Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo do muzyki house ~ 1200 zł

quench

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytam to forum już od około miesiąca i do końca nie jestem jeszcze pewien jaki sprzęt wybrać. Przeglądalem wiele tematów dotyczących sprzętu w podobnej kwocie ale tam zwykle chodziło o inną muzyke.

budżet:

- 1200 zł (jak da sie taniej to bardzo chętnie :))

przeznaczenie:

- muzyka house (funky, deep rzadziej disco)

- sprzęt powinien dośc głośno zagrać bo od czasu do czasu obsłużyłby jakąś domówke

pomieszczenie:

- 18 m2

moje typy:

- kolumny Koda AV 702 F lub Tonsil Mistral

- wzmacniacz Denon PMA 880R lub PMA 560

źródło:

- na razie komputer :)

Co o tym sądzicie ? Czy to dobre połączenie do takiej muzyki?

A może zaproponowalibyście coś innego?

Sprzęt powinien miec dobrą dynamike, dobrze kontrolowany bas. Wysokie nie powinny być zbyt natarczywe żeby nie męczyły przy dłuższym słuchaniu. Dodam że nie mam pojęcia o elektronice i dlatego zależy mi na solidnym, bezawaryjnym i stosunkowo młodym wzmaku. Dobrze byłoby tez gdyby sie nie spocił za bardzo przy dluższym słuchaniu na dużej głośności (jakas impreza).

I jeszcze jedno pytanie. Czy w tej cenie dałoby sie kupic wzmacniacz z optycznym wejsciem cyfrowym ? W karcie mam wyjscie wiec to byłoby chyba najrozsądniejsze połączenie.

Na twoim miejscu pomyślałbym o Reloopie HA 200. Jest chyba stworzony do takiej właśnie muzyki. Za nowy (czyli bez problemów, wyschniętych kondensatorów i z gwarancją) wzmacniacz dasz ok. 700 złotych. Na przykład tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poza tym wpisz tego Reloopa w wyszukiwarkę i poczytaj sobie opinie.

Ukryta Zawartość

Co do Reloopa,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu był za 450zł wystawiony 5 razy i nie było chętnych, może jeszcze aktualne - zostanie więcej na kolumny

Ukryta Zawartość

A czy ten reloop w połączeniu z kodą 702 nie pokaleczyłby mi czasem uszu wysokimi?

A jesli tak to czy można by to jakoś zredukować pokrętłem treble / equalizerem w kompie / odpowiednim kablem ? Jakie byłyby tego efekty ? Nie straciłbym za duzo na barwie dzwieku ? Nie znam sie specjalnie stąd moje lamerskie pytania :)

polecam też podobną brzmieniowo do reloopa kodę kd-261 która kosztuje tyle samo co reloop, za to jest także dokładnie taka sama koda produkowana dla niemieckiej sieci sklepów conrad, ma również oznaczenie kd-261, a różni się jedynie umiejscowieniem potencjometrów. conrad w sklepie nowy kosztuje 520 zł sprowadzony z niemiec za pośrednictwem www.conrad.pl albo np. w wawie można go kupić w sklepie conrada (przy pl. konsytucji). na allegro bywają taniej np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . polecam wpisać kd 261 albo conrad w wyszukiwarce i poczytać opinie.

Ukryta Zawartość

ja Ci powiem, że sam podałeś ciekawy zestaw - Denon + Koda wiec sie tego trzymaj - bo kazdy bedzie Ci wymyslał co rusz to cos innego - no bo oczywiście możliwości jest dużo - ale moim zdaniem skoro podaleś taki przyklad a nie inny to nie bezpodstawnie - masz swoje powody, wiesz mniej wiecej do czego dążysz, wiec nie daj od nich odciagać na siłę.

Co myślicie o takim kabelku do połączenia z kompem ?

Ukryta Zawartość

Jakie byście polecili kabelki do kolumn ? Zależy mi żeby nie stracić na dynamice i basie. Ważne też żeby nie uwydatniły wysokich. Tak do 8 zł za 1m.

Ukryta Zawartość

Posiadam kolumny AV-702F kody i słucham też housu ale troche innej odmiany no i trancu. Kolumny te potrafią dużo i można je bez obaw ustawić w wiekszych pokojach ale tu już trzeba liczyć się z zakupem mocniejszego wzmacniacza bo te kolumny lubią grać głośno z dobrym kopem dlatego też zastanawiam się nad kupnem KD-261 i w dodatku ta cena, innym słowem miodzio ale niektórych może drażnić brak wyjścia słuchawkowego no i brak pilota ale cóż wymagać za tak niską kwote.

>W sprzecie tej klasy kabele to jakies 2% - naprawde nie bedzie mial duzego wplywu na dzwiek wiec

>wywalaj w tej kategorii zbednych pieniazkow :)

To może jakas propozycja niedrogiego i dobrego kabla ?

quench>>>

KD-261 w wydaniu kody ma troche ładniejsze gałki potencjometrów ale czy to jest wart prawie 180zł? Osobiście mam możliwość zakupu KD-261 u dealera kody w Gliwicach. I mam właśnie pytanie dla posiadaczy KD-261, czy są jakieś różnice w budowie wewnętrznej obydwóch KD-261. Może ktoś je już porównywał bo jestem ciekawy tego?

Tak sie zastanawiam.... Reloop wymaga kolumn 8 omowych a Tonsile mają 6 om zaś kody 4-8 om. Czy to znaczy zę nie móglbym zbyt głośno grać ? Troszke bez sensu.... Może jakies inne kolumny za 600-700 zł ale za to na bank 8 omowe ?

• 2 tygodnie później...

Zamówiłem w koncu kolumny tonsil mistral. Teraz potrzebuje do nich wzmacniacz. Tych denonów o których wspominałem nie moge nigdzie znaleźć (nawet na allegro). Jaki inny wzmacniacz/amplituner byście polecili tak za 300-500 zł do housu (liczy sie dynamika, dobra kontrola basu, nie drażniące wysokie) ?

podpowiem Ci bardziej jako laik niz znawca. w tej cenie dostaniesz sony ES ze starszych modeli, warto takze przy tej muzyce rozejrzec sie za pioneerem. widzialem ostatnio yamahe 496 za 450zl poszla w kilka minutek na allegro. sam mam dosc niskiego pionka i spisuje sie bardzo dobrze z podlogowymi yamahami, tym bardziej, ze slucham sporo elektronicznej muzyki, jednak starszymi kawalkami takze nie pogardze. zagladaj w dzial ogloszenia, na pewno znajdziesz cos ciekawego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.