorzystuje sie zloto , lub pozlaca w polaczeniach mechanicznych jako najewniejszy sposob

Adamo_0:

W instalacji elektrycznej druty są zwykle dość mocno dociskane śrubami (czego nie można zrobić z małymi, delikatnymi bezpiecznikami), wtyczki to samo - nacisk może być większy, z kolei nawet jeżeli jakieś śmieci powstaną na bezpiecznikach to będą one jednak trochę dalej od naszego zasilacza i mogą zostać odfiltrowane przez indukcyjność, pojemności rozproszone oraz efekt naskórkowości w kablach w ścianie a także przez inne odbiorniki energii.

Tak czy siak jeżeli wydaję 1kPLN na lateralne mosfety do wzmaka i drugie tyle na obudowę, to nie będę żałował 30PLN na złocone bezpieczniki - choćby nawet na "wsiakij pożarnyj słuczaj"

Po pierwsze bezpiecznik musi miec okreslone parametry-opor wlasnie po to aby byl bezpiecznikiem :)

Misomor:

"naskórkowości..."

dla 50 Hz????

>>Tak czy siak jeżeli wydaję 1kPLN na lateralne mosfety do wzmaka i drugie tyle na obudowę, to nie będę >>żałował 30PLN na złocone bezpieczniki - choćby nawet na "wsiakij pożarnyj słuczaj"

To jest argument, ktory przyjmuje...swiety spokoj duszy to wazna rzecz :)

p.s. jak pisalem wczesniej wydaje sie ze jest to do pomierzenia oscyloskopem

Acha czy przypadkiem wszelkiego rodzaju guziki galki i przelaczniki nie powinny ujawniac podobnego efektu?Tez sa delikatnej budowy?

Przelaczniki w torze audio (balans, selektor zrodel itd?) czy tez tam mamy zloto?

Zyzio napisal o " ściereczkach XLO".

Czy naprawde nie ma jakiegos dobrego swoiskiego i nieaudiofilskiego preparatu do czyszczenia zasniedzialych stykow i gniazd?

p.s. ostatnio ostrzegl mnie znajomy elektronik ze tego typu preparaty moga na krotka mete poprawiac polaczenia bo pozniej powoduja znaczna korozjie stykow itp.

zyzio, 18 Sty 2006, 11:37

>=> Elberoth

>W tej branży jest dużo naciągctwa....testowałem np. demagnetyzer Furutecha RD 2 za 1200 zł - owszem

>miał pewien wpływ na ok. 60-70% płyt CD i wszystkie dvd głównie pod względem obrazu - ale różnica

>była na tyle mała, że w życiu bym tyle za to nie zapłacił nawet gdybym był milionerem ;-))) Z

>gadżetów, które działają to będę obstawał przy De Magicu czy ściereczkach XLO, w bezpieczniki trudno

>mi jakoś uwierzyć ;-)

Oczywiście masz racje. Tylko, że 30zł to naprawdę nie są pieniądze. Po prostu mozna spróbować.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

adamo_0, 18 Sty 2006, 11:56

>"naskórkowości..."

>dla 50 Hz????

>p.s. jak pisalem wczesniej wydaje sie ze jest to do pomierzenia oscyloskopem

Widać, że nigdy nie oglądałeś przebiegów prądowych w zasilaczu:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.