Skocz do zawartości
IGNORED

Awaria wzmacniacza ROTEL RA-931 MkII!!!!

stachman

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich fachmanów

mam taki problem: zmienialem kable głośnikowe na lepsze (że też odważyłem się to zrobić :((((((((

nie mogłem zacisnąć końcówek przewodów, więc kupiłem takie U-kształtne łapki na końcówki.

prawdopodobnie oparły się o metalową obudowę cd, bo na 100% ich nie zwarłem przy zaciskach.

czy to możliwe? czy ktoś życzliwy może mi polecić dobry i tani serwis wrocławski lub też poświęcić

swój czas na diagnozę i naprawę?

POMÓŻCIE!!!!!

stach z wrocławia

https://www.audiostereo.pl/topic/23924-awaria-wzmacniacza-rotel-ra-931-mkii/

Jeśli chodzi o głośniki to niebyl to ich wina.Wzmacniacz podłączony był z CD wtykiem chincz w chwili zmiany kabli ,więc nastąpiło zwarcie (cd ma potencjał na obudowie taki sam jak wzmacniacz na bolcu ''-''

- wtyk chincz-masa).Dziwi mnie że niezadziałalo zabezpieczenie przeciwko zwarciu na wyjściu gł.

Jeśli po wymianie bezp. nowe ponownie ulegną uszkodzeniu to masz uszkodzone tranzystory stopnia końcowego w tym kanale co nastąpiło zwarcie.Drugi kanał masz na 100% sprawny.

Odpisz w sprawie bezp.

Pozdrawiam.

po wymianie bezpiecznikow zapaliła sie na ułamek sekundy dioda na przodzie sygnalizująca właczenie

a następnie nasytąpił mikrobłysk w okolicach tylnej ścianki i tyle.....

co mam robić?

kto poleci mi fachmana z Wrocławia?

stach

beyma, 21 Sty 2006, 11:53

>Dziwi mnie że niezadziałalo zabezpieczenie przeciwko zwarciu na wyjściu gł.

A mnie nie dziwi. Jedno z praw Murphy'ego głosi: Element zabezpieczany zabezpieczy element zabezpieczający, paląc się w pierwszej kolejności ;-)

dziwne jest to, że ustawiając wzmacniacz na cd nie zwróciłem na to uwagi, że wtyki u-kształtne opierają się

swoimi końcówkami na obudowie wzmacniacza :((((( i po włączeniu radia na drugi dzień chodziło to jakieś 15 minut, a następnie po pokręceniu głośności o jakieś 2 kreski (nowe kable - radość) nastąpiła cisza.

dość mocno był nagrzany przy końcówkach.

i co dalej robić i ile to będzie kosztowało (chociaż same części)

stach

daj fotke końcówek mocy w tym wzmacniaczu ... zleży ile jest tranzystorów na jednym kanale, no i do tego dochodzi kwestia tego, że najlepiej jtest w takim przypadku wymienić wszystkie tranzystory ... a tak na marginesie...jesli poleciały trany mocy, to całkiem prawdopodobne że nie poleciały same ... mogły jeszcze źródła prądowe poszczelać.

dałem 3 zdjecia: kiepska jakość i nie wiem czy obiekt dobry.

1 bezpiecznik (na zdjeciu przesuniety) spalil sie w drugiej próbie uruchomienia (po wymianie 3 z 4 bezpiecznikow)

mozna coś z tego wywnioskować?

stach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6059-100007747 1170283398_thumb.jpg

post-6059-100007748 1170283397_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm--więc tranzystory uwalone raczej na bank--nie podłączaj głośników, bo możesz mieć stałe napięcie na wyjściu--zresztą zrób jeszcze próbę--wymień bezpieczniki na dobre--wystarczy nawet 1A , ale nie podłączaj głośników--włącz wzmacniacz--jeśli się spalą--to 100% uwalone tranziaki i może właśnie driver. Jeśli masz woltomierz (multimetr ) --a bezpieczniki bez obciażenia (głośników) nie lecą--podłącz go pod wyjście i zobacz czy nie masz napięcia stałego na wyjściu--pewnie coś w okolicach 30 lub 50-paru volt.

Z tego co wiem z własnego doświadczenia --wzmaki rotela nie lubią wymiany tranziaków na nieparowane--może się zacząć wzbudzać . W wiekszości przypadków jednak wystarczy wymiana na tranzystory z dobrego żródła i z tej samej serii produkcyjnej--nie zadna chińszczyzna kilkukrotnie tansza niż oryginalny tranziak.

>to 100% uwalone tranziaki i może właśnie driver

chyba mnie przecenileś: ani u mnie voltomierza ani kumacji co zrobić.

ale co to jest ten driver?

i raz juz wymienilem wszystkie bezpieczniki i jeden z nowu sie spalił....

co to znaczy, że się zaczną wzbudzać?

szkoda, że nie jesteś z Wrocławia, bo wtedy byłoby łatwiej.

stach

Stary ...po co Nam zdiecia bezpieczników ?? Ty zrób porządne foty końcówek mocy i jeszcze żeby było widać oznaczenai na tym, co jest przykręcone do takiego wielkiego grzebienia zwanego radiatorem ...wtedy Ci cośpowiemy ... a driver to część sterująca stopniem mocy we wzmacniaczu ... w skrócie najlepiej byłoby wymienić wszystkie tranzystory w końcówkach mocy na nowe i takie same ...wtedy jest sens ...koszt to ok 100 zł jesli zrobisz samemu

sorry amatorstwo

oznaczenia: D 1047

E 9G1 na 1 zdjeciu

B 817

E8A5 na 2 razy 2

i to samo jak na 1

stach

Ukryta Zawartość

post-6059-100007737 1170283411_thumb.jpg

post-6059-100007738 1170283410_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>najlepiej byłoby wymienić wszystkie tranzystory w końcówkach mocy na nowe i takie same ...wtedy jest

>sens ...koszt to ok 100 zł jesli zrobisz samemu

daj spokoj, przeciez kol. stachman napisal wyraznie "chyba mnie przecenileś: ani u mnie voltomierza ani kumacji co zrobić."

lepiej zeby sam nie dlubal bo moze wyjsc drozej

btw. mnie tez dziwi dlaczego przy zwyczajnym zwarciu nie zadzialaly zabezpieczenia tylko cos sie upalilo (zupelnie jak w moim AR - ale on NIE MA zabezpieczen ;-8 !)

Te małe tranziki towłaśnie Driver--sterują tranziakami mocy . Oznaczenia odczytałeś poprawnie.

Niestety szykuje sie wymiana tranzystorów--nie kombinj już z wymianą bezpieczników , bo może to tylko pogorszyć sprawę--poprostu trzeba oddać wzmak do jakiegoś sprawdzonego serwisu.

najlepiej by było wsadzić te same tranzystory , lub jeśli te są niedostępne--to chociaż takie które są najczęściej używane we wzmacniaczach --jest tego trochę , więc można coś wybrać wspólnymi siłami

2SD1047 Tranzystor NPN 160V 12A 100W -4.69zł/szt.

2SB817 Tranzystor PNP 160V 12A 100W -5.99/szt.

do kupienia w większości sklepów internetowych z częściaminajlepiej kupic tranzystory , i dać razem ze wzmakiem do wymiany--bo inaczej w serwisie mogą wsadzić cobądz--byle działało--z reguły wsadzają bd249/bd250==bo to najtańsze i najłatwiej dostać.

dzięki za informacje

czyli wymieniam tranzystory z moich spalonych na:

2SD1047 Tranzystor NPN 160V 12A 100W -4.69zł/szt. - sztuk 2

2SB817 Tranzystor PNP 160V 12A 100W -5.99/szt. - sztuk 2

i 2 małe tranziaki - drivery (oznaczenia nie poznałem:)))))

lub

MJL/MJW 1302 i komplementarny: sztuk 4? (cokolwiek mialoby to znaczyć:))))

a ile kosztują Sankeny?i czy można je kupić?

stach

btw czy nikt z wrocławia nie zechciał by się tym zająć od strony technicznej?

oczywiście pokrywam wszystkie koszty częściowe i nie tylko...

milczący zestaw jest dość przykry, gdy tyle płyt do przesłuchania w około

stach

hehe ... takich to nei wiem, ale ogólnie w Polsce graniczy z cudem dostanie orginalnych Sankenów ... ja ściagałem przez kumpla z krakowa z Anglii, i wyszło po ok 43 zł za sztuke ale ja brałem o wiele mocniejsze. Natomiast .. MJLki kupi sieza ok 10 - 12 zł za sztuke, a może nawet taniej a są to dobre tranzystory.

ok

>MJLki kupi sieza ok 10 - 12 zł za sztuke

a czy są lepsze od tych:2SD1047 Tranzystor NPN 160V 12A 100W -4.69zł/szt. - sztuk 2

2SB817 Tranzystor PNP 160V 12A 100W -5.99/szt. - sztuk 2

napisałeś że: "Proponuje MJL/MJW 1302 i komplementarny"

mogłbys rozwinąć wypowiedź: czego mam kupić ile sztuk? jaki typ? i ile kosztuje?

btw: mam szwagra w anglii mogłby mi kupić, tylko gdzie?

stach

Witam moge spytać się i spróbować ściągnąć te tranzystory z firmy w Berlinie mam trochę tych Sanken ale akurat nie te

2sc3264 i 2sc3263 kiedyś chyba akurat te twoje tez kupowałem ale nie pamietam

pozdrawiam

ps.Tylko ja jestem z Poznania

No jak wsadzisz mocniejsze to na pewno większej mocy nie osiagniesz ... mozesz wsadzić z większym współczynnikiem wzmocnienia Beta, ale efekt moze nie być za wiele widoczny. Co da wsadzenie mocniejszych w takim razie ....nic ... ale 100W tranzystory są ewidentnie za słabe jeśli wzmacniacz ma tylko 1 pare na kanał ...

Przez kabel trudno cokolwiek powiedzieć ...na pewno masz uwalone tranzystory, jednak nikt Ci tego przez neta nie wymieni ... musiałbyś najlepiej do kogoś wysłac wzmacniacz i po sprawie ... taki Rotelek cięzki nie jest. Na tym forum jest paru ludzi którzy mają doświadczenie z serwisowaniem, wystarczy poszukać ...

witam

>Na tym forum jest paru ludzi którzy mają doświadczenie z serwisowaniem

może jakieś sugestie co do nicków? :)))

czy każdy z elektroników da radę takiemu zadaniu?

i czy zastosuje dobre zamienniki?

pozdrowienia z wroclawia -21st.

stach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.