Skocz do zawartości
IGNORED

Na pohybel antykablarzom-kable Tara Labs

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Jestem ciekawy. Ode mnie wyjechał tak prędko jak i wjechał był. Badziewie (głośnikowy)."

No widzisz, ale po przyjęciu aksjomatu kolegi musisz uznać, że to twój system jest zły, a niewnoszący zmian kabel tylko to odsłonił ;-)

dudivan, 26 Sty 2006, 12:52

>To wynika z dopasowania elektrycznego a dopasowanie zależy np. od parametrów stopni wyjściowych

>źródła.

To w przypadku kabli głosnikowych jest słabym tłumaczeniem.

jozwa maryn, 26 Sty 2006, 12:57

>"Jestem ciekawy. Ode mnie wyjechał tak prędko jak i wjechał był. Badziewie (głośnikowy)."

>

>No widzisz, ale po przyjęciu aksjomatu kolegi musisz uznać, że to twój system jest zły, a

>niewnoszący zmian kabel tylko to odsłonił ;-)

Oczywiście ! Ukazał,że powinien grać ciszej,moherowo,stłumionym dżwiękiem bez góry.

jacch, 26 Sty 2006, 13:03

>Jezu to juz kable grają moherowo :)

Nie kabel ale system. Moherowo użyłem zamiast pisać " w sposób wełnopodobny". Żadnego podtekstu z retoryki mojego krajana. Mohair obok jagnięcego Shetlandu to najlepsza wełna.

Krzemien, 26 Sty 2006, 10:07

>Neumann + efekt zbliżeniowy?

a czy mozna zastosowac w budzetowym systemie tego Neumana , zeby troszeczke doslodzic

co to jest ten efekt zblizeniowy?

>A że gotham modyfikuje brzmienie jest akurat tak prawdopodobne jak to, że każdy

>inny kabel to robi, bowiem gotham nie jest obiektem pochodzącym z niebios tylko z tego łez padołu, i

>jako taki ma jakieś określone parametry.

Może w jakimś tam stopniu modyfikuje (zresztą napisałem to wcześniej, ale wydaje mi się że minimalnym), mnie chodziło o pokazanie że kable audiofilskie z ZAŁOŻENIA modyfikują dźwięk. Przynajmniej te "poprawne" kable audiofilskie :)))

>trzeba tym samym

>przyjąć, że żaden inny kabel go nie zmienia, no chyba że jest wykonany z przewodzącej waty

>bawełnianej.

Niekoniecznie! Dźwięk można modyfikować na przykład:

- stosując bardzo małe przekroje kabli (osłabienie basu, przez co wydaje się bardziej konturowy + ocieplenie dźwięku)

- stosując kable single core (efekt naskórkowy, ocieplenie dźwięku, stłumienie wysokich)

- stosując nietypowe przewodniki (srebro, nikiel, węgiel, itp oraz ich kombinacje)

- stosując puszki z filtrami (to akurat niekoniecznie musi degradować dźwięk, ale teoretyczie jest to możliwe)

- stosując niewłaściwe ekranowanie lub brak ekranowania

- stosując niewielką ilość wąskich przewodników odizolowanych od siebie (z uwagi na efekt naskórkowy dostajemy dużo wysokich a z uwagi na ograniczony przekrój ograniczenie w basie)

- stosując nietypowe ułożenie przewodów (np gęste owinięcie w okół siebie przewodników również może modyfikować dźwięk)

To tylko troche przykładów, które mi przychodzą do głowy. Nie chodzi mi tutaj o wywołanie awantury o szczegóły (może gdzieś się mylę), ale o zasygnalizowanie pewnych możliwości. Generalnie pomysłów może być dużo :) A zrobienie kabla który jednocześnie np troche ociepla a przy tym nie psuje innych rzeczy wcale nie musi być łatwe i chyba stąd te chore ceny.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Właściwie efekt z Bleuge. W latach 20-tych w belgijskiej radiostacji w Bluege zaobserwowano po raz pierwszy wpływ kabla połączeniowego na brzmienie sygnału. Chodziło oczywiście o zmianę pojemności (na jakiej to zasadzie działa także Neumann), która miała miejsce w wyniku przemieszczania się jakiejś osoby w sąsiedztwie przewodu.

Misfit, 26 Sty 2006, 13:42

No teraz to juz naprawdę przesadziłeś. W takim przypadku najlepszy będzie korektor dźwieku, jakies treble i basy.

Po kiego grzyba meczyć się z kablami, jak regulacja barwy dźwieku zrobi to lepiej i taniej.

• Redaktorzy

Cóż, ja się w każdym razie nie spotkalem z postulatem, że kabel ma wpływać na dźwięk. Za to często z postulatami, że ma nie wpływać, i podobno o to cała walka idzie.

Misfit, 26 Sty 2006, 13:42

>Niekoniecznie! Dźwięk można modyfikować na przykład:

>- stosując bardzo małe przekroje kabli (osłabienie basu, przez co wydaje się bardziej konturowy +

>ocieplenie dźwięku)

Mniejszy bas to więcej średnich i wysokich, co to ma do ocieplenia dźwięku ?

>- stosując kable single core (efekt naskórkowy, ocieplenie dźwięku, stłumienie wysokich)

No tak, tu się można zgodzić ale jest to przeciwieństwo tego co wcześniej napisałeś

>- stosując niewielką ilość wąskich przewodników odizolowanych od siebie (z uwagi na efekt naskórkowy

>dostajemy dużo wysokich a z uwagi na ograniczony przekrój ograniczenie w basie)

Efekt naskórkowy to MNIEJ wysokich

>gutekbull

Witaj,

Spokojnie .... to marne coś o nicku Qubric pije do mnie (patrz o mnie) ....

>Qubric

Odi profanum vulgus et arceo .... Specjalnie dla Ciebie biedaku wyjaśnię ... w wolnym tłumaczeniu ... "nienawidzę ciemnego tłumu i trzymam się odeń z daleka ....Horacy ..."

Żal mi Ciebie frustracie ..... ....

Pozdrawiam

Turbuh

>>- stosując niewielką ilość wąskich przewodników odizolowanych od siebie (z uwagi na efekt

>naskórkowy

>>dostajemy dużo wysokich a z uwagi na ograniczony przekrój ograniczenie w basie)

>

>Efekt naskórkowy to MNIEJ wysokich

No i przy okazji efekt naskórkowości nie występuje przy odpowiednio małych przekrojach przewodów

> Fotoarkady

Spójrz na przykład tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...i naucz się korzystać z Google.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale wracajac do pytania

czy mozna troszeczke doslodzic , czy tam sprowokowac tego by pojawilo sie wiecej barwy w dzwieku , systemu , ktory podam na dole/

bo teraz to troche jakbym ogladal obraz kolorowy tyle ze ze slaba sturacja , czytaj nasyceniem barw

saturacja-to takie fotograficzne okreslenie

system do dziennego pokoju dla wszystkich domownikow musi odtwarzac rowniez slabo nagrane plyty

pioneera400x,cd750, heybrookhb3, kable resona

fajny pomysl , ale z tego systemu korzystaja wszyscy domownicy

musi byc maxymalnie uproszczony w obsludze , wlaczanie-wylaczanie

wyobraz sobie przyjezdzam z delegacji po miesiacu a tu bufor non stop podlaczony albo prozpinane bo nie mozna bylo uruchomic

same klopoty , chociaz wiem ze moga byc wieksze niespodzianki po powrocie

>Cóż, ja się w każdym razie nie spotkalem z postulatem, że kabel ma wpływać na dźwięk. Za to często

>z postulatami, że ma nie wpływać, i podobno o to cała walka idzie.

Tez tak uwazam. Najlepszy kabel to brak kabla. Ale jak juz musi byc to im bardzej neutralny tym lepiej.

Wplywanie na dzwiek przez stosowanie " aktywnego" kabla ma cos w sobie podobnego do stosowania

perfum zamiast po prostu wody i mydla. Nic nie ma zlego w perfumach, ale nalezy chyba zaczac od higieny elementow ktore ma on laczyc.

cyjanopan, 26 Sty 2006, 14:01

>>- stosując bardzo małe przekroje kabli (osłabienie basu, przez co wydaje się bardziej konturowy +

>>ocieplenie dźwięku)

>Mniejszy bas to więcej średnich i wysokich, co to ma do ocieplenia dźwięku ?

Cytat ze stronki producenta kabli:

"Using a cable with a too small diameter can result the copper to transport the energy to its

saturation, which will first decrease the level of high frequencies (cable gets warm or even hot) and affect your

sound level and quality"

>Efekt naskórkowy to MNIEJ wysokich

Tak, dokładnie - to był skrót myślowy z mojej strony, chodziło mi o brak ef. naskórkowego połączony z małym przekrojem kabla.

jar1, 26 Sty 2006, 13:54

>No teraz to juz naprawdę przesadziłeś. W takim przypadku najlepszy będzie korektor dźwieku, jakies

>treble i basy.

>Po kiego grzyba meczyć się z kablami, jak regulacja barwy dźwieku zrobi to lepiej i taniej.

Ja też tak uważam, ale popatrz pare postów niżej, już ktoś szuka ocieplającego kabla, co tylko potwierdza moją teorię.

PS: Zaglądnijcie do zakładki DYI, tam goście robią kable z taśm komputerowych, skrętek, jakichś przypadkowo znalezionych drutów. Możliwości modyfikacji brzmienia jest naprawde wiele :) I tylko to chciałem udowodnić, a Wy jak zwykle się czepiacie szczegółów :)

Misfit : robiłem eksperymenty z za małym przekrojem kabla ale nie zauważyłem ocieplenia dźwięku, tylko nagrzewanie się kabla ;-) I chyba o to chodziło bardziej, bo jakoś nie wierzę że z czasem poziom wysokich częstotliwości się zmniejszy przy tym samym kablu.

Być może, ja nie ręczę za to co tam napisali ;-) To było odn kabli głośnikowych, może ty testowałeś interkonekty, gdzie płyną bez porównania mniejsze prądy. Temperatura na pewno nie wpływa pozytywnie na brzmienie bo temperatura=chaotyczne ruchy czątek=szum :) Hmmmm... może kable chłodzone ciekłym azotem to jest to? ;-) Ciekawe kiedy ktoś to wymyśli, myślę że chętni na takie cacko by się znaleźli :)

no dobra

a jak to wstawic do systemu gdzie jest tuner i gram analogowy , przelaczac kable tez ?

to pierwsze pytanie

drugie a kto to robi i ile to kosztuje , ew gdzie mozna tego sprobowac

mysalem tez o przetworniku cyfrowo analogowym lampowym

ale to sa duze pieniadze

tzrecie slyszalem , przepraszam czytalem ze piekne barwy daje cable talk concert2.1

moze sprobowac?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.