Skocz do zawartości
IGNORED

Złote bezpieczniki

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

>dudivan, piterek9

Myślę, że idziemy właściwym tropem.

Taka mała hermetyczna skrzyneczka z szybką (już widzę to cacuszko).

można by w różnych stylach, od Art Deco do industrialnego (ryflowana blacha,

nity itp. klimaty). Na wypełnienie proponuję SF6 (gasi łuki).

Taki symboliczny wiernopoddańczy hołd od głuchych inżynierów dla złotouchych audiofili :-).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>Taki symboliczny wiernopoddańczy hołd od głuchych inżynierów dla złotouchych audiofili :-).

To zrób, nie odgrażaj sie;-)

A co zrobić z tymi inzynierami po 'złotouchej' stronie?

jozwa maryn, 18 Sty 2006, 13:59

>"No ale faktycznie jeśli komuś brakuje wiedzy, to pozostaje mu eksperyment"

>

>A mi się najbardziej podoba powyższe zdanie. Tylko że jest zdezaktualizowane o około 500 lat.

Niestety. To błąd poznawczy bardzo brzemienny w skutkach.

• Redaktorzy

Wbrew pozorom popularny do dziś, zwłaszcza na wyższych szczeblach administracyjnych nauki. Ale dawno nie widziałego go tak zgrabnie wyartykułowanego, stąd moja satysfakcja estetyczna.

• Redaktorzy

"Dlaczego jeszcze nie padlo to pytanie: ok oprawka pozłacana ale z czego drucik w środku bezpiecznika ?"

Z jakiegoś słabo przewodzącego gówna, no nie?

jozwa maryn, 18 Sty 2006, 14:36

>"Dlaczego jeszcze nie padlo to pytanie: ok oprawka pozłacana ale z czego drucik w środku

>bezpiecznika ?"

>

>Z jakiegoś słabo przewodzącego gówna, no nie?

Najlepsze są z włosa końskiego.

>jar1, 18 Sty 2006, 14:15

>A co zrobić z tymi inzynierami po 'złotouchej' stronie?

A są tacy? Chyba nie na tym forum. Ponieważ uważam, że jak ludzie

"słyszą" kabelki, to coś musi w tym być to kilka razy próbowałem jakiejś

racjonalnej rozmowy typu: zastanówmy się wspólnie o co tu chodzi?

Skutek taki, że wszyscy pukali się w czoło: fachowcy, że wogóle o tym dyskutuję,

złotousi, że śmiem to analizować (bo pisałem, że samego zjawiska nie kwestionuję).

Wygląda na to, że wszyscy się okopali i walą do siebie i do tych, co wyszli na przedpole ;-).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

jozwa maryn, 18 Sty 2006, 14:39

>Łonowego dziewicy, wyrywanego o północy przy pełni księżyca, w dwudziestoosobowej sypialni

>klasztornej.

Zaraz zacznie się polityka....

sypialnia klasztorna > ojców redemtorystów > o.R > głupi Tusk!!!:-))

Dudivan:

"Dlaczego jeszcze nie padlo to pytanie: ok oprawka pozłacana ale z czego drucik w rodku bezpiecznika ?"

Tu nie chodzi o sam materiał przeowdzšcy tylko o KONTAKT dwóch materiałów, na dodatek przy niewielkim nacisku.

Jako Nelson Pass stosuje w swoich wzmakach tranzystory w obudowach TO-3 w których jedno z wyprowadzeń to obudowa, wcale nie złocona i problemów nie ma - bo może przykręcić końcówkę przewodu rubš na fest. W bezpiecznikach sprawa wyglšda jednak inaczej.

Misiomor jeszcze raz powtorze masz racje...dobra diagnoza zjawiska jakie moze wystepowac przy badziewnym bezpieczniku.

Tylko ze na razie jest to teza...teraz jest potrzebny dowod - pomiar.

Nie dziwie sie Tobie, ze nie zawracasz sobie tym glowy (jak pisales sa to wydane grosze dla swietego spokoju) ale zobaczysz ze minie jakis czas i ludzie beda pytali na forum ktory bezpiecznik ma wiecej basow :). Wloza kase w bezpieczniki w zamiast np. lepsze kolumny.

Pozdrawiam

a mzoe jakas zlotowlosa dziewice przygruchac...mazna watowac bezpieczniki do us....nej smierci albo starosci jak posiwieje ale srebro tez dobre ;)

Adamo_0:

Sam wielokrotnie dawałem wyraz swojemu sceptycyzmowi co do "brzmienia" kabli a zwłaszcza pytań "mam monitorki na wooferku 13cm, jaki kabel mam zastosować żeby basu było tyle co z suba 38cm? Czy taki za 10kPLN za metr będzie dobry?"

Jeżeli jednak rozważane negatywne zjawisko występuje (co w końcu przejarało tš żarówkę w lampie do mikroskopu) to ja nie będę tego negował, i na zapas spróbuję mu zapobiec - jak sam zauważyłe pomiary będš mnie kosztowały więcej niż te złocone bezpieczniki, jakbym robił co pod dużš serię, to na pewno obadałbym sprawę staranniej.

Misiomor, o kontakt chodzi i owszem ale skupiliście się na problemie o mniejszym znaczeniu. Drucik, drucik w środku ! Czy jest efekt naskórkowy ? A piasek ? Czy wewnątrz jest powietrze tylko czy biały piaseczek ?

• Redaktorzy

"Wloza kase w bezpieczniki w zamiast np. lepsze kolumny."

Śmiem przypuścić (zakładając że istnieje wpływ tego czegoś na dźwięk), że 30, a nawet 60 zł włożone w bezpieczniki da lepszy wynik niż 60 złotych włożone w kolumny. Chociaż oczywiście można włożyć tylko 30 zł w bezpiecznik, a zaoszczędzone 30 w kolumny, np. ładnie je pomalować olejną. Można też 30 zł wkładać bezpośrednio, np. przez otwór BR, i wtedy zależnie od tego, czy włożymy bilon (dociążenie) czy banknoty (wytłumienie) uzyskamy odpowiedni wpływ na brzmienie końcowe.

_igod_, 18 Sty 2006, 10:43

>Po za tym prąd płynąć w złocie nie zmienia swojej fazy tak samo jak w zwykłym bezpieczniku. Prąd po prostu wykorzystuje wiekszą gęstość tego materiału, przez co poprawa jest ogromna.<

Czy to znaczy że sa jakieś lepsze od nich? Np z platyny albo z uranu?

Czy w kazdym sprzecie takie bezpieczniki sa? Trzy dychy to jednak nie mało za taki mikry dinks.

jozwa maryn, 18 Sty 2006, 14:39

>Łonowego dziewicy<

Kpisz??? Z włosa dziewicy kosztowałby majątek!

A własnie... z czego jest ten drucik w srodku bezpiecznika? Z tekstu wynika że tez ze złota powinien być.

Dudivanie, po co mowic o druciku-drucik to nie problem-tam na sile nie znajdziemy sensu stosownia zlotych bezp.

Ale to co napisal Misiomor warte bylo rozwazenia tu mozna na sile szukac przewagi zlota nad zwyklym bezp.

Takie moje zdanie...ktos pomierzy efekt wskazany przez Misiomora?

Bo inaczej to szczepienie jezyka...

No nie wiem czy 30 zł nie lepiej zainwestować w kolumny. Tyle akurat kosztuje wybitny glośnik, który pewna firma wstawia w kolumny sprzedawane nastepnie za (o ile pamiętam) 11000 zł.

A ja wczoraj kupiłem sobie takie bezpieczniki i śmiem twierdzic że to hicior i rewelka! Byłem i jestem w szoku głębokim. TO DZIAŁA!!! jakbym sprzęt na droższy zmienił normalnie. Generalnie bas się nie zmienił, ale nasycenie średnicy i góry - REWELACJA!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.